the_eye Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2009 Μα καλά λέτε για workstation και για desktop. Αυτό το cpu θα έχει αρχικά server προσανατολισμό και μετά θα περάσει σε desktop. πχ έχει κανένας xeon στο desktop του ; Όσο για την αρχιτεκτονική το linux υποστηρίζει πάαααααααρα πολλές !!! http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_supported_architectures
dop Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2009 Intel, AMD, IBM και VIA έχουν licenses για να κατασκευάζουν x86. Οποιοσδήποτε μπορεί να σχεδιάσει ένα chip και να το φτιάξει μέσω ενός από τους 4. Συνήθως αναλαμβάνει η IBM. Όσον αφορά τα chips της Tilera, έχουν μερικές ιδιομορφίες. Καταρχάς το interconnect για τα tiles (ουσιαστικά τα cores) είναι ένα 2D mesh, το οποίο σημαίνει ότι για να στείλεις δεδομένα προς τα cores στο "κέντρο" του chip θέλει περισσότερο χρόνο από ότι για αυτά στο εξωτερικό. Οπότε το εν λόγω chip έχει περισσότερο νόημα για pipelined parallelism και λιγότερο για task parallelism. Επιπλέον, δεν υπάρχει κοινή cache, οπότε μιλάμε πλέον για cache coherent NUMA (ccNUMA) μηχανή. Είναι αρκετά δύσκολο να προγραμματίσεις τέτοιες μηχανές και τα καθημερινά λειτουργικά μόλις τώρα αρχίζουν να έχουν τέτοια υποστήριξη. Τέλος, έχουν ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: "Tilera has also incorporated the extremely efficient and innovative TileDirect™ system that moves I/O data directly into coherent cache without touching DDR memory." ( http://www.tilera.com/technology/technology.php ) Αυτό σημαίνει ότι το πιο πιθανό να υπάρχουν προβλήματα με το να βάλεις περισσότερα από 1 chips να δουλεύουν μαζί χωρίς να έχεις κάποιας μορφής message passing για synchronization. Ως συνήθως, το κείμενο του ελληνικού site είναι παραπλανητικό. Δεν τρέμει ούτε η Intel ούτε η AMD, ούτε κανείς. Η Intel συνεχίζει ανενόχλητη χτίζοντας σιγά-σιγά την manycore πλατφόρμα της (έχει το Thread Building Blocks, αγόρασε την Rapidmind και την CilkArts και φτιάχνει το Larrabee που θα έχει >32 x86 CPUs), η AMD συνεχίζει με τους Barcelona και την κυριαρχία των Opteron στη λίστα των 500 ταχύτερων Supercomputers ( http://top500.org ) και η IBM ετοιμάζει τους Power7 με μέχρι 64 threads ανά socket. Ακόμα και η ταλαιπωρημένη Sun έχει τους Niagara (256 threads σε shared memory). @FarCry: σωστή παρατήρηση, έχουμε τα εργαλεία αλλά όχι τους μαστόρους. Όταν τα περισσότερα τμήματα πληροφορικής στον κόσμο (βλ όλα στην Ελλάδα) έχουν πρόγραμμα σπουδών στο οποίο δεν γίνεται αναφορά σε παράλληλα συστήματα, τι περιμένεις; Θα αργήσει πολύ ο κόσμος να ξυπνήσει, εν τω μεταξύ οι λίγοι που ασχολούνται με αυτά θα κάνουν χρυσές δουλειές.
FallenAngelGR Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2009 gta iv στα 120 frame δηλαδη? (οτι να`ναι)
Ozone Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2009 αν το cloud computing μπει στη ζωη μας τοτε αυτοι οι cpu θα ειναι που θα τρεχουν το λειτουργικο μας στους server. ως τοτε ολα θα αλλαξουν...
MastroGiannis Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2009 Γενικά πάντως, όταν βλέπετε την "τελευταία λέξη της τεχνολογίας" στα ράφια των καταστημάτων να είστε σίγουροι πως έχει σιτέψει για καμιά 20αριά χρόνια στα συρτάρια των ερευνητικών κέντρων. Αν ο ανταγωνισμός παιζόταν στην ποιότητα και την καινοτομία και όχι στη χαμηλή τιμή και το μέγιστο κέρδος, τώρα θα ήμασταν 1300 χρόνια μπροστά! Όχι μόνο στους υπολογιστές αλλά σε όλα. Για παράδειγμα, δεν δέχομαι μια αυτοκινητοβιομηχανία που παράγει αυτοκίνητα 200 χρόνια τώρα να ισχυρίζεται σήμερα ότι το μοντέλο 2009 έχει καλύτερα φρένα και ...φανάρια από αυτό του 2008. Υ.Γ. Sorry για το offtopic.
