phanispal Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Η απόλαυση ενός καλού παιχνιδιού υπήρχε πάντα. Οτι κάποτε υπήρχε, είναι σαφές. Όπως και ότι πλέον μια μερίδα χρηστών δεν ασχολείται με το gameplay, αλλά βλέπει τα παιχνίδια ως έναν τύπο benchmark για το σύστημά του. Το ότι οι απαιτήσεις μεγάλωσαν με τα χρόνια είναι φυσικό επόμενο σε σχέση με τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Φυσικό κι επόμενο μπορεί να είναι, δεν παύει να είναι άθλιο (κατά τη γνώμη μου πάντα) όμως.
Ailuros Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Οτι κάποτε υπήρχε, είναι σαφές. Όπως και ότι πλέον μια μερίδα χρηστών δεν ασχολείται με το gameplay, αλλά βλέπει τα παιχνίδια ως έναν τύπο benchmark για το σύστημά του. Tα παράπονά σου τότε στους ISV που δεν προωθούν επαναστατικότερες ιδέες όσων αφορά το gameplay γενικά. Οι επαναστατικές ιδέες πάντα αμοίβονταν ανάλογα από τον καταναλωτή όπως στην περίπτωση του Wii. Φυσικό κι επόμενο μπορεί να είναι, δεν παύει να είναι άθλιο (κατά τη γνώμη μου πάντα) όμως. Τι ακριβώς είναι άθλιο; Η εξέλιξη της τεχνολογίας;
phanispal Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Όχι, άθλιο είναι που έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις του κόσμου από ένα παιχνίδι. Γραφικά, γραφικά, γραφικά.. Εσύ που είσαι μεγαλύτερος και με μεγαλύτερη εμπειρία έτσι τα θυμάσαι τα πράγματα 10-20 χρόνια πριν;
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 δεν αλλάζει ιδιαίτερα βάση ενός παιχνιδιού αλλά βάση και των καρτών που κυκλοφορούν... χωρίς να έχει βγει κάποιο game πιο απαιτητικό από το Crysis από μια 4870/4890 που ήταν όλοι ικανοποιημένοι μέχρι πριν λίγο καιρό πλέον δεν "καταδέχονται" να πάνε κάτω από 5850...
ThrowDOWN Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 δεν παιζεις μονο για τα γραφικα , αλλα ειναι σημαντικος παραγοντας σε ενα παιχνιδι οπως και να το δει κανεις. πριν 10-20 χρονια υπηρχαν τοσες νεες ιδεες, τωρα λιγο δυσκολο να βρουνε κατι καινουργιο να λανσαρουνε. οσο για τα γραφικα τοτε δεν μπορουσανε και να θελανε καλυτερα.
phanispal Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 δεν παιζεις μονο για τα γραφικα Πόσοι θα έπαιζαν το Mafia σήμερα; (ένα παράδειγμα..)
