Heatspreader Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Τι είναι το 24p τελικά? Τι είναι το 24p? Ναι ξέρουμε όλοι ότι χοντρικά σημαίνει 24fps, αλλά γιατί οι τηλεοράσεις τονίζουν ότι το υποστηρίζουν και κάποιες συσκευές αναπαραγωγής έχουν τη δυνατότητα να το επιλέξεις? Έψαξα και βρήκα διάφορα στο Internet, αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω και πολλά. Ευχαριστώ.
micos000 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει τα κενά ανάμεσα σε διαδοχικές εικόνες όταν αυτές αναπαράγονται με ταχύτητα μεγαλύτερη ή ίση με 1/24 του δευτερολέπτου (εξ ου και το 24fps). Αυτή την "αδυναμία" εκμεταλλεύτηκαν οι πρώτα κατασκευαστές μηχανών λήψης και αναπαραγωγής κινηματογραφικού φιλμ. Μέχρι σήμερα οι κινηματογραφικές μηχανές λήψης τραβάν σε 24fps, το ίδιο δουλεύουν και οι μονταζιέρες για film. Από εδώ και πέρα ξεκινάει το πρόβλημα και συγκεκριμένα όταν θελήσουν να μεταφέρουν μια ταινία σε dvd, το οποίο λόγω τηλεοράσεων δουλεύει στα 25fps (PAL) ή 30fps (NTSC). Πρέπει να γίνει μια μικρή επιτάχυνση των καρέ (4% πιο γρήγορο για PAL) για να εφαρμοστεί το ανάλογο frame rate. Ο ήχος πρέπει κι αυτός να ανεβεί pitch (0.7 ενός ημιτόνου) για να συγχρονιστεί. Η ταχύτητα αυτή πολύ δύσκολα θα γίνει αντιληπτή από τον θεατή, αλλά πρέπει να γίνει. Εδώ έρχεται το 24p (24 full progressiveframe). Με την υποστήριξη αυτή σε tv και player δεν χρειάζεται να παραποιηθεί η ταινία και η προβολή γίνεται ακριβώς όπως θα την ήθελε ο δημιουργός της ταινίας. Φαντάσου μια ταινία από 24p να γίνει σε 30p/60i (interlaced) και μετά να την πάρεις και να την κάνεις 25p/50i. Τα Blu-Ray κάνουν αναπαραγωγή 24p με τον χρονισμό τους στα 24p, ενώ τα HD-DVD αναπαράγουν 24p με χρονισμό στα 60i (NTSC interlaced) και συμπληρώνουν τα fields που λείπουν επαναλαμβάνοντας κάποια fields. Δες πιο αναλυτικά στην Wikipedia.
kurkosdr Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Η δυνατοτητα μιας τηλεορασης να δεχεται σημα εικονας που αποτελειται απο 24 καρε ανα δευτερολεπτο. Οι περισσοτερες τηλεορασεις δεχονται μονο σημα εικονας που αποτελειται απο 25 καρε ανα δευτερολεπτο. Θα μου πεις, τα 25 καρε δεν ειναι καλυτερο απο τα 24; Φυσικα και ειναι, οταν θες να προβαλεις σημα εικονας που αποτελειται απο 25 καρε ανα δευτερολεπτο. Οταν ομως θες να προβαλεις σημα που αποτελειται απο 24 καρε ανα δευτερολεπτο σε μια τηλεοραση που δεχεται μονο 25p σημα, θα πρέπει να γινει μια μετατροπη απο το player, οπως ειπε το πιο πανω μελος. Ενω σε μια 24p τηλεοραση θα προβληθει ως εχει, χωρις να χρειαστει μετατροπη, και αρα χωρις αλλιωσεις. Ολες οι ταινιες που εχουν γυριστει σε film ειναι 24p εικονες. Φυσικα, ολες οι 24p τηλεορασεις δεχονται και 25p σημα, δηλαδη δουλευουν και με τα δυο (ενω μια απλή 25p τηλεοραση δεν δουλευει σε 24p). -Δηλαδη αυτο το "24p" ειναι η δυνατοτητα μιας τηλεορασης να δουλευει και με 24p σημα (εκτος απο το τετριμμενο 25p) Να πω επισης οτι το DVD δεν υποστηριζει 24p σημα (ολες οι εικονες μεσα σε ενα DVD ειναι 25p σημα, δηλαδη εχει ηδη μετατραπει). Αλλα με την ελευση του HDMI στανταρ (που υποστηριζει μεταδοση 24p εικονων) αλλα κυριως του Bluray (που επιτρεπει την αποθηκευση 24p εικονων), πλεον οι παραγωγοι ταινιων δεν χρειαζεται να κανουν την μετατροπη σε 25p. Βαζουν την ταινια ως 24p μεσα στο bluray, χωρις μετατροπή, και μετα το player ειτε το εξαγει ως 24p (αμα εχεις τηλεοραση που να δεχεται 24p σημα) ή κανει την μετατροπη εκεινη την στιγμη (αμα η τηλεοραση σου δεχεται μονο 25p). Bonus γνωση (πως λεμε bonus feature; ): Βεβαια, ολες οι τηλεορασεις δεχονται και 50i σημα. Εδω η καμερα καταγραφει μονο την μιση εικονα καθε φορα. Πρωτα καταγραφει τις γραμμες 1,3,5... και μετα, σε επομενο καρε, τις γραμμες 2,4,6... και ουτω καθεξης. Δηλαδη, "πηδαει" μια γραμμη σε καθε σαρωση (1,3,5...), και τις γραμμες που αφησε τις καταγραφει στο αμεσως επομενο καρε (2,4,6...). Ετσι, πετυχαινουμε "διπλασιασμο" των fps (εξου και το 50i), πραγμα που βοηθουσε στις παλιες τηλεορασεις για μια πιο ομαλη κινηση. Βεβαια, δεν ειναι 50 πραγματικα καρε, αφου το καθενα περιεχει μονο τις μισες απο τις γραμμες τις εικονας. Αυτη η διαδικασια λεγεται interlacing, και το σημα interlaced (εξου και το "i" στο τελος). Σε τετοιο φορμα καταγραφουν παλιες αναλογικες βιντεοκαμερες, ενω σε τετοιο φορμα εκμπεμπουν και ολοι οι αναλογικοι σταθμοι (mega, star κ.λ.π.). Μπορει να μετατραπει σε 25p σχετικα ευκολα (ωστε να προβληθει σε οθονη υπολογιστη που συνηθως δεν δεχεται 50i σημα) ανασυνθετοντας ξανα την πληρη εικονα απο τα δυο "μισα" καρε. Και το DVD και το bluray μπορουν να αποθηκευσουν 50i σημα, και να το εξαγουν σε τετοια μορφη. Το φιλμ παντως καταγραφει παντοτε πληρη καρε (πληρεις εικονες καθε φορα) με ρυθμο 24 καρε ανα second, ενω οι φηφιακες καμερες παλι πληρη καρε με ρυθμο 25 καρε ανα second (οι πιο πολλες τουλαχιστον). Γι αυτο αυτα τα σηματα λεγονται progressive (εξου και το "p"), δηλαδη 24p και 25p αντιστοιχα. Ετσι, η "24p" τηλεοραση σου στην πραγματικοτητα δεχεται τρια σηματα: 24p (φιλμ), 25p (ψηφιακη καμερα) και 50i (αναλογικη καμερα). Ομοιως και το bluray υποστηριζει τρια σηματα: 24p, 25p, 50i. Ομοίως και τo DVD: 25p, 50i
andreapaog328 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 ερώτηση: αν έχω εκόνες που προβάλλονται 1/100 (100fps) ή και περισσότερο τι θα βλέπω?
kurkosdr Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 ερώτηση: αν έχω εκόνες που προβάλλονται 1/100 (100fps) ή και περισσότερο τι θα βλέπω? Εννοεις τηλεοραση που μπορει να προβαλει 100 καρε ανα δευτερολεπτο; Τοτε, αφου το 100 ειναι πολλαπλασιο του 25 (4*25=100), αμα της δωσεις 25p σημα, θα δειχνει το ιδιο καρε τεσσερις φορες. Ή το πιο συνηθισμενο, θα προβαλει το καρε μια φορα, και τα υπολοιπα τρια θα τα "γεμισει" με πληροφοριες απο το αυτο που προβαλε και το αμεσως επομενο, κατι που βελτιωνει πολύ την ποιοτητα της κινησης και την αισθηση της εικονας, δηλαδη προκειται για επιθυμητο χαρακτηριστικο. Αμα εννοεις για βιντεο που αποτελειται απο 100 καρε ανα δευτερολεπτο, πρωτον δεν υπαρχουν τετοιες καμερες σε κουνσουμεραδικο επιπεδο και δευτερον δεν υπαρχουν μεσα που να αποθηκευουν τετοιο σημα (100p). Οχι ουτε το bluray μπορει. Αμα πεσει στα χερια σου τετοιο βιντεο (που δεν θα συμβαδισε φυσικα με τις προδιαγραφες του dvd, bluray κ.λ.π.), θα μπορεσεις να το προβαλεις στην συνηθισμενη 25p τηλεοραση σου κανοντας το μετατροπη σε 25p κατα την αναπαραγωγη, δηλαδη ριχνοντας τα 3/4 των καρε. Ο υπολογιστης που θα αναλαβει την αναπαραγωγη του video (γιατι δεν προκειται να υπαρχει player που να παιζει τετοιο βιντεο) θα κανει την μετατροπη on the fly ωστε να μπορεσει να προβληθει στην τηλεοραση σου.
Heatspreader Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Ευχαριστώ πολύ για τις αναλυτικές απαντήσεις παιδιά. Μπορώ να πω ότι έπιασα λίγο το νόημα. Πολλές φορές όταν βλέπω κάποια ταινία είτε στο PS3 είτε από κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή, στην TV της υπογραφής μου, παρατηρώ όταν κινείται η Camera στη ταινία προς μία κατεύθυνση δείχνοντας κάποιο τοπίο από ψηλά για παράδειγμα, δεν είναι ομαλή η κίνηση. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση σε γρήγορες σκηνές με τους ηθοποιούς ή τα αυτοκίνητα ή με οτιδήποτε κινείται. Συμβαίνει επαναλαμβάνω όταν κινείται η Camera οπότε και όλο το τοπίο. Να σημειώσω ότι σε σπίτια που πάω και βλέπω DVD με παλιά "κακά" players συνδεόμενα με SCART σε απλές 32άρες HDReady, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, ίσα ίσα που η εικόνα είναι τόσο γρήγορη σαν να είναι τραβηγμένη με Camera χειρός και είναι κάτι που πάλι δεν μου αρέσει γιατί μου αποσπάει τη προσοχή. Έτσι παίζουν συνήθως (με γρήγορη ταχύτητα) τα αναλογικά κανάλια (Mega,Ant1, κλπ) τις ταινίες. Επίσης όταν δοκίμασα να ρυθμίσω το Ps3 να μη κάνει Upscale το DVD η κίνηση έγινε γρήγορη όπως αναφέρω και στα παραπάνω παραδείγματα. Αυτό γιατί συμβαίνει? Έχει να κάνει με το 24p?
kurkosdr Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Ευχαριστώ πολύ για τις αναλυτικές απαντήσεις παιδιά. Μπορώ να πω ότι έπιασα λίγο το νόημα.Πολλές φορές όταν βλέπω κάποια ταινία είτε στο PS3 είτε από κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή, στην TV της υπογραφής μου, παρατηρώ όταν κινείται η Camera στη ταινία προς μία κατεύθυνση δείχνοντας κάποιο τοπίο από ψηλά για παράδειγμα, δεν είναι ομαλή η κίνηση. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση σε γρήγορες σκηνές με τους ηθοποιούς ή τα αυτοκίνητα ή με οτιδήποτε κινείται. Συμβαίνει επαναλαμβάνω όταν κινείται η Camera οπότε και όλο το τοπίο. Να σημειώσω ότι σε σπίτια που πάω και βλέπω DVD με παλιά "κακά" players συνδεόμενα με SCART σε απλές 32άρες HDReady, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, ίσα ίσα που η εικόνα είναι τόσο γρήγορη σαν να είναι τραβηγμένη με Camera χειρός και είναι κάτι που πάλι δεν μου αρέσει γιατί μου αποσπάει τη προσοχή. Έτσι παίζουν συνήθως (με γρήγορη ταχύτητα) τα αναλογικά κανάλια (Mega,Ant1, κλπ) τις ταινίες. Επίσης όταν δοκίμασα να ρυθμίσω το Ps3 να μη κάνει Upscale το DVD η κίνηση έγινε γρήγορη όπως αναφέρω και στα παραπάνω παραδείγματα. Αυτό γιατί συμβαίνει? Έχει να κάνει με το 24p? Ακομα και με 24p, η κινηση πρέπει να ειναι ομαλη. Ακομα και με 24p σημα που εχει μετατραπει σε 25p κατα την αναπαραγωγη, θα πρέπει να παιρνεις ομαλη κινηση. Μαλλον ειναι προβλημα καλωδιου, ειχα και γω με ενα HDMI καλωδιο που οταν το εβαζα το player σε 1080 αναλυση (upscale), εκανε σπασιματα. Σε 720 και 576 αναλυση, ολα ΟΚ. Δεν σηκωνε το μεγαλο αριθμο πληροφοριας στην υψηλη αναλυση. Οταν λεω εγω οτι το HDMI ειναι μια μαμακια, και compoment/D-Sub και ξερο ψωμι... Θες καλο HDMI καλωδιο για να μπορει να σηκωνει ψηλες αναλυσεις.
Heatspreader Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί όπως είπα το κάνει και το Ps3 που έχω καλό καλώδιο και το PC που έχω καλώδιο 50Ευρώ. Με λίγα λόγια έχω καλά καλώδια HDMI. Επίσης ξαναλέω ότι αυτό γίνεται όταν κινείται η Camera δείχνοντας τοπία, όχι ηθοποιούς, αυτοκίνητα και άλλα τέτοια. Τέλος κρατάω επιφυλάξεις για το αν παίζει ρόλο να είναι καλό το καλώδιο HDMI. Με το DVI γιατί δεν ψάχναμε ποτέ καλά καλώδια? Θεωρώ ότι το Marketing έχει επενδύσει πολύ στον όρο Full HD, 1080p, κλπ και μαζί με αυτά έχει κοτσάρει και την ανάγκη "καλού" καλωδίου. Πως μετράμε αν ένα καλώδιο HDMI είναι καλώ? Αναφέρουν κάπου το bitrate ή κάτι τέτοιο? που οταν το εβαζα το player σε 1080 αναλυση (upscale), εκανε σπασιματα. Σπασίματα τέτοια που δεν μπορούσες να δεις τη ταινία? Σε όλες τις σκηνές τις ταινίας?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.