Προς το περιεχόμενο

Δουλειά στο Λονδίνο

eleway

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Εγώ είμαι Γερμανία πάντως εδώ και κάτι μήνες και ψάχνω δουλειά μηχανικού και παράλληλα κάνω διάφορα όπως γλώσσες, πιστοποιήσεις, σεμινάρια κτλ.. και έχω ΑΠΕΛΠΙΣΤΕΙ..

Πραγματικά δέν υπάρχουν δουλειές στη Γερμανία ούτε για τους ίδιους τους Γερμανούς.. Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ της Ευρώπης! Τί να λέμε τώρα;...

Λές και τελείωσε ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος!

Τι να σου πω, κι εγώ γερμανία είμαι, φοιτητής όμως. Άτομα που γνωρίζω δεν είχαν πρόβλημα για δουλειά και συνεχώς διαβάζω ότι υπάρχει έλλειμα μηχανικών, ιδιαίτερα νέων, μια και πολλοί παρατάνε τις σπουδές τους εδώ. Μόνο ο τομέας της αρχιτεκτονικής είναι κάπως κορεσμένος. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με ενέργεια, περιβάλλον, ηλεκτρολογία, μηχανολογία υπάρχουν πραγματικά πολλές δυνατότητες. Γλώσσα, πτυχίο, προϋπηρεσία σίγουρα παίζουν το ρόλο τους.

Τι ακριβώς ψάχνεις και σε ποιά περιοχή; Δυτική γερμανία πχ είναι κατά κανόνα καλύτερα τα πράγματα από ανατολική, νότια ακόμα καλύτερα. Εξαρτάται βέβαια κι απ το τομέα.

Είχες ανοίξει κάποτε ένα θέμα για σπουδές στη γερμανία ή κάνω λάθος;

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Ακόμα και αν υποθέσουμε πως σε μία από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου, δηλαδή το Λονδίνο + περίχωρα σε απόσταση μιάμισης ώρας με πληθυσμό δεκάδες εκατομύρια η κατάσταση δεν είναι παραδεισένια (που δεν είναι), δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι χειρότερη από την κατάσταση στην Ελλάδα.

Επειδή και εμένα με ενδιαφέρει το θέμα και όχι δεν είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός μήπως θα ήταν κουραστικό να παρατεθούν χειροπιαστά στοιχεία που να αποδεικνύουν την έλλειψη προσφοράς στο συγκεκριμένο επάγγλεμα στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου; Και να ρωτήσω κάτι άλλο. Ας πούμε πως θέλω να γίνω επιστήμονας, ότι έχω έφεση στην έρευνα ή ότι θέλω να ακολουθήσω πανεπιστημιακή καριέρα. Πού θα πάω; Αγγλία ή Ελλάδα; Εννοείται Αγγλία αφού η Ελλάδα έχει πολύ περιορισμένες θέσεις και προοπτικές σε αυτούς τους τομείς. να φανταστείτε ότι έρχονται (οι πολύ σεβαστοί) δυτικοευρωπαίοι και κάνουν αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες γιατί η Ελλάδα δε μπορεί να ανασκάψει τα αρχαία της. Για μερικά πράγματα δεν κάνει η Ελλάδα, δεν είναι κάτι κακό αυτό, οπότε θα πας αλλού.

Ωραία.. Για πές μάς τώρα κάτι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που μπορεί να κάνει η Ελλάδα σάν κράτος.. Αναχαιτήσεις με F-16 στο Αιγαίο...; Καλά χτυπημένη φραπεδιά;

Δημοσ.
Ωραία.. Για πές μάς τώρα κάτι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που μπορεί να κάνει η Ελλάδα σάν κράτος.. Αναχαιτήσεις με F-16 στο Αιγαίο...; Καλά χτυπημένη φραπεδιά;

Αυτό ακριβώς ρωτάω κι εγώ όταν μου λένε "Γιατί να πας έξω ρε;". Μετά ακολουθεί σιωπή ως συνήθως.

• Super Moderators
Δημοσ.

