jimarass Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Όπως γνωρίζουμε ένα σώμα μεγάλης μάζας καμπυλώνει τον 3στατο χώρο γύρω της δημιουργώντας ένα "πηγάδι" προς την 4η διάσταση-χρόνο, με κατέυθυνση προς το κέντρο του σώματος. Επομένος ένα σώμα όπως πχ ο άνρθωπος, δεν έλκεται από κάτι, απλά ο χώρος γύρω του έχει καμπυλωθεί και ουσιαστικά αυτό που αισθάνεται ως "βαρύτητα" είναι η συνεχής αντίδραση του σώματός του προς την πτώση. Η δε αίσθηση του χρόνου που έχει, είναι ουσιαστικά μια ψευδαίσθηση που προκαλεί η αδυναμία των αισθήσεών του και μεταφράζει τη συνεχή πτώση προς την 4τη διάσταση ως μιας μορφής "χρόνου" που μετριέται σε δευτερόλεπτα. Σωστά το κατάλαβα ή όχι? Αν ναι, τότε ποιος έλκει ένα ακίνητο σώμα προς την 4η διάσταση? Αν το σώμα είχε κάποια ταχύτητα,τότε απλά ακολουθεί την καμπύλωση του χωροχρόνου και μοιάζει να έλκεται. Ωστόσο αν είναι σε ηρεμία, τι προκαλεί την έναρξη της κίνησης?
Lucifer Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Δεν έλκεται "προς" την 4η διάσταση, το έχεις αντιληφθεί λανθασμένα και φοβάμαι πως δεν έχω το θεωρητικό υπόβαθρο για να στο εξηγήσω. Επίσης η "αίσθηση του χρόνου" υπάρχει μόνο λόγω των Κιρκαδιανών ρυθμών που προέκυψαν από την εναλλαγή ημέρας/νύχτας. Τα δευτερόλεπτα κτλ ήταν απλώς μονάδα πρόβλεψης των φαινομένων και σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον γεγονός του θανάτου, μας δίνουν μια μέτρηση για το πόσο μας μένει.
katerina_a_86 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Το έχεις δει πολύ λάθος. Ας τα εξηγήσει κάποιος που ξέρει από φυσική.
Sellers Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Πρώτα απο όλα. Ο χώρος δεν είναι τρισδιάστατος. Συνεπώς αυτό εδώ που λές: Όπως γνωρίζουμε ένα σώμα μεγάλης μάζας καμπυλώνει τον 3στατο χώρο γύρω της δημιουργώντας ένα "πηγάδι" προς την 4η διάσταση-χρόνο, με κατέυθυνση προς το κέντρο του σώματος. είναι λάθος. Σύμφωνα με την σχετικότητα το σύμπαν είναι τετραδιάστατο. Τρείς διαστάσεις έχει ο χώρος και μία έχει ο χρόνος. (Σύμφωνα με άλλες θεωρίες βέβαια αυτό είναι λάθος. Η θεωρία των χορδών για παράδειγμα που τελευταία έχει πάρει πολύ τα πάνω της θέλει τον χώρο να έχει 6 διαστάσεις. Απλά ενημερωτικά να σου πώ ότι οι διαστάσεις που θα μπορούσε να έχει το σύμπαν είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ και αυτό έχει αποδειχθεί. Δεν θα μπορούσε π.χ να έχει 39. Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα.) Το σύμπαν λοιπόν αποτελείται απο 4 διαστάσεις. (Πάντα σύμφωνα με την Γενική Σχετικότητα). Ο άνθρωπος όμως δεν μπορεί να τις αντιληφθεί μία-μία, (χώρο και χρόνο) παρα μόνο σαν ένα ενιαίο πράγμα. Όπως όταν σου δίνουν ένα κέικ και δεν μπορείς να διακρίνεις τα αυγά, το αλεύρι, και την ζάχαρη όμως γνωρίζεις ότι είναι εκεί. Φαντάσου λοιπόν τον χωροχρόνο σαν ένα μεγάλο σεντόνι που το κρατάμε 4 άτομα τεντωμένο απο τις άκρες. Αν εγώ πετάξω ένα πορτοκάλι στο σεντόνι αυτό θα το καυμπυλώσει. Λίγο μεν, αλλά θα το καμπυλώσει. Αν πετάξω ένα καρπούζι, θα το καμπυλώσει ακόμα περισσότερο. Αυτή η καμπύλωση που δημιουργεί το κάθε σώμα δημιουργεί την βαρύτητα. Εμείς π.χ γυρνάμε γύρω απο τον ήλιο επειδή ο ήλιος έχει καμπυλώσει τον χωροχρόνο (καρπούζι) και εμείς στην Γη (πορτοκάλι) αναγκαζόμαστε και γυρνάμε γύρω του. Θα μου πεις τώρα εύλογα: Και καλά γιατί δεν πέφτουμε πάνω του? Δεν πέφτουμε πάνω του επειδή οι τροχιές που ακολουθούν τα σώματα πάνω στον χωρόχρονο είναι τροχιές 4 διαστάσεων. Μια γεωμετρία που περιγράφει 4 διαστάσεις (όπως π.χ η Ριμάνεια γεωμετρία) προβλέπει άλλα πράγματα απο αυτά που προβλέπει η κλασική και ''λογική'' Ευκλείδια Γεωμετρία. Απλά λοιπον, πάλι ενημερωτικά δεν συγκρουόμαστε μεταξύ μας επειδή πάνω στον χωροχρόνο είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε κάποιες τροχιές που λέγονται γεωδαισιακές ευθείες. (Αν σου ζωγραφίσω μια ευθεία στο πεζοδρόμιο εσύ θα την δεις μεν ευθεία, αλλά αν στην κάνω 500 χιλιόμετρα ευθεία και σε πάω στο διάστημα θα δεις ότι τελικά αυτό που ζωγράφισα δεν είναι ευθεία γιατί καμπυλώνει η γή οπότε καμπυλώνει και αυτήν η ευθεία μαζί της. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα απο τις 2 στις 3 διαστάσεις. Κάνε το ίδιο απο τις 3 στις 4 και θα βρείς τι είναι μια γεωδαισιακή ευθεία... )
klainmaingr Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Το iq μου μετά το παραπάνω μήνυμα ανέβηκε τουλάχιστον μία μονάδα
jimarass Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Πρώτα απο όλα. Ο χώρος δεν είναι τρισδιάστατος. Συνεπώς αυτό εδώ που λές: είναι λάθος. Σύμφωνα με την σχετικότητα το σύμπαν είναι τετραδιάστατο. Τρείς διαστάσεις έχει ο χώρος και μία έχει ο χρόνος. (Σύμφωνα με άλλες θεωρίες βέβαια αυτό είναι λάθος. Η θεωρία των χορδών για παράδειγμα που τελευταία έχει πάρει πολύ τα πάνω της θέλει τον χώρο να έχει 6 διαστάσεις. Απλά ενημερωτικά να σου πώ ότι οι διαστάσεις που θα μπορούσε να έχει το σύμπαν είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ και αυτό έχει αποδειχθεί. Δεν θα μπορούσε π.χ να έχει 39. Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα.) Το σύμπαν λοιπόν αποτελείται απο 4 διαστάσεις. (Πάντα σύμφωνα με την Γενική Σχετικότητα). Ο άνθρωπος όμως δεν μπορεί να τις αντιληφθεί μία-μία, (χώρο και χρόνο) παρα μόνο σαν ένα ενιαίο πράγμα. Όπως όταν σου δίνουν ένα κέικ και δεν μπορείς να διακρίνεις τα αυγά, το αλεύρι, και την ζάχαρη όμως γνωρίζεις ότι είναι εκεί. Φαντάσου λοιπόν τον χωροχρόνο σαν ένα μεγάλο σεντόνι που το κρατάμε 4 άτομα τεντωμένο απο τις άκρες. Αν εγώ πετάξω ένα πορτοκάλι στο σεντόνι αυτό θα το καυμπυλώσει. Λίγο μεν, αλλά θα το καμπυλώσει. Αν πετάξω ένα καρπούζι, θα το καμπυλώσει ακόμα περισσότερο. Αυτή η καμπύλωση που δημιουργεί το κάθε σώμα δημιουργεί την βαρύτητα. Εμείς π.