EKTELESTES Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Εμ, λέμε κάτι διαφορετικό τότε;; Αυτό είπα από την αρχή, τα σημερινά παιχνίδια δεν έχουν το πρόβλημα aliasing που είχαν παλιότερα. @ Thresh - Δε ξέρω τι έλεγε, σαφώς και δεν ισχύει αυτό περι TN panel (και όχι μόνο για TN), αλλά θα δοκιμάσω μόλις βρω λίγο χρόνο μπας και μπορέσω να βγάλω φώτο της προκοπής να δείτε. Αλλιώς όσοι μπορείτε να τσεκάρετε κάπου, κάντε το και πείτε τις εντυπώσεις σας ( κατα πόσο είναι εμφανές δηλ το aliasing σε οθόνες 40" @1920 ) (Το θέμα έχει πάει κατα διαόλου...)
Super Moderators Thresh Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 δεν έχουν όλα τα games την ίδια "ποσότητα" aliasing, επίσης μου φαίνεται περίεργο να μην φαίνεται περισσότερο σε 40αρα 1920χ1080 αφού το DPI είναι απλά τεράστιο και λογικά το aliasing έπρεπε να κάνει μπαμ από χιλιόμετρο τα θέματα πάντα πάνε κατά διαόλου αλλιώς δεν θα ήταν ποτέ πάνω από 4-5 σελίδες
pcos Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 .....τα θέματα πάντα πάνε κατά διαόλου αλλιώς δεν θα ήταν ποτέ πάνω από 4-5 σελίδες καντε τη δουλεια σας. δεν παρεξηγω μαζι σας...
Heatspreader Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 με όλο το σεβασμό πριν από 2 χρόνια ο Heatspreader έλεγε πως οι γωνίες θέασης της τότε 22αρας οθόνης του (TN Panel) ήταν τέλειες και ότι δεν έχανε καθόλου Μου αρέσει που με προσέχεις πάντως και θυμάσαι τα λεγόμενα μου. Πραγματικά τιμή μου. Δεν έχανε και είναι αλήθεια. Ακόμα καλύτερη είναι αυτή που έχω τώρα και ακόμα καλύτερη είναι η TV μου. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά κάθομαι μπροστά από τις οθόνες μου, TV,κλπ. Ακόμα και το κινητό μου το κρατάω με την οθόνη μπροστά μου, όχι ανάποδα ας πούμε. Τώρα αν μερικοί θέλουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι, τα παραπάνω λεφτά που θα δώσουν για οθόνη που θα έχει καλά "καλές" γωνίες θέασης, καλύτερα να τα δώσουν σε χάπια. επίσης μου φαίνεται περίεργο να μην φαίνεται περισσότερο σε 40αρα 1920χ1080 αφού το DPI είναι απλά τεράστιο και λογικά το aliasing έπρεπε να κάνει μπαμ από χιλιόμετρο Εμένα δεν μου φαίνεται περίεργο γιατί πρώτον στη TV κάθεσαι πιο μακριά και δεύτερον δεν απεικόνιζει τόση λεπτομέρεια όσο μία οθόνη. Εμ..πες τα..και η Samsung 40M86 είναι και 2 χρόνια πιο παλιά τεχνολογία από την Sony W5500. Μιλάμε όπως για μία TV αρκετά καλή και Value For Money. Επίσης οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των TV δεν είναι δραματικές και ειδικά όταν μιλάμε για Full HD.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δεν έχανε και είναι αλήθεια. Ακόμα καλύτερη είναι αυτή που έχω τώρα και ακόμα καλύτερη είναι η TV μου. που θα έχει καλά "καλές" γωνίες θέασης, καλύτερα να τα δώσουν σε χάπια. Εμένα δεν μου φαίνεται περίεργο γιατί πρώτον στη TV κάθεσαι πιο μακριά και δεύτερον δεν απεικόνιζει τόση λεπτομέρεια όσο μία οθόνη. Δεν έχω δει TN Panel που να μην χάνει (ούτε καν Eizo) και είσαι ο πρώτος που λέει κάτι τέτοιο. Προφανώς είναι καλύτερη η TV σου γιατί έχει καλό panel ενώ οι οθόνες είχαν το φτηνό TN. Τώρα για το πως είναι καλύτερη η τωρινή σου οθόνη από την τέλεια (όπως έλεγες) 22αρα ένας Θεός ξέρει Δεν είναι μόνο οι γωνίες θέασης καλύτερες αλλά και τα χρώματα γενικότερα, βασικές διαφορές των pva/mva/ips με τα tn panel, μην επαναλαμβανόμαστε... Τα λεφτά στον οφθαλμίατρο όχι σε χάπια placebo effect δλδ?