Ailuros Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Όχι, άθλιο είναι που έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις του κόσμου από ένα παιχνίδι. Γραφικά, γραφικά, γραφικά.. ΄Οταν υπάρχουν οι δυνατότητες και σε ενδιαφέρουν σαν χρήστη δεν συντρέχει λόγος να παίζει κάποιος με χαμηλότερη ποιότητα γραφικών. ΄Οσο μικρότερο το ενδιαφέρον στην ποιότητα απεικόνισης τόσο πιο καλύτερα ένας χρήστης να πάει είτε σε μέτριο PC είτε σε κονσόλα. Είναι καθαρά θέμα προτιμήσεων και σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προτίμηση είναι κατηγορητέα. Εσύ που είσαι μεγαλύτερος και με μεγαλύτερη εμπειρία έτσι τα θυμάσαι τα πράγματα 10-20 χρόνια πριν; ΄Οταν ήμουν μικρός the coolest thing in the universe ήταν τα πρώτα atari και μάλιστα και ασπρόμαυρα. Και να ήθελες τότε να έχεις καλύτερα γραφικά θα χρειαζόσουν server cluster της NASA εκείνης της εποχής για να πεις ότι θα έβγαζες έστω και μέτριο τρισδιάστατο. Και πίστεψέ με δεν θα ήθελες να γυρίσεις σε εκείνη την εποχή από πολλές απόψεις LOL Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με το να εκτιμάς γενικά καλύτερη ποιότητα απεικόνισης. Για να το κάνω πιο ξεκάθαρο προσωπικά το τελευταίο στη σειρά που θα σκεφτώ να ενεργοποιήσω σε ένα παιχνίδι σε PC είναι το multisampling όσο περίεργο και αν σου ακούγεται. Εάν και εφόσον υπάρχουν οι δυνατότητες αδιαμφισβήτητα ναι. Εάν όμως για χάρη του ΑΑ χρειαστεί είτε να κατέβω σε ανάλυση είτε να θυσιάσω άλλες ρυθμίσεις τότε το ΑΑ έρχεται τελευταίο στην κατάταξη. Στον αντίποδα όταν πριν χρόνια αλλάξαμε τις οθόνες γραφείου (σε LCD) εδώ στη δουλειά και τα δικά μου συστήματα τρέχαν όλα σε win2k άλλαξα τα λειτουργικά σε winXP κυρίως γιατί δεν άντεχα την απουσία clear type στο πρώτο. Πες το υπερβολή πες το κακή συνήθεια δεν έχει σημασία.
EKTELESTES Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 δεν αλλάζει ιδιαίτερα βάση ενός παιχνιδιού αλλά βάση και των καρτών που κυκλοφορούν... χωρίς να έχει βγει κάποιο game πιο απαιτητικό από το Crysis από μια 4870/4890 που ήταν όλοι ικανοποιημένοι μέχρι πριν λίγο καιρό πλέον δεν "καταδέχονται" να πάνε κάτω από 5850... Μία κάρτα δε την παίρνεις για 1 μήνα όμως. ( Και άσε το eye infinity + ήχο εκτός ) Υ.Γ Γουστάρω θέμα...να αλλάξει ο τίτλος και να γίνει "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ" @ Ailuros - Μα είναι ΤΡΑΓΙΚO να είσαι χωρίς clear-type, ούτε εγώ μπορώ να αντέξω.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 και πάλι η 5850 είναι overkill για 1680χ1050 που έχουν οι περισσότεροι
Ailuros Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 @ Ailuros - Μα είναι ΤΡΑΓΙΚO να είσαι χωρίς clear-type, ούτε εγώ μπορώ να αντέξω. Είδες που βρήκαμε κοινό παρανομαστή; Για κάποιον μπορεί να είναι τραγική λεπτομέρεια, για άλλους όχι. To clear type δεν είναι τίποτε άλλο από font antialiasing. Υ.Γ Γουστάρω θέμα...να αλλάξει ο τίτλος και να γίνει "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ" H διακοπή για διαφημίσεις & άσχετα τουρλού δεν τελείωσε ακόμα. Κάποιος τηλεφώνησε στο insomnia και είπε ότι έχει βόμβα στην ενότητα και για λόγους ασφαλείας βγήκαμε για τσιγάρο Τώρα αν θέλετε να γυρίσουμε στην συζήτηση για το AMD Llano /2011/ DX11 embedded graphics πολύ ευχαρίστως
Heatspreader Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Ε ναι ,αν ειναι να δωσεις 500€ για 24αρι dell μονο για τις γωνιες θεασης ,για να ξαπλωνεις στον καναπε και να βλεπεις σωστα τοτε παρε 2 22αρες με tn panel και βαλε τη μια στην αλλη μερια να μη χανεις τη γωνια και να βλεπεις απο παντου Eδώ στην 32-άρα full HD κόντεψα να πάθω οφθαλμικό καρκίνο και η 40-άρα θα είναι σε καλύτερη μοίρα; Η διαφορά είναι πόσο ενοχλεί εσένα και πόσο εμένα. Και όχι δεν σε κατηγορώ, απλά δεν υπάρχει λογικός τρόπος να διορθώσεις οτιδήποτε με τόσο μεγάλο dpi. Επειδή δεν έχω καταλάβει καλά. Όταν παίζεις έναν παιχνίδι στο PC σου, στην TV, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που σε ενοχλεί τόσο πολύ? Όπως και ότι πλέον μια μερίδα χρηστών δεν ασχολείται με το gameplay, αλλά βλέπει τα παιχνίδια ως έναν τύπο benchmark για το σύστημά του. Εμένα δεν με πειράζει τόσο αυτό, αλλά με πειράζει που κατά κάποιο τρόπο θεωρούν ότι έτσι πρέπει να τα βλέπουν και οι Gamers. Πολλές φορές τα βάζουν με τις κονσόλες ακόμα. Ένας Gamer άντε να θέλει να επιβάλει τη γνώμη του, ότι το παιχνίδι είναι για να παίζεις, ένας benchas όμως τι θα πει? Τα παιχνίδια είναι για να τεστάρουμε τις κάρτες γραφικών μας? Και τότε γιατί να έχουμε τέτοιες κάρτες γραφικών? Μήπως για να τις τεστάρουμε? Tα παράπονά σου τότε στους ISV που δεν προωθούν επαναστατικότερες ιδέες όσων αφορά το gameplay γενικά. Οι επαναστατικές ιδέες πάντα αμοίβονταν ανάλογα από τον καταναλωτή όπως στην περίπτωση του Wii. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ένα κάρο καλά παιχνίδια, αλλά όπως είπα και πιο πάνω επειδή οι Benchάδες τα βάζουν και με τις κονσόλες δεν τα γνωρίζουν. Μερικά από αυτά για PS3 για παράδειγμα είναι, GOW3,MGS,Uncharted 1+2,LBP, όπως και το MK Vs DC που είναι και για 360. δεν αλλάζει ιδιαίτερα βάση ενός παιχνιδιού αλλά βάση και των καρτών που κυκλοφορούν... χωρίς να έχει βγει κάποιο game πιο απαιτητικό από το Crysis από μια 4870/4890 που ήταν όλοι ικανοποιημένοι μέχρι πριν λίγο καιρό πλέον δεν "καταδέχονται" να πάνε κάτω από 5850... Ένας Gamer εγώ σου λέω ότι ξετρελάθηκε με το Crysis και τερμάτισε από δέκα φορές το καθένα. Ε όχι, πλέον ούτε που ασχολείται μαζί του!!! Από εκεί και πέρα με αυτό που λες καταλαβαίνω ότι η Crytek πουλάει αβέρτα κάρτες γραφικών στους bench-άδες για να πάρουν 5-10FPS παραπάνω το πολύ με την επόμενη γενιά High End κάρτας! Μία κάρτα δε την παίρνεις για 1 μήνα όμως. Αν παίρνεις πάντα το High End μοντέλο νομίζω ότι για δύο χρόνια είσαι άνετα. @ Ailuros - Μα είναι ΤΡΑΓΙΚO να είσαι χωρίς clear-type, ούτε εγώ μπορώ να αντέξω. Πω πω τι μου θύμησες τώρα... Παλιές εποχές... Θυμάμαι που δεν μου άρεσε το Clear Type επειδή τα έδειχνε θολά. ΄Οταν υπάρχουν οι δυνατότητες και σε ενδιαφέρουν σαν χρήστη δεν συντρέχει λόγος να παίζει κάποιος με χαμηλότερη ποιότητα γραφικών. ΄Οσο μικρότερο το ενδιαφέρον στην ποιότητα απεικόνισης τόσο πιο καλύτερα ένας χρήστης να πάει είτε σε μέτριο PC είτε σε κονσόλα. Είναι καθαρά θέμα προτιμήσεων και σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προτίμηση είναι κατηγορητέα. Σαφώς και δεν είναι κατηγορητέα, αλλά δεν είναι γνώμονας ότι μία κονσόλα, ένα παιχνίδι, ένα PC, έχει άθλια γραφικά και είστε "χαζοί" εσείς που παίζεται σε κονσόλες ή σε μέτρια PC! Υπάρχει αυτό και αν δεν το πιστεύετε να ψάξω posts!