χ γυρνάμε γύρω απο τον ήλιο επειδή ο ήλιος έχει καμπυλώσει τον χωροχρόνο (καρπούζι) και εμείς στην Γη (πορτοκάλι) αναγκαζόμαστε και γυρνάμε γύρω του. Θα μου πεις τώρα εύλογα: Και καλά γιατί δεν πέφτουμε πάνω του? Δεν πέφτουμε πάνω του επειδή οι τροχιές που ακολουθούν τα σώματα πάνω στον χωρόχρονο είναι τροχιές 4 διαστάσεων. Μια γεωμετρία που περιγράφει 4 διαστάσεις (όπως π.χ η Ριμάνεια γεωμετρία) προβλέπει άλλα πράγματα απο αυτά που προβλέπει η κλασική και ''λογική'' Ευκλείδια Γεωμετρία. Απλά λοιπον, πάλι ενημερωτικά δεν συγκρουόμαστε μεταξύ μας επειδή πάνω στον χωροχρόνο είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε κάποιες τροχιές που λέγονται γεωδαισιακές ευθείες. (Αν σου ζωγραφίσω μια ευθεία στο πεζοδρόμιο εσύ θα την δεις μεν ευθεία, αλλά αν στην κάνω 500 χιλιόμετρα ευθεία και σε πάω στο διάστημα θα δεις ότι τελικά αυτό που ζωγράφισα δεν είναι ευθεία γιατί καμπυλώνει η γή οπότε καμπυλώνει και αυτήν η ευθεία μαζί της. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα απο τις 2 στις 3 διαστάσεις. Κάνε το ίδιο απο τις 3 στις 4 και θα βρείς τι είναι μια γεωδαισιακή ευθεία... ) 1) Η καμπύλωση που αναφέρεις γίνεται προς την τέταρτη διάσταση? 2) Οι τροχιές που ακολουθούν πχ οι πλανήτες οφείλονται στην καμπύλωση του χωροχρόνου. Πχ η Γη κινείται ουσιαστικά ευθύγραμμα σε ένα καμπυλωμένο χωρόχρονο, σωστά? 3) Από όσα έχω καταλάβει, το σύμπαν έχει μεν 4 διαστάσεις τουλάχιστον αλλά δεν είναι 4στατο χωρικά, αλλά χωροχρονικά. Δηλαδή είναι διαφορετικό το να ζεις σε ένα 4στατο χωρικό σύμπαν όπου κάλιστα θα μπορούσε να ισχύει η νευτώνια μηχανική και διαφορετικό να ζεις σε ένα χωροχρονικό σύμπαν, όπου ουσιαστικά η τέταρτη διάσταση χρόνος ΔΕΝ είναι χωρική αλλά χρονική.Σωστά? 4)Η διάσταση ΧΡΟΝΟΣ, είναι ένα άλλο είδος διάστασης (με την ένοια βαθμού ελευθερίας) ή είναι και αυτή χωρική, απλά επειδή δεν την αντιλαμβανόμαστε, τη μετράμε ως χρόνο?
teo64x Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Η καμπύλωση του χωροχρόνου δεν είναι η τέταρτη διάσταση, είναι καμπύλωση των τεσσάρων διαστάσεων. Η χρονική διάσταση είναι διαφορετικού είδους από τις χωρικές και οι περισσότερες φυσικές θεωρίες τραβάνε μια ξεκάθαρη γραμμή μεταξύ χωρικών και χρονικών διαστάσεων. Οι περισσότερες λένε για πολλές (3, 4, 10) χωρικές διαστάσεις και μία χρονική (συγκεκριμένα), κάποιες λίγες μιλάνε για περισσότερες από μία χρονικές.
