markelos Δημοσ. 8 Απριλίου 2010 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2010 Έκανα εγκατάσταση σε έναν φίλο τα ubuntu και τώρα δεν μπορεί να μπει στους σκληρούς και πετάει το μήνυμα της φωτογραφίας. Τι πρέπει να κάνω? Για τσέκαρε το /etc/fstab να δεις, είναι δηλωμένοι; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pagratios Δημοσ. 8 Απριλίου 2010 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2010 ># /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier # for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name # devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 # / was on /dev/sda3 during installation UUID=a4010298-d1cf-494b-8de6-b14e13003ead / ext4 errors=remount-ro 0 1 # swap was on /dev/sda4 during installation UUID=6cd29318-6e99-49f0-98a7-874f09f24aad none swap sw 0 0 /dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0 από ότι κατάλαβα δεν είναι Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
markelos Δημοσ. 8 Απριλίου 2010 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2010 Ωραία θα τους προσθέσεις χειροκίνητα. Φτιάξε ένα directory στο /media για κάθε σκληρό (δώστου ό,τι όνομα σε βολεύει) και μετά δήλωσέ τους στο fstab. Επειδή πρέπει να φύγω αν δεν έχει απαντήσει κανένας άλλος θα σου πω πως σε καμια ώρα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pagratios Δημοσ. 8 Απριλίου 2010 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2010 Κατάφερα βάλω τον έναν αλλά αυτόν που έχω σπάσει σε 3 μέρη δεν ξέρω πως να δω ποιος είναι ο καθένας Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
markelos Δημοσ. 8 Απριλίου 2010 Share Δημοσ. 8 Απριλίου 2010 Δώσε >sudo fdisk -l ή >df H πρώτη εντολή σου λέει και το μέγεθος. Δες μήπως βγάλεις από κει άκρη. Διαφορετικά τρέξε το gparted που έχει και γραφικό περιβάλλον να δεις πιο καλά. Αν πάντως δε βγάζεις άκρη δήλωσέ τους στο fstab με όποιο όνομα θες απλά για να τους δει και αλλάζεις μετά το όνομα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jordan14 Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 καλημέρα είμαι καινούριος στο φόρουμ και θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να με βοηθήσει σε ένα προβληματάκι που αντιμετώπισα με τα ubuntu 9.10 (συγγνώμη αν γράφω σε λάθος θέμα για το πρόβλημα που έχω) έχω βάλει τα ubuntu 9.10 σε laptop toshiba satelite l350-17z και αντιμετώπισα ένα προβληματάκι όταν φτάσει σε θερμοκρασία 70c ξεκινά ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή και μετά δεν σταματάει ενώ όταν είχα τα vista μέσα δούλευε συνέχεια όταν ζεσταινόταν λειτουργούσε και όταν κρύωνε σταματούσε και δεν δούλευε στο τέρμα. Να πω ότι έχω κάνει και αναβάθμιση το bios αλά το πρόβλημα δεν λύθηκε ευχαριστώ εκ τον προτέρων!!!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Σου λειπει το cpu frequency scaling (αυτο που ελεγχει τη συχνοτητα του επεξεργαστη αναλογα με το τι κανεις εκεινη τι στιγμη) ή ειναι λαθος ρυθμισμενο, γιαυτο τρεχει μονιμα στο τερμα. Ριξε μια ματια σε αυτο το tutorial και αν θες βοηθεια ξαναποσταρε http://polishlinux.org/linux/debian/green-pcs-cpu-frequency-scaling-in-linux/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jastonas Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Εγώ νομίζω ότι φταίει η πολύ σκόνη στο ανεμιστηράκι :Ρ Τον έχεις καιρό τον υπολογιστή; Δοκίμασε να του ρίξεις ένα δυνατό φύσημα με σπρέι http://www.plaisio.gr/Furntiture/Computer-Accessories/Cleaning-Products/Q-Connect-Ozone-Friendly-Air-Duster-400Ml-KF04499B.htm Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jordan14 Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 ευχαριστώ αλλά έχω ένα προβληματάκι με τα αγγλικά μου μήπως μπορείς να μου πεις το πως θα εγκαταστήσω cpu frequency scaling Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Απλη μεταφραση στα ελληνικα, με δικες μου προσθηκες απο την εμπειρια μου , υποθετοντας οτι το λαπτοπ σου ειναι αυτο http://www.toshiba.