Προς το περιεχόμενο

Τοπολογίες Δικτύου - Απορία

Homo_Sapiens

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους ,

καλώς όρισα στο insomnia !!!

Αφού έχω διαβάσει εκατοντάδες threads που με ενδιέφεραν στο forum είπα κι εγώ να γραφώ και να υποβάλλω τις δικές μου ερωτήσεις...Καλά δεν έκανα;

Σήμερα λοιπόν μου προέκυψε μία απορία σχετικά με τις τοπολογίες δικτύου και καλείστε να μου την λύσετε :-)

Μία τοπολογία εφαρμόζεται απ' ότι έχω δει σε τερματικά συστήματα.

Χρησιμοποιείται όμως και σε backbone devices (routers , switches κτλ.) ;;;

Η κύρια όμως απορία μου είναι για το τι ακριβώς εξυπηρετεί μία τοπολογία και που ακριβώς εμφανίζεται.

Αυτό που γνωρίζω εγώ , και διορθώστε με αν κάνω λάθος , είναι ότι κάθε pc ενός δικτύου συνδέεται πάνω σε ένα switch , άρα για ποια τοπολογία μιλάμε αφού , αν θέλετε , η τοπολογία είναι μία (αυτή που είπαμε : όλα τα pc's πάνω σε ένα switch).

Άρα , μπορεί κανείς να πει ότι η μόνη τοπολογία που χρησιμοποιείται είναι η τοπολογία δέντρου καθώς το switch με την σειρά του θα συνδεθεί με ένα router κ.ο.κ.

Πως ακριβώς λοιπόν θα αντιληφθώ την έννοια της τοπολογίας ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας , μπας και μπορέσω να τα ξεμπλέξω λίγο αυτά τα πράγματα....

Δημοσ.

Τοπολογία σημαίνει την σχηματική απεικόνιση των φυσικών συνδέσεων ενός δικτύου ή τη "λογική" σύνδεσή τους (δηλαδή ποιά πακέτα δεδομένων πάνε πού και μέσω ποιού "μονοπατιού" στο δίκτυο).

Αν έχεις το PC του σπιτιού σου και ένα router, σχεδιάζοντας σε ένα χαρτί τις 2 δυο συσκεύες και ένα καλώδιο δικτύου να τις ενώνει έχεις την τοπολογία του δικτύου σου. Ισως αν αντικαταστήσεις κάπως απλοϊκά τη λέξη τοπολογία με τη λέξη σχεδιάγραμμα να την αντιμετωπιζεις με μικρότερο δέος. :-)

Δημοσ.

καμμια σχεση με σχεδιαγραμματα.

Τοπολογια εχει να κανει και με τα protocols, οπως ethernet, token ring, FDDI. Μετα το καθε ενα εχει τα καλωδια του, UTP, coaxial shielded/unshielded, fiber optic.

εαν θες να μιλησεις για σχεδιακια τοτε μπορεις να πεις εχουμε σχηματιsmo star (ολα τα καλωδια σε ενα switch) σε τοπολογια ethernet (TCP/IP protocol, UTP catX)

Δημοσ.
Αν ξέρεις καλά Αγγλικά, ρίξε μια ματιά και στο σχετικό άρθρο της Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Network_topology

Αυτο το αρθρο εαν παρατηρησεις εχει πολλα προβληματα διαφορετικων αποψεων. Εγω ειμαι ψιλο αντιθετος με αυτο που λεει το w.p διοτι συμφωνα με το αρθρο τοπολογια ειναι ο σχηματισμος του δικτυου, αλλα εαν εγω σου πω "ελα να φτιαξουμε ενα δικτυο τοπολογιας ring" τοτε μπορει να ειναι ethernet, token, FDDI.

Αρα δεν σου ειπα τπτ.

Τωρα ισως να κανω και λαθος διοτι να χανουμε το νοημα μεσα στη μεταφραση ή εννοιες, απλα λιγο προσοχη διοτι οπως ειπα στην αρχη το συγκεκριμενο αρθρο εχει ταμπελα με προβλημα

Δημοσ.

Διαφωνώ. Η τοπολογία δικτύων δεν προσπαθεί να καλύψει στοιχεία που εμπίπτουν στο OSI model, όπως πρωτόκολλα κλπ. Είναι πιο αφαιρετική έννοια που παραπέμπει στην τοπολογία όπως την εννοούν οι Μαθηματικοί.

Δημοσ.
Διαφωνώ. Η τοπολογία δικτύων δεν προσπαθεί να καλύψει στοιχεία που εμπίπτουν στο OSI model, όπως πρωτόκολλα κλπ. Είναι πιο αφαιρετική έννοια που παραπέμπει στην τοπολογία όπως την εννοούν οι Μαθηματικοί.

Ναι εχεις δικιο, Αρα για να το κανουμε και πιο σαφες, Τοπολογια είναι οντως τα σχεδιαγραμματακια χωρις άλλες διευκρινισεις .

Αποσπασμα από βιβλιο ΤΕΕ

«Ως τοπολογια δικτυου χαρακτηριζεται η φυσικη διαταξη των καλωδιων που συνδεουν τους κομβους του δικτυου»

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...