Προς το περιεχόμενο

[INFO] Ubuntu Karmic Koala 9.10 - Συζητήσεις, Απορίες

chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Άμα δώσω στο terminal xvinfo παίρνω αυτό

X-Video Extension version 2.2

screen #0

Adaptor #0: "Radeon Textured Video"

number of ports: 16

port base: 57

operations supported: PutImage

supported visuals:

depth 24, visualID 0x21

number of attributes: 6

"XV_VSYNC" (range 0 to 1)

client settable attribute

client gettable attribute (current value is 1)

"XV_BRIGHTNESS" (range -1000 to 1000)

client gettable attribute (current value is 0)

"XV_CONTRAST" (range -1000 to 1000)

"XV_SATURATION" (range -1000 to 1000)

"XV_HUE" (range -1000 to 1000)

"XV_COLORSPACE" (range 0 to 1)

maximum XvImage size: 8192 x 8192

Number of image formats: 4

id: 0x32595559 (YUY2)

guid: 59555932-0000-0010-8000-00aa00389b71

bits per pixel: 16

number of planes: 1

type: YUV (packed)

id: 0x32315659 (YV12)

guid: 59563132-0000-0010-8000-00aa00389b71

bits per pixel: 12

number of planes: 3

type: YUV (planar)

id: 0x30323449 (I420)

guid: 49343230-0000-0010-8000-00aa00389b71

bits per pixel: 12

number of planes: 3

type: YUV (planar)

id: 0x59565955 (UYVY)

guid: 55595659-0000-0010-8000-00aa00389b71

bits per pixel: 16

number of planes: 1

type: YUV (packed)

Αν ενεργοποιήσω το fglrx τότε όλα πάνε άστα να πάνε...

το video δεν παίζει καλά, και το compiz σε maximized παράθυρα κολλάει...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 512
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Από πότε η ζωή του ανθρώπου μετρίετε με εργατοώρες σαν είναι φτιαχμένη μηχανή για να δουλεύει...Νομίζω είναι υπερβολές αυτά με την ati.

Εντάξει, μην το παίρνεις και τοις μετρητοίς. Χρησιμοποίησα τον όρο "εργατοώρες" ενοώντας το χρόνο που χάνει κάθε μέλος της κοινότητας για contribution, είτε αυτό είναι κώδικας, είτε debugging, είτε βοήθεια σε τρίτους κτλ.

Και δε νομίζω ότι υπερβάλω. Αρκετός χρόνος/χρόνια έχει χαθεί με την AMD/ATI και επιτέλους ας αλλάξουν μυαλά ή ας πάψουμε να ασχολούμαστε με την πάρτη τους.

Επιμένω στην άποψή μου και προσθέτω και δ) εξοικονόμηση internet bandwidth... :P

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 23:49 ----------

Σωστός! Εγώ θα το έκανα, απλά δεν ξέρω το e-mail τις ATI, AMD !!!

contact AMD

Δηλαδή τι θες να πεις ρε φίλος;

ότι είμαι υποχρεωμένος να αγοράσω nVIDIA για να παίζω σωστά με linux;

θέλω να φτάσω στο σημείο να ξεφορτωθώ τα windows

αλλά όσο υπάρχουν τέτοια προβλήματα έστω και μικρά, το κόβω πολύ δύσκολο...

και αυτός είναι και ο λόγος που όλοι το σκέφτονται... αν είναι να πας από windows σε linux

και να θες πόσες ώρες για να λύσεις τα προβλήματα σου, τότε δεν αξίζει...

2 μέρες τα έβαλα και είδη παιδεύομαι με την κάρτα, με το σκατό pidgin που κάθε φορά που κάνω login

πρέπει να αλλάζω το friendly name γιατί αλλιώς με βλέπουν μια παύλα "_"

η εικόνα είναι χάλια

διότι όλα τα IMs είναι 96χ96 και ξαφνικά το pidgin γουστάρει 48χ48 και άλλα πολλά...

είναι κάποια μικροπροβλήματα αλλά πολύ σπαστικά...

και δεν καταλαβαίνω, από την στιγμή που πχ η ATI έχει βγάλει drivers για linux, δεν μπορεί η κοινότητα να τους κόψει/ράψει στα μέτρα της να δουλεύουν comple;

Φιλικά πάντα...