ata1983 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 1) Η καμπύλωση που αναφέρεις γίνεται προς την τέταρτη διάσταση?2) Οι τροχιές που ακολουθούν πχ οι πλανήτες οφείλονται στην καμπύλωση του χωροχρόνου. Πχ η Γη κινείται ουσιαστικά ευθύγραμμα σε ένα καμπυλωμένο χωρόχρονο, σωστά? 3) Από όσα έχω καταλάβει, το σύμπαν έχει μεν 4 διαστάσεις τουλάχιστον αλλά δεν είναι 4στατο χωρικά, αλλά χωροχρονικά. Δηλαδή είναι διαφορετικό το να ζεις σε ένα 4στατο χωρικό σύμπαν όπου κάλιστα θα μπορούσε να ισχύει η νευτώνια μηχανική και διαφορετικό να ζεις σε ένα χωροχρονικό σύμπαν, όπου ουσιαστικά η τέταρτη διάσταση χρόνος ΔΕΝ είναι χωρική αλλά χρονική.Σωστά? 4)Η διάσταση ΧΡΟΝΟΣ, είναι ένα άλλο είδος διάστασης (με την ένοια βαθμού ελευθερίας) ή είναι και αυτή χωρική, απλά επειδή δεν την αντιλαμβανόμαστε, τη μετράμε ως χρόνο? Δες λίγο μια φωτογραφία από το "σεντόνι" που σου είπε ο Sellers http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Spacetime_curvature.png Η 4η διάσταση είναι χρονική και διαφορετική όπως το λες γιατί εμείς την αντιλαμβανόμαστε έτσι αφού βιώνουμε το χρόνο να κυλάει σταθερά και προς μια κατεύθυνση. Αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να κάνουμε ταξίδια στο χρόνο θα βιώναμε την 4η διάσταση όπως βιώνουμε και τις υπόλοιπες τώρα πχ το σπίτι σου 100 χρόνια πριν θα ήταν απλά ένα άλλο σημείο στο σύμπαν, με ίδιες τις 3 διαστάσεις και διαφορετική την 4η
jimarass Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2009 Η καμπύλωση του χωροχρόνου δεν είναι η τέταρτη διάσταση, είναι καμπύλωση των τεσσάρων διαστάσεων. Η χρονική διάσταση είναι διαφορετικού είδους από τις χωρικές και οι περισσότερες φυσικές θεωρίες τραβάνε μια ξεκάθαρη γραμμή μεταξύ χωρικών και χρονικών διαστάσεων. Οι περισσότερες λένε για πολλές (3, 4, 10) χωρικές διαστάσεις και μία χρονική (συγκεκριμένα), κάποιες λίγες μιλάνε για περισσότερες από μία χρονικές. Είσαι σίγουρος ότι η καμπύλωση δεν είναι η τέταρτη διάσταση? Εγώ όπως έχω καταλάβει από το παράδειγμα με το σεντόνι και το πορτοκάλι, η καμπύλωση που προκαλεί το πορτοκάλι είναι η τρίτη διάσταση (χρόνος) και αν το πορτοκάλι είναι πολύ βαρύ, τότε θα καμπυλωθεί τόσο πολύ το σεντόνι, ώστε ο δισδιάστατος άνθρωπος δεν θα μπορεί καν να το δει (πχ μαύρη τρύπα). ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 23:21 ---------- Δες λίγο μια φωτογραφία από το "σεντόνι" που σου είπε ο Sellershttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Spacetime_curvature.png Η 4η διάσταση είναι χρονική και διαφορετική όπως το λες γιατί εμείς την αντιλαμβανόμαστε έτσι αφού βιώνουμε το χρόνο να κυλάει σταθερά και προς μια κατεύθυνση. Αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να κάνουμε ταξίδια στο χρόνο θα βιώναμε την 4η διάσταση όπως βιώνουμε και τις υπόλοιπες τώρα πχ το σπίτι σου 100 χρόνια πριν θα ήταν απλά ένα άλλο σημείο στο σύμπαν, με ίδιες τις 3 διαστάσεις και διαφορετική την 4η Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι τι προκαλεί την κίνηση σε ένα σώμα που ηρεμεί πχ 50 εκατ. χλμ από το κέντρο του ήλιου. Ο χωρόχρονος καμπυλώνεται μεν από τον ήλιο, αλλά η καμπύλωση έχει να κάνει με την τροχιά που θα ακολουθούσε ένα ΗΔΗ κινούμενο σώμα. Τι προκαλεί την έλξη? Έλκει ο χωρόχρονος?
