Προς το περιεχόμενο

Web design & νομικά θέματα

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση αν γνωρίζει κάποιος.

Ασχολούμαστε με έναν φίλο με το web design απο χόμπι, και σκεφτόμαστε να φτιάχνουμε καμιά σελίδα για να βγάζουμε και κανα φράγκο, σαν φοιτητές που είμαστε, αφού έτσι κι αλλιώς είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε ευχάριστα. Συγκεκριμένα ασχολείται με τα τεχνικά θέματα το παιδί, και επειδή ξέρω να χειρίζομαι photoshop και γνωρίζω μερικά πράγματα απο html και css θα αναλάβω το "εμφανισιακό" κομμάτι των σελίδων. Θα ήθελα να ρωτήσω όμως τί γίνεται νομικά με την εργασία σαν web designer. Χρειάζεται κάποια άδεια εργασίας? Μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι! Ρώτησα και σε ΚΕΠ, αλλά δεν ήξερε κανένας να μου απαντήσει. Ξέρει κανείς τί γίνεται με αυτές τις διαδικασίες?

Δημοσ.

Κανονικά χρειάζεσαι:

Εναρξη ατομικής επιχείρησης (ναι, είστε δύο αλλά η ατομική επιχείρηση είναι πολύ απλή - στην ουσία είσαι ελευθερος επαγγελματίας)

Θεώρηση βιβλίων από εφορία

Εγγραφή στο ΤΕΒΕ

Δημοσ.

Καλησπερα φιλε.

Ειμαι και γω φοιτητης, πληροφορικης στο ΤΕΙ Αθηνας. Ασχολουμαι και γω με το web development(οχι σε εταιρια).Οι δουλειες που εχω ειναι απο γνωστους-φιλους-συγγενεις.Φυσικα αμοιβομαι απο αυτο.Η νομιμη οδος ειναι να κανεις εναρξη επαγγελματος. Αυτο θα πει οτι θα κοβεις αποδειξεις και θα φορολογεισαι.Επισης θα πρεπει να πληρωνεις και ΤΕΒΕ (εχω ακουσει οτι ειναι περιπου 300ευρω το διμηνο κατι τετοιο).Δηλαδη θα εχεις ασφαλιση και ενσημα.Οπως καταλαβαινεις, ενας φοιτητης που κανει 1 σιτε το μηνα(και αν) και βγαζει κανα 300αρι ευρω χαρτζιλικη, δεν εχει περιθωρια να πληρωνει ΤΕΒΕ και να φορολογειται.Προσεξε, δεν σου λεω να γινεις φοροφυγας και να βγαζεις μαυρα λεφτα.Απλα καταλαβαινεις οτι ειναι δυσκολο αυτο το σεναριο.Αυτο που σε ενδιαφερει σε αυτην την φαση ειναι να αποκτησεις γνωσεις.Και η καλυτερη λυση ειναι να μαθαινεις μεσα απο πραγματικες συνθηκες την δουλεια.Αντι να καθεσαι και να διαβαζεις μονο σου πραγματα, σκεψου ποσο καλυτερο ειναι να διαβαζεις και να τα εφαρμοζεις σε πραγματικα project για καποιον πελατη.Δηλαδη εσυ θα μαθαινεις και καποιος θα σου πληρωνει αυτες τις ωρες διαβασματος(ισα ισα να βγαζεις τα τσιγαρα τους καφεδες σου και τα καθημερινα σου εξοδα).Αυτη ειναι η λογικη που σου ταιριαζει σε αυτην την φαση.Επομενως βρες δικου σου ανθρωπους που εχουν μαγαζια επιχειρησεις και πειραματισου.Δεν θα μπεις φυλακη αν φτιαξεις ενα site για ενα γνωστο που θα σου δωσει ενα μικρο ποσο για τον κοπο σου, χωρις να του δωσεις αποδειξη!

Δημοσ.
Κανονικά χρειάζεσαι:

Εναρξη ατομικής επιχείρησης (ναι, είστε δύο αλλά η ατομική επιχείρηση είναι πολύ απλή - στην ουσία είσαι ελευθερος επαγγελματίας)

Θεώρηση βιβλίων από εφορία

Εγγραφή στο ΤΕΒΕ

Να δω πως θα βρω λεπτομέρειες γι αυτές τις διαδικασίες, γιατί εδώ στις δημόσιες υπηρεσίες του Ρεθύμνου είναι και λίγο άσχετοι... Ρωτάς για web design και σου λένε "Τί είναι το Ουέμπ Ντιζάν? Τούρκικο?.."

Σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 15:44 ----------

Καλησπερα φιλε.

Ειμαι και γω φοιτητης, πληροφορικης στο ΤΕΙ Αθηνας. Ασχολουμαι και γω με το web development(οχι σε εταιρια).Οι δουλειες που εχω ειναι απο γνωστους-φιλους-συγγενεις.Φυσικα αμοιβομαι απο αυτο.Η νομιμη οδος ειναι να κανεις εναρξη επαγγελματος. Αυτο θα πει οτι θα κοβεις αποδειξεις και θα φορολογεισαι.Επισης θα πρεπει να πληρωνεις και ΤΕΒΕ (εχω ακουσει οτι ειναι περιπου 300ευρω το διμηνο κατι τετοιο).Δηλαδη θα εχεις ασφαλιση και ενσημα.Οπως καταλαβαινεις, ενας φοιτητης που κανει 1 σιτε το μηνα(και αν) και βγαζει κανα 300αρι ευρω χαρτζιλικη, δεν εχει περιθωρια να πληρωνει ΤΕΒΕ και να φορολογειται.Προσεξε, δεν σου λεω να γινεις φοροφυγας και να βγαζεις μαυρα λεφτα.Απλα καταλαβαινεις οτι ειναι δυσκολο αυτο το σεναριο.Αυτο που σε ενδιαφερει σε αυτην την φαση ειναι να αποκτησεις γνωσεις.Και η καλυτερη λυση ειναι να μαθαινεις μεσα απο πραγματικες συνθηκες την δουλεια.Αντι να καθεσαι και να διαβαζεις μονο σου πραγματα, σκεψου ποσο καλυτερο ειναι να διαβαζεις και να τα εφαρμοζεις σε πραγματικα project για καποιον πελατη.Δηλαδη εσυ θα μαθαινεις και καποιος θα σου πληρωνει αυτες τις ωρες διαβασματος(ισα ισα να βγαζεις τα τσιγαρα τους καφεδες σου και τα καθημερινα σου εξοδα).Αυτη ειναι η λογικη που σου ταιριαζει σε αυτην την φαση.Επομενως βρες δικου σου ανθρωπους που εχουν μαγαζια επιχειρησεις και πειραματισου.Δεν θα μπεις φυλακη αν φτιαξεις ενα site για ενα γνωστο που θα σου δωσει ενα μικρο ποσο για τον κοπο σου, χωρις να του δωσεις αποδειξη!

Σ' ευχαριστώ φίλε!

Το ξέρω πως οι περισσότεροι φτιάχνουν έτσι για γνωστούς, χωρίς αποδείξεις κλπ. Τέτοιες ευκαιρίες υπάρχουν, αλλά επειδή σκεφτήκαμε να το προωθήσουμε και λίγο, και επειδή σαν ερασιτέχνες δεν παίρνουμε πολλά λεφτά, συν οτι στο Ρέθυμνο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι επαγγελματίες στον χώρο όπως και οι πελάτες, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενοχλήσει και να φάμε καμιά μήνυση. Γι αυτό είπα λίγο να το ψάξω να δω αν υπάρχει "ανώδυνος" τρόπος να είμαστε νομικά καλυμένοι. Πάντως όπως το λες, μας ενδιαφέρει περισσότερο να φτιάξουμε για κανέναν γνωστό που θέλει να προωθήσει το μαγαζί του ή την επιχείρησή του, να μάθουμε κι εμείς μερικά πράγματα παραπάνω, και να βγάλουμε κανα χαρτζιλίκι, όχι τίποτα σπουδαίο.

Δημοσ.

Κοίτα για να κάνεις απλά site κτλ δεν χρειάζεσαι καμιά άδεια αρκεί αυτός που του το φτιάχνεις να δηλώνει ότι δε σε πλήρωσε.Έτσι θεωρήσαι ερασιτέχνης οπότε κανένα πρόβλημα.Του φτιάχνεις το site πληρώνεσαι "μαύρα" δεν φαίνεσαι πουθενά ,τέλος.Το θέμα ξεκινά αν θέλει ο άλλος να παρουσιάσει έξοδα στην εταιρία του ,οπότε σου ζητάει τιμολόγιο και μπαίνει στο παιχνίδι η εφορία.Από εκεί και πέρα πρέπει να ιδρύσεις μια εταιρία ,πιθανόν Ο.Ε μια και είστε και 2.Δεν είναι τίποτα σπουδαίο ,λίγο τρέξιμο έχει και πρέπει να καλύπτεις τα έξοδα σου που είναι το ΤΕΒΕ βασικά.Αν θες πληροφορίες για το πως ξεκινάς μια εταιρία να σου γράψω κάποια πράγματα.

Δημοσ.

Καλη αρχη λοιπον φιλε.Αλλα οπως καταλαβαινεις θα υπαρχουν και αλλες απαιτησεις πλεον.Δηλαδη θα πρεπει να εχεις καποια εδρα(ας πουμε γραφειο, αν και μπορεις να δηλωσεις εδρα και το σπιτι σου νομιζω).Να εχεις πιο επαγγελματικο προφιλ.Πιο αμεση επαφη με τους πελατες..Προφανως θα τα ξερεις αυτα.Επισης καλο θα ηταν να εχεις ενα ενδεικτιο portfolio(δειγματα απο προηγουμενες δουλειες σου).Ειναι πολυ βασικο για να σε επιλεξει καποιος.Γιαυτο σου ειπα πριν, οτι σε ενδιαφερει να κανεις καποιες δουλειες στην αρχη, για να εχεις δειγματα να δειχνεις στους υποψηφιους πελατες σου.Επισης θα πρεπει να εχεις και αδειες χρησης του λογισμικου που χρησιμοποιεις,αν χρησιμοποιεις(DreamWeaver,Photoshop κ.α).Επιπλεον κοστος δηλαδη.Για να μην μπεις μεσα με εξοδα, ΤΕΒΕ και τετοια θα πρεπει να εχεις καποιο αριθμο εργων.Αν δηλαδη δεν σου κατσει καποια δουλεια για καποιο διαστημα δεν θα εισαι το ιδιο ξενοιαστος οπως αν δουλευες πιο χυμα.Δεν σε αποτρεπω, απλα επειδη και γω πριν ενα χρονο ειχα τους ιδιους προβληματισμους ακριβως, σου λεω καποιες σκεψεις.Εγω αυτο που επελεξα ειναι να βρω δουλεις απο γνωστους-φιλους, να μαθω, να δημιουργησω ενα portfolio και μετα θα κανω την σωστη κινηση.

Σε συμβουλευω να μην ρωτησεις μονο στο ΚΕΠ.Να ρωτησεις και ενα λογιστη.Ο λογιστης θα σου πει ακριβως τι πρεπει να κανεις για να εισαι σωστος και θα σε συμβουλεψει και λιγο νομικα.

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας! Νομίζω πως αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετές για την ώρα. Αν στο μέλλον αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι πιο σοβαρά, θα κοιτάξω για τις λεπτομέρειες!

Δημοσ.
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας! Νομίζω πως αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετές για την ώρα. Αν στο μέλλον αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι πιο σοβαρά, θα κοιτάξω για τις λεπτομέρειες!

Σε περίπτωση που θες να είσαι νόμιμος και να το δείς λίγο πιο σοβαρά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι αυτά.

Επειδή τη διαδικασία την τελείωσα μόλις χτές (παίρνω όμως απαλλαγή απο το ΤΕΒΕ) θα σου πω οτι θέλει ΠΟΛΥ τρέξιμο. Η γραφειοκρατία δεν έχεις ιδέα σε τι ύψη φτάνει και φυσικά πρέπει να αντιμετωπίζεις τις στραβομουτσούνες όλων των δημόσιων υπαλλήλων που ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ. Γι αυτό -γνώμη μου- αν έχεις κάποιον λογιστή πλήρωσε τον να τα κάνει αυτός που έχει και τα κονέ και δε θα αποκτήσεις ασταθή ψυχολογία :-):-)

Δημοσ.
Να δω πως θα βρω λεπτομέρειες γι αυτές τις διαδικασίες, γιατί εδώ στις δημόσιες υπηρεσίες του Ρεθύμνου είναι και λίγο άσχετοι... Ρωτάς για web design και σου λένε "Τί είναι το Ουέμπ Ντιζάν? Τούρκικο?..".

AΝ θέλεις να το ξεκινήσεις νόμιμα θα πρέπει να ακολουθήσεις τα βήματα που σου περιγράφουν και οι άλλοι φίλοι.

Μην σου φαίνεται παράξενο ότι στην εφορία του Ρεθύμνου δεν έχουν ιδέα για το τι τους μιλάς. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις εφορίες της ελλάδος. Γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα ένα σαφές νομικό πλαίσιο γύρω από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας που ισχύει στην ελλάδα και αφορά θέματα πνευματικής ιδιοκτήσιας πχ ή εκμετάλλευσης προέρχεται από την Ε.Ε.Δλδ ισχύει η κοινοτική νομοθεσία.

