Προς το περιεχόμενο

The big SAMBA Server Topic

thanashs

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μάλλον σου πάιζει λόγο τον δικαιωμάτων στα folder και όχι λόγο του Samba config. Αν φάκελος είναι τοπικά ςριταβλε απο everyone τότε θα μπορεί και ο β να γράψει. Δοκίμασε το παρακάτω.

writeable = yes

valid users = a,b

write list = a

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Έχεις δίκιο.

Λοιπόν έγραψα τα εξής

[home]

path = /home

valid users = a b

public = no

writable = yes

write list = a

printable = no

Δεν μπορούσα να γράψω ούτε απο τον a ούτε απο τον b

• 3 μήνες μετά...

Έχω ένα printer HP PSC 1410 "καρφωμένο" πάνω σε μηχάνημα Windows XP Pro. Θέλω να το χρησιμοποιήσω για εκτυπώσεις απο το Kubuntu μέσω Samba. Το δίκτυο δουλεύει άψογα και μπορώ να ανταλλάξω αρχεία μεταξύ των δύο υπολογιστών, δεν μπορώ όμως να εκτυπώσω χρησιμοποιώντας το παραπάνω εκτυπωτή σαν κοινόχρηστο. Τρέχω τον οδηγό από το Kubuntu για κοινόχρηστο εκτυπωτή Samba, αλλά μόλις δώσω εκτύπωση ο εκτυπωτής ξεκινά...και μετά απο λίγο "μένει απο καύσιμα"!!!!...θέλω να πω δηλαδή ότι τελικά η εκτύπωση δεν ολοκληρώνεται...βλέπω και τις εκτυπώσεις στο queue. Μήπως υπάρχει κανένα bug με τον συγκεκριμένο εκτυπωτή και παιδεύομαι άδικα???

• 1 μήνα μετά...

καλησπερα..

χρειαζομαι βοηθεια με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ οδηγιες για να ρυθμισω το samba .(ο λογος που λεω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ οδηγιες και οχι απλα "πηγαινε εκει και κανε αυτο" ειναι διοτι ΔΕΝ εχω σχεδον καμια ΙΔΕΑ απο δυκτια...οποτε θα το εκτιμουσα αν καποιος εχει την υπομονη και την ευχαριστηση να με βοηθησει, ευχαριστω εκ των προτερων :-) ) (επισης να πω οτι εχω παει και στο samba.org και στο wiki του arch, αλλα δυστυχως εκει μου φαινονται ολα Kinezika!)

λοιπον βασικα αυτο που θελω να κανω, ειναι να συνδεσω 4 υπολογιστες μεταξυ τους. οι 2 εχουν arch και οι αλλοι 2 windows, εκ των οποιων ο ενας Vista και ο αλλος XP.(απλα αναφερω με λεπτομερεια σε περιπτωση που χρειαζονται λεπτομερειες). να αναφερω οτι αυτο που ηδη εχω κανει ειναι να εχω δωσει στο καθενα δικο του IP address (ex: 192.168.1.2 192.168.1.3 192.168.1.4 192.168.1.5) με default gateway 192.168.1.1 και subnet mask: 255.255.255.248 (το εχω βαλει επιτηδες περιορισμενο, και θελω να παραμεινει ετσι, οποτε οι ρυθμισεις θα πρεπει να ειναι διαμορφωμενες βαση αυτου)

τωρα βασικα το μονο που θελω, και πιστευω οτι ειναι απλο απλα χρειαζομαι τη βοηθεια σας... με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ οδηγιες, ειναι να μπορω να μεταφερω απο τον εναν στον αλλον αρχεια και να μπορω να αποθηκευω παραλληλα απο τον εναν στον αλλον (δλδ read & write)(αν χρειαζεται διευκρινση εδω ask me)

επισης κατι τελευταιο. υπαρχει ενας εκτυπωτης που ειναι συνδεδεμενος μεσω modem/router. απλα το αναφερω και αυτο εδω σε περιπτωση που χρειαζεται να γινει καποια ρυθμιση γι αυτον απο εδω.

ευχαριστω ξανα για την υπομονη σας και την βοηθεια σας εκ των προτερων.

ΥΓ:

(αυτο δεν αναιρει αυτο που ζηταω παραπανω)

εχω καταφερει μεσα απο το γραφικο περιβαλλον στα: K menu -> Settings -> Internet & Network -> Samba

να φτιαξω ετσι τις ρυθμισεις ωστε να μπορω να βλεπω στα αλλα PC τους φακελους που εχω κανει share.

τωρα στην περιπτωση linux σε windows μπορω να μπαινω μεσα στον φακελο να βλεπω τα αρχεια, να τα παιρνω και να σβηνω οτι αρχεια θελω.