ata1983 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι τι προκαλεί την κίνηση σε ένα σώμα που ηρεμεί πχ 50 εκατ. χλμ από το κέντρο του ήλιου. Ο χωρόχρονος καμπυλώνεται μεν από τον ήλιο, αλλά η καμπύλωση έχει να κάνει με την τροχιά που θα ακολουθούσε ένα ΗΔΗ κινούμενο σώμα. Τι προκαλεί την έλξη? Έλκει ο χωρόχρονος? Μα δεν ηρεμεί η γή, ούτε ηρεμούσε πριν το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος. Ο ήλιος προυπήρχε και η γη κινούνταν τυχαία.Τότε ήταν απλά ένα κομμάτι μάζας που περιπλανιότανε στο σύμπαν. Όταν έφτασε σε εκείνο το σημείο που η απόστασή της από τον ήλιο και η ταχύτητά της ήταν οι κατάλληλες μπήκε σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Είναι όπως αν πετάξεις στο σεντόνι που λέμε με το πορτοκάλι μια μικρή μπίλια με κατάλληλη ταχύτητα(θέλει πολλά πειράματα!!!). Τότε αυτό θα ακολουθήσει μια σύντομη κυκλική τροχιά και μετά θα πέσει προς το πορτοκάλι. Αυτό θα γίνει γιατί υπάρχει τριβή μεταξύ μπίλιας-σεντονιού και χάνει την ταχύτητά του με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για να διατηρηθεί σε τροχιά. Αν δεν υπήρχε η τριβή θα συνέχιζε να κινείται στην τροχιά αυτή. Η έλξη που λες εξηγείται από την καμπύλωση που λέμε. Το παράδειγμα με το σεντόνι μην το παίρνεις απόλυτα και μπερδεύεσαι. Είναι απλά ένα ανάλογο στις 3 διαστάσεις για να το καταλαβαίνεις πιο απλά. Η 4η διάσταση δεν υπάρχει πουθενά σε αυτή τη φωτογραφία. Και για να απαντήσω και στο άλλο που ρωτάς, η καμπύλωση δεν είναι η 4η διάσταση, θεωρητικά καμπυλώνται όλες οι διαστάσεις. Αυτό που επαληθεύεται πειραματικά όμως είναι ότι καμπυλώνονται οι τρεις χωρικές διαστάσεις.