Η ζωή έξω δεν είναι εύκολη. Έζησα μικρό διάστημα στη Βρετανία, συνδυάζοντας σπουδές και δουλειά και τα πράγματα είναι διαφορετικά: υπάρχουν απαιτήσεις και μεγάλος ανταγωνισμός. Διαβάζω μερικές φορές ιστορίες χρηστών που δεν πηγαίνουν στη δουλειά, πετάνε σπόντες στο αφεντικό, δηλώνουν "ασθενείς" κτλ. Αυτά στη Βρετανία στη δεύτερη επανάληψη σε οδηγούν στην έξοδο. Strike three, που λένε και οι "άποικοι" στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Επίσης, λάβετε υπόψη ότι ερχόμαστε από μια χώρα που έχει σοβαρά προβλήματα στις Πανεπιστημιακές δομές της και αυτό επιβαρρύνει τη θέση των αποφοίτων της στο εξωτερικό. Θυμάμαι χαρακτηριστικά περίπτωση συγκατοίκου ο οποίος είχε 40 μονάδες στο πτυχίο του από κάτι απίθανα μαθήματα επιλογής, παντελώς άσχετα με το βασικό γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου του. Συναντούσε συστηματικά δυσκολίες στην (τυπική και ουσιαστική) αναγνώριση των σπουδών του. Αυτά μέσα της δεκαετίας του '90, δεν ξέρω αν και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Το Λονδίνο, πάντως, δεν είναι η καλύτερη επιλογή κατά τη γνώμη μου για κάποιον που θέλει να εργαστεί στη Βρετανία (εκτός κι αν έχει πολύ δυνατό πτυχίο σε αντικείμενο με ζήτηση) επειδή είναι ακριβή πόλη, οι αποστάσεις είναι μεγάλες και μαζεύει πολύ κόσμο, ειδικά ανθρώπους που "ψάχνονται" για δουλειά και προέρχονται από διάφορες ξένες χώρες. Εγώ έπρεπε να αλλάξω τρεις γραμμές του μετρό για να πάω στη δουλειά μου και να υπολογίσω τουλάχιστον μία ώρα ώστε να φτάσω εγκαίρως και υποτίθεται ότι ζούσα κοντά στη δουλειά μου. Αν βρεις σπίτι στην 5η ζώνη του μετρό, δεν το συζητάω καν. Πάντως, αν κάποιος βρει δουλειά στο Λονδίνο, αξίζει σοβαρά να εξετάσει την περίπτωση να ζει σε κάποια από τις κοντινές πόλεις και να πηγαινοέρχεται με τρένο.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μιλάει κάποιος τη γλώσσα, εφόσον πηγαίνει να αναζητήσει δουλειά και δεν θα κατευθυνθεί "καρφωτός" σε συγκεκριμένη θέση. Θα πρέπει να μιλήσει με υποψήφιους εργοδότες (ή γραφεία ευρέσεως εργασίας) και να πείσει ότι μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς, να συνεννοούνται άνετα και γρήγορα. Ξέρω ανθρώπους οι οποίοι παρέμειναν στην Αγγλία καιρό και έμαθαν επιτόπου τη γλώσσα (πέρα από τα "τουριστικά" Αγγλικά που ήδη μιλούσαν) όμως δεν είχαν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και ανάγκη εξεύρεσης δουλειάς το ταχύτερο.

Πάντως, για μένα η σπουδαιότερη θετική εμπειρία που αποκόμισα από την Αγγλία είναι ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια, χωρίς να χρειάζεται να "ξέρεις" κάποιον (φαντάζομαι ότι και εκεί αυτό βοηθάει, αλλά εγώ δεν το χρειάστηκα για να βρω δουλειά, ουσιαστικά με στάμπαραν και μου πρότειναν συνεργασία). Επίσης σημαντικό, όμως, είναι να βρεθείς σε χώρο όπου μπορούν να σε εντοπίσουν. Τα πανεπιστήμια προσφέρουν τέτοιες ευκαιρίες, στην ελεύθερη αγορά είναι δύσκολο.

Δημοσ.
Τι να σου πω, κι εγώ γερμανία είμαι, φοιτητής όμως. Άτομα που γνωρίζω δεν είχαν πρόβλημα για δουλειά και συνεχώς διαβάζω ότι υπάρχει έλλειμα μηχανικών, ιδιαίτερα νέων, μια και πολλοί παρατάνε τις σπουδές τους εδώ. Μόνο ο τομέας της αρχιτεκτονικής είναι κάπως κορεσμένος. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με ενέργεια, περιβάλλον, ηλεκτρολογία, μηχανολογία υπάρχουν πραγματικά πολλές δυνατότητες. Γλώσσα, πτυχίο, προϋπηρεσία σίγουρα παίζουν το ρόλο τους.

