profi Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Κατά τη μεταφορά σε καινούργιο κουτί ανακάλυψα έναν πυκνωτή που έχει φάει τα ψωμιά του (κ πολλά μάλιστα,7 χρόνια 24/7) κ έχει φουσκώσει ο καημένος!Είναι ανάμεσα στο socket κ στο backplate!η μητρική δουλεύει κανονικά όμως,απ'όσο βλέπω δηλαδή,voltages ok,θερμοκρασία Mobo cpu ok!Κάτι φορές έχω μεγάλο cpu usage "χωρίς λόγο"...κ δεν έχω βρεί από τι! ερωτήσεις 1)Το αφήνω έτσι κ όσο αντέξει μέχρι να αρχίσουν τα προβλήματα?Ή υπάρχει περίπτωση να χειροτερέψουν τα πράγματα που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει κ καμία άλλη συσκευή μαζί του?κάποια κάρτα πχ εκτός από την μητρική που ήδη είναι χαλασμένη! 2)Υπάρχει περίπτωση να βρώ καινούργιο,ίδιο κ να αλλάξω τον πυκνωτή?Εκτός από τα volt κ τα μF πρέπει να δω κ τπτ άλλο?Μάρκα πυκνωτή,κ πιο συγκεκριμένα specs?Εχω βρεί με ίδια μF αλλά διπλάσια ταση...κ με ίδια τάση αλλά 1000μF παραπάνω(ο πρώτος γενικά θα ήταν οκ...για μητρική όμως είναι?)! 3)Αν γίνεται,ενδείκνειται?ή μήπως λόγο ageing των παλίων(κ άλλων παραγόντων που δεν γνωρίζω) ο καινούργιος απλά θα τα κάνει μαντάρα? Ξέρω πως η πιο σωστή απάντηση είναι "βαψ'το μπλέ"...αλλά επειδή υπάρχει ήδη μητρική spare,κ έχω όρεξη για πειραματισμούς...ρωτάω την γνώμη σας!
antreas18 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Για να μην ανοιγω νεο θεμα...ποσταρω και γω εδω...εχω 5 καμενους πυκνωτες της μητρικης γυρω απο την cpu με αποτελεσμα να μου κολλαει το pc..ειχα ποσταρει και στο thread για windows αλλα τοτε δεν ηξερα τι εφταιγε... Φτιαχνεται αυτο και που πρεπει να απευθυνθω?ευχαριστω εκ των προτερων
profi Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δεν ξέρω αν το μεγάλο cpu usage οφειλεται σ'αυτό!Εμένα είναι παλιά η μητρική κ δεν αξίζει να πάω σε ηλεκτρονικό(θα κοστίσει περισσότερο από το να πάρω άλλη...κ έχω κ άλλη) κ λέω να το κάνω μόνος μου!θα είχα ξεκινήσει το εγχείρημα απλά δεν βρήκα πυκνωτή ίδιο σήμερα...άμα το πετύχω τελικά, το συζητάμε μια μέρα που θα έχω χρόνο!
washcloud Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 profi : Η έντονη χρήση του επεξεργαστή έχει μάλλον με το λειτουργικό να κάνει (και τα προγράμματα κτλ). Ξαναβάλε λειτουργικό καλύτερα. Aν δεν κάνει restarts το μηχάνημα, ή κολλάει στο άνοιγμα , πετάει μπλε οθόνες κτλ κτλ , don't kill it by trying to fix it...'cause it AIN'T broken. antreas18, εκτός του ότι είναι δύσκολο να βρεθούν πυκνωτές (για την ακρίβεια το "ορθόν" είναι να βρεις παρόμοια καμμένη μητρική και να τους πάρεις), το να την δώσεις σε τεχνικό, εκτός του ότι δύσκολα να βρεις κάποιον να θέλει να μπει στον κόπο να την αναλάβει, θα σου κοστίσει χαλαρά κανένα 50άρι (συν ότι πρέπει ΕΣΥ να του πας νέους πυκνωτές.....σιγά μη ψάχνει ψύλλους στ' άχυρα αυτός). Ε με τόσα μάλλον παίρνεις άλλη, και γλυτώνεις την αναίτια φασαρία. Τέτοιες μοντιές συνήθως γίνονται για "συναισθηματικούς" περισσότερο λόγους, κι όχι πρακτικούς (εκτός κι αν πχ τύχει να έχει κανείς στο συρτάρι του ολόιδια καμμένη μητρική, κι έχει απλά πρόβλημα ΕΝΑΣ πυκνωτής από την "καλή").