στην περιπτωση linux σε linux μπορω να δω μονο τους φακελους, χωρις ομως να μου δινει προσβαση να μπω μεσα.

και απο windows σε linux μπορω να να δω ξανα τους φακελους που ειναι share αλλα δε μου δινει προσβαση να μπω μεσα.

το επιπεδο στις γενικες ρυθμισεις του samba το εχω κανει share και οχι user ωστε να μη μου ζηταει password..

οποτε τι ειναι αυτο που δεν εχω κανει ωστε να μπορω απο linux ->linux & απο windows -> linux να μπορω να δω και να γραφω - σβηνω αρχεια?

Το 1ο κομμάτι του post σου κ το ΥΓ είναι το ίδιο πρόβλημα, ετσι? Δλδ το ότι δεν μπορείς να μπεις σε καποιους φακέλους. Γενικά όμως η Samba καθως και οι συνδεσεις μεταξύ των pc σου δουλεύουν κανονικά.

Αν καταλαβαίνω καλά το πρόβλημά σου πρέπει να είναι τα permissions στους φακέλους που δεν μπορείς να δεις. Κάνε δεξί κλικ επάνω σε ένα φάκελο πήγαινε properties -> SHARE -> Configure File Sharing

Έχεις Simple sharing. Εκεί διαλέγεις από τους shared folders αυτον που θες και πατάς change.

Θα είναι επιλεγμένο το Share with Samba .... κοιτάς να είναι επιλεγμένα τα Public, Writable και πηγαίνοντας στο More Samba Options στην βασική καρτέλα έχει επίσης Public, Browseable, Available που πρέπει να είναι επιλεγμένα

για δοκίμασε κ πες ...

εκανα αυτο που μου ειπες και οταν πατησα τον φακελο απο τα windows μου εβγαλε αυτο:

post-21169-129062946543_thumb.jpg

Δεν ειμαι σιγουρος τι μπορει να παιζει ... ισως καποιος αλλος μπορει να βοηθησει περισσοτερο ...

Θα προτεινα ... να ριξεις μια ματια σε αυτο το thread και παρε τα πραγματα απο την αρχη μηπως κ δεν ειναι σωστα ρυθμισμενος ο samba server.

Επισης ξαναδιαβασε το wiki του arch για Samba ... δε νομιζω οτι ειναι δυσκολο αν πας βημα-βημα ... κι αν κολησεις καπου ρωτας

• 7 μήνες μετά...

Καλησπέρα και χρόνια πολλά

Έχω ένα μικρο-πρόβλημα με τους εκτυπωτές μέσω samba. Εξηγώ ...

Έχω ένα linux pc (σαν file server) στο γραφείο πάνω στο οποίο είναι συνδεδεμένοι 2 εκτυπωτές. Τα υπόλοιπα pc τρέχουν winXP / Vista.

Το δίκτυο λειτουργεί μια χαρά κι οι εκτυπωτές εκτυπώνουν κανονικά μέσα από τα win pc (και το linux pc εννοείται)

αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αδράνειας (μη εκτυπώσεων) μου βγαίνει το μήνυμα στους εκτυπωτές στα win PC του δικτύου

"Access denied, Unable to connect"

Κάνω restart τον samba sever και συνδέονται πάλι κανονικά μέχρι να ξαναγίνει.

Επίσης μου έχει συμβεί σε ένα pc με XP να συνδεθούν κανονικά οι εκτυπωτές και την ίδια στιγμή στο διπλανό pc με vista να μη συνδέονται με το ίδιο μήνυμα!

Ξέρει κανείς γιατί γίνεται ή κάποια σχετική ρύθμιση που το προκαλεί?

ευχαριστώ

• 2 μήνες μετά...

Έχω ένα NSLU2 (linksys) στο οποίο έχω βάλει debian (http://www.cyrius.com/debian/nslu2/install.html) Προσπαθώ να αποκτήσω πρόσβαση σε ένα φάκελο απο τα winxp μέσω samba αλλά μεχρι στιγμής τπτ.

