BillGS Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2009 Μεταφερω εδω το προβλημα που εχω δημιοσιευσει και σε αλλο forum σχετικα με την καρτα μου, μπας και βρεθει λυση καθως πλεον ειμαι και ρεστος και με πισι που σβηνει οποτε του καπνισει. Το συστημα μου ειναι ενας Ι7 940 σε μητρικη ECS με 6γιγα ραμ.Τροφοδοτικο εχω ενα powersonic 750w crossfire edition (δινει 25Α σε καθε μια απο τις 2 12αρες). Προσφατα αγορασα μια MSI 5850 για να αντικαταστησω τις 2 4850 μου.Απο δω ξεκινησαν τα προβληματα. Η καρτα εγκατασταθηκε κανονικα με τους τελευταιους Catalyst 9.10, και παιζει κανονικα. Το προβλημα ειναι στον περιεργο ηχο που βγαινει απο το κουτι και θυμιζει τον ηχο που κανει ενας σκληρος δισκος που διαβαζει αρχεια. Αυτος ο ηλεκτρικος ηχος παρατηρειται καθε φορα που αλλαζει κατι στην οθονη (οταν επιλεγω ενα αρχειο,οταν μετακινω παραθυρα) και ιδιαιτερα οταν κανω scroll στον mozilla. Αρχικα πιστευα πως ο ηχος εβγαινε απο την καρτα γραφικων, λυνοντας το συστημα ομως ανακαλυψα πως ο ηχος ερχεται αποκλειστικα απο το τροφοδοτικο, ενω ειναι εντονος κατα τη διαρκεια του boot, εχει ομως και εκφανσεις σε idle καταστασεις, εντελως τυχαια. Επειδη γνωριζω το φαινομενο του coil whine στις GPU, δεν προκειται για αυτο. Ο ηχος θυμιζει ηχο πηνιου, αλλα σε μικροτερη συχνοτητα,βγαινει δε αποκλειστικα απο το τροφοδοτικο. Το επαληθευσα τρεχοντας ενα atitool,στο οποιο η καρτα εχει εντονο coil whine οταν τα fps φτανουν 1800+ (και ο ηχος αυτος βγαινει αποκλειστικα απο την καρτα). Το φαινομενο ισως να μην ενοχλουσε και τοσο,εαν δεν ειχα και 3-4 restarts. To παραδοξο ειναι πως η καρτα περναει χαλαρα ολα τα benchs που τις εριξα χωρις κανενα προβλημα,ακομα και με ψηλοτερα ρολογια, ενω επανεκκινει στο desktop η στον browser. To event viewer μετα την επανεκινηση δειχνει παντα το ιδιο: event id 41, kernel-power. Ψαχνοντας λιγο στο net διαβασα πως απενεργοποιωντας απο το bios το C1E καμια φορα βοηθαει. Ισχυει οντως, το εκανα και ο ηχος μειωθηκε αισθητα,ενω δεν παρατηρησα ξανα επανεκκινηση. Που νομιζετε πως ειναι το προβλημα? Καρτα γραφικων η PSU? Να τονισω πως πριν με τις 2 4850 ουτε ηχους περιεργους ειχα ουτε επανεκινησεις. Δεν ειναι περιεργο να φταιει το τροφοδοτικο, απο τη στιγμη που ταιζε 24/7 τις 4850 στις οποιες η καταναλωση ειναι μεγαλυτερη? Η 5850 idle ειναι στα 157mhz core - 300mhz memory , ενω η 4850 ηταν σε ιdle 650mhz core, 993mhz memory (x2) Τα φωτα σας παρακαλω γιατι εχω ξενερωσει τρελα και δεν μπορω να χαρω την καρτουλα (την οποια προτεινω ανεπιφυλακτα)
liopyr Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2009 furmark stability test. OCCT psu stability test. Πιθανότατα το psu δεν την παλεύει. Μη συγκρίνεις τις απαιτήσεις που είχαν οι 2χ4850, καθώς αν δεν είχαν καλό scale στα παιχνίδια που έπαιζες συνήθως, δεν τραβούσαν και την ανάλογη ισχύ.
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2009 Εγω ειμαι με ενα enermax modu82 στα 625watt με την 5850 και i5 χωρις κανενα προβλημα.
BillGS Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2009 Λοιπον ετρεξα το furmark σε benchmark αλλα και σε stability test για ενα 20αλεπτο. Δεν υπηρξε κανενας ηχος ουτε απο την καρτα ουτε απο το τροφοδοτικο. Η θερμοκρασια ειχε σταθεροποιηθει στους 82 βαθμους κελσιου με τον ανεμιστηρα στο αυτοματο.Μου εκανε ομως εντυπωση το γεγονος οτι το προγραμμα εδειχνε οτι η καρτα τραβαει σε φορτο 55 αμπερ, ειναι λογικο κατι τετοιο? Και αν ναι, που το βρισκει και το τραβαει τοσο ρευμα? Και ενω στο bench η καρτα δεν κανει κιχ, εξακολουθει να ακουγεται οταν σερφαρω....
xrist1983 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2009 Ο θορυβος που ακους απο το τροφοδοτικο μπορη να οφείλονται απο κανενα πυκνωτη που αρχιναη να χαλαη η να ειναι ελλατωματικος ο πυκνωτη απο το εργοστασιο
BillGS Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2009 Εγω ειμαι με ενα enermax modu82 στα 625watt με την 5850 και i5 χωρις κανενα προβλημα. Μηπως μπορεις να τρεξεις ενα furmark εχοντας παραλληλα ανοιχτο το GPUZ και να μου πεις το μεγιστο ρευμα που τραβαει η καρτα? Το γραφει στο stability test αλλα και στο GPUZ αφου τρεξεις το bench πας στην καρτελα Sensors, VDCC Current και κανεις κλικ πανω στην τιμη για να σου δειξει το max.
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2009 Μου βγαζει 52.3A και το τρεχω 1280χ1024 msaa x2 και επιλεγμενo το xtreme burning mode και οχι full screen.
kaRAmeLA1992 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Μου βγαζει 52.3A και το τρεχω 1280χ1024 msaa x2 και επιλεγμενo το xtreme burning mode και οχι full screen. Kαι μενα που εχω μια μονο 4870 , μετα απο furmark μου βγαζει οτι μαξ αμπερ 50 βαλε!!κουφο αλλα μη το λαμβανεις σοβαρα.Πιστευω οτι ειναι το τροφοδοτικο.Αν θες ξαναβαλε τις 2 4850 τωρα και δες μηπως το κανει οποτε συμπτωματικα το τροφ χαλασε με την αλλαγη καρτας.Θα σιγουρευτεις με δοκιμη αλλου τροφοδοτικου φιλου.Τα παουερσονικ ειναι "σοβαρα" τροφ/κα?ποσο κοστισε?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.