Pessi Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Καλησπέρα σας Εχω μερικες αποριες σχετικα με την νομοθεσια περι up/downloading. Απαγορευεται το ανεβασμα και κατεβασμα ταινιων στην Ελλαδα ή απαγορευται δημιουργια ελληνικων υποτιτλων; Τι απαγορευεται τελικα; Υπαρχει καποιος νομος για ολα αυτα; Και επειδη οκ ειναι λογικο η πειρατεια να θεωρειται κλοπη απο τους νομους... Τι ειχε συμβει και κλεισαν μερικα υποτιτλαδικα. Γιατι κλεισαν μερικα και οχι ολα; Επεσαν προστιματα και απλα πληρωθηκαν; Παιζει ρολο αν εχει ανεβασει κανεις την σελιδα του σε ξενο σερβερ; Εχω ακουσει οτι καποιοι εχουν σερβερ στο Μεξικο και ετσι δεν μπορει καμια ελληνικη εταιρια να προβει σε νομικες ενεργειες. Υπαρχουν χωρες στις οποιες μπορουν να ανεβαζουν το υλικο τους αφοβα; Θα το εκτιμουσα αν μπορουσατε να απαντησετε εστω εν συντομια.
parsifal Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Καλημέρα. Όλα τα ερωτήματα που έθεσες νομίζω θα καλυφθούν αν διαβάσεις αυτό το παλαιότερο thread: Τέρμα οι ελληνικοί υπότιτλοι;
Pessi Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Καλημέρα. Όλα τα ερωτήματα που έθεσες νομίζω θα καλυφθούν αν διαβάσεις αυτό το παλαιότερο thread: Τέρμα οι ελληνικοί υπότιτλοι; Ευχαριστω για το link φιλε μου. Αν και δυσκολα να βρω τις συγκεκριμενες απαντησεις μεσα σε 116 σελιδες που μιλανε για διαφορα Thanks anyway θα βρω τροπο να μαθω τι παιζει
parsifal Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 ο σχετικος νομος: http://el.wikisource.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_2121/93 απο οτι εχω ακουσει και εγω ειναι πολυ σοβαρα τα πραγματα,εχουν εμπλακει δικηγοροι κτλ.. Επειδή έγραψα άσχετα μηνύματα και σωστά διαγράφηκαν, παίρνω το αίμα μου πίσω με κάτι σχετικό:Απόσπασμα από το εξώδικο που εστάλη στο greektvsubs: Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας αλλά και σαφείς αποδείξεις που διαθέτουμε, υπό την ιδιότητά σας ως ιδιοκτήτη και διαχειριστή της ιστοσελίδας με την ονομασία http://www.greektvsubs.gr, χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2121/93, χωρίς την απαιτούμενη προηγούμενη έγγραφη άδεια των νομίμων δικαιούχων των σχετικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων εταιριών-μελών μας, επιδίδεστε σε μία όλως παράνομη δραστηριότητα, η οποία συνίσταται στη χωρίς δικαίωμα μετάφραση στην ελληνική γλώσσα των κειμένων/διαλόγων και δημιουργία υποτίτλων κινηματογραφικών ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των οποίων ανήκουν σε εταιρίες-μέλη μας, τους οποίους διαθέτετε, στη συνέχεια, παράνομα και χωρίς δικαίωμα, σε τρίτους μέσω του διαδικτύου. Επειδή και εγώ έχω site ξέρω ότι σε όποιο domain (επιπέδου gr/com κτλ) κι αν είσαι όταν αγοράζεις domain name καταγράφονται τα στοιχεία σου πλήρως μέχρι και τηλέφωνο. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να τα δει ο οποιοσδήποτε στο Internet. Βέβαια νομίζω ότι μπορείς να δώσεις ψευδή στοιχεία, και δεν βλέπω πως μπορεί να εμποδιστεί αυτό, εκτός βέβαια από τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας. Από κει και ύστερα ένα site σε domain gr βρίσκεται στην Ελληνική επικράτεια και μπορεί κάποιος εισαγγελέας π.χ., κάτι να κάνει με αυτό άμεσα, σε αντίθεση με ξένα domains που αυτό είναι πιο δύσκολο και μόνο μέσω Interpol ή άλλων διακρατικών συμφωνιών. Το ίδιο ισχύει και με servers στην Ελληνική επικράτεια. Πλην όμως δεν πιστεύω ότι οποιονδήποτε από αυτά τα sites είναι σε Ελληνικούς servers για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πανάκριβοι και δεν συμφέρουν με τίποτα. Από όσο έχω ακούσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις (π.χ. pressgr) ο εισαγγελέας μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο με την υπόνοια ή την τέλεση σοβαρών εγκλημάτων, π.χ. απειλή κατά την ζωής, εκβιασμό κτλ. Ότι και να ορίζει ο νόμος για τα δικαιώματα στη μετάφραση υποτίτλων, σίγουρα αυτό δεν είναι τέτοιου είδους έγκλημα και άρα δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές ενέργειες εναντίον των ιδιοκτητών αυτών των site. Π.χ. στην Ελλάδα ακόμη και για το παράνομο κατέβασμα η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών σε προστατεύει γιατί δεν θεωρείται τέτοιο έγκλημα που θα κινητοποιούσε εισαγγελέα να ζητήσει τα στοιχεία σου από τον Internet provider. Επομένως υποθέτω ότι τα στοιχεία για να σταλεί εξώδικο, (που είναι απλώς μια πρώτη κίνηση πριν ληφθούν, αν ληφθούν, άλλα μέτρα - δεν είναι μήνυση), τα πήραν από τις πληροφορίες του domain name του site. Εκτός κι αν απλώς έστειλαν ένα απειλητικό email που όμως, όπως και αυτά που στέλνονται για βόμβες, ακόμη κι αν είναι φάρσα, έχουν αποτέλεσμα. Αλλά σίγουρα δεν μπορούν να σταματήσουν τίποτα. Απλώς ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα. Απλά προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να δυσκολέψουν την διανομή υποτίτλων. Αμφιβάλω αν θα τολμήσουν να φέρουν το οτιδήποτε στο δικαστήριο όπου και η μάλλον πιθανή αθώωση θα μπορούσε να δημιουργήσει δεδικασμένο σε βάρος τους. Από την άλλη η ζήτηση για Ελληνικούς υπότιτλους είναι τέτοια που δεν μπορεί να σταματήσει μια τέτοια ανάγκη κανείς, όταν μάλιστα ο χρήστης ή ο μεταφραστής αισθάνεται ότι δεν είναι και δεν μπορεί, και με κανένα τρόπο, να είναι παράνομη η μετάφραση κάποιων υποτίτλων, ειδικά σε σχέση με το κατέβασμα του ίδιου του video το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για να το εμποδίσει κάποιος. Το πιο σίγουρο μέσο για διανομή των υποτίτλων είναι μέσω blogs, όπου μόνο για περίπτωση πολύ σοβαρών εγκλημάτων μπορούν να κινηθούν οι μηχανισμοί του Ελληνικού κράτους (ούτως ή άλλως χρονοβόρα διαδικασία) για να ζητήσει η Αμερικάνικη κυβέρνηση τα στοιχεία σου π.χ. από την Google και που διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να τα γνωρίζει κανείς αν δεν τα έχεις προσφέρει άμεσα ή έμμεσα ο ίδιος. Αλλά κάποιος λέει, ναι καλά όλα αυτά αλλά αν και πάλι βρω τον μπελά μου; Και εκεί ποντάρουν. Αλλά λίγα τελικά θα καταφέρουν. . .
Pessi Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Ευχαριστω πολύ parsifal. Δηλαδη το προβλημα στην ουσια ειναι στους υποτιτλους και οχι τοσο στις ταινιες, οσον αφορα τις καταγγελιες της ΕΠΟΠ. Υπευθυνες για τις ταινιες θεωρουνται οι εταιριες στις οποιες ανηκουν οι servers που περιεχουν τις ταινιες πχ rapidshare,mininova etc. Νομιζω πως αυτο ισχυει...γι'αυτο εχει γινει ολη αυτη η φασαρια με τις 2 αυτες εταιριες...και οχι με τις σελιδες που "φιλοξενουν" τις ταινιες(χωρις ελλ.υποτιτλους). Αν οντως ειναι ετσι...θα υπηρχε προβλημα αν οσοι δημιουργουσαν τους υποτιτλους, τους ανεβαζαν στην rapidshare ; Και στη συνεχεια απλα μοιραζαν το Link; Ετσι το βάρος πεφτει στη rapidshare και η ΕΠΟΠ θα πρεπει να ζητησει το λογο απο αυτους και οχι απο την οποιαδηποτε αλλη σελιδα που απλα "φιλοξενει" το Link των υποτιτλων. Σωστα; Και κατι τελευταιο. Υπάρχουν τελικά χωρες στις οποίες όλα τα παραπάνω δεν κρίνονται παράνομα; Ισχυει δηλαδη αυτό που ακούγεται συχνά οτι ανεβάζουν τις σελιδες σε servers συγκεκριμενων χωρων όπου η ελληνικη νομοθεσια δεν εχει καμια "δυναμη"; (sorry που ρωταω παρ'ολο που υπαρχει το προηγουμενο thread , απλα ψαχνω να μαθω συγκεκριμενα τι παιζει με τους servers, αν ισχυει ή οχι.)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.