Τι ακριβώς ψάχνεις και σε ποιά περιοχή; Δυτική γερμανία πχ είναι κατά κανόνα καλύτερα τα πράγματα από ανατολική, νότια ακόμα καλύτερα. Εξαρτάται βέβαια κι απ το τομέα.

Είχες ανοίξει κάποτε ένα θέμα για σπουδές στη γερμανία ή κάνω λάθος;

Έλα φίλε...Εγω Βερολίνο είμαι.. Δυτικά και νότια εχει πιο πολλές ευκαιρίες αλλα θέλεις και ένα σωρό λεφτά για να ζήσεις.. Χωρίς να δουλεύεις πώς να πάς εκεί; Εδώ είναι ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ απο Ελλάδα...

Για δώσε και μένα κανα λίνκ να διαβάσω γιατί έχω τελείως άλλη εικόνα.. Τα ελληνικά πτυχία και προυπηρεσίες τα έχουν για ανέκδοτα εδώ πάντως.. Έχω μάστερ ήδη.

Ε αυτό σου λέω.. άν δέν ξέρεις 3 γλώσσες σε επίπεδο μητρικής, δέν έχεις κανα κάρο πιστοποιήσεις και κυρίως προυπηρεσία σε καμια πολυεθνική δέν έχεις ελπίδες να επιβιώσεις με αυτόν τον ανταγωνισμό που επικρατεί..

Δημοσ.

JohnEngineer, μου έστειλες και πμ, συγνώμη που δεν απαντήσει ακόμα.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο τομέας σου, αλλά γενικά μηχανικοί και επιστήμονες δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα για να εργαστούν. Προσωπικά, ήρθα στη Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία, αλλά αμέσως έπιασα δουλειά και είχα 2-3 προσφορές για να αλλάξω εταιρεία/ίδρυμα. Κι αυτά χωρίς να ξέρω γρι γερμανικά.

Δημοσ.

Johnengineer και εγω μηχανικος ειμαι (Διπλ. Μηχανολογος Μηχανικος) με ενα μεταπτυχιακο. Για γερμανια πρεπει να ξερεις γερμανικα η μπορεις μονο και με αγγλικα?

Δημοσ.
JohnEngineer, μου έστειλες και πμ, συγνώμη που δεν απαντήσει ακόμα.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο τομέας σου, αλλά γενικά μηχανικοί και επιστήμονες δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα για να εργαστούν. Προσωπικά, ήρθα στη Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία, αλλά αμέσως έπιασα δουλειά και είχα 2-3 προσφορές για να αλλάξω εταιρεία/ίδρυμα. Κι αυτά χωρίς να ξέρω γρι γερμανικά.

Να υπόθέσω ότι είσαι και σύ κάποιος Mitarbeiter σε γερμανικό πανεπιστήμιο; Ρωτάω γιατί έφαγα 1 μήνα να στέλνω αιτήσεις σε ολα τα ΤU της Γερμανίας και Σουηδίας για διδακτορικα.. και τελικά κατέληξα ότι δέν είναι καλή ιδέα!.. για μένα πάντα μιλάω..

Ηλ. μηχανικός είμαι αλλα απο Αγγλία.. άλλα όπως είπα και πρίν.. Δέν παίζουν ειδικότητες εδώ πάνω..

---------- Προσθήκη στις 15:13 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 15:07 ----------

Johnengineer και εγω μηχανικος ειμαι (Διπλ. Μηχανολογος Μηχανικος) με ενα μεταπτυχιακο. Για γερμανια πρεπει να ξερεις γερμανικα η μπορεις μονο και με αγγλικα?

Γεία σου και καλως ήρθες στο κλάμπ μας!

Μήν κάνεις το λάθος και έρθεις Γερμανία χωρίς να ξέρεις τέλεια Γερμανικά.. όταν λέμε τέλεια για να καταλάβεις.. κάνουν Γερμανικά 4 και 5 χρόνια στην Ελλάδα παιδιά που έρχονται για σπουδές εδώ και θέλουν και κανα 6μηνο να συνηθίσουν την προφορά..

Με αγγλικά ώς γλώσσα εργασίας μόνο στη Δυτική Γερμανία στις πολυεθνικές.. αλλά εκεί για να σε πάρουν πρέπει να είσαι πολύ φορτωμένος..

