Προς το περιεχόμενο

Εθνικές γιορτές

katerina_a_86

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 322
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Οι H.Π.Α., Κίνα, Ιράν κλπ κάνουν παρέλαση για να κάνουν επίδειξη δύναμης. Εμείς δεν το κάνουμε για αυτό το λόγο. Και στις δύο εθνικές εορτές πήγανε και πολέμησαν φαντάροι, οπότε η παρέλαση θα περιλαμβάνει φαντάρους που με αυτόν τον τρόπο τιμούν όσους σκοτώθηκαν για να υπερασπιστούν την ελευθερία μας και όχι για να πάνε να εισβάλουν σε άλλες χώρες. Τα παιδιά και όσοι από εμάς κάναμε παρέλαση πάθαμε τίποτα κακό; Αν μας έμενε συνήθεια ο βηματισμός της παρέλασης, τότε να έλεγα πως δεν κάνει καλό. Αν κάποια χώρα κατάφερνε μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς να νικήσει πολλαπλάσιους από τη δική της δύναμη ας πούμε στρατιώτες, αν επίσης κατάφερνε με μουλάρια και με οπλισμό πολύ κατώτερο των Ιταλών να τους κάνει να πάνε πίσω και εμείς να φτάσουμε μέχρι τη μισή Αλβανία, όχι μόνο παρέλαση θα κάνανε. Βεγγαλικά θα πετούσανε και όχι μόνο.

Δημοσ.
Προσωπικά είμαι κατά της μαθητικής παρέλασης. Όχι για τίποτα άλλο, απλά γιατί νομίζω ότι δεν έχει νόημα να στήνεις 100 αγελαίους νοματαίους στη σειρά και να προσπαθείς να τους μάθεις να περπατάνε σε μια γραμμή. Σχεδόν κανείς δεν ξέρει γιατί περπατάνε έτσι, ο νους είναι να δούμε τον κώλο της μπροστινής και όχι να κρατήσουμε τη γραμμή μας, γενικά είναι και μια δικαιολογία να χάσουμε μάθημα.

"Ξεκίνησαν" (οι μαθητικές παρελάσεις), στο πνεύμα, στις μεθόδους, στις συνθήκες τεσπα κάποιας άλλης εποχής (τελείως άλλης όμως...).

Ήταν τότε "ευνόητη" η "ανάγκη για πειθαρχία", όπως και το ότι η έκφρασή της περνούσε και από παρόμοιες πρακτικές και εκδηλώσεις, όσον αφορά το σκεπτικό των όσως θεσπίσαν το θεσμό (μέχρι προ 25ετίας, η επιβολή προκαθορισμένης κοινής εμφάνισης-aka ποδιές κτλ) στην εκπαιδευτική καθημερινότητα, βασιζόταν στο εν λόγω περί ανάγκης για πειθαρχία αρχικό σκεπτικό).

...Το θέμα είναι ότι με την πάροδο των ετών (των αιώνων εδώ που τα λέμε), οι κοινωνικές αντιλήψεις άλλαζαν (τί φυσικότερο), και βεβαίως άλλαζε αναλόγως (καλά όχι και με τον ίδιο ρυθμό) και το σκεπτικό των ιθυνόντων (εκπαιδευτικών, πολιτικών) - που άλλωστε κι αυτοί μέρος του κοινωνικού συνόλου ήταν και είναι (εκτός από κάτι γνωστούς εξωγήινους).

