Προς το περιεχόμενο

To internet απο που προερχεται?


therock

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω αυτην την απορια. Εμεις ας πουμε το παιρνουμε απο παροχους, που στην ουσια ειναι σαν να συνδυαομαστε απομακρα στο δικτυο τους μεσω τηλεφωνου και να παιρνουμε ιντερνετ απο αυτους.

 

Αυτοι ομως απο που και με ποιους τροπους το παιρνουν?

 

Ο ΟΤΕ, η ΗΟΛ, η Τελλας και ολες αυτες, απο που το βρισκουν το ιντερνετ?

Δημοσ.

Το αγοραζουν χονδρικως απο την ICAAN και το μεταπωλουν.

 

Σοβαρα τωρα.

Εμεις ας πουμε το παιρνουμε απο παροχους, που στην ουσια ειναι σαν να συνδυαομαστε απομακρα στο δικτυο τους μεσω τηλεφωνου και να παιρνουμε ιντερνετ απο αυτους.

Το ιδιο ακριβως, σε μεγαλυτερη κλιμακα.

Εσυ -> Παροχος -> IX(?) -> Οπτικη ινα με γυρω χωρες -> Αλλες ηπειροι

 

Για περισσοτερη ακριβεια και λεπτομεριες, αναζητηστε μελη οπως ο nske.

Δημοσ.

To internet δεν είναι σαν το φυσικό αέριο που παίρνουμε απο την Ρωσία. Δεν είναι θέμα παραγωγής και κατανάλωσης. Είναι ένα τεράστιο δίκτυο καλωδίων με το οποίο συνδέονται εκατομμύρια υπολογιστές. Εσύ πληρώνεις να είσαι συνδεμένος σε αυτό το δίκτυο.

Δημοσ.

To ICANN είναι για τα ονόματα.

 

Οι ISPs αγοράζουν το bandwidth από tier 2 δίκτυα που αυτά με τη σειρά τους από tier 1 δίκτυα τα οποία έχουν access παντού. Το σύστημα προέλευσης του internet είναι πολύ νεφελώδες...

Δημοσ.

Το InterNet σημαίνει αυτό που ακούς.

 

Internation Network.

Όπως π.χ. έχεις συνδεδεμένους ένα Χ ποσό υπολογιστών στο σπίτι σου σε Lan (Local Area Network), έτσι και στο InterNet, είναι αμέτρητοι υπολογιστές συνδεδεμένοι μαζί.

 

Δε νομίζω ότι το Internet πηγάζει από κάπου.

 

 

Ρίξε μια ματιά εδώ, αν γνωρίζεις Αγγλικά και έχεις όρεξη.

Δημοσ.

Οπως τα λενε τα παιδια ειναι. Φαντασου ολους τους υπολογιστες του κοσμου συνδεδεμενους σε LAN και ολα αυτα τα LAN συνδεδεμενα μεταξυ τους.

 

Η πραγματικοτητα παντως δεν ειναι τοσο "αναρχη" και αποκεντροποιημένη οσο ακουγεται. Στην "πραγματικοτητα" το Ιντερνετ ξεκινησε και η τυποποίησή του υπάγεται ακόμα στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ. Επισης στις ΗΠΑ ειναι οι 12 αν δεν κάνω λάθος κεντρικοι DNS servers ολου του κοσμου, καθως και εταιρειες-επιτροπες που καθοριζουν διαφορα στανταρ του Ιντερνετ.

 

Εχουν γινει μερικες αποτυχημενες αποπειρες αποκεντροποίησης του Ιντερνετ, όπως για παράδειγμα αυτη αλλα νομιζω προσφατα μολις επετραπηκε να και σε αλλες χωρες να κανουν root DNS.

 

Οποτε με λιγα λογια θα σου ελεγα "η καρδια του Ιντερνετ ειναι στις ΗΠΑ"

Δημοσ.
Το InterNet σημαίνει αυτό που ακούς.

 

Internation Network.

Όπως π.χ. έχεις συνδεδεμένους ένα Χ ποσό υπολογιστών στο σπίτι σου σε Lan (Local Area Network), έτσι και στο InterNet, είναι αμέτρητοι υπολογιστές συνδεδεμένοι μαζί.

 

Δε νομίζω ότι το Internet πηγάζει από κάπου.

 

Ναι ενταξει το καταλαβαινω αυτο, αλλωστε και εγω αυτο περιγραφω, αλλα στην ουσια ρωτω για την υποδομη. Πως ειναι εφικτο να συνδεονται ολοι οι υπολογιστες μεταξυ τους? Προφανως πρεπει να συνδεονται και οι provider μεταξυ τους.

