VitamineQ Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 ναι αυτό ισχύει. άλλος είναι εθισμένος στο ίντερνετ άλλος είναι εθισμένος στο πορνό, άλλος είναι εθισμένος στη coca cola και πάει λέγοντας.
KaizerSoze Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Προσπαθω να σου εξηγησω οτι δεν μπορεις να λες οτι καποιος θα εθιστει σε κατι αν κανει καταχρηση γιατι ακριβως το οτι κυνηγαει κατι τοσο πολυ σημαινει οτι ειναι ηδη υποδουλος του. Στην ουσια προσπαθω να σου πω οτι αυτο που κανεις ειναι you state the obvious. Κατα τη γνωμη μου εθιστικο ειναι οτιδηποτε -κανεις χωρις συγκεκριμενο λογο(και εννοειται το 'μου αρεσει' και το 'βαριεμαι' ΕΙΝΑΙ λογοι) -αδυνατεις να το σταματησεις αυτοβουλως
@@sos@@ Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Φυσικά και εθίζεται και στο playstation. Εγώ πχ είμαι εθισμένος στο internet. Αν δεν μπω μια μέρα, νιώθω ότι "έχασα την επαφή". Το βασικό είναι ο εθισμός του ενός να μην προκαλεί αρνητικές συνέπειες στον παραδίπλα Λάθος , κατά τους νόμους του κράτους , η χρήση ναρκωτικών είναι ξεκάθαρα μια αυτοπροσβολή του χρήστη και όμως ποινικοποιείται από τους νόμους
VitamineQ Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 ναι δε λέμε κάτι το διαφορετικό. οτιδήποτε μπορεί να γίνει εθιστικό. εγώ πιστεύω έχει διαφορά το κάνω κάτι γιατί βαριέμαι, κάνω κάτι από συνήθεια, και το κάνω κάτι γιατί δε μπορώ να σταματήσω να το κάνω. στη περίπτωση του αλκοόλ προφανώς ο εθισμένος πίνει και πολύ και συχνά. αλλιώς αν έπινε ένα ποτηράκι τη μέρα θα κατέληγε να γινόταν αλκοολικός; στη περίπτωση του playstation οποιοσδήποτε κάθετε και παίζει κάθε μέρα με τις ώρες χωρίς να έχει κοινωνική ζωή παραμελώντας τις δουλειές του και τον εαυτό του, προφανώς είναι εθισμένος και έχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να πάει σε γιατρό.
antonl Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 [...] προφανώς είναι εθισμένος και έχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να πάει σε γιατρό. Ε εντάξει, νομίζω υπερβάλλεις κάπως. Αν ήταν έτσι η συντριπτική πλειοψηφία θα πρεπε κάποια στιγμή να πάει σε γιατρό. Άλλος έχει κόλλημα με το PS3, ποδόσφαιρο, PC, insomnia, msn, tv κλπ και standard όλοι έχουν παραμελήσει κάποια πράγματα (για σεβαστό ίσως χρονικό διάστημα) παρότι καταλαβαίνουν (έστω εκ των υστέρων) ότι ήταν σημαντικότερα.
nikos21aek Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Άλλο ο εθισμός σε κάτι τελείως ακίνδυνο για την υγεία σου και άλλο ο εθισμός σε κάτι με δυσάρεστες συνέπειες.Ο αλκοολισμός είναι από τις χειρότερες εξαρτήσεις και απέχει πολύ από τα 1-6 ποτά που πίνουν οι περισσότεροι μια στο τόσο ή τις 0-3 μπύρες τη μέρα.
KaizerSoze Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 1. Στο πρωτο κουοουτ απλα ηθελα να σου πω οτι δηλωνες το προφανες. 2. Κατα τα αλλα...καποιος που παει 5 φορες γυμναστηριο για 3 ωρες αλλα στις διακοπες ουτε που το σκεφτεται, ειναι εθισμενος? Ο φιλος πιο πανω με το ιντερνετ μπορει να μπαινει 5 λεπτα, αλλα ΠΡΕΠΕΙ να μπει 5 λεπτα, τι ειναι? Προσωπικα περασα μια περιοδο 3-4 μηνων που επινα τον πατο μου 3 φορες την εβδομαδα. Και στα καπακια μια περιοδο 7 μηνων που ουτε το σκεφτομουν. Αντιστροφα, πηγα 3 βδομαδες Αμερικη και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ εψαχνα να μπω απο wifi ή απο το ξενοδοχειο στο ιντερνετ για 5 λεπτα μαξιμουμ, λιγο fb, κανα mail κτλ Απο τι απο τα 2 εχω μεγαλυτερη εξαρτηση?Απο το ποτο που καταναλωνα ανα 2 μερες σε μεγαλες ποσοτητες αλλα δεν ειχα κανενα προβλημα να κοψω οταν μετακομισα με τη συζυγο μου ή στο ιντερνετ που 2' την μερα μου φαινονταν κομπλε αλλα αν δεν εμπαινε αυτα τα -ελαχιστα-2' ενιωθα οτι κατι δεν εκανα εκεινη τη μερα?
