Προς το περιεχόμενο

Δημόσια/Ιδιωτική Ασφάλιση

Malthador

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Γνωρίζει κανείς εάν είναι δυνατόν να μην ασφαλιστώ σε κάποιο δημόσιο ταμείο και αντ' αυτού να δίνω τις εισφορές σε ιδιωτική ασφάλιση της επιλογής μου; Γνωρίζω ότι είναι υποχρεωτικό από το νόμο να είμαι ασφαλισμένος σε δημόσιο ταμείο, απλά ρωτάω αν κάποιος έχει βρει κάποιο παραθυράκι που να το παρακάμπτει.

Δημοσ.

Ουτε εγώ να ξέρω να υπάρχει κάποιο παραθυράκι, η κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και η ιδιωτική ασφάλιση συμπληρωματική. Να έχεις υπόψη σου ότι έχεις φοροαπαλλαγή από τα ασφάλιστρα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές με ανώτατο ποσό τα 1200 ευρώ. Όσον αφορά την ιδιωτική ασφάλιση όσο πιο νέος και υγιής είσαι τόσο το καλύτερο. Αν ξεκινήσεις νέος ένα αποταμιευτικό μπορείς να πάρεις ένα πολύ καλό ποσό με χαμηλά ασφάλιστρα αφού θα είναι μακροχρόνια η επένδυσή σου και στα νοσοκομειακά υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων μπορείς να βρείς κάποιο πρόγραμμα να σου ταιριάζει.

Το να δουλεύεις μαύρα και να μην είσαι ασφαλισμένος πουθενά και συνεπώς να φαίνεσαι με μηδενικά εισοδήματα στην εφορία θα είναι μεγάλο εμπόδιο στο να καταφέρεις να ασφαλιστείς, πώς θα ασφαλιστείς σε ιδιωτική ασφαλιστική με μηδενικά εισοδήματα; ( εκτός αν φαίνεται άλλο όνομα ότι τα πληρώνει και όχι εσύ). Εννοείται ότι δεν σε συμβουλεύω να δουλεύσεις ανασφάλιστος:-)

Δημοσ.

Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση σε δημόσιο φορέα (για το αν είναι αποτελεσματική ... δεν θέλω να απαντήσω)

Ξέρω ανθρώπους που βάζανε λεφτά στην Ασπίς και τώρα (μετά το κανόνι) τραβάνε τα μαλλιά τους.

• Moderators
Δημοσ.

Δεν συζητάω καν για να δουλέψω ανασφάλιστος (άσε που δεν γίνεται κιόλας).

Ρε γμτ, τρέμει το φυλλοκάρδι μου στα δημόσια ταμεία. Ποιός μου εγγυάται εμένα ότι σε 30 χρόνια δεν θα κλείσει κάποιο από αυτά και μείνω επι ξύλου κρεμάμενος;

edit: Στις ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο δημόσιο;

Δημοσ.

Και μένα τρέμει το φυλλοκάρδι μου για τα δημόσια ταμεία, ποιός δε φοβάται με τα ελλείμματα που υπάρχουν ; Φανταστείτε όμως αν ήταν προαιρετική η ασφάλιση τι θα γινόταν, ποιός θα ασφαλιζόταν στα δημόσια ταμεία; Θα πηγαίνανε οι περισσότεροι να ασφαλιζόντουσαν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές .

Όμως δεν ασφαλίζονται όλοι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, εξαρτάται από το πόσο υγιές είναι ένα άτομο. Αν π.χ. έχει κάποιος ζάχαρο η ασφαλιστική θα του βάλει εξαίρεση για το ζάχαρο και ότι ασθένεια προκύπτει από το ζάχαρο. Που θα ασφαλιστεί μετά αυτός, στο δημόσιο ταμείο που θα δίνουν ελάχιστοι εισφορές; Ήδη έχουν σοβαρά προβλήματα με τα δημόσια ταμεία λόγω της εισφοροδιαφυγής. Επίσης μην ξεχνάμε ότι πληρώνουν και οι εργοδότες εισφορές ( μεγαλύτερες του ποσού των εισφορών που δίνουν οι εργοδότες), με αυτές τι ακριβώς θα γίνεται, αυτοί θα πληρώνουν για τους εργαζομένους στο δημόσιο εισφορές;

Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα υποτίθεται ότι προστατεύονται από το κράτος, ότι δηλαδή πρέπει να πάρουν πίσω ότι έχουν δώσει, το πότε γίνεται αυτό και με τι προυποθέσεις δεν το γνωρίζω. Με τα νοσοκομειακά προγράμματα υπάρχει μεγάλο θέμα, πώς θα δεχτούν οι άλλες ασφαλιστικές άτομα με προβλήματα υγείας που εξαιρούνται;

Είναι περίπλοκο όλο το θέμα περί δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης..

Δημοσ.
Φανταστείτε όμως αν ήταν προαιρετική η ασφάλιση τι θα γινόταν, ποιός θα ασφαλιζόταν στα δημόσια ταμεία; Θα πηγαίνανε οι περισσότεροι να ασφαλιζόντουσαν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές .

Και γιατί είναι κακό αυτό? Με τα μισά λεφτά που δίνεις στο ΙΚΑ αυτοί θα σου κάνανε και τεμενάδες για να σε πάρουνε πελάτη.

Δημοσ.
Και γιατί είναι κακό αυτό? Με τα μισά λεφτά που δίνεις στο ΙΚΑ αυτοί θα σου κάνανε και τεμενάδες για να σε πάρουνε πελάτη.

Η black_widow το έθεσε πιο απλά. Αν μόνο οι άρρωστοι και οι έχοντες κάποιο πρόβλημα είναι και οι μοναδικοί πελάτες των δημόσιων ασφαλιστηρίων, αυτά θα μπαίνουν συνεχώς μέσα. Άρα ή θέλεις κοινωνικό κράτος και τους ασφαλίζεις όλους ή καθένας για την πάρτη του νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και ο σώζων εαυτό σωθήτω.

• Moderators
Δημοσ.
Η black_widow το έθεσε πιο απλά. Αν μόνο οι άρρωστοι και οι έχοντες κάποιο πρόβλημα είναι και οι μοναδικοί πελάτες των δημόσιων ασφαλιστηρίων, αυτά θα μπαίνουν συνεχώς μέσα. Άρα ή θέλεις κοινωνικό κράτος και τους ασφαλίζεις όλους ή καθένας για την πάρτη του νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και ο σώζων εαυτό σωθήτω.

Καλά, αυτό να ήταν μόνο το πρόβλημα των ελληνικών δημόσιων ταμείων και όλοι θα ζούσαμε σε ένα παραδεισένιο κράτος.:P

Δημοσ.

Μπράβο αυτό ακριβώς εννοούσα. Ό,τι έχουν σοβαρά προβλήματα τα ασφαλιστικά ταμεία κανείς δεν αμφιβάλλει όπως έχουν σοβαρά προβλήματα και τα δημόσια σχολεία , δημόσια πανεπιστήμια κ.λ.π. Το σύστημα θέλει ριζική αναμόρφωση και όχι σπασμωδικές κινήσεις , όχι να ιδιωτικοποιήσουμε τα πάντα.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα ποσά των εισφορών πρέπει να είναι κυμαινόμενα, π.χ. ο νέος εργαζόμενος να έχει μικρότερα ποσοστά εισφορών ( και αντίστοιχα και μειωμένο το ποσοστό των εισφορών εργοδότη) αλλά ό,τι και να λέμε με την εισφοροδιαφυγή που υπάρχει δεν γίνεται τίποτα.

Οι ασφαλιστικές θέλουν πελάτες αλλά θέλουν και να είναι υγιείς, αναλόγως ηλικίας και κόστους προγραμμάτων ζητάνε και ιατρικό έλεγχο. Ό,τι είμαι υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης δεν το κρύβω ( η μητέρα μου εξάλλου είναι ασφαλιστική σύμβουλος και εγώ δόκιμη ασφαλιστική σύμβουλος) αλλά δεν είμαι υπέρ της υποβάθμισης του ρόλου του κράτους σε τέτοια ζητήματα.