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=675&Itemid=562 Για το παρακατω παραδειγμα θα χρησιμοποιησω τον k8 3000+ που εχει το λαπτοπ μου. Η διαδικασια ειναι ιδια, απλα αλλαζει το module και οι μεγιστες και ελαχιστες τιμες. Βαζουμε το cpufrequtils αν δεν ειναι ηδη εγκατεστημενο >sudo apt-get install cpufrequtils Αφου εχουμε βρει το μοντελο του επεξεργαστη απο το "cat /proc/cpuinfo", γραφουμε το module σε ενα χαρτακι Ειναι powernow_k8 για μενα και speedstep_centrino για σενα. Σε ενα τερματικο τρεχεις σαν απλος χρηστης >cpufreq-info -l για να δεις το ανω και το κατω οριο στη συχνοτητα της cpu σου. Σε μενα ειναι 1.8Ghz και 800Mhz αντιστοιχα >[b]cpufreq-info -l[/b] 800000 1800000 Σημειωνεις και αυτα τα 2 νουμερα στο χαρτακι Ανοιγεις το σχετικο αρχειο ρυθμισεων >sudo gedit /etc/init.d/cpufrequtils και ψαχνεις να βρεις αυτες τις 4 γραμμες που ξεκινανε με οτι εχω σε bold >[b]ENABLE[/b]="" [b]GOVERNOR[/b]="" [b]MAX_SPEED[/b]="" [b]MIN_SPEED[/b]="" και συμπληρωνεις με α) >ENABLE="yes" για να ενεργοποιησεις την χρηση του εν λογω service β) >GOVERNOR="ondemand" - ondemand, για να αυξανει την συχνοτητα μονο οταν υπαρχη ζητηση - performance, για να την εχει μονιμα στη μεγιστη τιμη - powersave, για να εχει μονιμα την ελαχιστη τιμη - conservative, που ειναι σχεδον ιδιο με το ondemand, αλλα με μικροτερες αυξομειωσεις. Σαφως επιλεγουμε το ondemand, και γραφουμε στο χαρτακι "cpufreq_ondemand" γιατι θα χρειαστει αργοτερα. γ) >MAX_SPEED="1800000" Η μεγιστη τιμη που γραψαμε στο χαρτακι πριν. δ) >MIN_SPEED="800000" Η ελαχιστη τιμη που γραψαμε στο χαρτακι πριν. Σωζουμε το αρχειο και το κλεινουμε. Φορτωνουμε τα 2 modules που γραψαμε στο χαρτακι >sudo modprobe powernow-k8 sudo modprobe cpufreq_ondemand και επανεκκινουμε το cpufrequtils >sudo /etc/init.d/cpufrequtils restart και κλεινουμε οτι προγραμμα μπορουμε για να μην απασχολει κατι την cpu (να ειναι σε idle). Αν ολα πηγαν καλα, στο "cat /proc/cpuinfo" θα πρεπει να λεει την ελαχιστη τιμη της συχνοτητας και η θερμοκρασια του λαπτοπ να πεφτει σιγα σιγα (αυτο το καταλαβαινεις απο το ανεμιστηρακι ). >[u]cat /proc/cpuinfo[/u] processor : 0 vendor_id : AuthenticAMD cpu family : 15 model : 4 model name : AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+ stepping : 10 [b]cpu MHz : 800.000[/b] cache size : 1024 KB fdiv_bug : no hlt_bug : no f00f_bug : no coma_bug : no fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 1 wp : yes flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 syscall nx mmxext lm 3dnowext 3dnow up bogomips : 1600.84 clflush size : 64 cache_alignment : 64 address sizes : 40 bits physical, 48 bits virtual power management: ts fid vid ttp Το μονο που μενει μετα εινια να ορισεις τα παραπανω modules να φορτωνονται σε καθε εκκινηση. Ανοιγεις το /etc/modules >sudo gedit /etc/modules και προσθετεις στο τελος του αρχειου >powernow-k8 cpufreq_ondemand Σωζεις και κλεινεις (αυτο ισως να ειναι το μεγαλυτερο ποστ που εκανα ποτε μου!) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jastonas Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Απλη μεταφραση στα ελληνικα, με δικες μου προσθηκες απο την εμπειρια μου , υποθετοντας οτι το λαπτοπ σου ειναι αυτο http://www.toshiba.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=675&Itemid=562 Για το παρακατω παραδειγμα θα χρησιμοποιησω τον k8 3000+ που εχει το λαπτοπ μου. Η διαδικασια ειναι ιδια, απλα αλλαζει το module και οι μεγιστες και ελαχιστες τιμες. Βαζουμε το cpufrequtils αν δεν ειναι ηδη εγκατεστημενο >sudo apt-get install cpufrequtils Αφου εχουμε βρει το μοντελο του επεξεργαστη απο το "cat /proc/cpuinfo", γραφουμε το module σε ενα χαρτακι Ειναι powernow_k8 για μενα και speedstep_centrino για σενα. Σε ενα τερματικο τρεχεις σαν απλος χρηστης >cpufreq-info -l για να δεις το ανω και το κατω οριο στη συχνοτητα της cpu σου. Σε μενα ειναι 1.8Ghz και 800Mhz αντιστοιχα >[b]cpufreq-info -l[/b] 800000 1800000 Σημειωνεις και αυτα τα 2 νουμερα στο χαρτακι Ανοιγεις το σχετικο αρχειο ρυθμισεων >sudo gedit /etc/init.d/cpufrequtils και ψαχνεις να βρεις αυτες τις 4 γραμμες που ξεκινανε με οτι εχω σε bold >[b]ENABLE[/b]="" [b]GOVERNOR[/b]="" [b]MAX_SPEED[/b]="" [b]MIN_SPEED[/b]="" και συμπληρωνεις με α) >ENABLE="yes" για να ενεργοποιησεις την χρηση του εν λογω service β) >GOVERNOR="ondemand" - ondemand, για να αυξανει την συχνοτητα μονο οταν υπαρχη ζητηση - performance, για να την εχει μονιμα στη μεγιστη τιμη - powersave, για να εχει μονιμα την ελαχιστη τιμη - conservative, που ειναι σχεδον ιδιο με το ondemand, αλλα με μικροτερες αυξομειωσεις. Σαφως επιλεγουμε το ondemand, και γραφουμε στο χαρτακι "cpufreq_ondemand" γιατι θα χρειαστει αργοτερα. γ) >MAX_SPEED="1800000" Η μεγιστη τιμη που γραψαμε στο χαρτακι πριν. δ) >MIN_SPEED="800000" Η ελαχιστη τιμη που γραψαμε στο χαρτακι πριν. Σωζουμε το αρχειο και το κλεινουμε. Φορτωνουμε τα 2 modules που γραψαμε στο χαρτακι >sudo modprobe powernow-k8 sudo modprobe cpufreq_ondemand και επανεκκινουμε το cpufrequtils >sudo /etc/init.d/cpufrequtils restart και κλεινουμε οτι προγραμμα μπορουμε για να μην απασχολει κατι την cpu (να ειναι σε idle). Αν ολα πηγαν καλα, στο "cat /proc/cpuinfo" θα πρεπει να λεει την ελαχιστη τιμη της συχνοτητας και η θερμοκρασια του λαπτοπ να πεφτει σιγα σιγα (αυτο το καταλαβαινεις απο το ανεμιστηρακι ). >[u]cat /proc/cpuinfo[/u] processor : 0 vendor_id : AuthenticAMD cpu family : 15 model : 4 model name : AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+ stepping : 10 [b]cpu MHz : 800.000[/b] cache size : 1024 KB fdiv_bug : no hlt_bug : no f00f_bug : no coma_bug : no fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 1 wp : yes flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 syscall nx mmxext lm 3dnowext 3dnow up bogomips : 1600.84 clflush size : 64 cache_alignment : 64 address sizes : 40 bits physical, 48 bits virtual power management: ts fid vid ttp Το μονο που μενει μετα εινια να ορισεις τα παραπανω modules να φορτωνονται σε καθε εκκινηση. Ανοιγεις το /etc/modules >sudo gedit /etc/modules και προσθετεις στο τελος του αρχειου >powernow-k8 cpufreq_ondemand Σωζεις και κλεινεις (αυτο ισως να ειναι το μεγαλυτερο ποστ που εκανα ποτε μου!) Χρήσιμο! Ευχαριστούμε... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jordan14 Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 ευχαριστώ για τις αναλυτικές οδηγίες!!!! μια ερώτηση έτρεξα αυτό εδώ cat /proc/cpuinfo", αλλά δεν βρήκα την ονομασία module που να αντιστοιχεί σε αυτό (speedstep_centrino) μέχρι στιγμής έχω περάσει αυτά (1 cpufrequtils 2 ENABLE="" GOVERNOR="" MAX_SPEED="" MIN_SPEED="" αλλά μετά κολάω και πάλη ευχαριστώ πολλή Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Μπακαλικος τροπος αλλα... Αν φορτωσεις το speedstep_centrino ετσι οπως εισαι, στο φορτωνει κανονικα ή πεταει κανενα σφαλμα? >sudo modprobe speedstep_centrino Το μεγαλυτερο μπερδεμα στην παραπανω διαδικασια ειναι να βρεις το σωστο module. Μεσα στο "cat /proc/cpuinfo" δεν θα βρεις να λεει κατι για το module αυτο. Εκει λεει διαφορες λεπτομεριες για τον επεξεργαστη σου, και σε ενδιαφερει κυριως το μοντελο του, γιατι βασει αυτου φορτωνεται το module. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Jordan14 Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 όταν άνοιξα αυτό (sudo gedit /etc/init.d/cpufrequtils) στο παράθυρο που άνοιξε είχε 2 ίδια τέτοια ENABLE="" GOVERNOR="" MAX_SPEED="" MIN_SPEED="" άλλαξα και τα δυο έκανα χαζομάρα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 28 Μαΐου 2010 Νομιζω εχει ενα παραδειγμα που οι γραμμες του εχουν μπροστα #, αρα δεν διαβαζονται απο το συστημα, και ενα το κανονικο που διαβαζεται πχ ># ENABLE="" # GOVERNOR="" # MAX_SPEED="" # MIN_SPEED="" ENABLE="" GOVERNOR="" MAX_SPEED="" MIN_SPEED="" Αν εβαλες και στα 2 τιμες... το πολυ πολυ να χαλασες το παραδειγμα, σιγα! Πιο πολυ σε ενδιαφερει το παραπανω module. Μηπως να ανοιξω ενα νεο θεμα γιατι ακομα σπαω το κεφαλι μου? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.