The_Judas Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Αυτές οι περιπτώσεις που αναφέρετε (ιντερνερ-τηλεόραση) είναι καθαρά περιπτώσεις ψυχολογικού εθισμού. Τα ναρκωτικά προκαλούν τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό εθισμό ταυτόχρονα. με 10mg κοκας θα εχεις προβλημα δηλαδη? με 2 τσιγαρα μαυρο? το οτι εισαι λειτουργικος αλλα εθισμενος δεν παυει να σε κανει εθισμενο. Σαφώς και το αλκοολ είναι μια μορφή ναρκωτικού, εφόσον προκαλεί διάφορες ψυχοσωματικές αλλαγές στον οργανισμό μας. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο εθισμός που προκαλεί μια ουσία αλλά και τα αποτελέσματα του εθισμού. Ο οργανισμός μπορεί πιο εύκολα να δεχτεί μια μικρή δόση αλκοολ παρά κάποιας άλλης παρόμοιας ουσίας. Το ίδιο ισχύει και με την καφείνη. Είναι ουσία πολύ εθιστική, περισσότερο και διάφορα γνωστά ναρκωτικά αλλά οι επιπτώσεις στην υγεία είναι λιγότερο σοβαρές. Η πιο εθιστική ουσία είναι η νικοτίνη και έχει αρνητικές συνέπειες στην μακροχρόνια χρήση... κατατάσεται για μένα στα ελαφριά ναρκωτικα. Εχει γίνει όμως μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας και του εμπορίου και είναι δύσκολο να απαγορευτεί. Το ίδιο ισχύει εν μέρει και για το αλκοολ αλλά εκεί πιστεύω οτι εκεί η μακροχρόνια χρήση π.χ 1 ποτού/μέρα δεν είναι τόσο εθιστική και βλαπτική.
VitamineQ Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 βασικά μιλάτε με προσωπικές εμπειρίες, ενώ δεν είναι αυτό το θέμα. και εμένα μου απαγόρεψαν η κοπέλα και οι φίλοι να αγοράσω το diablo2 γιατί θυμόντουσταν τι είχε γίνει όταν έπαιζα το diablo1. αντε πές στη μάνα του παιδιού που πέθανε απο εξάντληση λόγω του συνεχούς gameing οτι δεν ήταν εθισμένο. και εγώ έπινα με τη παρέα πολλά καραφάκια ούζο για πολλούς μήνες κάθε βράδυ αλλά σπάγαμε πλάκα και γενικά αυτή ήταν η διασκέδασή μας. να δώσω ένα παράδειγμα αν οι 4 μήνες που έπινες τον πάτο σου γινόντουσαν 10, τότε πιθανός να είχες πρόβλημα. Όπως αν αντί για αλκοόλ έπινες κόκα για 2 μήνες κάθε μέρα, τότε πάλι θα είχες πρόβλημα. είναι αναλόγως την ουσία και τον άνθρωπο. το οτι κάποιος έπινε για μια βδομάδα κόκα, και εδώ και ένα χρόνο δεν έχει ξαναπιει (οπότε δεν είναι εθισμένος), αυτομάτως η κοκαΐνη αποβάλει τον χαρακτηρισμό ναρκωτικό απο πάνω της; Στην ερώτηση για το αν το αλκοόλ είναι ναρκωτικό γιατί να απαντήσουμε οτι δεν είναι αφού έχει όλα τα συμπτώματα των ναρκωτικών; ειναι βλαβερό για την υγεία, προκαλεί εξάρτηση και ο χρήστης πολλές φορές είναι εκτός πραγματικότητας.
nikos21aek Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Ρε Κάιζερ πρέπει δηλαδή να γίνεις αλκοολικός ο ίδιος για να καταλάβεις τον εθισμό;Κάτσε κατέβαζε δύο μπουκάλια ουίσκι τη μέρα για 6 7 μήνες και έλα ξαναγράψε.
