walkerr Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2009 Πηρα εναν νεο σκληρο και τον τοποθετησα σε ενα συστημα(Win XP Pro SP2). Ο προορισμος του θα ειναι αποθηκευτικος χωρος, το λειτουργικο ειναι σε αλλο σκληρο. Πηγαινοντας στο My Computer, ο νεος σκληρος δεν εμφανιστηκε. Παω τοτε Control Panel-Admninistrative Tools-Computer Management-Disk Management και εκει τον βλεπω. Να τον κανω Basic ή Dynamic? Προς το παρον τον εκανα Basic και μετα πατησα για 1 partition και περιμενω τωρα να φορμαριστει (θα χρειαστει να περιμενω 1μισυ ωρα!)
walkerr Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Kανεις δεν κατεχει τη δiακριsη basic/dynamic?
antonl Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Sata : Basic - Dynamic Basic Disk VS Dynamic Disk... ??? Basic.
washcloud Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 αν πάντως δεν έχεις αμφιβολίες για την ακεραιότητα του δίσκου (bad sectors κ' ετσ'), να χρησιμοποιείς την επιλογή για quick format (διότι το "κανονικό", απλά τρέχει και το chkdsk.exe) (...όχι ότι είναι άστοχο σε καινούριο δίσκο να τρέχεις το "κανονικό......ίσα-ίσα μάλιστα, για να ξέρεις και τί αγόρασες...) κατά τ' άλλα, ναι basic οφείλει να είναι (...πρόσεχε ΑΝ καμμιά φορά "μετατραπεί" σε dynamic "από μόνος του" -it happens- και δεν φαίνεται το περιεχόμενο του, ΜΗΝ πας απλά να τον ξανακάνεις conversion σε basic, γιατί θα χάσεις τα αρχεία εντός του...Εκεί θα χρειαστείς κάποιο recovery application)
walkerr Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 αν πάντως δεν έχεις αμφιβολίες για την ακεραιότητα του δίσκου (bad sectors κ' ετσ'), να χρησιμοποιείς την επιλογή για quick format (διότι το "κανονικό", απλά τρέχει και το chkdsk.exe) (...όχι ότι είναι άστοχο σε καινούριο δίσκο να τρέχεις το "κανονικό......ίσα-ίσα μάλιστα, για να ξέρεις και τί αγόρασες...) Eσυ τωρα μιλας για εγκατασταση του λειτουργικου. Αλλα για απλη προσθηκη δισκου που θα χρησιμευσει ως αποθηκευτικoς χωρος, σωστα δεν ηταν τα βηματα που περιεγραψα στο 1ο post? (γενικα οταν κανω Win install μου προτεινεις να επιλεγω τo "quick format"? για να εξοικονομω χρονο απλα, ή μηπως και γιατι ετσι φθειρεται λιγοτερο ο δισκος?) Oσο για τον dynamic, απ οτι καταλαβα διαβαζοντας τα links του φιλου, αυτος αφορα μονο ειδικες και περιπτωσεις, οποτε δεν τον συζηταω αλλο
washcloud Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Πού είδες να γράφω για λειτουργικό; Ό,τι έγραψα, έχει εφαρμογή σε ποιονδήποτε unallocated αποθηκευτικό χώρο. Το δε "κανονικό" φορμάτ, εξήγησα τί είναι, οπότε δεν είναι ευνόητο ότι δεν τίθεται θέμα "φθοράς";
walkerr Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Πού είδες να γράφω για λειτουργικό; Δεν ειδα να εγραψες για λειτουργικο. Υπεθεσα όμως ότι μιλουσες για εγκατασταση λειτουργικου, απ τη στιγμη που εγραψες περι quick και κανονικου format, πραγμα που στη περιπτωση μου δεν παιζει. ‘Η μηπως παιζει? Μπορεις σε παρακαλώ να διαβασεις το 1ο post και να μου πεις εαν τα εκανα σωστα, ή αν πρεπει να κανω και κατι επιπλεον? Ό,τι έγραψα, έχει εφαρμογή σε ποιονδήποτε unallocated αποθηκευτικό χώρο. Ναι αλλα τον unallocated αποθ.χωρο δεν τον διαχειριζεσαι κι απ το Disk Management των Administrative Tools? Το δε "κανονικό" φορμάτ, εξήγησα τί είναι, οπότε δεν είναι ευνόητο ότι δεν τίθεται θέμα "φθοράς"; Με αυτά τα 2 «δεν» στην ιδια φραση με μπερδευεις Μηπως να το ξεκαθαρισουμε? Με το quick format αποφευγεις το «chkdsk.exe», συμφωνοι ως εδώ. Με το κανονικο format μηπως φθειρεται περισσοτερο ο δισκος απ ότι με το quick?