Ο φάκελος είναι ο /share/public

Η εντολή testparm μου επιστρέφει αυτά:

>
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
Processing section "[sHARE]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitions

[global]
       workgroup = SLAYER
       server string = %h server (Samba %v)
       interfaces = 192.168.1.77/24, 127.0.0.1/8
       private dir = /share/private
       syslog = 0
       log file = /share/log.%m
       max log size = 1000
       lock directory = /share/locks
       pid directory = /share/locks

[sHARE]
       path = /share/public
       valid users = root, theodore
       write list = root, theodore
       force user = theodore
       read only = No
       guest ok = Yes

Το smb.conf μου έχει:

>
[global]
workgroup = SLAYER
netbios name = nslu2
server string = %h server (Samba %v)
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
syslog = 0
interfaces=192.168.1.77/24 127.0.0.1/8
security=user
private dir=/share/private
log file=/share/log.%m
lock directory=/share/locks
pid directory=/share/locks
smb passwd file=/etc/samba/smbpasswd

[sHARE]
path=/share/public
read only=no
browseable = yes
writable = yes
valid users = root theodore
force user = theodore
write list = root theodore
guest ok = yes

και τα unix permissions για τον /share/public είναι:

>
NSLU2:/share# ls -l
total 16
drwxrwxrwx 2 root users 4096 Mar  8 22:15 locks
-rw-r--r-- 1 root root   514 Mar  8 22:15 log.smbd
drwxrwxrwx 2 root users 4096 Mar  8 22:11 private
drwxrwxrwx 2 root users 4096 Mar  8 21:46 public

Επειδή οι γνώσεις μου περι linux/unix είναι υπερβολικά περιορισμένες, έχει κανένας καμία ιδέα τι έχω κάνει λάθως;

ΥΓ: Τα winxp όταν πάω από network places μου λένε αυτό χωρίς να ζητησουν user/pass:

>
\\Nslu2 is not accessible. You might not have permissions to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access permissions. The network path was not found.

Βρήκα τελικά το πρόβλημα. Οι ρυθμίσεις στο unix ήταν όλες σωστές (τις έλενξα με άλλο μηχάνημα το οποίο δουλεύει σωστά). Για κάποιο λόγο το zonealarm μου είχε κάνει blacklist το ip που προσπαθούσα να μπώ (όλως περιέργος άφηνε ssh αλλά όχι τα samba shares...)

• 2 μήνες μετά...

Καλησπερα σε ολους.

Ακολουθωντας τον οδηγο του suser εδω, καταφερα να κανω εναν υποτυπωδη samba server για να διακινω αρχεια μεταξυ υπολογιστων με xp. Αυτο που μου αρεσε ειναι η ελλειψη κωδικων κλπ που το κανει πιο ευκολο για τον απλο χρηστη xp.

Ολα καλα ως εδω. Η μονη διαφορα ειναι οτι εχω σαν shared ενα ολοκληρο ntfs partition. Εχω βαλει το ntfs-3g, εχω κανει την αναλογη αλλαγη στο fstab και μπορω να κανω φακελους και αρχεια εκει κανονικα. Δεν μπορω ομως να κανω φακελους και αρχεια απο ενα pc με xp. Τους φακελους στο server τους βλεπω αλλα δεν μπορω να τους ανοιξω αν δεν δεν κανω

>chmod 777 /mnt/test/fakelos

Σκεφτειτε να πρεπει να το κανω αυτο για καθε αρχειο και φακελο...

Αυτο ειναι βεβαια θεμα samba γιατι καπου ειδα οτι οι φακελοι που εχουν γινει στο server, απο καποιο χρηστη του server, δεν γινονται shared απο default με samba. Δεν με νοιαζει. Εμενα με νοιαζει να μπορω να κανω αρχεια και φακελους απο τα pc με xp.Τωρα δεν μπορω λογο permissions.

Αφου το εψαξα ειδα οτι το προβλημα ειναι το ιδιο το ntfs, μιας και αν μετακινησω το share στο /home/jim μπορω να γραφω και να διαβαζω απο τα pcs του δικτυου κανονικα. To αναλογο σημειο στο fstab ειναι

>/dev/sda3       /mnt/test    ntfs-3g         defaults    0        0

Μια σκεψη ειναι να μετατρεψω τους σκληρους σε ext3, αλλα θα χασω πολλα GB δεδομενων. Μια αλλη ειναι να κανω ενα symbolic link μεσα στο /home/jim που να δειχνει στον /mnt/test, αλλα δεν ξερω αν θα δουλευει. Μπορω παντα να κανω το samba να δεχθει το ntfs, αλλα πως??

To smb.conf δεν το εχω διαθεσιμο τωρα. Αν χρειαστει πειτε μου να το κανω post αυριο. Ευχαριστω

• 10 μήνες μετά...

εχω ένα πρόβλημα με το samba δικτυο σε μια νεα εγκατάσταση ubuntu

ενω βλέπω τους share φακελοσ όταν θελω να κανω εξερεύνηση μου ζητάει κωδικο οταν βάζω χρήστη και κωδικο δεν κανει τιποτα και μου ζηταει παλι κωδικο με αποτέλεσμα να μην μπορώ να μπω στον φακελο απο το δίκτυο, το ίδιο συμβαίνει και με τους printers πως λύνεται αυτο το πρόβλημα

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...