profi Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δεν κάνει τίποτα,αν δεν άλλαζα κουτί δέν θα το έβλεπα! μόλις τελείωσε το πείραμα σε μια παλιά vga...pretty clean job...τωρα αν δουλεύει θα το μάθουμε αργότερα!βασικά αν δεν υπάρχει κίνδυνος για τα άλλα πράγματα κ πεθάνει κάποια στιγμή μόνο η μητρική ήρεμα κ ωραία δεν θα το πειράξω...αυτή ήταν κ η πρώτη ανησυχία-ερώτηση!
pcos Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Για να μην ανοιγω νεο θεμα...ποσταρω και γω εδω...εχω 5 καμενους πυκνωτες της μητρικης γυρω απο την cpu με αποτελεσμα να μου κολλαει το pc..ειχα ποσταρει και στο thread για windows αλλα τοτε δεν ηξερα τι εφταιγε... Φτιαχνεται αυτο και που πρεπει να απευθυνθω?ευχαριστω εκ των προτερων Αντρεα, τι συστημα εχεις? βασικα δεν ξερω αν αξιζει να το φτιαξεις.
ilakast Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 1)Το αφήνω έτσι κ όσο αντέξει μέχρι να αρχίσουν τα προβλήματα?Ή υπάρχει περίπτωση να χειροτερέψουν τα πράγματα που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει κ καμία άλλη συσκευή μαζί του?κάποια κάρτα πχ εκτός από την μητρική που ήδη είναι χαλασμένη! αυτη η ερωτηση μαλλον δε μπορει να απαντηθει απο κανεναν. 50% να σου μεινουν ολα στα χερια μια μερα, 50% να μη γινει απολυτως τπτ και να συνεχισει να δουλευει μπομπα 2)Υπάρχει περίπτωση να βρώ καινούργιο,ίδιο κ να αλλάξω τον πυκνωτή?Εκτός από τα volt κ τα μF πρέπει να δω κ τπτ άλλο?Μάρκα πυκνωτή,κ πιο συγκεκριμένα specs?Εχω βρεί με ίδια μF αλλά διπλάσια ταση...κ με ίδια τάση αλλά 1000μF παραπάνω(ο πρώτος γενικά θα ήταν οκ...για μητρική όμως είναι?)! αν προκειται για πυκνωτη αρκετα μεγαλο σε μεγεθος κ οχι ψειρα (να πιανεται ευκολα με τα δαχτυλα) , τοτε μπορεις χαλαρα να τον αλλαξεις, ναι. μάρκα δε χρειαζεται να ειναι ιδια φυσικα, μονο χωρητικοτητα και ταση οπως ειπες. η ταση αν ειναι παραπανω δε πειραζει (παρακατω πειραζει) , η χωρητικοτητα καλο ειναι να ειναι ακριβως η ιδια. αν εχει πολικοτητα , προσοχη στα + και - να μπουν σωστα. θα χρειαστεις φυσικα κολλητηρι, καλαι και μια τρομπα αερα ισως 3)Αν γίνεται,ενδείκνειται?ή μήπως λόγο ageing των παλίων(κ άλλων παραγόντων που δεν γνωρίζω) ο καινούργιος απλά θα τα κάνει μαντάρα? Ξέρω πως η πιο σωστή απάντηση είναι "βαψ'το μπλέ"...αλλά επειδή υπάρχει ήδη μητρική spare,κ έχω όρεξη για πειραματισμούς...ρωτάω την γνώμη σας! σχετικο ειναι (βλεπε απαντηση ερωτησης 1). παντως απο την εμπειρια μου, δε σημαινει οτι επειδη φουσκωσε ενας πυκνωτης, θα αρχισει να αποσυντιθενται ολα τα στοιχεια απο δω και περα. αν τον αντικαταστησεις, θα δουλευει ρολοι ξανα ΠΡΟΣΟΧΗ με τις τασεις και τα ρευματα, αν δε γνωριζετε απο βασικες αρχες προστασιας, μην ακουμπατε τπτ