 

Ας πουμε αν θες να συνδεθεις με ενα PC στη Σρι Λανκα (λεμε τωρα) πρεπει λογικα ο provider σου να εχει αμεση συνδεση με τον provider του υπολογιστη στην Σρι Λανκα! Δηλαδη ειναι δυνατον να εχει περασει τοσο μεγαλο καλωδιο για να συνδεει τους 2 αυτους υπολογιστες? Με λιγα λογια, πως ειναι δυνατον o OTE na eχει απομακρη προσβαση προς τα κει και προς ολους τους πιθανουν απομακρους υπολογιστες?

Δημοσ.

Δες το σαν το τηλεφωνο. Οταν παιρνεις τηλεφωνο στη Σρι Λανκα δε μιλαμε για ενα καλωδιο του ΟΤΕ που φτανει μεχρι εκει. Εμπλεκονται δορυφοροι και αλλα στη μεση. Ναι προφανως, υπαρχει καποια συνδεση μεταξυ του ΟΤΕ και του ΟΤΣΛ (ΟΤΕ της Σρι Λανκα)

  • Super Moderators
Δημοσ.


πάντα μου άρεσε αυτό το video, εξηγεί ελάχιστα και την "δομή" αν θυμάμαι καλά

αν και σαν κάφρος έπρεπε να postάρω μόνο αυτό :P


Δημοσ.
ανοιξε ενα DOS παραθυρι και γραψε την εντολη

tracert http://www.google.gr

 

θα δεις πως συνδεεσε με τοο google και ποιες ενδιαμεσες στασεις κανουν τα δεδομενα σου.

 

13 διευθυνσεις μου εβγαλε. Αυτο σημαινει πως απο τον υπολογιστη μου περναει 13 στασεις μεχρι να καταληξει να συνδεθει με το google?

Δημοσ.

Ναι, αν θεωρήσεις πως οι routers που μεσολαβούν είναι «ενδιάμεσοι σταθμοί» για τα πακέτα IP, τότε θα μπορούσες να πεις πως πρόκειται για «στάσεις».

Δημοσ.

Μερικες επιπλεον ερωτησεις αν μου επιτρεπεται.

 

1)Το online DNS απο που πηγαζει? Απο την icann και αυτο?

 

Δηλαδη οταν εγω γραφω http://www.google.com ή gr ή ξερω γω τι, ποιος ειναι υπευθυνος να το μεταφρασει σε 202.86.χ.χ ωστε να αποκτησω προσβαση στον server? Και Οταν το γραφεις στον browser απο που παιρνει εντολη σε ποια Ip αντιστοιχει?

 

2)Ποσες ειναι οι διαθεσιμες συνολικα ip? χχχ.χχχ.χχχ.χχχ Κανονικα ειναι ενα τρεις καθως υπολογιστικα βγαινει 10^12 αλλα καποιες δεν ειναι διαθεσιμες στο ιντερνετ, αρα ποσες ειναι αυτες που μενουν?

 

3)Ενας παροχος ποσες δικαιουται να αγορασω και πως τις διανεμει στους πελατες? Μεσω DHCP?

Δημοσ.
Ας πουμε αν θες να συνδεθεις με ενα PC στη Σρι Λανκα (λεμε τωρα) πρεπει λογικα ο provider σου να εχει αμεση συνδεση με τον provider του υπολογιστη στην Σρι Λανκα! Δηλαδη ειναι δυνατον να εχει περασει τοσο μεγαλο καλωδιο για να συνδεει τους 2 αυτους υπολογιστες? Με λιγα λογια, πως ειναι δυνατον o OTE na eχει απομακρη προσβαση προς τα κει και προς ολους τους πιθανουν απομακρους υπολογιστες?

Όχι άμεση. Απλά έχει φυσική σύνδεση με κάποιον που έχει φυσική σύνδεση με κάποιον που έχει φυσική σύνδεση [...] με τον τελικό προορισμό. Βέβαια κάθε σοβαρός ISP έχει φυσική σύνδεση με περισσότερους από έναν ISPs, έτσι σχηματίζεται ένα πλέγμα από αμέτρητες εναλλακτικές διαδρομές ανάμεσα σε δύο απομακρυσμένα σημείο. Επειδή μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποια ενδιάμεση φυσική σύνδεση να χαλάσει, ή να προστεθεί κάποια νέα που να συντομεύει τη συνολική διαδρομή, πρέπει η δρομολόγηση του IP να προσαρμόζεται εύκολα. Αυτό επιτυγχάνεται με τα πρωτόκολλα δυναμικής δρομολόγησης όπως το BGP.

 

Το online DNS απο που πηγαζει? Απο την icann και αυτο?