Τα καλύτερα είναι στη Σουηδία.. εκεί να δείς πρόβλημα με την προφορά... παρεπιπτόντως οι εταιρίες στη Σουηδία θέλουν να ξέρεις και Σουηδικά.. δέν παίζεις μόνο με Αγγλικά.. :)

Δημοσ.

Όχι δεν είμαι σε πανεπιστήμιο, είμαι σε εταιρεία/ερευνητικό ίδρυμα. Νομίζω πως κάτι δεν κάνεις σωστά στις αιτήσεις, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί είναι γενικά τομέας με ζήτηση. Που κοιτάς για δουλείες; Πως κάνεις αιτήσεις; Έχεις καμία προσωπική επαφή με ανθρώπους του χώρου; Έχεις εργασιακή εμπειρία; Μήπως ζητάς για πρώτο μισθό δυσανάλογο των προσόντων σου; Η συμπεριφορά σου στις συνεντεύξεις πως είναι;

Για να σου δώσω να καταλάβεις, δικός μου άνθρωπος, περιβαλλοντική μηχανική, χωρίς να ξέρει λέξη γερμανικά, είχε (άλλαξε χώρα) δουλέψει σε 1 πολυεθνική, RWE, σε μία τοπική εταιρεία, δε θυμάμαι το όνομα, και project manager σε δημόσια υπηρεσία (http://www.nlwkn.niedersachsen.de/), μέσα σε δύο χρόνια.

---------- Προσθήκη στις 12:25 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:21 ----------

Σχετικά με τα Γερμανικά το ξαναλέω, δεν είναι πρόβλημα να μην ξέρεις. Είναι όμως επιπρόσθετο προσόν το να ξέρεις. Τους αρκεί να είσαι στον τομέα σου επιστημονικά επαρκής (κατά την κρίση του recruiter).

Δημοσ.
Όχι δεν είμαι σε πανεπιστήμιο, είμαι σε εταιρεία/ερευνητικό ίδρυμα. Νομίζω πως κάτι δεν κάνεις σωστά στις αιτήσεις, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί είναι γενικά τομέας με ζήτηση. Που κοιτάς για δουλείες; Πως κάνεις αιτήσεις; Έχεις καμία προσωπική επαφή με ανθρώπους του χώρου; Έχεις εργασιακή εμπειρία; Μήπως ζητάς για πρώτο μισθό δυσανάλογο των προσόντων σου; Η συμπεριφορά σου στις συνεντεύξεις πως είναι;

Για να σου δώσω να καταλάβεις, δικός μου άνθρωπος, περιβαλλοντική μηχανική, χωρίς να ξέρει λέξη γερμανικά, είχε (άλλαξε χώρα) δουλέψει σε 1 πολυεθνική, RWE, σε μία τοπική εταιρεία, δε θυμάμαι το όνομα, και project manager σε δημόσια υπηρεσία (http://www.nlwkn.niedersachsen.de/), μέσα σε δύο χρόνια.

---------- Προσθήκη στις 12:25 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:21 ----------

Σχετικά με τα Γερμανικά το ξαναλέω, δεν είναι πρόβλημα να μην ξέρεις. Είναι όμως επιπρόσθετο προσόν το να ξέρεις. Τους αρκεί να είσαι στον τομέα σου επιστημονικά επαρκής (κατά την κρίση του recruiter).

Βασικά κάποιος που δέν ξέρει τέλεια γερμανικά και χωρίς σημαντική εργασιακή εμπειρία δέν έχει και άλλη επιλογή.. κάτι με έρευνα.. λίγο να βοηθήσει και κανά καθηγητής.. αλλιώς πώς;

Δέν έκανα κάτι λάθος με τις αιτήσεις.. και τα λεφτά στάνταρντ είναι.. πόσα βγαίνουν καθαρά; 1600, 1700 .. τόσα.. Απλά είμαι μεγάλος σε ηλικία για αυτά.. δέν έχω εμπειρία σε έρευνα.. δέν έχω κάτι να βάλω στη παράγραφο list of publications!! Αυτό τα λέει όλα νομιζω.. και το κυριότερο είναι ότι ο ανταγωνισμός σε αυτό το τομέα είναι ακόμα μεγαλύτερος απο το να βρείς μια απλή δουλίτσα και να σιγά σιγά να φτιάξεις διεθνή καριέρα.. Είναι λίγο ρίσκο η έρευνα μετά απο μιά ηλικία...

Δημοσ.

isnomniaK

ισως μπορεις να με βοηθησεις. Ψαχνω να δουλευψω στον ερευητικο τομεα και οχι σε εταιριες κατασκευαστικες κτλ...

μπορεις να με κατευθυνεις ποια βηματα να κανω?τωρα να σου πω το αντικειμενο που ασχολουμε δεν νομιζω ναεχει ιδιαιτερη σημασια...

Δημοσ.
Έλα φίλε...Εγω Βερολίνο είμαι.. Δυτικά και νότια εχει πιο πολλές ευκαιρίες αλλα θέλεις και ένα σωρό λεφτά για να ζήσεις.. Χωρίς να δουλεύεις πώς να πάς εκεί; Εδώ είναι ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ απο Ελλάδα...

Τα ενοίκια είναι όντως φθηνότερα στην ανατολική γερμανία, αλλά αν δε κάνω λάθος το Βερολίνο είναι και η πόλη με τη μεγαλύτερη ανεργία. Γι αυτό λέω, ίσως θέλει ψάξιμο και σε άλλες περιοχές. Δε λέω να πας εκεί χωρίς να δουλεύεις. Στέλνεις τις αιτήσεις σου και άμα σε πάρουν μετακομίζεις μετά πχ. Εκτός κι αν θες Βερολίνο οπωσδήποτε.

Για δώσε και μένα κανα λίνκ να διαβάσω γιατί έχω τελείως άλλη εικόνα.. Τα ελληνικά πτυχία και προυπηρεσίες τα έχουν για ανέκδοτα εδώ πάντως.. Έχω μάστερ ήδη.

Γκούγκλαρε "Ingenieurmangel", θα βρεις άπειρα άρθρα. Το πρόβλημα το έχουν οι μεγάλοι σε ηλικία μηχανικοί, των οποίων η τεχνογνωσία έχει ξεπεραστεί. Και μιας και η τεχνογνωσία εξελίσσεται δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι μηχανικοί για να καλύψουν το κενό αυτό.

Δημοσ.
Τα ενοίκια είναι όντως φθηνότερα στην ανατολική γερμανία, αλλά αν δε κάνω λάθος το Βερολίνο είναι και η πόλη με τη μεγαλύτερη ανεργία. Γι αυτό λέω, ίσως θέλει ψάξιμο και σε άλλες περιοχές. Δε λέω να πας εκεί χωρίς να δουλεύεις. Στέλνεις τις αιτήσεις σου και άμα σε πάρουν μετακομίζεις μετά πχ. Εκτός κι αν θες Βερολίνο οπωσδήποτε.

Αυτό κάνω τώρα.. Ελλάδα δέν ξαναπατάω το πόδι μου βασικά.. Ηρθα Βερολίνο να κάνω κατι κόλπα για το βιογραφικό μου και σάν προσωρινή βάση για να φύγω οπουδήποτε βρώ δουλειά.. όχι απαραίτητα Δυτική Γερμανία.. Σκανδιναβία είναι τα καλά αλλά έχουν σφιχτεί πάρα πολύ και αυτοί.. Θα δούμε..

Γκούγκλαρε "Ingenieurmangel", θα βρεις άπειρα άρθρα. Το πρόβλημα το έχουν οι μεγάλοι σε ηλικία μηχανικοί, των οποίων η τεχνογνωσία έχει ξεπεραστεί. Και μιας και η τεχνογνωσία εξελίσσεται δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι μηχανικοί για να καλύψουν το κενό αυτό.

ΟΚ. Ευχαριστώ. Αλλά μάλλον για Γερμανούς νέους μηχανικούς αναφέρονται..

Δημοσ.

Δεν το ήξερα ότι στο Βερολίνο πληρώνονται με τους μισθούς των ανατολικών, λογικό πάντως αφού είναι φθηνότερα.

