Προς το περιεχόμενο

Δείκτης νοημοσύνης IQ, ανώτερες κοινωνίες, οι «ηλίθιοι» ξέρουν να καμουφλάρονται κ.α

slipknot

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βασικά θα postαρα στο «Προτάσεις βιβλίων» γιατί ουσιαστικά βιβλία ψάχνω, σκέφτηκα όμως ότι τα βιβλία μπορούν να συνδεθούν με ένα γενικότερο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει μια συζήτηση.

Ένα γνωστό fact για τον Tarantino είναι ότι έχει IQ 160, είναι επίσης μέλος της Mensa. Δεν αμφισβητώ την εξυπνάδα του, θεωρώ ότι για να έχει τόση επιτυχία δεν είναι και χαζός. Από την άλλη πλευρά θυμάμαι ένα μέλος του insomnia να αναφέρει πως πέτυχε χαμηλό σκορ σε ένα IQ test και από τότε η ζωή του άλλαξε, τον αντιμετώπιζαν διαφορετικά, ο ίδιος δεν ένιωθε καλά με αυτήν την κατάσταση.

Θα έπρεπε να παίρνουμε στα σοβαρά τον δείκτη νοημοσύνης IQ όμως; Κι αν ναι, πόσο σοβαρά; Δεν προσπαθώ να πω πως δεν έχει καμία αξία, αν μη τι άλλο υπάρχουν και κάποια standards όσον αφορά την ανθρώπινη νοημοσύνη, αυστηρά καθορισμένα όμως που αφορούν συγκεκριμένου τύπου περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα πώς κρίνεις τη νοημοσύνη κάποιου και πώς είσαι σίγουρος ότι ένας άνθρωπος με υψηλό δείκτη IQ το εκμεταλλεύεται το ρημάδι;

Μου θυμίζει αυτό που «ισχύει» με τους βαθμούς πάνω κάτω. Όποιος έχει καλούς βαθμούς είναι έξυπνος και όποιος δεν έχει είναι χαζός. Ε, εγώ προσωπικά έχω συναντήσει άτομα που επιβεβαίωναν τον παραπάνω ισχυρισμό, έχω συναντήσει όμως και άτομα με καλούς βαθμούς που μόνο το μυαλό τους δε χρησιμοποιούσαν. Αλλά είναι και το άλλο. Μοιράζεις ένα IQ test σε μία τάξη ξέρω 'γω και τα παιδιά αρχίζουν συνεργασίες μεταξύ τους. Αυτών γιατί να μην τους βγει «0 (μηδέν) IQ», δεν μπορούν να δράσουν με απλή λογική, το κουράζουν.

Τέλος πάντων, εσείς τι λέτε; Έχετε κάνει τέτοια test, πιστεύετε σε αυτά, το iq σας το περιμένατε μεγαλύτερο, μικρότερο, κάνατε σωστές μαντεψιές, what?

Τώρα για τα βιβλία που είπα στην αρχή, αυτό ακριβώς ψάχνω. Βιβλία με test iq. Βασικά αυτό που θέλω είναι να τα έχω έτσι, ποτέ δε ξέρεις. Θέλω να υπολογίζεται από εκεί το iq, όχι απλά tests για εξάσκηση. Ελληνικά ή αγγλικά, τώρα test με λέξεις δε θα προτιμούσα, ένα λόβερ έχουμε και δεν την ξέρουμε καλά τη γλώσσα. Με αριθμούς ή σχηματάκια βασικά και καλύτερα με σχηματάκια. Έχετε κάτι υπόψιν;

Μη με παρεξηγήσετε, είναι ιδιαίτερη φάση, βαριέμαι λίγο, γράφω όπως να 'ναι.

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Είχα κάνει ένα "επίσημο" της μένσα παλιότερα. Παρ' όλο που σκόραρα καλά (αυτό το λέω για να μην αποδοθεί η αρνητική μου άποψη σε κάνα κόμπλεξ) συνεχίζω να θεωρώ πως είναι απαράδεκτο να κρίνεται η γενικότερη νοημοσύνη κάποιου από ένα τεστ το οποίο στην πραγματικότητα, σε μεγάλο ποσοστό του, απλώς μετράει το κατά πόσο μπορείς να αντιληφθείς το σκεπτικό του δημιουργού.

Και φυσικά αφήνονται απ' έξω όλες οι μη-μετρήσιμες έννοιες, κυρίως οι διάφορες μορφές τέχνης, φιλοσοφίας και ακόμα και η αποτελεσματικότητα σε έναν εξειδικευμένο επιστημονικό κλάδο, που κατ' εμέ δεν είναι μόνο θέμα εκπαίδευσης αλλά και ταλέντου.

Δημοσ.
Είχα κάνει ένα "επίσημο" της μένσα παλιότερα. Παρ' όλο που σκόραρα καλά (αυτό το λέω για να μην αποδοθεί η αρνητική μου άποψη σε κάνα κόμπλεξ) συνεχίζω να θεωρώ πως είναι απαράδεκτο να κρίνεται η γενικότερη νοημοσύνη κάποιου από ένα τεστ το οποίο στην πραγματικότητα, σε μεγάλο ποσοστό του, απλώς μετράει το κατά πόσο μπορείς να αντιληφθείς το σκεπτικό του δημιουργού.