antonl Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Όχι δε φθείρεται ο δίσκος αν του κάνεις ένα scandisk παραπάνω
washcloud Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 ...απλά έχεις λάθος εντύπωση για κάποια πράγματα (δεν ξέρω ποιά ακριβώς), γι' αυτό μπερδεύεται το πράγμα. Παρ' ολ' αυτά : Υπεθεσα όμως ότι μιλουσες για εγκατασταση λειτουργικου, απ τη στιγμη που εγραψες περι quick και κανονικου format, πραγμα που στη περιπτωση μου δεν παιζει. ‘Η μηπως παιζει? (ορίστε, με μπερδεύεις πάλι) Σ' ένα αποθηκευτικό μέσο, μπορείς ΠΑΝΤΑ να κάνεις είτε quick/ είτε "κανονικό" format (=δημιουργία συστήματος αρχείων) Η εγκατάσταση λειτουργικού (="κακώς" κι ευρέως αναφερόμενη ως "format", και ίσως εδώ να είναι που μπερδευόμαστε) είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο/δεν έχει σχέση/δε μας αφορά γι' αυτό το οποίο μιλάμε. Ναι αλλα τον unallocated αποθ.χωρο δεν τον διαχειριζεσαι κι απ το Disk Management των Administrative Tools? ...βεβαίως. And.......? Με το quick format αποφευγεις το «chkdsk.exe», συμφωνοι ως εδώ. Με το κανονικο format μηπως φθειρεται περισσοτερο ο δισκος απ ότι με το quick? τελευταία φορά (με τη "φθορά") : "απλό format" = δημιουργία συστήματος αρχείων σε ελεύθερο χώρο (διαδικασία που παίρνει "ελάχιστα" δεύτερα) "κανονικό format" = δημιουργία συστήματος αρχείων σε ελεύθερο χώρο συν την εκτέλεση του chkdsk.exe (προς διαπίστωση υγιούς κατάστασης του δίσκου/απομόνωση πιθανών bad sectors, κατά τη διαμόρφωσή του, ώστε να μην υπάρχουν ντράβαλα αργότερα) <-διαδιακσία (chkdsk) που παίρνει "συνήθως" "ΩΡΕΣ". Τέλος, ο δίσκος "φθείρεται" ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ με τις ΕΓΓΡΑΦΕΣ (το "κανονικό φορμάτ" ΔΕΝ γράφει κάτι "σε όλο τον δίσκο" όπως, μάλλον, νομίζεις. Είτε quick, είτε "κανονικό", η διαμόρφωση συστήματος αρχείων, περιλαμβάνει την εγγραφή ~100 ΜΒ (ΧΡ) δεδομένων.) (και η γενική λειτουργία του δίσκου επιφέρει "φθορά" βέβαια = ανάγνωση, αλλά η ουσιαστική καταπόνηση -platters, βελόνες- γίνεται με την εγγραφή) * η λειτουργία "full format" ("λάθος" όρος, αλλά χρησιμοποιείται) ή αλλιώς "low level format" (λάθος όρος και πάλι, αλλά επίσης χρησιμοποιείται) ή αλλιώς "filling with zeros" (το γράψιμο ΜΟΝΟ "μηδενικών" σε πολύ μεγάλο τμήμα της της συνολικής χωρητικότητας του δίσκου) (δλδ το "σβύσιμο των πάντων) είναι κατ' εξαίρεση αυτή που "φθείρει" τον δίσκο. * ναι μια χαρά την έκανες την διαδικασία που περιέγραψες στο στο πρώτο ποστ. Απλά μετά τα τελευταία "δεδομένα" που σου είπα, ξαναδιάβασε τα προηγούμενά μου ποστ και θα καταλάβεις τις επισημάνσεις μου.
