Προς το περιεχόμενο

Λατινικοί vs Ελληνικών χαρακτήρων

Snow

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εδώ και πολλά χρόνια σώζω τα αρχεία μου χρησιμοποιώντας στο όνομα λατινικούς χαρακτήρες και όχι ελληνικούς. Για κάποιο μυστήριο λόγο είχα φάει κόλλημα ότι αν κάτι πάει στραβά με το σκληρό δίσκο ή αν για κάποιο λόγο πρέπει να χρησιμοποιήσω dos, θα είναι πιο εύκολη η ανάκτηση των αρχείων :confused:

Τώρα που πήρα έναν εξωτερικό σκληρό, αναρωτιέμαι αν το πιο πάνω σενάριο έχει κάποια βάση...

Δημοσ.

Κατα τη γνωμη μου πολυ καλα κανεις. Και εγω το ιδιο κανω και προσπαθω να πειθω και αλλους, τουλαχιστον για αρχεια που πρεπει κατα καιρους να εχουν προσβαση και αλλοι.

Μπορει να ειμαι παρανοικος, αλλα ειναι ο μονος σιγουρος τροπος να μην εχεις προβλημα. Θα ελεγα ακομα και αν μπορεις να αποφευγεις αποστροφους η αλλους περιεργους χαρακτηρες και _ αντι για κενο.

Μου εχουν τυχει ενα σωρο κουφα κατα καιρους.

Να ανοιγω μηχανημα με live cd που δεν ειχε υποψη του τα ελληνικα και να μου τα βγαζει ακαταλαβιστικα. Αντε να βρεις εκεινη επιλογη να το φτιαξεις, και αν εχει κιολας.

Να βαζω αρχεια σε zip με παλιο winzip και να μου χαλαει τα ονοματα οπουδηποτε στο path υπηρχε... ελληνικη αποστροφος! Και καλα να το δεις αμεσως. Αμα το καταλαβεις μετα απο μηνες?

Παλια ξενα προγραμματα να μην βρισκουν αρχεια οπουδηποτε στο path υπαρχουν ελληνικοι χαρακτηρες

Ακομα και αν πλεον τα πιο πολλα απο αυτα τα προβληματα ειναι παρελθον, το ψυχολογικο τραυμα παραμενει. Δεν θελω να βλεπω αρχεια με ελληνικα ονοματα. Ποτε!

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν έχει κάποια λογική στις μέρες μας να χρησιμοποιείς μόνο λατινικούς χαρακτήρες στα filenames αλλά σίγουρα δεν είσαι ο μόνος.

Μάλλον ένας απ τους λόγους που δεν έβαλα ποτέ ελληνικά windows (κάποια default ελληνικά ονόματα καταλόγων). Παντού λατινικά και αποφυγή περίεργων χαρακτήρων και κενών, όπως είπε και ο Bspus.

Κάποια τραυματική εμπειρία από παλιά ίσως...

Δημοσ.

Σχετικά πρόσφατα συνάδελφος έκανε μ@#$@# και έσβησε τα αρχεία από το σκληρό του. Φυσικά δεν είχε backup. Φόρτωσα το Hirnens Bott CD και δοκίμασα recovery με διάφορα προγράμματα. Όσα είχαν ελληνικά ονόματα μετά έγιναν ερωτηματικά (???? ????.doc). Τα αγγλικά φαίνονταν μία χαρά.

Πιθανών αν το είχα ψάξει παραπάνω με κωδικοσελίδες κτλ μπορεί να τα έβγαζα σωστά αλλά δεν υπήρχε πολύς χρόνος να το ψάξω και το recovery έπαιρνε πολύ ώρα.

Δημοσ.

με τοση πληθωρα εργαλειων, υπολογιστων, λειτουργικων μου φαινεται λιγο παρανοικος ενας τετοιος φοβος...αλλα οπως θελει ο καθενας. Προσωπικα μου φαινεται αντιαισθητικο να εχω φακελους και αρχεια εληνικων ονοματων με λατινικους χαρακτηρες

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κι εμένα η σκέψη μου είναι ότι είναι λίγο εξωφρενικό το 2009 να φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ελληνικούς χαρακτήρες, τη στιγμή μάλιστα που χρησιμοποιούνται από τα windows ("τα έγγραφά μου", "ο υπολογιστής μου", κλπ). Λέω να το... ρισκάρω! :-)

Δημοσ.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κι εμένα η σκέψη μου είναι ότι είναι λίγο εξωφρενικό το 2009 να φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ελληνικούς χαρακτήρες, τη στιγμή μάλιστα που χρησιμοποιούνται από τα windows ("τα έγγραφά μου", "ο υπολογιστής μου", κλπ). Λέω να το... ρισκάρω! :-)

και πανω που το χα γραψει με τη νεα εκδοση του ubuntu ενω στις αλλες δεν υπηρχε προβλημα τι να δω...! Τα ελληνικα ονοματα των σκληρων σε NTFS σε κορακιστικα! LOL

Ολα τα υπολοιπα αρχεια που ειχα ομως εμφανιζονταν κανονικα στα ελληνικα

Δημοσ.

Δεν ειναι παρανοια. Απλως ειμαι υποστηρικτης του KISS (Keep it simple stupid).

Αυτο που κανανε με τα paths το θεωρω εντελως ασκοπη περιπλοκοτητα.

Τωρα πια οταν γραφω σκριπτακια που θα τρεξουν σε πολλα μηχανηματα αγνωστης προελευσης πρεπει να σκεφτομαι και αυτες τις διαφορες.

Δηλαδη αν στο desktop το εικονιδιο εγραφε "τα εγγραφα μου" και στο path εγραφε απλα documents θα ενοχλουσε κανεναν? Ποιος κερδισε απο αυτην την αποφαση?

Ευτυχως απο τα vista και μετα το documents and settings εγινε users και το My documents σκετο documents. Νομιζω αλλαξαν και τα υπολοιπα να βγαλουν τα κενα. Κατι ειναι και αυτο.

Οσο για το αλλο που γραφει ο disqualified, παρουσιαζει ακριβως ενα λογο ακομα που εχεις να κερδισεις ακολουθωντας αυτην την πολιτικη. Δεν ειναι μονο το δικο σου μηχανημα και ρυθμισεις που τα ελεγχεις. Θα εχεις μονιμως απεναντι σου διαφορετικα standards, τσαπατσουληδες προγραμματιστες ή/και παιδικες αρρωστιες νεων προγραμματων που απλως δεν μπορεις να προβλεψεις

Δημοσ.

Και εγώ εμπειρίες από recovery, παλιές δοκιμές με λειτουργικά κτλ κτλ έχω και προτιμώ τους λατινικούς.

Από αυτά που είδα τώρα τελευταία, δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά όταν την μουσική 100 χρόνια την έχεις στο "m" δηλ "music", πάει το ποντίκι μόνο του.

Δημοσ.

λατινικά εκτός ελαχίστων περιπτώσεων...

δεν την παλεύω να ψάχνω κάτι μέσω ενός προγράμματος και να βλέπω ερωτηματικά και και σύμβολα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...