Η συμβουλή μου (για να μην στα πρήζω με αχρείαστες για σένα αυτή τη στιγμή πληροφορίες) είναι να ζητήσεις από την εφορία να βγάλεις άδεια για ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ. Το κέρδος είναι διπλό σε αυτήν την περίπτωση. Πρώτον η συγκεκριμένη δραστηριότητα καλύπτει το web design. Δεύτερον ως έδρα της επιχείρησής σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σπίτι σου. Και αυτό διότι η ανάπτυξη λογισμικού προϋποθέτει την ύπαρξη ενός desktop / laptop ο οποίος μπορεί να είναι στημένος παντού. Απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετική με γραφιστικά. Σε αρκετές εφορίες σου δίνουν το επιχείρημα ότι αφού δηλώνεις γραφίστας (ασχετα αν κάνεις ψηφιακά γραφικά) πρέπει να έχεις ατελιέ. Δλδ έδρα, μαγαζί κάπου αλλού και όχι στο σπίτι σου.

Δημοσ.

62.01.11.04 είναι ο κωδικός της εφορίας για έναρξη με τίτλο "ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ" οπότε είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι και δεν έχεις πρόβλημα, όπως είπε κι ο φίλος παραπάνω στο σπίτι σου είσαι οκ

Δημοσ.

μπορεις να βρεις κανεναν φιλο σου που ειναι επαγγελματιας και να σου κοβει αυτος τα τιμολογια, μην ξεχνας ομως οτι θα πρεπει να του πληρωνεις το φπα (19%) αλλα και την εφορια του η οποια ειναι σχετικα αναλογα τα εσοδα εξοδα, για το ποσο της εφοριας θα πρεπει να βοηθησει ο λογιστης του

Δημοσ.

Καλύτερα να κάνει ο ίδιος έναρξη, ώστε όταν αγοράζει κάτι για την δουλειά (υπολογιστή, software, κτλ) να εκπίπτει από τα έσοδά του.

Δημοσ.
Καλύτερα να κάνει ο ίδιος έναρξη, ώστε όταν αγοράζει κάτι για την δουλειά (υπολογιστή, software, κτλ) να εκπίπτει από τα έσοδά του.

τα κοβει στο ονομα του αλλου, και βρησκουνε την διαφορα στην εφορια...

Δημοσ.

Αν τα κόβει όλα στο όνομα του άλλου, τότε από το πρώτο ευρώ που βγάζει θα πληρώνει τον μέγιστο φόρο, ενώ αν τα κόβει στον εαυτό του θα γλυτώσει τον φόρο μέχρι να φτάσει στην φορολογική κλίμα αυτή.

Δημοσ.
Αν τα κόβει όλα στο όνομα του άλλου, τότε από το πρώτο ευρώ που βγάζει θα πληρώνει τον μέγιστο φόρο, ενώ αν τα κόβει στον εαυτό του θα γλυτώσει τον φόρο μέχρι να φτάσει στην φορολογική κλίμα αυτή.

Σταυρο εχεις δικιο μεχρι ενα σημειο.

Α) Ειπα πως την εφορια θα του την βρει ο λογιστης. Αυτα πανε αναλογα τα εσοδα και τα εξοδα. Μπορει να κανεις τζιρο 60.οοο και τελικα να εχεις και επιστροφη και καποιος που κανει 27.οοο να πεσει τρελο χαρατσι.

Β) Εαν κανει τωρα βημα εναρξης θα εχει πολλα μα πολλα προβληματα αργοτερα που αφορουν λογιστικη... οπως 2 ζημειογονα χρονια, επιδοτησεις για νεους επιχειρηματιες, και ακολουθει μια λιστα ασχετη με νομικα θεματα αλλα καθαρα λογιστικα.

Γ) Πολλα εξοδα για εναρξη, και βεβαια 2.οοο το ΤΕΒΕ εκαστος

Και οπως ειπε στην αρχη... Το κανουνε ερασιτεχνικα, οταν κοβεις τιμολογιο λεγεσε επαγγελματιας (αυτο ανηκει στη σφαιρα της θεωριας). Αρα μονο με φοροδιαφυγη θα μπορεσει να βγαλει ενα χαρτζιληκι... αλλιως λεγεται εσοδο.

Φυσικα αυτη ειναι η γνωμη μου... Το τι θα κανουν τα παιδια το ξερω ηδη :-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...