21century Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2009 Εκτος απο το θεμα των τιμων μαλλον περισσοτερο η ανακοινωση αφορα εντυπωσεις και μαρκετινγκ γιατι η εμπορικη εφαρμογη θα καθυστερησει, οποτε υπομονη να ετοιμαστει και το hardware που θα υποστηριξει τετοιους πολυπηρυνους...
buffos Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2009 Όσον αφορά τα chips της Tilera, έχουν μερικές ιδιομορφίες. Καταρχάς το interconnect για τα tiles (ουσιαστικά τα cores) είναι ένα 2D mesh, το οποίο σημαίνει ότι για να στείλεις δεδομένα προς τα cores στο "κέντρο" του chip θέλει περισσότερο χρόνο από ότι για αυτά στο εξωτερικό. Οπότε το εν λόγω chip έχει περισσότερο νόημα για pipelined parallelism και λιγότερο για task parallelism. Επιπλέον, δεν υπάρχει κοινή cache, οπότε μιλάμε πλέον για cache coherent NUMA (ccNUMA) μηχανή. Είναι αρκετά δύσκολο να προγραμματίσεις τέτοιες μηχανές και τα καθημερινά λειτουργικά μόλις τώρα αρχίζουν να έχουν τέτοια υποστήριξη. Εγώ δεν πολυκατάλαβα αν είναι πραγματικό multicore η για vector cpu. Θα μπορεί κάθε ένας απο αυτούς τους πυρήνες να εκτελεί πολλές εντολές ανα κύκλο? Αν ναι, θα μπορούν και οι 100 να κάνουν κάτι τέτοιο?
ahristos Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2009 Εγώ δεν πολυκατάλαβα αν είναι πραγματικό multicore η για vector cpu. Θα μπορεί κάθε ένας απο αυτούς τους πυρήνες να εκτελεί πολλές εντολές ανα κύκλο? Αν ναι, θα μπορούν και οι 100 να κάνουν κάτι τέτοιο? Τι νόημα θα είχε να εντυπωσιαζόμαστε αν ήταν vector processors; Οι σύγχρονες κάρτες γραφικών έχουν ήδη εκατοντάδες στο chip τους. Κάθε πυρήνας στους TILE επεξεργαστές, είναι ένας πλήρης επεξεργαστής που μπορεί να τρέξει το δικό του λειτουργικό ή μπορούμε να κάνουμε συνδυασμούς πολλών πυρήνων να τρέχουν SMP Linux ας πούμε, ανεξάρτητα από τους διπλανούς τους.
s33k3rgr Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2009 Γενικά πάντως, όταν βλέπετε την "τελευταία λέξη της τεχνολογίας" στα ράφια των καταστημάτωννα είστε σίγουροι πως έχει σιτέψει για καμιά 20αριά χρόνια στα συρτάρια των ερευνητικών κέντρων. Αν ο ανταγωνισμός παιζόταν στην ποιότητα και την καινοτομία και όχι στη χαμηλή τιμή και το μέγιστο κέρδος, τώρα θα ήμασταν 1300 χρόνια μπροστά! Όχι μόνο στους υπολογιστές αλλά σε όλα. Για παράδειγμα, δεν δέχομαι μια αυτοκινητοβιομηχανία που παράγει αυτοκίνητα 200 χρόνια τώρα να ισχυρίζεται σήμερα ότι το μοντέλο 2009 έχει καλύτερα φρένα και ...φανάρια από αυτό του 2008. Υ.Γ. Sorry για το offtopic. Εισαι του Zeitgeist εσυ. Μην πεις τιποτα, σε καταλαβα απο το ....avatar. Τελος. Παντως περα απο την πλακα αυτες οι ειδησεις που βγαινουν κατα καιρους μου φαινονται γελιες μιας και ολα αυτα θα μπορουσαν να ειναι προσβασιμα ηδη . Αυτο το γελοιο χρηματοπιστωτικο συστημα φταιει για ολα αυτα τα φαινομενα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα