Προς το περιεχόμενο

Μήπως ο ορθογραφικός έλεγχος πρέπει να γίνει υποχρεωτικός;

StavrosD

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

'σε ρε μάγκα.. Είπαμε κυριλέ τεχνολογικό Forum, κατούρα όμως και λίγο. (Γενικά μιλώντας)

Καλά το πήγαινες αλλά το προσγείωσες ανώμαλα..

• Απαντ. 62
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Προσωπικά το ΜΟΝΟ σημείο στο forum που θα ήθελα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ σωστά ελληνικά (και προπαντώς ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΓΛΙΚΑ) είναι στους τίτλους των threads. Αυτό το μπάχαλο με το συντακτικό, την ορθογραφία, τη ΒΙΑΣΥΝΗ και τη γραφή στα... Αγγλικά, που βλέπω συχνά στα "Νέα Μηνύματα" το θεωρώ επιεικώς γελοίο.

Είμαι υπέρ αυστηρού κανονισμού περί ελληνικών και moderation αποκλειστικά για τους τίτλους των θεμάτων.

picture.php?pictureid=574&albumid=169&dl=1263747795

Δημοσ.

Νομίζω ότι πέρα των περιπτώσεων που ηθελημένα γίνεται αυτό (να φεύγουν φωνήεντα απο μικρές λέξεις, κ.λ.π), είναι κάπως υπερβολικό αυτό που ζητάμε. Αν ο άλλος δεν ξέρει ορθογραφία δεν νομίζω ότι θα πάθουν κάτι τα ευαίσθητα ματάκια μας αν δούμε το παιδή γραμμένο με ήττα. Είναι λίγο εγωιστικό να απαιτούμε απο τους άλλους να γράφουν σωστά τις λέξεις απο την στιγμή που δεν μπορούν. Ούτε επίτηδες το κάνουν, ούτε για δυσκολέψουν εμάς, ούτε για να μας εκνευρίσουν. Έτσι μπορούν, έτσι γράφουν. Αν δεν θέλουν να χρησιμοποιούν αυτόν τον ορθογράφο, πως λέγεται, καλά κάνουν. Στο κάτω κάτω αν γράφουν 50 ποστς την ημέρα μπορεί να μην θέλουν να κάθονται να διορθώνουν λέξεις. Και ειδικότερα όταν βοηθάνε άλλους. Έτσι κι αλλιώς εδώ μέσα έχω διαβάσει πολύ έξυπνα και ανορθόγραφα μηνύματα, και πολύ χαζά πλήρως ορθογραφημένα. Προτιμω το πρώτο.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Σαν γνήσιος grammar nazi θα έλεγα οτι η ορθογραφία τα τελευταία 2 χρόνια στις online κοινότητες πάει κατά διαόλου. Βεβαιως, δεν τίθεται θέμα υποχρέωσης ή απαγόρευσης παρα μόνο σε ενα ιδανικό κόσμο που ο αυτόματος ορθογράφος θα ηταν ενσωματωμένος στην μηχανή του forum, κατα τη δημοσίευση.

Είναι απλώς λυπηρό όταν ο αλλος δεν θελει να καταλάβει οτι έτσι οπως γράφει δεν γίνεται κατανοητός. Πολλές φορες γίνεται αντιπαθής και εκνευριστικός γραφοντας στη σειρά ανορθόγραφες φράσεις, με τη δικαιολογία του "ετσι θέλω" ή "έτσι έμαθα". Περισσότερο δε εκνευριστικός είναι ο αντίλογος επιπέδου ιχθυοσκαλας οταν προτείνεις τον ορθογράφο του firefox. Αλλα τι να κάνεις, σχεδον κανενας δεν θελει να τον διορθώνουν δημόσια. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ειναι φτιαγμένος να καταλαβαίνει τις ορθογραφημένες φράσεις στο 1/10 του χρόνου που θέλουν οι ανορθόγραφες. Φτάνει ενα κείμενο μισής ανορθόγραφης σελίδας να κουράσει σαν να εχουμε διαβάσει μισό βιβλίο του Hermann Hesse.

Εγω λοιπον αντιθέτως με τον sellers απο πάνω εχω άλλη εντύπωση: οι 9.5 στους 10 που γράφουν συστηματικά ανορθόγραφα, σκέφτονται το ιδιο "ανορθόγραφα" και αποτυπώνεται καθαρά στις μπερδεμένες απόψεις τους. Ειναι δηλαδη η ανορθογραφία τους το εντελως τελευταίο πράγμα που με ενοχλεί σ'αυτους, εχει προλάβει να με "κερδίσει" η ορθη σκέψη τους , η αποστομωτική επιχειρηματολογία τους και η σοβαρότητα της έκφρασής τους. Φυσικά αστειεύομαι..

Αλα τεί να κάνουμαι ώταν ο άλος δαιν καταλαβένη; Οιπωμονεί.. :P

Δημοσ.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ειναι φτιαγμένος να καταλαβαίνει τις ορθογραφημένες φράσεις στο 1/10 του χρόνου που θέλουν οι ανορθόγραφες.

Ακριβώς, ο καθένας που ακολουθεί τους δικούς του γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες, κατά απόλυτα λογική συνέπεια σε καθυστερεί στην ανάγνωση. Δεδομένο πως ο κάθε ανήξερος της ελληνικής γλώσσας το κάνει και με διαφορετικό τρόπο, δεν είναι να πεις πως συνηθίζεις να διαβάζεις ΚΑΙ έτσι. Η γλώσσα είναι ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και είθιστε για κάθε ΚΟΙΝΟ μέσο επικοινωνίας να χρησιμοποιούνται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ κανόνες. Αλλιώς υπάρχει πρόβλημα.

Εγω λοιπον αντιθέτως με τον sellers απο πάνω εχω άλλη εντύπωση: οι 9.5 στους 10 που γράφουν συστηματικά ανορθόγραφα, σκέφτονται το ιδιο "ανορθόγραφα" και αποτυπώνεται καθαρά στις μπερδεμένες απόψεις τους.

Δε θα το έλεγα έτσι, όχι, είναι όντως αστείο όπως το περιέγραψες. Όμως η γλώσσα είναι, εκτός από μέσο επικοινωνίας και μέσο ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ. Όσο ορθότερα τη χρησιμοποιείς και όσο πιο πληθωρικά την κατέχεις, τόσο αυξάνεις τις διανοητικές σου ικανότητες. Εϊναι η γλώσσα με την οποία προγραμματίζουμε τον εγκέφαλό μας. Σκεφτείτε ένα προγραμματιστή να γνωρίζει ελλιπώς τη γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί, δεν θα αξίζει και πολλά στη δουλειά του. Συνεπώς προσωπικά, θεωρώ την ικανότητα χρήσης της γλώσσας ποιοτικό χαρακτηριστικό και όταν βλέπω κάποιον να τα κάνει μαντάρα, βγάζω μια πρώτη κακή εντύπωση γι αυτόν, όσον αφορά τις περαιτέρω ικανότητές του, την αξία των πτυχίων του κτλ κτλ. Επίσης κάποιος που δε γνωρίζει ορθογραφία και σύνταξη (κι εναλλακτική σύνταξη) δεν είναι από τα άτομα που κατάπιαν και κάποιες σελίδες - όποιων - βιβλίων στη ζωή τους, έστω και φωτογραφικά κάτι θα τού 'μενε, οπότε έτσι και στο παίζει "κάποιος", ο νοών νοείτο...

Φυσικά σε όλα αυτά που λέω συμπεριλαμβάνεται και ο υποφαινόμενος και πολλές στιγμές στη ζωή μου μετάνοιωσα που δεν ασχολήθηκα λίγο παραπάνω με τα γλωσσικά μαθήματα στο σχολείο και θα ήθελα να κατείχα ακόμα περισσότερη ποικιλία στο λεξιλόγιο και την έκφρασή μου.

Δημοσ.
Και ξεχνάμε και την περίπτωση του ότι κάποιος μπορεί να είναι δυσλεκτικός. Έχω κολλητό φίλο που είναι και στο Forum, και Postάρει διάφορες σημαντικές ειδήσεις.

Τα παιδιά που έχουν τέτοιο πρόβλημα δηλαδή θα χάνουν την πρόσβασή τους or something?

Το δικαίωμά τους να postάρουν δεν τους στερεί το δικαίωμα να εγκαταστήσουν στον browser έναν ορθογράφο ;-)

Δημοσ.

Συγνώμη βρε παιδιά αλλά υπερβάλετε.

Υπάρχουν πολλοί χρήστες που είναι νέοι χρήστες και που δεν κατέχουν καν τι σημαίνει firefox και plugin και add-on και browser κλπ κλπ...

Πως περιμένετε δηλαδή από αυτούς να γράψουν σωστά Ελληνικά και μάλιστα την στιγμή που είναι ανορθόγραφοι?

Απλά λέω τώρα.. δεν ισχύει και στο 100% των περιπτώσεων αλλά γνωρίζω αρκετό κόσμο που μόλις μπήκε στο δοαδύκτιο και δεν ξέρει καλή ορθογραφία. Αυτούς δηλαδή τους "διώχνουμε"? Φύγετε! Δεν έχετε θέση μέσα σε ένα φόρουμ όπου όλοι γνωρίζουν ορθογραφία.

Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει όλους να τους αγγαλιάζουμε σε μια κοινότητα γιατί αυτός είναι λόγος που πρέπει να γίνεται αυτό. Γιατί είναι κοινότητα!

Απλά λέω την γνώμη μου.

• Moderators
Δημοσ.
Συγνώμη βρε παιδιά αλλά υπερβάλετε.

Υπάρχουν πολλοί χρήστες που είναι νέοι χρήστες και που δεν κατέχουν καν τι σημαίνει firefox και plugin και add-on και browser κλπ κλπ...

Πως περιμένετε δηλαδή από αυτούς να γράψουν σωστά Ελληνικά και μάλιστα την στιγμή που είναι ανορθόγραφοι?

Αν κάτι είναι λάθος, το διορθώνουμε.

Είναι αρκετά συνηθισμένο -και κατανοητό- για κάποιον νέο σε forum, και πιθανότατα στο internet γενικότερα, να παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά. Post με ΚΕΦΑΛΑΙΑ, με μη περιγραφικούς τίτλους ("Βοηθειααααα!!!1"), δημιουργία νέου θέματος χωρίς να κάνει πρώτα αναζήτηση μήπως υπάρχει ήδη σχετικό θέμα, ερωτήσεις/πληροφορίες για θέματα που δεν επιτρέπονται από τους κανόνες, SMS γραφή, έλλειψη ορθογραφίας...

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν οι κανόνες που ορίζουν τη συμπεριφορά ενός χρήστη στο forum για λειτουργεί καλύτερα αυτό στην τελική. Σημαίνει ότι ο νέος χρήστης θα πρέπει να ενδιαφερθεί και να μάθει, να δείξει λίγη καλή θέληση και να "συμμορφωθεί". Ειδικά όταν δεν είναι δα και τόσο μεγάλο πράγμα να μάθεις να χρησιμοποιείς spell checker, το κουμπί αναζήτησης και να κλείνεις το CAPS LOCK.

Δημοσ.

Ε, καλά, δεν μπορώ να μην απαντήσω σε αυτό το θέμα!!!

Ήταν το πρώτο πράγμα που μου έπεσε άσχημα σε αυτό το forum, όταν ξεκίνησα να το διαβάζω. Θεώρησα ότι τα μέλη του και άρα και το ίδιο είναι... κατώτερα :o.

Δεν ξέρω πως το βλέπετε εσείς, αλλά δεν θα μπω σε politically correct λογικές. Δεν ξέρεις ορθογραφία... πρόβλημα.

Παρά το ότι το έχω υπογραφή το κόλπο, τελικά βλέπω ότι η ανορθογραφία είναι ένα εξαιρετικό φίλτρο.

Με εξαίρεση τις φάσεις που έχω τα νεύρα μου και με εκνευρίζουν όλα, χρησιμοποιώ την ανορθογραφία υποσυνείδητα πια, για να κάνω μια αξιολόγηση στα posts και να "απορρίψω" τα ανορθόγραφα.

Κοινώς συμφωνώ 100% με τον pigeon.

Με εξαίρεση τη δυσκολία του Hesse. Δηλαδή άμα διαβάζεις Nietzsche ανατινάζεται το κεφάλι σου; :lol: (Πλακίτσα, ναι;)

Δημοσ.
Διάβασα σήμερα αυτό σε ένα post

"500€ κε στω κάνο αιγό ωπος θαις."

Ναι βασικά. Πρέπει να ξέρεις ορθογραφία για να μπορείς να τα γράψεις όλα λάθος. Αλλιώς κάποιο θα πετύχεις σωστό :P

Δημοσ.
Πρέπει να ξέρεις ορθογραφία για να μπορείς να τα γράψεις όλα λάθος.

Μόνο εγώ είδα το μεγαλείο των υπαρξιακών προεκτάσεων αυτής της πρότασης;

Δημοσ.
Διάβασα σήμερα αυτό σε ένα post

"500€ κε στω κάνο αιγό ωπος θαις."

Προφανώς κάνει πλάκα. Πιάσε απο την αρχή το θέμα: :-D

Πως να κανο ενα forum για κινητα???

Μποριτε να με Βοηθησι τι να κανο;;;

Χαθηκαν πρόσωπα, ρήματα, ορθογραφία, δεν έμεινε όρθιο τίποτε :-D:-D

Αλλες απαντήσεις μαργαριταρένιες:

* Φανταστιτε τι αλλο θα δουμε ακομα

* Μποριτε να με πιτε την διαδικασια;;;;

*Ναι ετιμο απο phpbb.com

* Μπορο μετα να το κανο το site για κινιτα μετα;

και το bonus εδω: www.myphone.wen.ru - όπου δεν πετυχαίνει ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά ούτε greeklish!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...