...Επειδή όμως, όπως σοφά λέει ο λαός, το χούι δύσκολα φεύγει, για διάφορους λόγους -και ενώ ίσως είχε χαθεί η αρχική ανάγκη για πειθαρχία- η συγκεκριμένη πρακτική ενσωματωμένη πλέον στα έθη και τα έθιμα του συλλογικού υποσυνείδητου (μου τη σπάει φοβερά αυτός ο όρος και τον θεωρώ από καταχρηστικό έως ηλίθιο), παρέμενε ως είχε με το πέρασμα των ετών και των γενεών, αν και (ιδιατέρως εντός της τελευταίας τριακονταετίας) μεγάλο πληθυσμιακό ποσοστό έφτασε κατ' ουσία να τη θεωρεί από πολυκαιρισμένη έως ατελέσφορη, ανούσια, μέχρι και ενοχλητική. Οπότε, απ' τη μια πολλοί δεν πιστεύουν πλέον σε αυτήν, από την άλλη συνεχίζουν (ακόμα και σήμερα) να την αντιμετωπίζουν είτε ως φολκλόρ, είτε ως το επιστέγασμα των όποιων εορταστικών εκδηλώσεων, χωρίς να προβάλλουν ιδιαίτερες αντιρρήσεις στην εκάστοτε εφαρμογή της ("έλα μωρέ, ωραία είναι, 2 φορές το χρόνο θα πας μόνο, θα δείξεις και τις ικανότητές σου στο βάδισμα" <-- κυρίως μανάδες). Υπάρχουν βεβαίως και όσοι το σκεπτικό τους έχει μείνει ίδιο και απαράλλαχτο με των γονέων τους, όπως υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι έτσι απλά δεν το έχουν στο αίμα τους να αλλάζουν - έχουν αντιθέτως το να μην. Και βεβαίως, υπάρχει πάντα το ζήτημα των μεγαλύτερων ηλικιών, που σε κοινωνίες όπως η ελληνική (όπου πληθυσμιακά είναι παρεμπιπτόντως κραταιότερες) είναι αυτό που λέμε "χαρακτηριστικώς κολλημένοι στα παλιά".

Καταληκτικά, εν έτει 2010 (σχεδόν), έχουμε φαινόμενα όπως το παρακάτω,

Parade.jpg

όπου νομίζω αντικατοπτρίζει πολλά από τα παραπάνω, και δη ιδιαιτέρως αυτό που θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος της πρώτης πικ : "το χάααααααααασμα των γενεών"

η δε δεύτερη θα μπορούσε να ετιτλοφορείτο ως "το χάσμα των γενναίων"

...το bold δεν είναι τυχαίο

Με λίγα λόγια, οι μαθητικές παρελάσεις την σήμερον έχουν μεταμορφωθεί περισσότερο σε ευκαιρίες για ατομική προβολή (με την "ανοχή" των ιθυνόντων) -υπό πάσα έννοια- και σε μια επίδειξη του εξωτερικού φυσικού κάλλους, διότι αν στοιχηματίσουμε για την στοίχιση και τον ορθό βηματισμό (του μέσου όρου), και κατ' επέκταση την επίδειξη πειθαρχίας, θα μπούμε μέσα ωσάν ιστός σημαίας : η (αντι)συμπαθής γιαγιάκα της πρώτης πικ, αντιλαμβάνεται την μαθητική παρέλαση ως κάτι άλλο, από ό,τι την αντιλαμβάνεται το καβλάκι που την (και μας) εκτελεί,

btw, ΤΣΙΡΛΑ, ΔΕΝ τα πιάνει, με τον αφαλό στο μεϊντάνι;!;

Γι' αυτό λοιπόν, όταν μιλάνε δύο αντίθετα άκρα για το ίδιο πράγμα, δεν είναι δυνατή η συμφωνία - και δεν έχει και νόημα.

Άλλωστε το αρχικό ερώτημα ήταν "συμφωνείτε ή όχι;" (έστω κι αν απευθυνόταν γενικώς στον εθνικό εορτασμό αρχικά).

Κάποιοι συνδαιτημόνες (χαρακτηριστικά το μέλος Sellers), "απλά χαίρεται τις μαθητικές παρελάσεις" (προφανώς γιατί ουδέποτε τις κατεχώρησε συνειδησιακά ως μιλιταριστικό κατάλοιπο κτλ), καθώς η ψυχοσύνθεσή του κελεύει πως η έκφρασή τους αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία (τάξη, στοίχιση, ομοιομορφία, βήμα κτλ) ως το επιστέγασμα της συμβολικής έκφρασης φόρου τιμής - και καλά κάνει να συνεχίζει να το νιώθει όπως το νιώθει (δεν θα του το απαγορέψει κανείς).

Προσωπικά πάντως, τις απεχθανόμουν (όπως και τον "υποχρεωτικό" εκκλησιασμό, ενώ ήμουν καραμέσα για τον θεσμό της ημερήσιας εκδρομής), και η σημερινή μου γνώμη είναι πως είναι περιττές, "έτσι όπως έχουν καταντήσει"

otemporaoxamores.jpg

edit

α τον μαλάκα τον pournaras, δεν το είχα δει το ποστ του (είχα να κάνω κάτι ώρες ρηφρες), και μου χάλασε το οριτζιναλιτι με τις πικ

Δημοσ.