Heatspreader Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 placebo effect δλδ? Σαφώς και δεν είναι placebo, αλλά να μη τρελαινόμαστε κιόλας... Επικρατεί ένας τρόμος στα πρόσωπα των περισσότερων όταν ακούνε ή μιλάνε για TN panels. Και ναι η TV μου έχει καλύτερο Panel και σαφώς καλύτερες γωνίες θέασης. Στη TV το χρειάζεται περισσότερο μιας και δεν κάθεσαι πάντα ακριβώς μπροστά της. Μπορεί να είσαι λίγο πιο κάτω λίγο πιο πάνω ή λίγο δεξιά ή αριστερά, αφού είναι μεγαλύτερη η επιφάνεια της και μεγαλύτερη η απόσταση που κοιτάς.
liopyr Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Οι γωνίες θέασης είναι το λιγότερο που έχει να σου προσφέρει ένα καλό panel. Όσοι τα προτιμούν, συνήθως το κάνουν για την καλύτερη απόδοση χρωμάτων/αποχρώσεων.
Heatspreader Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Σε αυτό θα συμφωνήσω 100%. Για παράδειγμα σε έναν 24άρη imac μπορώ να ζηλέψω τα χρώματα. Αυτό ναι. Η αλήθεια είναι ότι το TN (αλλάζει από οθόνη σε οθόνη φυσικά) πασαλείβει λίγο τα χρώματα και ιδιαίτερα τα ζεστά χρώματα. Με την 22άρα οθόνη Viewsonic φαινόταν κάπως αυτό. Με αυτή που έχω τώρα ελάχιστα. Έχουμε βγει εντελώς εκτός θέματος...
Ailuros Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Seeing is believing όμως smartass; Λες να μην έχουμε HD τηλεοράσεις οι υπόλοιποι και να μην έχουμε δει σε πραγματικό χρόνο για τι μιλάμε; Για να το βάλουμε σε πραγματική βάση θα έπρεπε όντως να είσαι ευτυχισμένος αν δεν βλέπεις aliasing και όχι δεν πρόκειται να σε κατηγορήσει και κανείς για αυτό. Η θεωρία είναι θεωρία και εγώ μιλάω για πράξη (έχοντας ήδη αναφερθεί στη θεωρία όταν είπα ότι δε βλέπω κάτι ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 40"), έχοντας παίξει σε διάφορα μεγέθη οθονών. Το να ψάχνεις τίποτα δοντάκια σε σκάλες και δε ξέρω και εγώ τι άλλο ( γιατί σε πάρα πολλά σημεία οι υφές των παιχνιδιών έχουν βελτιωθεί τόσο που δε βλέπεις τίποτα ) μάλλον δεν ασχολείσαι και πολύ με το παιχνίδι έτσι ;; Το multisampling εξομαλύνει ΜΟΝΟ άκρες πολυγώνων και τα ενδιάμεσά τους και όχι το περιεχόμενο των πολυγώνων και άρα τις υφές. Για να εξομαλυνθούν οι υφές κατ' αρχήν σωστά θα πρέπει να μην γίνεται underfiltering (δηλαδή όταν ζητάει η εφαρμογή για Χ υφές trilinear να λαβαίνουν & trilinear filtering πράγμα άσχετο με full scene antialiasing και κάποιας μορφής oversampling (ή αλλιώς supersampling). Τεχνολογικά για να κάνει μια οποιαδήποτε οθόνη oversampling από μόνη της (πράγμα που είναι εντελώς άσχετο με τις επιδόσεις του συστήματος γιατί είναι εσωτερική διαδικασία καθεαυτού της οθόνης) θα πρέπει να υστερεί σε video bandwidth και στον κάθετο άξονα να τεντώνει τα δεδομένα για να φτάσει σε Χ ανάλυση. Στην περίπτωση μιας LCD οθόνης που είναι full HD όταν δίνει 1080p δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο γιατί απλά η οθόνη δεν θα ήταν full HD. Και επίσης, έχω βγάλει φώτο παλιότερα και δεν έβγαινε κανονικά ούτε από μισό μέτρο, πόσο μάλλον σε κίνηση (!) (8mp camera) ΄Εχω τραβήξει εν ώρα οδήγησης σε μεγάλη ευθεία στην εθνική με ταχύτητα 150 χλμ την ώρα σαν οδηγός φωτογραφία και είναι όσο καθαρή θα μπορούσε να΄ναι και από full HD TV σε απόσταση ενός μέτρου. Στην τελευταία μιας και έβλεπα ποδοσφαιρικό αγώνα δεν με ξεγέλαγε το μάτι μου ότι οι λευκές γραμμές του γηπέδου δεν εμφανιζόταν 100% antialiased σε κίνηση το επιβεβαίωσε και η φωτογραφία. Τώρα άμα είναι να πάρω φωτογραφική δε ξέρω και εγώ τι αξίας, χαίρω πολύ χαιρόπουλος. Και 3-άρα μηχανή να πάρεις δεν αλλάζει το αποτέλεσμα σε τέτοιες αποστάσεις. Αν θέλετε αποδείξεις για το πόσο έχουν βελτιωθεί οι υφές στα παιχνίδια, κάντε σύγκριση ένα top παιχνίδι πριν 5-10 χρόνια, και 1 τωρινό. Και άμα βλέπετε και στα 2 το ίδιο επίπεδο aliasing.....τι να πω;;;; Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για υφές αλλά όπως σου είπα για τις άκρες των πολυγώνων. Και επειδή μου έχεις τσιτώσει άδικα σου ξαναλέω ότι και πολύ περισσότερα δείγματα ΑΑ να βάλεις δεν θα αλλάξει κάτι στην συγκεκριμένη οθόνη. Αφού κάθεσαι σε 2 μέτρα απόσταση η απόσταση αυτή καταπίνει πολύ περισσότερο edge antialiasing από ότι Χ αριθμός δειγμάτων και όσο πιο μακριά καθήσεις τόσο καλύτερα απλά δεν είναι πρακτικό πια gaming να κάτσεις στα 3 ή στα 4 μέτρα. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 11:56 ---------- δεν έχουν όλα τα games την ίδια "ποσότητα" aliasing, επίσης μου φαίνεται περίεργο να μην φαίνεται περισσότερο σε 40αρα 1920χ1080 αφού το DPI είναι απλά τεράστιο και λογικά το aliasing έπρεπε να κάνει μπαμ από χιλιόμετρο τα θέματα πάντα πάνε κατά διαόλου αλλιώς δεν θα ήταν ποτέ πάνω από 4-5 σελίδες Oι πιο πρόσφατες τηλεοράσεις έχουν φίλτρα "εξομάλυνσης". Διορθώνουν λίγο το aliasing αλλά φέρνουν και άλλα αρνητικά μαζί τους ειδικά σε κίνηση. Και όχι δεν λέω ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί κάτι τέτοιο στην TV του όταν παίζει παιχνίδια. Εγώ έχω βάλει την μικρότερη δυνατή ρύθμιση για τηλεόραση και DVD και στην απόσταση των >4 μέτρων που κάθομαι για αυτά τα δύο αμβλύνει αρκετά (και το ghosting που δίνει σε κίνηση φαίνεται μόνο από πολύ κοντά).
EKTELESTES Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Τα DVD - τηλεοπτικό σήμα είναι άσχετα με τη συζήτηση μας. Υπερβάλλεις πολύ σε κάποια πράγματα, όπως αυτό με τη φώτο με 150 χιλ / ώρα, άσε που δε διευκρινίζεις τι εννοείς με το "όσο καθαρή θα μπορούσε να είναι". Η ουσία: Αν βγάλεις φώτο από τα 2 μέτρα την τηλεόραση, με μια νορμάλ μηχανή θα έχει μεγάλη διαφορά με το τι βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Η άλλη ουσία ( γιατί άκρη δε βγάζουμε και παίζουμε με τις λέξεις): Εσένα προφανώς σε ενοχλεί / βλέπεις περισσότερο aliasing ( θεωρώντας ότι έχεις δοκιμάσει να παίξεις τελευταία παιχνίδια σε 40αρα @1920 ) απ ότι εγώ και ο Heatspreader. Το θέμα μας όμως δεν είναι ΑΝ υπάρχει το φαινόμενο (σαφώς και υπάρχει) αλλά κάτα πόσο είναι ορατό σε σημείο να ενοχλεί εν ώρα gaming στα 2 μέτρα απόσταση σε 40αρα οθόνη.
Heatspreader Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 ο θέμα μας όμως δεν είναι ΑΝ υπάρχει το φαινόμενο (σαφώς και υπάρχει) Φυσικά και υπάρχει. Ναι. αλλά κάτα πόσο είναι ορατό σε σημείο να ενοχλεί εν ώρα gaming στα 2 μέτρα απόσταση σε 40αρα οθόνη. Εξαρτάται και από το παιχνίδι όπως είπε ο ThReSh πιο πάνω. Το Crysis για παράδειγμα και χωρίς AA παίζεται άνετα θεωρώ. Από την άλλη το Prey (που το θυμήθηκα ε?) δεν παίζεται τόσο άνετα χωρίς AA. Τώρα αν κάποιον τον ενοχλεί το aliasing σε 40άρα οθόνη full HD τόσο που μπορεί να το βλέπει, μάλλον βαριέται το παιχνίδι και κοιτάει αλλού...
phanispal Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Όχι, απλά κάποιοι δεν παίζουν παιχνίδια για να παίξουν..
Heatspreader Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Ναι, εντάξει υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Αλλά τα παιχνίδια είναι για να παίζεις.
moldovan20 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Οι γωνίες θέασης είναι το λιγότερο που έχει να σου προσφέρει ένα καλό panel.Όσοι τα προτιμούν, συνήθως το κάνουν για την καλύτερη απόδοση χρωμάτων/αποχρώσεων. Ε ναι ,αν ειναι να δωσεις 500€ για 24αρι dell μονο για τις γωνιες θεασης ,για να ξαπλωνεις στον καναπε και να βλεπεις σωστα τοτε παρε 2 22αρες με tn panel και βαλε τη μια στην αλλη μερια να μη χανεις τη γωνια και να βλεπεις απο παντου
Ailuros Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Το θέμα μας όμως δεν είναι ΑΝ υπάρχει το φαινόμενο (σαφώς και υπάρχει) αλλά κάτα πόσο είναι ορατό σε σημείο να ενοχλεί εν ώρα gaming στα 2 μέτρα απόσταση σε 40αρα οθόνη. Eδώ στην 32-άρα full HD κόντεψα να πάθω οφθαλμικό καρκίνο και η 40-άρα θα είναι σε καλύτερη μοίρα; Η διαφορά είναι πόσο ενοχλεί εσένα και πόσο εμένα. Και όχι δεν σε κατηγορώ, απλά δεν υπάρχει λογικός τρόπος να διορθώσεις οτιδήποτε με τόσο μεγάλο dpi. Υπερβάλλεις πολύ σε κάποια πράγματα, όπως αυτό με τη φώτο με 150 χιλ / ώρα, άσε που δε διευκρινίζεις τι εννοείς με το "όσο καθαρή θα μπορούσε να είναι". Yπάρχει και ένα μπαρμπρίζ που μεσολαβεί. Αν βγάλεις φώτο από τα 2 μέτρα την τηλεόραση, με μια νορμάλ μηχανή θα έχει μεγάλη διαφορά με το τι βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Τότε θα έπρεπε να μην εξομαλύνουν οι φωτογραφικές μηχανές, πράγμα που το κάνουν εδώ και δεκαετίες. Η άλλη ουσία ( γιατί άκρη δε βγάζουμε και παίζουμε με τις λέξεις): Εσένα προφανώς σε ενοχλεί / βλέπεις περισσότερο aliasing ( θεωρώντας ότι έχεις δοκιμάσει να παίξεις τελευταία παιχνίδια σε 40αρα @1920 ) απ ότι εγώ και ο Heatspreader. Και σε 32-άρα και σε 40-άρα full HD TV. Εδώ για υφές μου μίλαγες στην προηγούμενη συμμετοχή σου και ακόμα δεν έχω καταλάβει τι βλέπεις ή τι δεν βλέπεις. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 09:12 ---------- Όχι, απλά κάποιοι δεν παίζουν παιχνίδια για να παίξουν.. Την εποχή που ξεκίνησα εγώ να παίζω παιχνίδια δεν είχαμε καν την πολυτέλεια να μιλάμε για υψηλές αναλύσεις, εξομάλυνση ή οτιδήποτε σχετικό. To Dreamcast και οι arcade μηχανές που βασιζόταν σε Naomi II είχαν σε κάποια παιχνίδια 2x oversampling αλλά πέραν από αυτό τίποτα. Την εποχή που τα arcade ήταν στις δόξες τους λίγοι από εσάς την έχουν προλάβει. Η απόλαυση ενός καλού παιχνιδιού υπήρχε πάντα. Το ότι οι απαιτήσεις μεγάλωσαν με τα χρόνια είναι φυσικό επόμενο σε σχέση με τις εξελίξεις της τεχνολογίας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.