profi Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Εννοείται πως πως έχω κολλητήρι καλάι κ αρκετή εμπειρία με αυτά,έχω κάνει διάφορες ψιλοδουλειές που θέλουν λεπτομέρια αλλά ποτέ κάτι τόσο...vital να το πω?αυτό το 6 layer pcb είναι που με "τρομαζει"!χθές έκανα αρκετή εξάσκηση σε μια παλιά κάρτα γραφικών,κάποια στιγμή θα τσεκάρω κ αν δουλεύει!οπτικά πάντως φαίνονται όλα καλά,καθαρά,σταθερά(ακόμα κ οι μικροί πυκνωτές),δεν γρατζούνισα κάτι!με τρώνε τα χεράκια μου κ πιστεύω είναι μέχρι να βρώ ίδιο πυκνωτή...sorry washcloud,ξέρω πως έχεις δίκιο,αλλά υπάρχει κ δεύτερη μητρική σε απραξία(το μόνο που με κρατάει είναι που είναι Micro atx Κ θα ξενερώσω λίγο)...έχω κ το μικρόβιο από μικρός με τα εργαλεία! PS1:Φυσικά δεν περίμενα από κανένα κάποια 100% απάντηση...δική μου η ευθύνη! PS2:Αντρέα αν η μητρική σου είναι άχριστη έτσι,κ αν βρω πηγή πυκνωτών κ ψήνεσαι,αναλαμβάνω(cost free φυσικά) αλλά με μόνη εγγύηση οτι i'll do my best!
euklidis Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Αν σκασει ο πυκνωτης το πιο λογικο ειναι να ανοιξει απο πανω και να σοθ γεμισει το δωματιο αερα. Για μπαμ και να στα παρει ολα το βλεπω λιγακι χλωμο... Οποτε δεν νομιζω οτι πρεπει να τρελαινεσαι τοσο... Απο την αλλη αν μπορεις να βγεις μητρικη που να σου κανει για <50 ευρω καλο θα ηταν να την αλλαξεις γιατι ο καπνος απο τους πυκνωτες βρωμαει ελεινα και θα σου ποτησει τα παντα στο δωματιο
profi Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Ο πυκνωτής έχει ήδη ανοίξει,αυτή την πλαστικοψαρίλα που λες δεν την κατάλαβα,μάλλον δεν ήμουν εδώ!δεν τρελαίνομαι κ τόσο(απο το εν λόγο pc γράφω κ τώρα ) κ 2η μητρική έχω!Απλά με τρώει πολύ να το πειράξω,κ αν είχα βρεί πυκνωτή θα το είχα κάνει χθές κ δεν θα γράφαμε εδω...αλλά αφού είμαι σε αναμονή...παίρνω κ καμία γνωμη! edit:θα γράφαμε αλλά θα λέγαμε "μπράβο βλάκα τα έκαψες ..." προς γνώση κ των υπόλοιπων ή "πετυχε αλλά δεν ξέρω αν έτυχε..."
disqualified Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 δεν ειναι και οτι καλυτερο να αναπνεεις ή να πιασεις οτιδηποτε προερχεται απο το διηλεκτρικο του πυκνωτη βεβαια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.