Προς το περιεχόμενο

Διάγραμμα Ο/Σ (Entity Relationship Model)

voulaji

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω δυο ερωτηματα σε Βάσεις Δεδομένων. Συγκεκριμένα, θέλω να κατασκευασω δυο ΔΟΣ:

1) Mία αλυσίδα supermarket ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα σύστημα λήψης αποφάσεων για την ανάλυση των πωλήσεων διαφορετικών προϊόντων σε διαφορετικά καταστήματα, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

2) Για την μηχανογραφηση της Διεύθυνση Βιοπληροφορικής πρεπει:

• Για κάθε ασθενή, το σύστημα να κρατάει τον κωδικό του, το όνομα, ημερομηνία γέννησης, τον τύπο ιστού του ασθενή, καθώς και ένα δείκτη, που δηλώνει αν ο ιστός ειναι καρκινώδης ή όχι.

• Κάθε ασθενής συνδέεται με πολλαπλές ετικέτες. Κάθε ετικέτα έχει κωδικό και μια μοναδική ακολουθία νουκλεοτιδίων (nucleodite sequence). Επιπλέον, υπάρχει ένας μετρητής που δηλώνει τις φορές που η ετικέτα συνδέεται στο ιστορικό του ασθενούς.

• Μία ετικέτα συνδέεται σε γονίδιο. Κάθε γονίδιο έχει μοναδικό όνομα και ένα τύπο.

• Γενικά, πολλές ετικέτες μπορεί να συνδέονται στο ίδιο γονίδιο. Ομως, δύο διαφορετικά γονίδια δε μπορεί να συνδέονται στην ίδια ετικέτα.

• Τέλος, ένα άρθρο μπορεί να αναλύει πολλά γονίδια και ένα γονίδιο μπορεί να αναλύεται σε πολλά άρθρα. Ενα άρθρο χαρακτηρίζεται απο ένα μοναδικό αριθμό και ένα όνομα περιοδικού.

Η δυσκολία μου δεν είναι τόσο στην δημιουργία των οντοτήτων, όσο στους τύπους συσχετίσεων μεταξύ τους.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.

Πολυ ενδιαφερον θεμα!!

Θα προσπαθησω να το σχεδιασω.

Ελπίζω να βρεθούν κι αλλοι συναδελφοι να ανταλάξουμε ιδεες.

Δημοσ.

Με μία πρώτη ματιά μια και είναι περασμένη η ώρα... :)

Η οντότητα Άρθρο συσχετίζεται με την οντότητα Γονίδιο με σχέση Ν:N (πολλά προς πολλά).

Η οντότητα Ετικέτα συσχετίζεται με την οντότητα Γονίδιο με σχέση N:1 (πολλά προς ένα).

Κόλλησα, όμως, στη συσχέτιση ανάμεσα στις οντότητες Ετικέτα και Ασθενής. Η απορία μου είναι η εξής: κάθε ασθενής συνδέεται με πολλαπλές ετικέτες... μία ετικέτα με πόσους ασθενείς συνδέεται?

Αν συνδέεεται με έναν τότε η συσχέτιση Ετικέτα - Ασθενής είναι N:1.

Αν συνδέεται με πολλούς, τότε η συσχέτιση Ετικέτα - Ασθενής είναι N:N.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...