Προς το περιεχόμενο

ubuntu 9.10 vs 9.04 vs win 7 vs vista boot race

linuxovios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εγώ που έχω σε laptop XP και 9.04 (9.10 πλέον) μπορώ να πω ότι δεν συγκρίνονται οι χρόνοι ούτε για πλάκα. Σε σχεδον 40 sec τα 9.04 είναι έτοιμα, τα δε XP (έχει γίνει format και εγκατάσταση πριν 8 μήνες) θέλουν πάνω από 1.30 για να μπορώ να ανοίξω firefox.

Στο desktop, τα 9.04 θέλουν 20 sec!!!!!!! Οπότε Windows ανοίγουν μόνο για παιχνίδια.....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Περι boot και μονο.

Εγκατεστησα τα xp στο νεο pc στις 30/1/2008 και το debian στις 1/2/2008 (νεο hardware, παρθενος δισκος). Οι παρακατω χρονοι ειναι απο τον grub ως την επιφανεια εργασιας του λειτουργικου.

Τα xp (32bit) ξεκινανε ακομα και σημερα σε 15 δευτερα το πολυ. Εχω κλεισει indexing και system restore και αλλα αχρηστα οπως το service για το ασυρματο μιας και δεν μου χρειαζεται. Η μονη εφαρμογη που ξεκιναει στην εκκινηση τους ειναι το εικονιδιο του ηχου στο tray.

To debian (επισης 32bit) ξεκιναει σε 20 δευτερα εχοντας σαν driver τον radeon και σε 23-25 εχοντας σαν driver τον fglrx. Με την προσφατη αλλαγη στα initscripts ο χρονος με τον fglrx εφτασε ως τα 21.

Με autologin ενεργο και ext3 παρακαλω! Σε ext4 θα παω με την ολοκληρωτικη μεταβαση σε 64bit.

Συμπερασμα? Διατηρειτε το λειτουργικο καθαρο με θρησκευτικη ευλαβεια για να σας υπηρετει σωστα.

Για οποιον ενδιαφερεται εχω και μια εγκατασταση xp σε vbox που ξεκιναει σε λιγοτερο απο 10 δευτερα, με 512MB ram. Δεν ειναι καμια nlited ή moded εκδοση των xp, βασικα ειναι εγκατεστημενη απο το ιδιο ακριβως δισκακι με την κανονικη εγκατασταση, απλα εχω αφησει ανοιχτο οτι service χρειαζομαι πραγματικα.

Πάντως το συγκριτικό έγινε με default out of the box εγκαταστάσεις.

Το "διατηρείτε το λειτουργικό καθαρό" είναι άλλο να το λες και άλλο να το κάνεις. Όλοι μας ξέρουμε ότι μόλις ξεκινήσεις να φορτώνεις τα win με συσκευές και με βγάλε / βάλε προγραμμάτων η κατάσταση ξεφεύγει. Η registry είναι μεγάλη πληγή.

Δεν έχω δοκιμάσει τα 7 , αλλά επιβεβαιώνω και εγώ ότι 9.04/9.10 είναι πιο γρήγορα από ΧP που είναι πιο γρήγορα από vista με διαφορά (για boot μιλάμε πάντα)

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 13:25 ----------

jim_p , με ext4 θα δεις διαφορά...

Επίσης , ας μη συγκρίνουμε win με κλειστά services κτλ, γιατί τότε μπορούμε να λάβουμε υπόψιν μας και τα embedded linux στα bios chips που μπαίνεις net σε 5 sec.

Οι διαφορές ανάμεσα στους χρόνους για boot των λειτουργικών πλεον είναι μικρές και φυσικά δεν αποτελούν σημείο αναφοράς για ανωτερότητα. Όταν βάλουμε και SSD μέλλοντικα που θα ωριμάσουν δεν θα τίθεται καν συζήτηση καθώς οι χρόνοι θα είναι εξωφρενικά μικροί.

Πολύ fake μου μοιάζει. Τα 7 δεν αργούν να ανοίξουν τόσο ούτε στο μηχάνημα της υπογραφή μου. Σε Pentium 2 τα είχαν βάλει; :P

πως κατάφερες και τα έβαλες σε τέτοιο pc και εγώ δεν μπορώ?

πως κατάφερες και τα έβαλες σε τέτοιο pc και εγώ δεν μπορώ?

Βασικά το pc δεν είναι παλιό, κανα μήνα το έχω (καινούριο αγορασμένο). Απλά το ήθελα για χρήση γραφείου/ταινίες, οπότε δεν έδωσα έξτρα χρήματα για κάτι παραπάνω. Και vista και 7 τρέχουν τέλεια (απλά τρώνε την μισή μνήμη ram από μόνα τους, αλλά δεν με πειράζει, και την άλλη μισή που μένει δεν την χρησιμοποιώ όλη :P )

Επίσης οι γνωστές διανομές linux (ubuntu/fedora/mandriva/opensuse) παίζουν εξίσου καλά.

Είναι και τα δύο... Αργόστροφα. 2009 και boot time πάνω από 10 sec; Πλάκα μας κάνουν;

έλα μου ντε... όταν είχα ubuntu 9.04 (ext4 root & home) έκανε βαριά 10sec boot...

τώρα έχω 9.10 (καθαρή εγκατάσταση) κάνει πάνω κάτω τον ίδιο χρόνο.

αυτά σε λαπτοπ, στο desktop με ubuntu 8.04 κάνει 5-10 sec παραπάνω (βαριά)...

για windows xp μη πω πόσα λεπτά θέλει για το boot :P (εγκατάσταση έγινε εδώ και 1,5 χρόνο και με services κλειστά παρακαλώ).

έλα μου ντε... όταν είχα ubuntu 9.04 (ext4 root & home) έκανε βαριά 10sec boot...

τώρα έχω 9.10 (καθαρή εγκατάσταση) κάνει πάνω κάτω τον ίδιο χρόνο.

αυτά σε λαπτοπ, στο desktop με ubuntu 8.04 κάνει 5-10 sec παραπάνω (βαριά)...

για windows xp μη πω πόσα λεπτά θέλει για το boot :P (εγκατάσταση έγινε εδώ και 1,5 χρόνο και με services κλειστά παρακαλώ).

Σε εμενα δεν εμφανιστηκε καμια βελτιωση απο 9.04 σε 9.10. Κανει περιπου 45-50 secs μεχρι να ξεκινησει το gnome. Θα ανεβαζα το bootchart graph αλλα ξεπερναει το μεγεθος που επιτρεπεται απο το forum.

Τα xp σε fresh install ξεκινουν πολυ γρηγοροτερα. Νομιζω παντως οτι απο τα μεγαλυτερα προβληματα ειναι ο X server. Κανει 2-3 δευτερολεπτα μεχρι να ξεκινησει. Και το gnome θα ηθελε αρκετο optimization πιστευω.

Το υπολοιπο συστημα δεν φαινεται να καθηστερει το boot σημαντικα...

εχω imac με core duo 2 στα 2.16, nvidia 7600 και 4 gb ram

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...