-Υπέρ-

Υπέρ καί των παρελάσεων καί του εορτασμού των εθνικών επετείων.

Γιατί αν εκλείψουν, θα συνεχίσουν να εντείνονται φαινόμενα όπως και αυτό :

[ame]

[/ame]

Το θέμα δεν είναι αν τονώνει την εθνική συνείδηση η παρέλαση ή αν αντιμετωπίζεται σωστά από τους μαθητές. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεται από όλους τους υπόλοιπους.

Δεν είναι τίποτε άλλο παρά απόδοση φόρου τιμής στους ήρωες του τόπου μας. Γιατί να καταντήσει να είναι η 28η Οκτωβρίου, μία μέρα όπως κι οι υπόλοιπες;

Κι αν δεν κάνουμε παρέλαση, τότε τι θα κάνουμε εκείνη τη μέρα;

Δημοσ.
-Υπέρ-

Υπέρ καί των παρελάσεων καί του εορτασμού των εθνικών επετείων.

Γιατί αν εκλείψουν, θα συνεχίσουν να εντείνονται φαινόμενα όπως και αυτό :

Το θέμα δεν είναι αν τονώνει την εθνική συνείδηση η παρέλαση ή αν αντιμετωπίζεται σωστά από τους μαθητές. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεται από όλους τους υπόλοιπους.

Δεν είναι τίποτε άλλο από απόδοση φόρου τιμής στους ήρωες του τόπου μας. Γιατί να καταντήσει να είναι η 28η Οκτωβρίου, μία μέρα όπως κι οι υπόλοιπες;

Κι αν δεν κάνουμε παρέλαση, τότε τι θα κάνουμε εκείνη τη μέρα;

...ουσιαστικό gathering/tutoring πάνω σε ιστορικά γεγονότα εθνικής σημασίας ίσως; (να μαθαίνουνε δλδ για ποιό λόγο το να χάνουνε το βήμα είναι μαλακία, όταν τιμάνε τον Γοργοπόταμο) (ώστε να μην υπάρχει λόγος να υπάρχουν βίντεοζ όπως αυτό που λίνκαρες, τα οποία παρεμπιπτόντως υπάρχουν ΗΔΗ, με τις παρελάσεις ενεργότατες, μη ξεχνιόμαστε)

Διότι πάνε τζάμπα κάτι ώρες, μέχρι να διαλέξει η άλλη τί στρινγκάκι θα φορέσει

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 14:58 ----------

Κοίτα να δεις που νόμιζα ότι τα εικονογραφημένα ήταν μόνο για μικρά παιδιά.

εμείς τα μεγάλα παιδιά τα εκτιμούμε περισσότερο από εσάς τα μικρά :P

btw, τσεκάροντας το βιντεάκι από την Ονειρογλυκειά, μου προέκυψε ορισμός :

...Πασαρέλαση

Δημοσ.
...ουσιαστικό gathering/tutoring πάνω σε ιστορικά γεγονότα εθνικής σημασίας ίσως; (να μαθαίνουνε δλδ για ποιό λόγο το να χάνουνε το βήμα είναι μαλακία, όταν τιμάνε τον Γοργοπόταμο) (ώστε να μην υπάρχει λόγος να υπάρχουν βίντεοζ όπως αυτό που λίνκαρες, τα οποία παρεμπιπτόντως υπάρχουν ΗΔΗ, με τις παρελάσεις ενεργότατες, μη ξεχνιόμαστε)

Διότι πάνε τζάμπα κάτι ώρες, μέχρι να διαλέξει η άλλη τί στρινγκάκι θα φορέσει

Ήμουν σχεδόν σίγουρη πως θα έπαιρνα μία απάντηση σαν κι αυτή.

Τουλάχιστον τώρα με τις παρελάσεις ενεργότατες, έχουν μιά καλή ευκαιρία να ξεσκονίσουν τα βιβλία της Ιστορίας τους.

ουσιαστικό gathering/tutoring πάνω σε ιστορικά γεγονότα εθνικής σημασίας ίσως;

Αυτό στα σχολεία. Τι θα γίνει με την υπόλοιπη Ελλάδα όμως;...