Δημοσ.
edit: Στις ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο δημόσιο;

Στη Γερμανία αν βγάζεις κάτω από 4000 μικτά, υποχρεούσαι να έχεις και δημόσια ασφάλιση (δηλαδή μπορείς να έχεις επιπλέων ιδιωτική αν το επιθυμείς). Αν βγάζεις πάνω από αυτό το ποσό μπορείς να επιλέξεις ότι θέλεις.

Δημοσ.

Τα 4000 ευρώ μικτά στη Γερμανία, είναι και καθαρά διότι το μέγιστο αφορολόγητο είναι 12Χ700κάτι. Σχετικά με την ασφάλιση, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αν είσαι φοιτητής (που είναι το πιο σύνηθες για τόσο χαμηλό εισόδημα), έχεις ασφάλεια με 50ευρώ το μήνα. Αυτό που δεν ξέρω, τι είναι δημόσια ασφάλιση στη Γερμανία, αφού όλες οι εταιρείες ("δημόσιες" και ιδιωτικές) δουλεύουν ανταγωνιστικά.

Σχετικά με το ερώτημα του De@th L0rd, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χρειάζεται να έχεις στη χώρα που ζεις. Για σύνταξη, εξαρτάται που είσαι και με τι όρους εργάζεσαι και για πόσο χρόνο. Αν είσαι Κινέζος, που εργάζεσαι στην ευρώπη για 2-3 χρόνια συμφέρει και εύκολα μπορείς να πάρεις μετρητά όλες τις συνταξιοδοτικές εισφορές που πληρώνεις.

Πια είναι εύκολο να συνενώσεις τα διάφορα συνταξιοδοτικά σχήματα σε διάφορες χώρες τις ΕΕ, σαν να έχεις ΤΕΒΕ και ΙΚΑ, αλλά τα χρήματα που θα πάρεις είναι λιγότερα απότι αν τα είχες σε ένα ταμείο και το πότε θα πάρεις εξαρτάται από την τοπική νομοθεσία, στην Ελλάδα στα 65, στην Ολλανδία στα 67 και βέβαια η νομοθεσία αλλάζει ανά μερικά χρόνια.

Δημοσ.

Όταν είσαι φοιτητής, η ασφάλεια που έχεις είναι μόνο υγείας, δεν περιλαμβάνει συντάξιμα και τέτοια, συνεπώς είναι και πολύ φτηνή. Και προφανώς εννοούσα 4000 το μήνα. Το αφορολόγητο στη Γερμανία είναι όντως γύρω στα 7000+ μικτά το χρόνο. Different thing!

Δημόσιες ασφαλιστικές ετιαρίες είναι πχ το TK ή το AOK.

Δημοσ.

Sorry, εξέλαβα το 4000 ευρώ ως ετήσιο εισόδημα. Γνωρίζω τις εταιρείας δημόσιας ασφάλισης, αυτό που ήθελα να πως είναι ότι μπορείς να φτιάξεις το πρόγραμμα ασφάλισης σου, όπως εσύ επιθυμείς ακόμα και στους δημόσιους φορείς. Με 3000καικάτι (4000παράκάτι) το μήνα μπορείς να έχεις ιδιωτική ιατροφαρμακευτική ασφάλεια, δοκιμασμένο. Το βασικό μειονέκτημα της είναι ότι για να καλύψεις μέλη της οικογένειας ανεβαίνει υπερβολικά πολύ (και ναι τότε πρέπει να ξεπερνάει το μηνιαίο εισόδημα τις 4000ευρώ), σε αντίθεση με τη δημόσια που είναι κάτι ελάχιστο για να έχει ασφάλεια η σύντροφος. Ουσιαστικά, αν είσαι μόνος σου χωρίς να χρειάζεται να παρέχεις ασφάλεια σε κάποιον, συμφέρει να έχεις ιδιωτική ασφάλιση (αν και 4 χρόνια, έχω πάει 2 φορές στο γιατρό, τη μία για εμβόλιο).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...