pournaras Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 1ον. Αλκοολικος γινεσαι μονο αν πινεις για καποιο συγκεκριμενο σκοπο (προβλημα θα ελεγα, που το "καταπραϋνεις", μεσω αλκοολ). Ανθρωπος που πινει για το χαβαλε του και για την παρεα του, και ενα μηνα σερι απο ενα μπουκαλι τη μερα να πιει, δηλητηριαση μπορει να παθει, αλκοολικος δε γινεται. Τωρα κατι ακυρα που μας πασαρουν οι αμερικανικες σειρες που το πιτσιρικι πινει ενα μπουκαλι βοτκα και την αλλη μερα το γραφει η μανα του στους ΑΑ (λες και το γραφει σε λεσχη), δεν ειναι πιστευω αξια σχολιασμου. 2ον. Αφου λοιπον δεν εχεις σκοπο (προβλημα) ωστε να σε ωθει να πιεις, καποια στιγμη ο ργανισμος θα αντιδρασει, θα σταματησεις, και ο οργανισμος θα παρει παλι τα πανω του και το συκωτι θα καθαρισει, ωστε να αντεξει την επομενη διαβολοβδομαδα. 2ον. Αν ομως εχουμε το 1ο (οτι υπαρχει σκοπος), ο αλκοολικος πλεον δε θελει ενα μπουκαλι τη μερα. Αυτος δεν περναει μερα που να μην μεθυσει ωστε να μη σκεφτεται το προβλημα του (πινω για να ξεχνω τον πονο μου). Ο οργανισμος του (το συκωτι του που πλεον αρχιζει και χαλαει), δεν καταφερνει να διωξει το αλκοολ σε ευλογο χρονικο διαστημα, και καθε μερα που περνα θελει κι απο λιγοτερο , και φτανει σε σημειο ακομη και με μια μπυρα ειναι σε κατασταση μεθης, απο κει και περα ειτε δεν πιει αλλο, ειτε πιει ενα κασονι μπυρες, ειναι το ιδιο. Εθισμος σιγουρα υπαρχει, αλλα χωρις δυνατο εξωγενη παραγοντα πρεπει να εισαι ο πιο αδυναμος χαρακτηρας του κοσμου για να γινεις αλκοολικος, απλα γιατι βγηκες εξω με την παρεα σου και τα τσουξατε.
Fidelio Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Παίδες κάνοντας πιστεύω μια μπακαλέ ανάλυση , αυτά ειναι γνωστά πράγματα που συζητάμε, οίτη ουσίες + ψυχολογικο προφιλ = Χ συμπεριφορά Στην ουσία μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και τις ...φακές. Στο ψυχολογικό προφίλ μπορείτε να βάλετε αν θέλετε , σύστημα ιδεών , κοσμοαντίληψη, σύστημα αρχών αξιών κτλ Κατεμε η πιο πολύπλοκη μεταβλητή. Αν θέλετε μπορουμε να το κάνουμε (προφιλ = γονιδιακή προδιάθεση + ερεθίσματα εξωτερικού περιβάλλοντος). Την Χ συμπεριφορά μπορούμε να την χωρίσουμε χονδρικά σε δύο βασικά είδη , ένα εσωτερική και δύο εξωτερική. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να απαντά παράλληλα και με σωματικές προσαρμογές ξέρω γώ, πχ εξάντληση ή εγρήγορση κτλ και There you go Πιστεύω οτι ΟΤΑΝ δεν υπάρχει κάποια κατασκευαστικού τύπου αιτία (πχ βιολογική κατασκευή εγκεφάλου), κάνοντας τις απαραίτητες δοκιμές αλλάζεις την εξίσωση κατα το δοκούν. Προσοχή με την πρώτη ματαβλητή όμως λολ , μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω - κατα άλλα η προσωπικότητα δεν είναι κάτι έυκολο , δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη... Τέλος για κάθε επιθυμία για κατάργηση ενός εθισμόυ πχ νικοτίνης ακα τσιγάρο υπάρχει και το self manipulation ,εντοπίζεις τα αίτια και παραπλανείς κατάλληλα τον ίδιο σου τον εαυτό , ενδεχωμένος βέβαια για ορισμένους ανθρώπους η εξάρτηση από την νικοτίνη να είναι hardwired και να χρειάζεται και τεχνιτη παρέμβαση. Σπάνιο πιστεύω.
KaizerSoze Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Ρε Κάιζερ πρέπει δηλαδή να γίνεις αλκοολικός ο ίδιος για να καταλάβεις τον εθισμό;Κάτσε κατέβαζε δύο μπουκάλια ουίσκι τη μέρα για 6 7 μήνες και έλα ξαναγράψε. Αλλος αποκει. Να σου πω, εχω φιλο που τρωει καθε μερα 2 αυγα. Ειναι εθιστικα τα αυγα?
KaizerSoze Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Ποιο νοημα? Την αποψη μας λεμε. Και η αποψη μου ειναι η εξης. Ρε δεν πα να κατεβαζεις το Αρκαδικο Κελαρι καθε μερα...Μπορεις να σηκωθεις ενα πρωι και να το κοψεις έτσι ευκολα? Μπορει ο περισσοτερος κοσμος? Για μενα ναι, εχω πολλους φιλους που πινουν παρα πολυ και δεν ειχαν κανενα προβλημα οταν για τον Χ-Ψ λογο, οχι ιατρικο, χρειαστηκε να το κοψουν. Δεν θεωρω το αλκοολ τοσο εθιστικο οσο λενε ολοι, σε αντιθεση με το τσιγαρο ας πουμε που ειναι παρα πολλες οι περιπτωσεις που απλα δεν εχουν καταφερει να το κοψουν παροτι προσπαθησαν. Τι να κανουμε, ο καθενας λεει τα προσωπικα του βιωματα, και τα δικα μου ειναι οτι εχω δει πολλους φιλους να κανουν 2-3 τσιγαρα την μερα αλλα να μην μπορουν να το κοψουν και εχω δει επισης αρκετους να πινουν 6-7 ποτε καθε 2 μερες που ειμασταν εξω και να μην εχουν προβλημα να κανουν μετα κανα μηνα να πιουν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.