Προς το περιεχόμενο

Png & Jpg lossless compression

Skylined

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρώτα απ' όλα να προτείνω να μετονομαστεί η ενότητα σε Video, audio, image. Δεν ήξερα πού να βάλω το νήμα και σαφώς δε μπορεί να λείπει απ' το insomnia.gr ενότητα για επεξεργασία εικόνας, έτσι δεν είναι;

Στο κυρίως θέμα τώρα θέλω να συμπιέσω (π.χ. από 1 με 2mb σε 200 με 300 kb) αρχεία φωτογραφιών .png και .jpg χωρίς να χαθεί η λεπτομέρεια ή να αλλάξω τις διαστάσεις. Δοκίμασα με το gimp και είδα μέτρια αποτελέσματα, η ζωντάνια της αρχικής φωτογραφίας διατηρήθηκε μερικώς και μερικώς θόλωσε η εικόνα. Μήπως δεν έκανα κάτι σωστά; Χμ.. Κάποιος μου είπε πως μπορώ να κάνω τη δουλειά με photoshop αλλά δε θέλω να πάω σ' ένα τόσο ογκώδες πρόγραμμα με τόσες πολλές εφαρμογές που δε χρειάζομαι. Ποια εφαρμογή κάνει για αυτά που θέλω;

Δημοσ.
Πρώτα απ' όλα να προτείνω να μετονομαστεί η ενότητα σε Video, audio, image. Δεν ήξερα πού να βάλω το νήμα και σαφώς δε μπορεί να λείπει απ' το insomnia.gr ενότητα για επεξεργασία εικόνας, έτσι δεν είναι;

Τον ρόλο αυτόν τον καλύπτει η generic ενότητα του Software. Γι' αυτό, το θέμα μετακινήθηκε εκεί.

Στο κυρίως θέμα τώρα θέλω να συμπιέσω (π.χ. από 1 με 2mb σε 200 με 300 kb) αρχεία φωτογραφιών .png και .jpg χωρίς να χαθεί η λεπτομέρεια ή να αλλάξω τις διαστάσεις.

Το «χωρίς να χαθεί η λεπτομέρεια» υπονοεί την χρήση ενός lossless graphics format. To PNG είναι lossless και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Επιπλέον, υποστηρίζει compression/optimization και σε αρκετές υλοποιήσεις με επιλέξιμο επίπεδο συμπίεσης. Το θέμα είναι όμως: Τα αρχικά σου PNG είναι uncompressed ώστε να παρατηρήσεις διαφορά προς το καλύτερο; Ή όχι; Επιπλέον, η μείωση του filesize σε επίπεδα 300-1000% που ζητάς δεν είναι πάντα επιτεύξιμη, εξαρτάται άμεσα από το «θέμα» της ίδιας της εικόνας και αν η αναπαράσταση αυτού ως δεδομένα είναι favorable input για την εντροπιακή κωδικοποίηση που εφαρμόζουν οι lossless encoders.

Το JPEG format αντιθέτως είναι lossy. Υπάρχουν και lossless εκδοχές του, αλλά αμφιβάλλω αν με αυτές θα έχεις τη μείωση μεγέθους που αποζητάς. Επίσης, δε γνωρίζω πόσο καλή είναι η υποστήριξή του από τα διαδεδομένα προγράμματα. Στο κλασσικό lossy mode του πάντως, κάνεις πάντα συμβιβασμό μεταξύ ποσοστού πληροφορίας που θα απορριφθεί και θα χαθεί μόνιμα και μείωσης του filesize (η σχέση δεν είναι γραμμική), επιλέγοντας μία σχετική παράμετρο που στις περισσότερες υλοποιήσεις παίρνει τιμή σε μία εκατονταβάθμια κλίμακα. Το πιθανότερο είναι ότι θα μπορέσεις να πετύχεις αρκετά μεγάλη μείωση του filesize παίζοντας με αυτήν την παράμετρο, αλλά κανείς δε μπορεί να σου εγγυηθεί το πόση λεπτομέρεια θα χαθεί τελικά και αν το αποτέλεσμα θα είναι αποδεκτό για τα γούστα σου.

Ίσως να το θέμα ειδωθεί από μία άλλη σκοπιά, δηλαδή να εξηγήσεις αν θες στα πλαίσια τίνων αναγκών επιθυμείς συγκεκριμένα μείωση του τελικού μεγέθους στα επίπεδα που ανέφερες, να μπορέσουν να γίνουν προτάσεις που πιθανόν να λύσουν το πρόβλημά σου αλλά σε διαφορετικό επίπεδο από αυτό του image compression.

Δημοσ.

Αγαπητέ parsifal θεωρώ πως η πρόταση που έκανα είναι πολύ καλή.

Ξανά στο θέμα πρόκειται περί δεκάδων δικών μου φωτογραφιών τις οποίες θέλω να ανεβάσω σε φόρουμ αλλά θα σέρνεται η σελίδα αν δεν τις συμπιέσω. Επιπλέον αν καταφέρω καλές συμπιέσεις θα γλιτώσω χώρο στο σκληρό. Η φωτογραφική μηχανή λοιπόν σώζει τα αρχεία σε .jpg μορφή αλλά με το gimp τις μετατρέπω σε .png χωρίς απώλεια ποιότητας οπότε μπορώ να παίξω και με τα δύο είδη αρχείων γι' αυτό και ο αρχικός τίτλος.

Δημοσ.

Εχεις δει μικροτερο μεγεθος στο png απο το πρωτοτυπο jpg?

Απο οσο ξερω το φορματ png ειναι καλυτερο για εικονες-σχεδια με πλακατα χρώματα (πχ ενα γραμμικο σχεδιο η μια σελιδα κομικς), ενω jpg καλύτερο για φωτογραφίες ή γενικά εικόνες με πολλές λεπτομέρειες και αποχρώσεις.

Δημοσ.

Οποτε αν μιλαμε για φωτογραφιες, ξεχνα το png ως λυση.

Επαναλαμβανω αυτο που ειπε ο παρσιφαλ οτι μειωση 2μβ > 0,3μβ ειναι υπερβολικη και δεν το εχω ξαναδει σε καμια περιπτωση jpg

Το θεμα με τη συμπιεση jpg ειναι οτι στη μικροτερη συμπιεση, η απωλεια ειναι αμελητεα απο το ανθρωπινο ματι. Δηλαδη η ατέλεια θα φαινεται μονο σε μεγενθυση ή προσεκτική εξέταση, κάτι δηλαδη το οποιο συνήθως δεν το κάνεις σε καποια φωτογραφια.

Μπορεις λοιπον "αφοβα" να προβεις σε συμπιεση 10/12 μεχρι 8/12. Θα σου προτεινα επισης να ξανασκεφτεις το ενδεχομενο να μειωσεις τις διαστασεις τους :)

Αν για καποιο λογο εισαι "παραξενος" με τις φωτογραφιες και την πιοτητα (οπως πολλοι απο μας) απλα κρατα τις πρωτοτυπες ασυμπίεστες σε καποιο δβδ σε περιπτωση που χρειαστουν.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...