Sellers Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 1) Η καμπύλωση που αναφέρεις γίνεται προς την τέταρτη διάσταση? Είναι λανθασμένος ο τρόπος που σκέφτεσαι. Σκέψου το σεντόνι και το πορτοκάλι κυριολεκτικά. Ότι δεν συμβολίζουν κάτι. Αν πετάξουμε το πορτοκάλι πάνω στο σεντόνι, τότε το σεντόνι όντως θα καμπυλώσει ''προς'' μια διάσταση. Ας πούμε προς το ύψος δεδομένουν ότι θα κυρτώσεις προς τα κάτω. Ο χωροχρόνος όμως είναι απο μόνος του οι διαστάσεις. Δεν μπορείς να πεις ότι καμπύλωσε ο χωροχρόνος προς το μήκος, ή προς τον χρόνο. Ο χωροχρόνος απλά καμπυλώνει. Δεν είνα καν απτός. 2) Οι τροχιές που ακολουθούν πχ οι πλανήτες οφείλονται στην καμπύλωση του χωροχρόνου. Πχ η Γη κινείται ουσιαστικά ευθύγραμμα σε ένα καμπυλωμένο χωρόχρονο, σωστά? Κάτι τέτοιο. Η Γή ακολουθεί την τροχιά της στον καμπυλωμένο εξαιτίας του Ήλιου χωροχρόνου. 3) Από όσα έχω καταλάβει, το σύμπαν έχει μεν 4 διαστάσεις τουλάχιστον αλλά δεν είναι 4στατο χωρικά, αλλά χωροχρονικά. Δηλαδή είναι διαφορετικό το να ζεις σε ένα 4στατο χωρικό σύμπαν όπου κάλιστα θα μπορούσε να ισχύει η νευτώνια μηχανική και διαφορετικό να ζεις σε ένα χωροχρονικό σύμπαν, όπου ουσιαστικά η τέταρτη διάσταση χρόνος ΔΕΝ είναι χωρική αλλά χρονική.Σωστά? Είναι ΠΟΛΥ λάθος και κακό για σένα να ξεχωρίζεις τον χώρο απο τον χρόνο αν θες να μιλήσεις για φυσική. Αν μιλούσες με το σύμπαν θα σου έλεγε ''Τι χώρος και χρόνος ρε, ένα πράγμα είμαι.'' Το σύμπαν έχει 3 χωρικές διαστάσεις και μία χρονική. Θα μπορούσε να έχει 6 χωρικές? Θα μπορούσε. Τι διαφορά θα καταλαβαίναμε? Προφανώς με το περιορισμένο εγκέφαλο μας, καμία. Η Νευτώνεια Μηχανική θα ίσχυε (μάλλον) αλλά πλέον θα αποτελούσε υποπερίπτωση της υποπερίπτωσης. 4)Η διάσταση ΧΡΟΝΟΣ, είναι ένα άλλο είδος διάστασης (με την ένοια βαθμού ελευθερίας) ή είναι και αυτή χωρική, απλά επειδή δεν την αντιλαμβανόμαστε, τη μετράμε ως χρόνο? Βασικά, ο διαχωρισμός χώρου και χρόνου δεν γίνεται σχεδόν ποτέ στην φυσική. Απλά όταν μιλάμε για συμμετρίες ξέρουμε ότι στις χωρικές θα έχουμε 3 και στις χρονικές μία. Σε ένα φυσικό σύστημα, ένα σωματίδιο έχει πάντα 4 βαθμούς ελευθερίας. Δεν έχει νόημα να ξεχωρίσουμε τους βαθμούς ελευθερίας του. Είτε μου βγάλεις απο τους βαθμούς ελευθερίας τον χρόνο, είτε μου βγάλεις κάτι απο τα 3 του χώρου, πάλι το ίδιο πρόβλημα θα έχω. Για να σε βοηθήσω δές το έτσι. Έχω βάλει καρτεσιανές συντεταγμένες στο δωμάτιο μου και σου ζητάω να μου δώσεις συντεταγμένες για να βρώ το στυλό μου. Και μου λές (5,68,7702). Και σκέφτεσαι ότι ξεμπέρδεψες, άρα τρείς βαθμοί ελευθερίας, όλα ωραία. (Στην ουσία εδώ οι βαθμοί ελευθερίας ταυτίζονται με τις διαστάσεις). Αλλά αν η μάνα μου πάει στις 3 η ώρα και το πάρει το στυλό και εγώ πάω να το ψάξω, δεν θα το βρω εκεί. Συνεπώς οι ανεξάρτητες μεταξύ τους μεταβλητές που μου έδωσες, προφανώς δεν είναι επαρκείς. Αν όμως συμπεριλάβεις και τον χρόνο μέσα τότε είμαστε καλυμένοι.