Για να δουλέψει κάποιος στην έρευνα στη Γερμανία είχε 3 επιλογές (νομίζω):

1. Πανεπιστήμιο

2. Ερευνητικό Ίδρυμα

3. RnD σε εταιρεία

1. Το πανεπιστήμιο, αν δεν υποστηρίζεται και αλληλεπιδρά καθημερινά με κάποιο ερευνητικό ίδρυμα, δηλαδή αν δεν έχει πόρους μόνο για έρευνα και σχέσεις σε επίπεδο καθημερινής εργασιακής τριβής, είναι το πιο αδύναμο από τα 3, αλλά και το πιο χαλαρό. Για να γίνεις μόνιμος, σε πανεπιστήμιο είναι δύσκολο, ουσιαστικά υπάρχει η καθηγητική έδρα και οι junior profs (οι οποίοι υπό προϋποθέσεις γίνονται μόνιμοι κάποια στιγμή), και τείνουν να εξαλειφθούν όλοι οι μόνιμοι επιστήμονες, επομένως αν θες να κάνεις έρευνα σε πανεπιστήμιο κρέμεσαι από τα @@ κάποιου καθηγητή και αν αυτός είναι ανταγωνιστικός για να προσελκύσει εξωτερικούς πόρους για να έχει κόσμο.

Γενικά, επειδή το επίπεδο της έρευνας στα πανεπιστήμια πέφτει - έπεφτε λόγω φτώχειας κυρίως, το DFG -η ΓΓΕΤ τους- το πήρε χαμπάρι και άρχισε να δίνει excellency clusters, πολλά λεφτά για έρευνα μόνο, το DKRZ απέκτησε νέες υποδομές, από κτήριο μέχρι υπολογιστικά κέντρα, εν μέρει μέσω ενός excellenz cluster.

Τα πανεπιστήμια που είναι γνωστά για κάποια επιτεύγματα τους, είναι συνδεδεμένα με κάποιο ερευνητικό κέντρα.

2. Τα ερευνητικά κέντρα ανήκουν όλα σε ιδρύματα (εν μέρει κρατικά), τα πιο γνωστά είναι τα MaxPlanck, Leibniz, Helmholtz (ίσως υπάρχει και κάποιο για φιλοσοφία/φιλολογία κλπ), μπείτε στις ιστοσελίδες τους να καταλάβετε τα μεγέθη και να κοιτάξετε για θέσεις στην έρευνα που ίσως σας ενδιαφέρουν. Αυτά έχουν λεφτά και μάλιστα αρκετά, αν και γενικά οι εργαζόμενοι παραπονιούνται και η τάση είναι να μειωθούν οι μόνιμοι. Ωστόσο, το χρήμα ρέει για έρευνα και γενικά, αν δε σε πειράζει να μην είσαι σε πανεπιστημιακό περιβάλλον με τον υπέρμετρο χαβαλέ, τα θεωρώ πολύ καλούς εργοδότες. Αυτά τα ιδρύματα, ψάχνουν όχι μόνο για επιστήμονες, ευτυχώς οι όροι τεχνικοί, μηχανικοί, επιστημονικό προσωπικό έχουν νόημα και προσπαθούν να είναι ισορροπημένα στο προσωπικό, με εξαίρεση βέβαια τη διοίκηση, η οποία κατά την άποψη μου είναι υπερπληθής.

3. Γύρω από τα ερευνητικά ινστιτούτα, υπάρχουν εταιρείες που κάνουν και έρευνα, συνήθως spin off από τα ίδια τα ινστιτούτα. Κι αυτές προσφέρουν καλό περιβάλλον εργασίας, αλλά μιλάμε για ελεύθερη αγορά, με όποιον ανταγωνισμό αυτό προκαλεί. Για να πάρετε ιδέες, ψάξτε στο google για industrie park ή technologikum zentrum και άλλα παρόμοια, παράδειγμα.

Τέλος, εταιρείες που έχουν RnD, είναι τεράστιες εταιρείες του στυλ ΙΒΜ (αυτή είναι η μεγαλύτερη που ξέρω), RWE (που έχει 10δες δραστηριότητες) και πάρα πολλές ακόμα που μπορείτε να βρείτε μέσα από τις λίστες των μεγαλύτερων εταιρειών της Γερμανίας στον κάθε τομέα. Το βόρειο αμβούργο έχει περιοχές που είναι μόνο εταιρείες, που έχουν από καλές ως εξαιρετικές παροχές στους εργαζόμενους.

Δημοσ.

insomniaK

Δεν περιμενει να μου δωσεις τοσο αναλυτικες πληροφοριες!Σε ευχαριστω παρα πολυ!Θα αρχισω να το ψαχνω απο αποψε

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...