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Πω πω τι μου θύμησες τώρα... Παλιές εποχές...Θυμάμαι που δεν μου άρεσε το Clear Type επειδή τα έδειχνε θολά. με το clear type φαινόντουσαν θολά σε TFT?
Heatspreader Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 με το clear type φαινόντουσαν θολά σε TFT? Σε CRT, όχι σε TFT! Δεν το διευκρίνισα.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 ah είπα και εγω δεν έχω testάρει σε CRT δεν πρέπει να έχω προσέξει πως φαίνονται...
Ailuros Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Επειδή δεν έχω καταλάβει καλά. Όταν παίζεις έναν παιχνίδι στο PC σου, στην TV, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που σε ενοχλεί τόσο πολύ? Φυσικά και είναι γιατί η επιφάνεια της οθόνης είναι πάρα πολύ μεγάλη σε σχέση με την ανάλυση. Εσύ θεωρείς ότι είναι τυχαίο ότι οι PC οθόνες με 19χ0 ανάλυση δεν ξεπερνούν τις 26"; Από τις 26 μέχρι τις 32 και πόσο μάλλον μέχρι τις 40" η διαφορά είναι τεράστια. Αν μέτραγε μόνο το μέγεθος της οθόνης δεν θα το συζητάγαμε καν. Aν δεν με πείραζε και το μόνο που μέτραγε ήταν το μέγεθος της οθόνης γιατί να μην πάνω τότε και σε 50" με την ίδια ανάλυση; Εμένα δεν με πειράζει τόσο αυτό, αλλά με πειράζει που κατά κάποιο τρόπο θεωρούν ότι έτσι πρέπει να τα βλέπουν και οι Gamers. Πολλές φορές τα βάζουν με τις κονσόλες ακόμα. Πέραν ότι οποιοδήποτε ψηφιακό μέσο πλέον περνάει σε HD αναλύσεις οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν ένα επιπλέον λόγο να τις υποστηρίξουν για τις κονσόλες. Μπορεί φυσικά ο οποιοσδήποτε θέλει να συνδέσει και το PC του, αλλά οι PC oθόνες παραμένουν οι ενδεδειγμένη λύση. Ένας Gamer άντε να θέλει να επιβάλει τη γνώμη του, ότι το παιχνίδι είναι για να παίζεις, ένας benchas όμως τι θα πει? Τα παιχνίδια είναι για να τεστάρουμε τις κάρτες γραφικών μας? Και τότε γιατί να έχουμε τέτοιες κάρτες γραφικών? Μήπως για να τις τεστάρουμε? Αν κάποιος δεν παίζει ένα παιχνίδι για να το παίξει αλλά για οποιοδήποτε άλλο λόγο ανούσιου αυνανισμού, τότε δεν είναι και κάτα βάση και ουσία gamer. ΄Οσες φορές έτυχε να παραβρεθώ στο παρελθόν σε συγκεντρώσεις gamers οι πιτσιρικάδες με τα πιο ταπεινά συστήματα ήταν εκείνοι οι οποίοι ήταν οι πιο ταλαντούχοι. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ένα κάρο καλά παιχνίδια, αλλά όπως είπα και πιο πάνω επειδή οι Benchάδες τα βάζουν και με τις κονσόλες δεν τα γνωρίζουν. Μερικά από αυτά για PS3 για παράδειγμα είναι, GOW3,MGS,Uncharted 1+2,LBP, όπως και το MK Vs DC που είναι και για 360. Kαι τι το συνταραχτικό άλλαξε όσων αφορά το gameplay σε αυτά σε σχέση με το παρελθόν; ΄Εχει δίκιο όταν εννοεί ότι το gameplay στα σημερινά