Και φυσικά αφήνονται απ' έξω όλες οι μη-μετρήσιμες έννοιες, κυρίως οι διάφορες μορφές τέχνης, φιλοσοφίας και ακόμα και η αποτελεσματικότητα σε έναν εξειδικευμένο επιστημονικό κλάδο, που κατ' εμέ δεν είναι μόνο θέμα εκπαίδευσης αλλά και ταλέντου.

Αυτό της μένσα που λες πώς ακριβώς ήταν, μόνο σχήματα ή τα πάντα μέσα; Και αν θες φυσικά να πεις, τι σκορ είχες πιάσει πάνω κάτω; Ρωτάω γιατί είχα κάνει κι εγώ ένα της μένσα υποτίθεται, το έχω κάπου σε pdf. Τώρα το κατά πόσο είναι επίσημο, δεν το γνωρίζω.

Δημοσ.
Αυτό της μένσα που λες πώς ακριβώς ήταν, μόνο σχήματα ή τα πάντα μέσα; Και αν θες φυσικά να πεις, τι σκορ είχες πιάσει πάνω κάτω; Ρωτάω γιατί είχα κάνει κι εγώ ένα της μένσα υποτίθεται, το έχω κάπου σε pdf. Τώρα το κατά πόσο είναι επίσημο, δεν το γνωρίζω.

Και εγώ δεν ξέρω πόσα επίσημα κυκλοφορούν εκεί έξω, γι αυτό το έβαλα σε εισαγωγικά. Πάντως είχε επάνω σήματα, εμβλήματα και τέτοια παπάρια και είχε απ' όλα μέσα, αριθμητικές αλληλουχίες, προτάσεις με λάθη, γκρουπ αντικειμένων με τι ταιριάζει και τι όχι, και χιλιάδες σχήματα. Δε θυμάμαι τι άλλο είχε, πάνε χρόνια που το χα κάνει και είχα πιάσει 140λίγο, 144 αν θυμάμαι καλά. Νομίζω το 120 είναι το φυσιολογικό και καλά;

Δημοσ.
Αν δεν κάνω λάθος, το φυσιολογικό είναι 100.

Holy shit, 144.

100 ειναι ο μεσος ορος. ειναι μεχρι 120 το majority. 80-120. υπαρχουν και 3 διαφορετικες κλιμακες μετρησης :P

Δημοσ.

Εγώ έχω ξεκινήσει πολλά, αλλά τα έχω παρατήσει στη μέση λόγω βαρεμάρας. Δε μπορούν να τα κάνουν πιο ενδιαφέροντα;

Δημοσ.

Σε ό,τι αφορά το μέσο όρο του παγκόσμιου πληθυσμού κι εγώ για 100 ξέρω (και μάλιστα ότι ο μέσος όρος της Ελλάδας είναι λίγο πιο κάτω), αλλά δεν ξέρω κάποιον να έχει σκοράρει κάτω από 120 ας πούμε. Δεν το έχω ψάξει.

Όσες φορές έκανα, έπιανα από 134 περίπου μέχρι 140 και κάτι. Προτιμώ να υπάρχουν και ερωτήσεις με λέξεις κι ας είναι στα αγγλικά, μετά από 10 συνεχόμενες ερωτήσεις με σχήματα θέλω πολύ να δείρω κόσμο.

Από εκεί και πέρα, το IQ όπως τεστάρεται έχει πολύ στενά πλαίσια και αγνοεί πλήρως άλλα χαρακτηριστικά του ανθρώπου (όπως είπε και ο Λούσιφερ πιο πάνω), άρα ούτε λέει κάτι ιδιαίτερο νομίζω ούτε είναι σοβαρό να κάθεται κάποιος και να στενοχωρίεται αν το έχει μικρό.

Υ.Γ.: Άντε, πείτε και βιβλία όμως.

Δημοσ.
Αν δεν κάνω λάθος, το φυσιολογικό είναι 100.

Holy shit, 144.

αμα ασχολεισαι και λυνεις συνεχεια τετοια σιγα σιγα θα βελτιωσεις το score σου. παντως καλυτερα να παιξεις tetris και να μαθεις juggling οπου εχουν δειξει οι ερευνες διαφορες στον εγκεφαλο παρα τετοια :P

καλο ειναι και το rubik's cube :P

Δημοσ.

Βασικά τα IQ τέστ είναι ένας λανθασμένος τρόπος μέτρησης της νοημοσύνης κατα την γνώμη μου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ακριβές ένα τέστ που μοιάζει σαν επιτραπέζιο παιχνίδι. (εντάξει μπορεί όχι επιτραπέζιο, αλλά στην ουσία είναι ένα είδος παιχνιδιού).

• Super Moderators
Δημοσ.
Εγώ έχω ξεκινήσει πολλά, αλλά τα έχω παρατήσει στη μέση λόγω βαρεμάρας. Δε μπορούν να τα κάνουν πιο ενδιαφέροντα;
αμα ασχολεισαι και λυνεις συνεχεια τετοια σιγα σιγα θα βελτιωσεις το score σου.

nuff said...

Δημοσ.

Ο δείκτης IQ είναι, όπως λέει και ο τίτλος, το καλύτερο καμουφλάζ του ηλίθιου.

είναι απαράδεκτο να κρίνεται η γενικότερη νοημοσύνη κάποιου από ένα τεστ το οποίο στην πραγματικότητα, σε μεγάλο ποσοστό του, απλώς μετράει το κατά πόσο μπορείς να αντιληφθείς το σκεπτικό του δημιουργού.

Δεν υπάρχουν λόγια που να χαρακτηρίζουν καλύτερα την άποψή μου επι του θέματος.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι οτι μπορεί ένας ευφυής άνθρωπος να έχει υψηλό IQ αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι κάποιος με υψηλό IQ είναι και ευφυής.

Δημοσ.
πάνε χρόνια που το χα κάνει και είχα πιάσει 140λίγο, 144 αν θυμάμαι καλά. Νομίζω το 120 είναι το φυσιολογικό και καλά;

"Φυσιολογικά" είναι και τα υπόλοιπα, το μέσο όρο απλά θεωρείται κάποιο (κάποτε στην TV είχαν πει μερικά τάχα για τους Ευρωπαίους πολίτες και κυμαίνονταν από 95~105 περίπου θυμάμαι και για τους Έλληνες δεν είχαν πει το καλύτερο, χα).

Έχω δει επίσης τέτοιο τεστ από πολύ παλιά και ναι έβγαλα κάτι καλό, αλλά θεωρώ πως είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο ως τεστ. Δηλαδή μετράει πάρα πολύ το πόσο ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ είναι ο εγκέφαλος κάποιου σε συγκεκριμένους τρόπους σκέψης. Θεωρώ πως ο λόγος που εγώ έβγαλα ένα καλό σκορ είναι πως από μικρό παιδί λόγω διαφόρων χόμπι που είχα και παίδευα το μυαλό μου, είμαι εκπαιδευμένος στο να πηγαίνω καλά σε τέτοιου είδους τεστ. Πιστεύω πως και άτομα που ΣΕ ΑΥΤΑ τα τεστ βγάζουν χαμηλά σκορ ή δεν την παλεύουν καν, αν ήταν ομοίως εκπαιδευμένα θα έβγαζαν πολύ καλύτερο σκορ. Μετράει δηλαδή σε μεγάλο βαθμό το με τί ασχολείται κάποιος στη ζωή του (χόμπυ/επάγγελμα/...).

Ο καθένας έχει τα δικά του ταλέντα, έχει τύχει να δω άτομο που θα ορκιζόσουν πως είναι... να έχει τρελό ταλέντο στο σχέδιο (τρελό ταλέντο όμως!) κι έμεινα :X.

Συμπερασματικά, πιστεύω πως δεν έχουμε όλοι τις ίδιες δυνατότητες στα ίδια πράγματα. Εντάξει δε λέω, μερικοί παραείναι... αλλά όχι πάντως με βάση αυτά τα τεστ.

Υ.Γ. Πάντως υπάρχει κάποιο νόημα σε τεστ IQ που αφορούν τη νοητική ηλικία (όχι σαν αυτό το τεστ) και νομίζω χρησιμοποιούνται για παιδιά που πιθανόν αντιμετωπίζουν προβλήματα κτλ (πάντως είναι τεστ διαφορετικού τύπου και σκοπού).

Δημοσ.
100 ειναι ο μεσος ορος. ειναι μεχρι 120 το majority. 80-120. υπαρχουν και 3 διαφορετικες κλιμακες μετρησης :P

Σωστά, δεν είναι μόνο μία η κλίμακα. Μη νομίζεις πάντως, δεν τα έχω ψάξει και μέχρι αηδίας.

αμα ασχολεισαι και λυνεις συνεχεια τετοια σιγα σιγα θα βελτιωσεις το score σου.

Προφανώς, αυτό είναι σίγουρο. Γι' αυτό άλλωστε ζητάω βιβλία όχι με training tests, αλλιώς τι νόημα έχει (όχι ότι και έτσι έχει κάποιο νόημα, χαβαλές να γίνεται).

Εν τω μεταξύ, μπήκα και στο site της ελληνικής ΜΕΝΣΑ και λέει ότι για να κάνεις το τεστ τους πρέπει να πληρώσεις. Γελάω μόνος μου εδώ και 5 λεπτά.

Δημοσ.
αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι κάποιος ευφυής εχει και υψηλό IQ

εδω μπορουμε να δωσουμε 2 Nobel prize winners ως παραδειγμα...

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman

http://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Crick

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 15:59 ----------

Εν τω μεταξύ, μπήκα και στο site της ελληνικής ΜΕΝΣΑ και λέει ότι για να κάνεις το τεστ τους πρέπει να πληρώσεις. Γελάω μόνος μου εδώ και 5 λεπτά.

ναι ρε δε το ηξερες? :lol::lol::lol:

λες εγω να μη το ειχα σκεφτει???

αλλα σιγα μη δινω 20 ευρω για @@@ :P

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...