Η ICANN διαχειρίζεται την "ρίζα" του DNS, από κει και πέρα αρχίζουν τα delegations (ανάθεση αρμοδιότητας), ξεκινώντας από τα domains πρώτου επιπέδου (Top Level Domains). Αυτή, ανάλογα το TLD, μπορεί να γίνεται σε κάποιους μεγάλους οργανισμούς, εταιρίες ή κράτη.

 

Η ανάθεση αρμοδιότητας σε DNS servers των "End-Users" (ιδιωτών ή εταιριών), ξεκινάει από domains δευτέρου επιπέδου (ή σε μερικές περιπτώσεις, π.χ. για τα .co.uk, τρίτου).

 

Για παράδειγμα, το insomnia.gr είναι ένα domain δευτέρου επιπέδου, για το οποίο έχει την αρμοδιότητα κάποιος ιδιωτικός server υπό την κυριότητα του Insomnia. Την αρμοδιότητα την έχει επειδή του ανατέθηκε, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας καταχώρησης (registration), από τον φορέα (EETT) ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για το domain αμέσως χαμηλότερου επιπέδου (το .GR TLD), ο οποίος φορέας με τη σειρά του έχει την αρμοδιότητα να αναθέτει αρμοδιότητες για domains θυγατρικά του GR. επειδή του ανατέθηκε από την ICANN.

 

Ομοίως, ο διαχειριστής του insomnia.gr θα μπορούσε να σου παραχωρήσει την αρμοδιότητα για ένα domain τρίτου επιπέδου therock.insomnia.gr το οποίο εσύ θα εξυπηρετείς από έναν δικό σου DNS server, κι εσύ με τη σειρά σου θα μπορούσες να κάνεις delegate σε κάποιον άλλο ένα domain ακόμα υψηλότερου επιπέδου (foo.therock.insomnia.gr), κ.ο.κ.

 

απο που παιρνει εντολη σε ποια Ip αντιστοιχει?

Πάντα από τον server στον οποίο έχει γίνει ανάθεση αρμοδιότητας για αυτό το domain. Θα μπορούσε να είναι και ένας DNS server σηκωμένος σε ένα PC στο σπίτι σου (αν και πρακτικά θα χρειαζόσουν τουλάχιστον μία στατική IP για να παίξει αξιόπιστα). Αυτό δε σημαίνει ότι θα ερωτηθεί επί τόπου ο εν λόγω DNS server σε κάθε σύνδεση, καθώς οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν Caching DNS servers.

 

Δες εδώ και θα καταλάβεις το σύστημα: http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=217464

 

 

Ποσες ειναι οι διαθεσιμες συνολικα ip? χχχ.χχχ.χχχ.χχχ Κανονικα ειναι ενα τρεις καθως υπολογιστικα βγαινει 10^12 αλλα καποιες δεν ειναι διαθεσιμες στο ιντερνετ, αρα ποσες ειναι αυτες που μενουν?

Το συνολικό address space του IPv4 είναι 2^32, δηλαδή κάπου 4,3 δισεκατομμύρια. Απ' αυτές είναι reserved για private και multicast networks περίπου τα 290 εκατομμύρια. Το IPv6, με address space 2^128 υλοποιείται ήδη πιλοτικά εδώ και αρκετά χρόνια και μπορεί κάποιος να συμμετάσχει δωρεάν αν θέλει -αν ο ISP του δεν το υποστηρίζει, μπορεί να το κάνει μέσω συγκεκριμένων ISPs (π.χ. HE) που προσφέρουν tunneling service πάνω από IPv4. Καθένας μπορεί να πάρει ολόκληρα /48 blocks ipv6 διευθύνσεων (2^80, περισσότερες από όσες πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει).

 

3)Ενας παροχος ποσες δικαιουται να αγορασω

Όσες μπορεί να δικαιολογήσει ότι χρειάζεται. Η αίτησή του θα εξεταστεί και θα εγκριθεί ή απορριφθεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τα δικαιολογητικά. Η αρμόδια αρχή στην Ευρώπη είναι η RIPE:

http://www.ripe.net/rs/index.html

 

πως τις διανεμει στους πελατες? Μεσω DHCP?

Το πώς θα γίνουν lease είναι στο χέρι του παρόχου, ανάλογα τι προτιμάει και τι τεχνολογίες υλοποιεί. Στις περισσότερες υπηρεσίες ADSL γίνεται μέσω PPP IPCP, εφόσον ούτως ή άλλως παίζουν πάνω από PPP.

http://tools.ietf.org/rfc/rfc1877.txt

http://tools.ietf.org/html/rfc1332

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...