nikosBruin Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 Jimarass μην το παιδεύεις. Δεν θα βρεις άκρη, γιατί καθώς φαίνεται δεν καταλαβαίνεις βασικές έννοιες. Δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσεις τέτοια θέματα σε ένα φόρουμ. Αν σε ενδιαφέρει, διάβασε κάποια βιβλία φυσικής. Για παράδειγμα, το εκλαϊκευτικό βιβλίο του Αινστάιν: Η εξέλιξη των ιδεών στη Φυσική [ame]http://www.amazon.co.uk/Evolution-Physics-Albert-Einstein/dp/0671201565/[/ame] Υπάρχει και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Δωδώνη, μετάφραση Ευτ. Μπιτσάκη.
teo64x Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 Βασικά, ο διαχωρισμός χώρου και χρόνου δεν γίνεται σχεδόν ποτέ στην φυσική. Απλά όταν μιλάμε για συμμετρίες ξέρουμε ότι στις χωρικές θα έχουμε 3 και στις χρονικές μία. Σε ένα φυσικό σύστημα, ένα σωματίδιο έχει πάντα 4 βαθμούς ελευθερίας. Δεν έχει νόημα να ξεχωρίσουμε τους βαθμούς ελευθερίας του. Είτε μου βγάλεις απο τους βαθμούς ελευθερίας τον χρόνο, είτε μου βγάλεις κάτι απο τα 3 του χώρου, πάλι το ίδιο πρόβλημα θα έχω. Για εξήγησε λίγο παραπάνω. Σίγουρα χωρίς τον προσδιορισμό όλων των συντεταγμένων δε μπορείς να αποτυπώσεις τη "θέση" (σε όλες τις διαστάσεις) ενός σωματιδίου - αν λείπει οποιαδήποτε συντεταγμένη, έχουμε ασάφεια ως προς εκείνη τη διάσταση, δεκτό αυτό. Αλλά είναι το ίδιο να θεωρήσουμε ένα σύμπαν με 6 διαστάσεις (ας πούμε) εκ των οποίων 5 χωρικές και 1 χρονική και το ίδιο αν είναι οι 4 χωρικές και έχουμε 2 χρονικές, όπως αυτό που προτείνει ο Bars;
Sellers Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 Κοίταξε, το θέμα με τις διαστάσεις είναι και λίγο αστείο. Δεν ξέρω αν παρακολουθείς το Big Bang Theory αλλά και εκεί κάποια στιγμή το κοροιδεύουν αυτό το πράγμα. Ο μόνος λόγος που οι φυσικοί χώνουν επιπλέον διαστάσεις στις θεωρίες τους είναι για να λύσουν τα προβλήματα που τους δημιουργούνται. Συνήθως οι επιπλέον συμμετρίες λύνουν πολλά προβλήματα. Αλλά δεν είναι λύση και αυτό το πράγμα. Το ότι υπάρχουν 3 χωρικές και 1 χρονική πλέον θεωρείται δεδομένο. Η θεωρία Μ αν δεν κάνω λάθος (που στηρίζεται στην θωρία των χορδών) λέει ότι εκτός απο αυτές τις 4 υπάρχουν και άλλες 6 διαστάσεις οι οποίες είναι κουλουριασμένες πάνω στις 3 χωρικές. ΣΥΝΟΛΟ: 10 (Τώρα βέβαια ξεφεύγω απο αυτά που γνωρίζω οπότε παίζει να λέω και μαλακίες). Ε ντάξει, ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, το θέμα είναι να αποδειχτεί κιόλας τίποτα.