Θα παρακολουθούμε τα σχετικά αφιερώματα στην τηλεόραση; και μετά τι; Ε, μετά όλο και κάποιος θα έχει γενέθλια εκείνη τη μέρα. Ας γιορτάσουμε αυτό τουλάχιστον ε;

Δημοσ.

Ειδική μνεία στα παιδιά που δεν ήξεραν τι έπαιζε εκείνη την ημέρα και στα ΜΑΥΡΑΚΙΑ που ήξεραν μεν αλλά ΗΡΘΑΝ ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ.

Κάτω τα τσουλιά.

Δημοσ.

(τάξη, στοίχιση, ομοιομορφία, βήμα κτλ) ως το επιστέγασμα της συμβολικής έκφρασης φόρου τιμής - και καλά κάνει να συνεχίζει να το νιώθει όπως το νιώθει (δεν θα του το απαγορέψει κανείς).

Προσωπικά πάντως, τις απεχθανόμουν (όπως και τον "υποχρεωτικό" εκκλησιασμό, ενώ ήμουν καραμέσα για τον θεσμό της ημερήσιας εκδρομής), και η σημερινή μου γνώμη είναι πως είναι περιττές, "έτσι όπως έχουν καταντήσει"

Πες μου μια έκφραση της καθημερινής σου ζωής που δεν συνοδεύεται από πειθαρχία. Στη δουλειά σου δεν έχεις πειθαρχία, στο δρόμο όταν οδηγάς? Στο σχολείο αν δεν πειθαρχούσες δεν σε στέλνανε αποβολή? Αν δεν πληρώσεις φόρους, δε θα πας φυλακή? Εδώ μέσα αν αρχίζεις και βρίζεις, δε θα φας μπαν?

Ακόμα και η υποχρεωτική "εκδρομή" είναι έκφραση ανελευθερίας. Μπορεί εγώ να χα κανονίσει κοπάνα τις 4 τελευταίες ώρες για καρτ. Η αίσθηση του "απαγορευμένου", του παίζει και να μην μας πιάσουν δε συγκρίνεται με την "ελευθερη ώρα" (όχι τη φυλλάδα)

edit

α τον μαλάκα τον pournaras, δεν το είχα δει το ποστ του (είχα να κάνω κάτι ώρες ρηφρες), και μου χάλασε το οριτζιναλιτι με τις πικ

Δημοσ.

Το να ξέρεις τι γιορτάζεις, ειναι θεμα μόρφωσης και παιδείας και οχι μαθητικής πασαρέλας.

Γιατί πρέπει να έχεις ενα "βούρδουλα" στο κάθε τι που κάνεις?

Δημοσ.

Sweet_Dreams αντιλαμβάνεσαι πως το βίντεο που παρέθεσες ως επιχείρημα υπέρ των προτάσεών σου λειτουργεί ως επιχείρημα κατά τους, έτσι;

Επίσης, τα μαυράκια που ξέρανε τι παίζει, υποθέτω πως κάτι υπάνθρωπα φασιστάκια δε θα ανέχονταν να κρατάνε την Ελληνική σημαία γιατί δεν είναι Έλληνες ε. Αυτή η τιμή πάει στα ξεκωλάκια με τα ψηλοτάκουνα που νομίζουν πως γιορτάζουμε το Όχι στους Μογγόλους εμπόρους κοκαΐνης το 1934.

Βιτρίνες, κουφάλες, άρτος και θεάματα.

Δημοσ.
Το να ξέρεις τι γιορτάζεις, ειναι θεμα μόρφωσης και παιδείας και οχι μαθητικής πασαρέλας.

Γιατί πρέπει να έχεις ενα "βούρδουλα" στο κάθε τι που κάνεις?

Kανείς δε σε υποχρεωνε να παρελάσεις. Τουλαχιστον στο σχολείο μου. Και στην τελική ρε σεις το να λες να καταργηθεί κάτι είναι φασιστικό, πως να το κάνουμε, από τη στιγμή που δε σε βάζει κανείς να συμμετέχεις με το ζόρι.

Δημοσ.
Kανείς δε σε υποχρεωνε να παρελάσεις. Τουλαχιστον στο σχολείο μου. Και στην τελική ρε σεις το να λες να καταργηθεί κάτι είναι φασιστικό, πως να το κάνουμε, από τη στιγμή που δε σε βάζει κανείς να συμμετέχεις με το ζόρι.

correction, συμμετέχεις, αν επιλεχτείς, με το ζόρι.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...