Προς το περιεχόμενο

Κύκλωμα με ledakia 3,6 volt

G-kolt

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βασικά το ξέρω ότι το topic μου δεν κολλάει στο συγκεκριμένο forum αλλά δεν ήξερα που να το βάλω ... Λοιπόν αγόρασα 4 λαμπάκια led τον 3,6 volt και θέλω να τα βάλω ως neon στο ποδήλατό μου ... (Βασικά το ξέρω οτι είναι καγκουριά αλλά τι να κάνουμε έχουμε και μεις την τρέλα μας ...) Το θέμα όμως είναι το πώς θα τα συνδέσω μεταξί τους... Επείσης έχω πάρει και ένα δικόπτη ... καμια ιδέα για το τι άλλο θα χρειαστεί το κύκλωμα και πώς θα α συνδέσω ????:shifty:

Δημοσ.

Ο καλύτερος τρόπος να τα συνδέσεις είναι παράλληλα. Θα χρειαστείς και μία αντίσταση. Για τον υπολογισμό δες παρακάτω.

http://metku.net/index.html?sect=view&n=1&path=mods/ledcalc/index_eng

Σημείωση: Τα led έχουν πολικότητα, δεν συνδέονται τυχαία με μία συνεχούς πηγή ρεύματος (μπαταρία).

http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode

Δημοσ.

από πού θα παίρνουν ρεύμα ;

αν η πηγή βγάζει πιό πολλά από 3,6 βολτ εν σειρά αλλιώς παράλληλα

------/ διακόπτης-----|------|------|

πηγή ρεύματος-----(Χ) (Χ) (Χ)

-----------------------------|------|------|

-----------------------------|------|------|

^^^^ παράλληλη σύνδεση

-----/διακόπτης----- __(Χ)_ -- __(Χ)_--__(Χ)_------|

------------------------------------------------------------------|

^^^^ εν σειρά

προσοχή για ηλεκτροπληξία G-volt !:mrgreen:

ρε θρανίο

πλλλλάκα με κάνεις ;

.

Δημοσ.

δηλαδή έχω μια μπαταρία 9v και 4 αντιστάσεις των 490 Om ...Αρα μπορώ να τα συνδέσω??? και να δουλέψουν όλα???

Δημοσ.

ο firewalker ξέρει καλά τον νόμο του Ωμ

μάλλον θα σου πεί βάλτα στη σειρά χωρίς αντίσταση

ή κάνε συνδυασμό

.

Δημοσ.

Γεια σου ρε θρανίο!

Αν βάζαμε τα led σε σειρά έχουμε και λέμε. Αν όντως κάθε led χρειάζεται διαφορά δυναμικού 3,6 volts έχουμε 4x3.6=14,4 volts. Μία τάση που δεν βρίσκεις σε πηγή εύκολα. Θα πας σε συνδυασμό 2 στοιχείων των 9 volts ή σε 10 στοιχεία των 1,5 volts.

Στην παράλληλη σύνδεση χρειάζεσαι μία πηγ΄'η που να είναι πάνω από 4 volts. Εγώ θα έκανα το παρακάτω.

4 x LEDs

1 x Θήκη μπαταριών (4xAA ή 4xAAA για μικρότερο μέγεθος)

1 χ Διακόπτη.

1 χ Αντίσταση.

Αν τα led είναι "τυπικά" που σημαίνει ότι ικανοποιούνται με 25 mA ρεύματος τότε θα χρειαστούμε και μία αντίσταση των 27 Ohm και 1/2 Watt.

motordrivers_clip_image006_0000.jpg

CFR-50JB-2R7.jpg

Με μία μπαταρία των 9 volts θα χρειαστείς και μία αντίσταση 56 Ohm και 1 Watt. Αν χρησιμοποιήσεις 4 ξεχωριστές αντιστάσεις, μία για κάθε led, αυτή θα πρέπει να είναι 220 Ohm και 1/4 Watt.

090391.jpg

Δημοσ.

Fire, τι λες για την περιπτωση να τα βαλει ανα 2 σε σειρα και τις δυαδες παραλληλα;

Ετσι θα εχει 3,6*2=7,2 volt, ανα δυαδα, οποτε μπορει αν θελει να μη βαλει και καθολου αντισταση με μια 9volt μπαταρια.

Δημοσ.

Την αντίσταση πρέπει να την βάλει ακόμη και αν έχει μία πηγή των 3,7 volts. Θα έπρεπε να βάλει μία αντίσταση των 4 Ohm. Όταν καταρρεύσει το δυναμικό φραγής της διόδου επαφής του LED τότε δρα σχεδόν σαν βραχυκύκλωμα. Αν δεν υπάρχει αντίσταση περιορισμού του ρεύματος τότε το LED θα καταστραφεί (ή θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος ζωής του).

Δημοσ.

πω πω !

μας άλλαξες τα φώτα ρε fire :mrgreen:

όνομα και πράμα !

καλη όρεξη

(Βασικά το ξέρω οτι είναι καγκουριά αλλά τι να κάνουμε έχουμε και μεις την τρέλα μας ...)

μπορεί να γίνει και με κεράκια απο το lidl, χωρίς αντίσταση

θα είναι και green

.

Δημοσ.

Διαλέγεις όποιο από τα δύο σου αρέσει. Το πρώτο είναι καλύτερο διότι το ρεύμα που ρέει από κάθε led είναι ανεξάρτητο από την κατάσταση των άλλων led. Δοκίμασε και με τις αντιστάσεις των 490 Ohm αν το φως δεν είναι αρκετά έντονο δοκίμασε μικρότερες αντιστάσεις.

29870277.th.png

Καλή όρεξη gtroza!

Δημοσ.
ώστε τα led έχουν πολικότητα...τόσο κωλόφαρδος είμαι πια:mrgreen:

Όταν τροφοδοτούνται από συνεχές ρεύμα ναι, πρέπει να τα συνδέσεις με την σωστή πολικότητα. Αν τα τροφοδοτήσεις με εναλλασσόμενο τότε όπως και τα βάλεις θα ανάψουν.

Δημοσ.
Όταν τροφοδοτούνται από συνεχές ρεύμα ναι, πρέπει να τα συνδέσεις με την σωστή πολικότητα. Αν τα τροφοδοτήσεις με εναλλασσόμενο τότε όπως και τα βάλεις θα ανάψουν.

είπα κι εγω:P

Δημοσ.
τροφοδοτήσεις με εναλλασσόμενο τότε όπως και τα βάλεις θα ανάψουν.

εν σειρά μάλλον όχι (;)

που θα βρεί εναλλασόμενο

έχει το ποδήλατο δυναμό ; :mrgreen:

Καλή όρεξη gtroza!

ευχαριστώ

το κρατάω για το μεσημέρι !

.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...