Δηλαδή τι θες να πεις ρε φίλος;

ότι είμαι υποχρεωμένος να αγοράσω nVIDIA για να παίζω σωστά με linux;

Κανείς δε σε υποχρεώνει για τίποτα. Προφανώς αυτά που γράφω απευθύνονται σε πιο "hardcore" μέλη της κοινότητας που θέλουν να στείλουν μήνυμα στην ATI. Π.χ. εγώ που ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ασχολούμαι με linux, δεν αγοράζω ati. Όλες οι αγορές έχουν να κάνουν με τις ανάγκες μας, σωστά ; Αν ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ απροβλημάτιστο linux, τότε αγοράζεις Nvidia. Απλό.(Αυτό λέγεται καταναλωτική συνείδηση) Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

θέλω να φτάσω στο σημείο να ξεφορτωθώ τα windows

Και καλά θα κάνεις. Αλλά αυτό είναι δικό σου καθαρά θέμα

αλλά όσο υπάρχουν τέτοια προβλήματα έστω και μικρά, το κόβω πολύ δύσκολο...

και αυτός είναι και ο λόγος που όλοι το σκέφτονται... αν είναι να πας από windows σε linux

και να θες πόσες ώρες για να λύσεις τα προβλήματα σου, τότε δεν αξίζει...

Εγώ προσωπικά και αρκετά εκατομμύρια χρήστες δεν έχουν κανένα πρόβλημα (ή τουλάχιστον έχουν πολύ λιγότερα από αυτά που είχαν στα win). Αν θέλεις από day1 με μηδέν γνώσεις και εμπειρία να παίζουν όλα απροβλημάτιστα, τότε ή πρέπει να είσαι πολύ κωλόφαρδος ή αστο καλύτερα και μείνε στα win. Για να μάθεις win, έχεις αναλογιστεί πόσο καιρό σου πήρε ? (όσα χρόνια τα χρησιμοποιείς)

2 μέρες τα έβαλα και είδη παιδεύομαι με την κάρτα, με το σκατό pidgin που κάθε φορά που κάνω login

πρέπει να αλλάζω το friendly name γιατί αλλιώς με βλέπουν μια παύλα "_"

η εικόνα είναι χάλια

διότι όλα τα IMs είναι 96χ96 και ξαφνικά το pidgin γουστάρει 48χ48 και άλλα πολλά...

Έλα ρε? 2 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΜΕΡΕΣ? Σε σχέση με τα 5-10 + χρόνια που δουλεύεις win ? Τελικά το linux έχει δημιουρήσει τρελό hype...

είναι κάποια μικροπροβλήματα αλλά πολύ σπαστικά...

και δεν καταλαβαίνω, από την στιγμή που πχ η ATI έχει βγάλει drivers για linux, δεν μπορεί η κοινότητα να τους κόψει/ράψει στα μέτρα της να δουλεύουν comple;

1) H κοινότητα δεν υπηρετεί κανένα. Δεν είναι δούλοι ή υπήκοοι να κάνουν αυτό που θέλεις 2) Αυτό που θεωρείς απλό είναι ουσιαστικά reverse engineering επειδή ο κάθε κάφρος κατασκευαστής hardware "τη βλέπει μόνο win". google it για να δεις πόσο δύσκολο είναι

Υ.Γ. Είναι το Linux

Y.Γ 2 Μόνο στα μικροπροβλήματα αναφέρεσαι. Π.χ. στο ότι δε χρειάζεσαι antivirus (και δε θα χρειαστείς EVER), firewall, spybot κτλ κτλ, στο ότι ΠΟΤΕ δε θα ξανακάνεις defrag και χίλια δυο άλλα, δε βλέπω να τα εκτιμάς....

1) Δεν είπα ότι δεν εκτιμάω αυτά που ανέφερες... Είπα ότι είναι κάποια σπαστικά μικροπροβλήματα

που όμως είναι must να μην υπάρχουν διότι είναι χαζά (δεν αναφέρομαι στη ATI) και απομακρύνουν

τον καινούργιο χρήστη...

2) Πες μου έναν λόγο, που πρέπει να βάζω κάθε φορά το nick μου στο pidgin...

Τέλος πάντων δεν θέλω να τσακωθώ, ίσα ίσα να μάθω όσο καλύτερα μπορώ αυτό το λειτουργικό θέλω.

Υπάρχει τρόπος να ενεργοποιήσω το compiz χωρίς το FGLRX;

Σημερα, 5/12/2009, που τα πραγματα στο linux κινουνται ταχυτατα, με νεο xorg καθε λιγο, με το vdpau να γινεται ολοενα και πιο διαδεδομενο και με τον νεο πυρηνα να βγαινει σταθερα καθε 3 μηνες, η nvidia ειναι μονοδρομος.

Γιατι? Γιατι ενω η nvidia ακολουθει τις εξελιξεις και η ati απλα κοιταει απο "αποσταση" 3 μηνων και πανω.

Ο σημερινος driver της nvidia ειναι/εχει

- συμβατος με τον 2.6.32 που βγηκε μολις χτες

- συμβατος με τον xorg 1.7 που βγηκε προσφατα.

- vdpau (για καρτες 8xxx και πανω) που σε λιγο θα λειτουργει σαν βοηθεια στην αναπαραγωγη των flash βιντεο, οπου το flash γενικα ειναι αθλιο.

Ο fglrx απο την αλλη... με το ζορι ειναι συμβατος με τον 2.6.31!

Χαρακτηριστικο παραδειγμα της αδιαφοριας της ati ειναι το ποσο αργοτερα ο fglrx εγινε συμβατος με τον 2.6.29 και τον 2.6.30. Ο 2.6.29 βγηκε στις 23/3/2009, ο 2.6.30 στις 10/6/2009 και ο συμβατος με αυτους fglrx... τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ με την 9.9 εκδοση! Δεν παω σε παλιοτερες εποχες προ-xorg 1.6 κλπ γιατι θα νευριασω.

Αρα, η ati ειναι αυτη που δεν νοιαζεται για το linux γενικως, αρα σε ωθει να βαλεις nvidia.

Ειμαι με fglrx απο τα μεσα Μαρτιου 2008 και μπορω να πω οτι εχω αρκετη εμπειρια πλεον. Φιλος μου, με nvidia, το μονο προβλημα που συναντησε ever ηταν με την αναβαθμιση σε 2.6.30 που χρειαστηκε να παρει τον driver απο το unstable κομματι του debian. Τιποτε αλλο!

(το κακο ειναι οτι καποιοι απο εδω μου τα λεγανε πριν κανω τη μεταβαση, αλλα το θεωρουσα μικρο προβλημα)

Οι drivers (και οι εφαρμογες) κλειστου κωδικα ΔΕΝ επιδεχονται αλλαγες, γιατι ειναι κλειστου κωδικα. Το μονο που μπορει να γινει ειναι requests στην μαμα εταιρια και προσευχη αν μιλαμε για την ati.

(ο radeon ειναι ανοιχτου κωδικα)

Ontopic.

Σχετικα με τον driver. Δοκιμασες μηπως εχεις 3d με τον radeon? Αυτο θα το δεις με το glxgears. Απο xv εισαι τζετ παντως.

Το pidgin δεν ειναι ο μοναδικος msn client για linux. Υπαρχουν kopete, amsn, emesene, kmess, ακομα και το text based finch! Δοκιμασε και καποιον αλλο και διαλεξε αυτον που σε βολευει.

Ο αδερφος μου εχει τον emesene και το μονο μειζον προβλημα που εχει ειναι οτι πρεπει να βαζει ξανα το ονομα του μιας και οι αλλοι τον βλεπουν με το email του. Το ιδιο συμβαινει και σε εμενα με το pidgin, το ιδιο συμβαινει καμια φορα και στους χρηστες wlm!

Btw, ολα τα avatars στην cache του pidgin (φακελος ~/.purple/icons) ειναι 96*96!

Μια οποιαδηποτε nvidia (ακομη και onboard) δεν συγκρινεται με την καλυτερη ati (παντα στο λινουξ) για τον απλουστατο λογο οτι δεν υπαρχουν σοβαροι drivers. Αν σ'αρεσε το λειτουργικο και θες να παρεις καρτα ουσιαστικα μονο για το λινουξ, και μια των 50 ευρω ειναι υπεραρκετη (χωρις καμια απολυτως υπερβολη).

NOP$TRIM: Το βασικό είναι ποια ati έχεις τώρα και αν σε ενδιαφέρουν οι επιδόσεις εκτός linux. Για απλά χρήση, και μια gt210 αρκεί. Αυτό με δεδομένο πως δεν θα θέλεις να κάνεις reboot στα windows για να παίξεις και κανα παιχνιδάκι ;)

+1 και από εμένα από παραδοσιακός αγοραστής ATI εδώ και 10 χρόνια έγινα ο χειρότερος εχθρός της. Τελευταία αγόρασα μια 4670(δεν πολυπαίζω παιχνίδια) και το μετάνιωσα χίλιες φορές. Μια 9500 ή μια 9600 να είχα πάρει και χωρίς υπερβολές θα είχα γλυτώσει ΠΑΡΑ πολλές ώρες να κάνω κάτι άλλο από το να προσπαθώ να κάνω τον &^&^%#@#@ τον fglrx να δουλέψει.

και εγώ το ίδιο. Ενώ για χρόνια έπερνα ati πρίν δύο χρόνια αποφάσισα να περάσω οριστικά σε nvidia και αυτό λόγο linux. Είχα δεινοπαθήσει με τις ati από την εποχή του dapper που τότε τίποτα δεν δούλευε σωστά αν είχες αυτές τις κάρτες και έτρεχες linux

Πάντως γενικά τα πράγματα όσο πάνε και βελτιώνονται με τους driver.

Ολοι πυροβολουν την AMD ομως ξεχνανε οτι ειναι η μοναδικη εταιρια που εδωσε free documentation για να γραψουν drivers για τις καρτες της. Το προβλημα δεν ειναι στην AMD αλλα στο ubuntu. Συγκεκριμενα, αν ειχαν μερικους developers ακομα που να παρακολουθουν τις εξελιξεις στον xorg θα μπορουσαν ισως να κανουν merge - back port τους drivers απο τον 2.6.32 kernel οπως εκανε ο Dave Airlied (αυτος γραφει τον radeon driver) στο Fedora.

Αρα η τελευταια fedora εχει full Ati support για ολες τις καρτες εκτος απο την σειρα 5* ενω το ubuntu εχει full support μεχρι και το r500 chipset ενω για τα αλλα δεν υποστηριζει 3D(r600-r700). Αυτα υπαρχουν στον επομενο kernel, mesa, xorg κλπ.

Αρα αντι να ταλαιπωρειστε με τον catalyst, μπορειτε να κανετε τα εξης : κατεβαζετε την τελευταια fedora και την βαζετε σε usb stick. Κανετε boot απο εκει και ΧΩΡΙΣ να το εγκαταστησετε, δοκιμαζετε αν δουλευουν ολα οσα θελετε, διοτι σαν default εχει τον open source radeon driver. Αν ολα δουλευουν κανονικα (video, compiz κλπ) εχετε 2 επιλογες:

1. Πατε σε fedora

2. Στο ubuntu βαζετε τον 2.6.32 kernel και απο το experimental repository κανετε εγκατασταση των τελευταιων xorg, mesa, drm, radeon κλπ

Links για τα παραπανω kernel 2.6.32 και xorg edgers

Τωρα για την nvidia εχει και αυτη τα προβληματα της και εκτος απο πολυ καλο 3D performance που οφειλεται αποκλειστηκα και μονο στο γεγονος οτι ο core driver ειναι ιδιος σε linux και windows, σε πολλα αλλα υστερει οπως πχ στο integration με το υπαρχον xorg stack (πχ πολυ κακο performance σε window resizing, ανυπαρκτο power management κλπ). Αυτο συμβαινει διοτι οι τυποι εκτος απο το να κανουν compile τον driver με τις τελευταιες βιβλιοθηκες - kernel και να προσθετουν support για νεα chips δεν κανουν σχεδον τιποτα αλλο.

Οσον αφορα το vdpau προφανως ειναι κατι καλο απο την μερια τους αλλα μην θεωρησετε οτι το αφησαν open απο καλοσυνη. Απλα ετσι θα μπορεσει πιο γρηγορα να μπει σε ολους τους players ιδιαιτερα τωρα που και η intel ετοιμαζεται να βγαλει και δικο της api για αυτη την δουλεια

Link για radeon status : http://www.x.org/wiki/RadeonFeature

Link για αντιστοιχηση chipsets με καρτες http://dri.freedesktop.org/wiki/ATIRadeon

Για να κλεισω να πω οτι εχοντας δοκιμασει τον driver σε ενα παλιο laptop (νομιζω ειχε το r300 chipset), επαιξε τοσο καλα που δεν θα ξανααγορασω nvidia (ολοι οι υπολογιστες μου ειχαν nvidia μεχρι τωρα)

Πριν λιγο διαβασα το συγκεκριμενο http://www.ubuntugeek.com/cleaning-up-all-unnecessary-junk-files-in-ubuntu.html και θα ηθελα απλα να ρωτησω το εξης:αυτοι οι καθαρισμοι πρεπει να γινονται η κινδυνευω να ριμαξω το συστημα μου?

Ολοι πυροβολουν την AMD ομως ξεχνανε οτι ειναι η μοναδικη εταιρια που εδωσε free documentation για να γραψουν drivers για τις καρτες της. Το προβλημα δεν ειναι στην AMD αλλα στο ubuntu.

Περιμένω από οποιαδήποτε σοβαρή εταιρία ειδικά σε εξαρτήματα που μπορεί να πληρώσω χρυσά να υποστηρίζει τα προιόντα της μόνη της. Και όχι μόνο δεν κάνει αυτό σου δίνει και drivers διαθέσιμους που δεν θα στέκονταν ούτε σε alpha release και σε στέλνει να ψάχνεσαι. Όσο για τον radeon driver αν είναι αυτός που είδα και στα opensuse ούτε το dual monitor δεν δούλευε με τίποτα, τι να τον κάνω

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...