jimarass Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2009 Μα δεν ηρεμεί η γή, ούτε ηρεμούσε πριν το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος. Ο ήλιος προυπήρχε και η γη κινούνταν τυχαία.Τότε ήταν απλά ένα κομμάτι μάζας που περιπλανιότανε στο σύμπαν. Όταν έφτασε σε εκείνο το σημείο που η απόστασή της από τον ήλιο και η ταχύτητά της ήταν οι κατάλληλες μπήκε σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Είναι όπως αν πετάξεις στο σεντόνι που λέμε με το πορτοκάλι μια μικρή μπίλια με κατάλληλη ταχύτητα(θέλει πολλά πειράματα!!!). Τότε αυτό θα ακολουθήσει μια σύντομη κυκλική τροχιά και μετά θα πέσει προς το πορτοκάλι. Αυτό θα γίνει γιατί υπάρχει τριβή μεταξύ μπίλιας-σεντονιού και χάνει την ταχύτητά του με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για να διατηρηθεί σε τροχιά. Αν δεν υπήρχε η τριβή θα συνέχιζε να κινείται στην τροχιά αυτή.Η έλξη που λες εξηγείται από την καμπύλωση που λέμε. Το παράδειγμα με το σεντόνι μην το παίρνεις απόλυτα και μπερδεύεσαι. Είναι απλά ένα ανάλογο στις 3 διαστάσεις για να το καταλαβαίνεις πιο απλά. Η 4η διάσταση δεν υπάρχει πουθενά σε αυτή τη φωτογραφία. Και για να απαντήσω και στο άλλο που ρωτάς, η καμπύλωση δεν είναι η 4η διάσταση, θεωρητικά καμπυλώνται όλες οι διαστάσεις. Αυτό που επαληθεύεται πειραματικά όμως είναι ότι καμπυλώνονται οι τρεις χωρικές διαστάσεις. Κοίταξε, το θέμα με τις διαστάσεις είναι και λίγο αστείο. Δεν ξέρω αν παρακολουθείς το Big Bang Theory αλλά και εκεί κάποια στιγμή το κοροιδεύουν αυτό το πράγμα. Ο μόνος λόγος που οι φυσικοί χώνουν επιπλέον διαστάσεις στις θεωρίες τους είναι για να λύσουν τα προβλήματα που τους δημιουργούνται. Συνήθως οι επιπλέον συμμετρίες λύνουν πολλά προβλήματα. Αλλά δεν είναι λύση και αυτό το πράγμα. Το ότι υπάρχουν 3 χωρικές και 1 χρονική πλέον θεωρείται δεδομένο. Η θεωρία Μ αν δεν κάνω λάθος (που στηρίζεται στην θωρία των χορδών) λέει ότι εκτός απο αυτές τις 4 υπάρχουν και άλλες 6 διαστάσεις οι οποίες είναι κουλουριασμένες πάνω στις 3 χωρικές. ΣΥΝΟΛΟ: 10 (Τώρα βέβαια ξεφεύγω απο αυτά που γνωρίζω οπότε παίζει να λέω και μαλακίες). Ε ντάξει, ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, το θέμα είναι να αποδειχτεί κιόλας τίποτα. 1) Αν στο σεντόνι αφήσω την μπίλια θα κινηθεί λόγω γηινης βαρύτητας. Απλά θα πάει προς τα κάτω λόγω της καμπύλωσης του σεντονιού. Η γεωμετρία του χωρόχρονου μας λέει ΠΩΣ και ΑΠΟ ΠΟΥ θα περάσει κάποιος . Όπως το εξηγούν με το σεντόνι δεν φαίνεται τι είναι αυτό που προκαλεί την έλξη. Η καμπύλωση εξηγεί την τροχιά! 2) Ο χρόνος ως διάστασης έχει να κάτι με το πριν και το μετά. Απλά για κάθε σύστημα αδρανιακό μπορεί να αλλάζει ο τρόπος μέτρησής του. Επομένως, πως κάποιοι προσπαθούν πχ να αναπαραστήσουν τον κύβο στις τέσσερεις διαστάσεις, αφού η τέταρτη διάσταση δεν είναι χωρική αλλά χρονική? 3)Επομένως λες πως το σεντόνι των 2 διαστάσεων είναι ουσιαστικά 3 διαστάσεις (2+1χρόνος) ακόμα και ήταν εντελώς flat?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.