walkerr Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 'Ενα ρεζουμέ? Πηρα καινουργιο σκληρο με προορισμο να γινει αποθηκευτικος χωρος, δηλ. δεν θα εχει λειτουργικο. Δεν θα υπαρχουν χωριστα partitions. Μπορω μόνο να τον κανω basic και μετα να πατησω για διαμορφωση partition μεσω του Disk Management των Administrative Tools ή πρεπει και να του κανω ενα quick/normal format?
washcloud Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Δεν έχει ρεζουμέ, έχει μελέτη των όσων ήδη έγραψα (άμα θες...εγώ μια φορά, τα έγραψα) Πηρα καινουργιο σκληρο με προορισμο να γινει αποθηκευτικος χωρος, δηλ. δεν θα εχει λειτουργικο. Δεν θα υπαρχουν χωριστα partitions. δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σημασία για ποιά δουλειά τον πήρες Μπορω μόνο να τον κανω basic και μετα να πατησω για διαμορφωση partition μεσω του Disk Management των Administrative Tools βεβαίως ήπρεπει και να του κανω ενα quick/normal format? "διαμόρφωση partition" (απ' το παραπάνω quote) = format (quick ή "normal") άρα "ή", ΔΕΝ υφίσταται (είναι σα να λές, "πρέπει να πλύνω το κεφάλι, ή να το λούσω;" )
walkerr Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Ok φιλε μου, νομιζω οτι τωρα καταλαβα γιατι δυσκολευομαστε να συννενοηθουμε. Δεν γνωριζεις καλα τη λειτουργια του Disk Management. Εαν πας Control Panel-Administrative Tools-Computer Management-Disk Management θα δεις τους συνδεδεμενους σου δισκους. Μπορεις να επιλεξεις να σου διαμορφωσει ενα ή περισσοτερα partitions ΧΩΡΙΣ να κανεις quick ή κανονικο format. Το format υπαρχει σε αλλη επιλογη, και μπορεις να το κανεις ακομα και μεσω του My Computer. Το για ποια δουλεια τον πηρα το ανεφερα για να γινει αντιληπτο οτι δεν θα κανω εγκατασταση λειτουργικου σε αυτον.
washcloud Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Ok φιλε μου, νομιζω οτι τωρα καταλαβα γιατι δυσκολευομαστε να συννενοηθουμε. ...Φίλε μου, επειδή έγραφα για να σε βοηθήσω να καταλάβεις κάποια πράγματα (για δικό σου όφελος - τί ακριβώς, φαίνεται στο 1ο μου ποστ), και η εξ' αρχής πρόθεσή μου δεν ήταν άλλη παρά αυτή, ΔΕΝ θα σχολιάσω τα παρακάτω : Δεν γνωριζεις καλα τη λειτουργια του Disk Management. σε συνδυασμό με Εαν πας Control Panel-Administrative Tools-Computer Management-Disk Management θα δεις τους συνδεδεμενους σου δισκους. Μπορεις να επιλεξεις να σου διαμορφωσει ενα ή περισσοτερα partitions ΧΩΡΙΣ να κανεις quick ή κανονικο format. Αφήνω λοιπόν τον οποιονδήποτε άλλο τυχόν θελήσει να το κάνει αντ' εμού, και σε καληνυχτώ.
walkerr Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Nαι φιλε μου, εσυ μιλουσες για quick/normal format ενω εγω εκανα το format χωρις να μπω στη διαδικασια αυτης της επιλογης. Αδικα στραβωνεις, λοιπον.
antonl Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2009 Nαι φιλε μου, εσυ μιλουσες για quick/normal format ενω εγω εκανα το format χωρις να μπω στη διαδικασια αυτης της επιλογης. Αδικα στραβωνεις, λοιπον. Όποτε κάνεις format στα windows, με κάποιο τρόπο που σου παρέχουν εγγενώς, κάνεις quick ή full format. Εσύ έκανες full (έστω κι αν δεν ο τρόπος που επέλεξες δε σου παρείχε δυνατότητα για κάτι διαφορετικό) κι ο washcloud σου είπε ότι αν θες, μπορείς και ταχύτερα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.