παιχνίδια είναι κατά βάση άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς (όπου τα ρούχα είναι η ποιότητα των γραφικών). Πω πω τι μου θύμησες τώρα... Παλιές εποχές... Θυμάμαι που δεν μου άρεσε το Clear Type επειδή τα έδειχνε θολά. 1. Υπάρχουν αναλυτικές ρυθμίσεις για clear type. 2. Χρησιμοποιώ την πιο ανεπαίσθητη μορφή clear type & στην CRT γιατί όταν αφιέρωσα σχεδόν μια μέρα να την ρυθμίσω ανέβασα την ευκρίνειά της μια στάλα, ταχτοποίησα μερικές λεπτομέρειες όσων αφορά την γεωμετρία και καθάρισα λίγο το moire που μου έδινε στις άκρες. ΄Οταν μια CRT δεν χρειάζεται καθόλου clear type είτε είναι χαμηλής ποιότητας είτε έχει αρχίσει να τα φτήνει με τα χρόνια. 3. Αν βάλεις την πιο έντονη μορφή clear type και σε μια καλή LCD πάλι θα σου θολώσει τις γραμματοσειρές. Clear type σημαίνει ότι ο αλγόρυθμος παίρνει την γραμματοσειρά στην ανάλυση που τρέχεις το desktop κάνει upsampling σε πολλαπλάσια μεγαλύτερη ανάλυση και ξανακάνει downsampling στην ανάλυση του desktop. ΄Οτι δηλαδή κάνει το supersampling AA. ΄Οσο μεγαλύτερη η ανάλυση upsampling τόσο πιο θολό το αποτέλεσμα. Αν ξανατρέξεις το Clear type tuning θα δεις ότι σου δίνει στην αρχή 2 επιλογές και αφού επιλέξεις άλλες 6, δηλαδή συνολικά 12 διαφορετικές ρυθμίσεις επειδή ακριβώς η ευκρίνεια από οθόνη σε οθόνη διαφέρει αρκετά. Σαφώς και δεν είναι κατηγορητέα, αλλά δεν είναι γνώμονας ότι μία κονσόλα, ένα παιχνίδι, ένα PC, έχει άθλια γραφικά και είστε "χαζοί" εσείς που παίζεται σε κονσόλες ή σε μέτρια PC! Υπάρχει αυτό και αν δεν το πιστεύετε να ψάξω posts! Φυσικά και υπάρχει το φαινόμενο. Μόνο που δεν έχει καμία σχέση με έννοιες όπως αντικειμενικότητα, ακριβοδίκαιος ή και δημοκρατία. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 09:14 ---------- ΄Εχω ξαναναφέρει ότι τα παιδιά του γερμανικού 3dCenter ερευνούν μια μέθοδο downsampling όπου με μια σειρά ρυθμίσεων αλλάζουν τα inf του οδηγού της οθόνης, βάζουν την κάρτα γραφικών να τρέξει σε πολύ υψηλότερη ανάλυση και η οθόνη εμφανίζει μόνο το downsampled αποτέλεσμα. Σκοπός του πειράματος είναι να εξομαλύνουν παιχνίδια όπου δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν ΑΑ για Χ λόγους και ίσως οι εταιρίες να το θεωρήσουν καλή ιδέα και να το εισάγουν κάποια στιγμή σαν λύση. Παράδειγμα Timeshift: Ανάλυση οθόνης 1680*1050 1χAA/16xAF (δηλαδή καθόλου ΑΑ): Upscaling στην ίδια σκηνή σε 2988*2100 (1xAA/16xAF) & downsampled σε 1494*1050: Και όχι δεν υπάρχει ίχνος ΑΑ πουθενά αλλά μόνο το downsampling που ισοδυναμεί ουσιαστικά με ΑΑ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση με 2χ rotated grid supersampling.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.