Προς το περιεχόμενο

Κατεβαστήρι με dual core atom cpu-Αξίζει;

Twisted_Wicked

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πιστευω οτι ο τιτλος τα λεει ολα. Εχω ηδη ενα linux based κατεβαστηρι με εναν Athlon 64 X2 3600+ (2000MHz 89W TDP ) s939 και σκεφτομαι να το αντικαταστησω με κατι σαν αυτο

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.522744

πιο πολυ για λογους οικονομιας στην καταναλωση ρευματος και ,ελπιζω, για λιγοτερο θορυβο.Με βασικο γνωμονα την οικονομια και οτι μιλαμε για αποκλειστικη χρηση ως κατεβαστηρι,τι εχετε να προτεινετε;

Δημοσ.

Θα σου έλεγα να προχωρήσεις στην αλλαγή αν το θες αποκλειστικά για κατεβαστήρι. Επίσης θα σου πρότεινα μήπως βρεις αυτή την μητρική, κυρίως λόγω του ότι έχει 2 θέσεις για RAM. Επίσης παίζει out-of-the-box με debian και αναγνωρίζονται τα πάντα.

Ενδεικτικά σου παραθέτω μερικές φώτο που ίσως σε βοηθήσουν ή αποτρέψουν από την αγορά του :

Μηνιαίο CPU Load

dhmiourgos.macabre-sunsets.awmn-cpu-month.png

Μηνιαίο Load Average

dhmiourgos.macabre-sunsets.awmn-load-month.png

Μηνιαίο Memory Usage

dhmiourgos.macabre-sunsets.awmn-memory-month.png

Το "κατεβαστήρι" τρέχει debian testing με LXDE και wine+utorrent. Δεν ξέρω τι σκοπεύεις να βάλεις εσύ, αλλά πιστεύω δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Όσον αφορά τον θόρυβο κάνει λίγο, αλλά αμα βρεις κάποιο αθόρυβο fan για να αντικαταστήσεις τους ήδη υπάρχοντες ίσως καταλήξεις με ένα αθόρυβο σύστημα.

Επίσης, αμα δεν το βιάζεσαι ίσως μπορείς να περιμένεις μέχρι τον Ιανουάριο να βγει ο καινούριος atom Ν450 (νομίζω).

Δημοσ.

Αν δεν είχες ήδη κατεβαστήρι, φυσικα θα σου πρότινα με κλειστά τα μάτια εναν Atom X2 (όχι σε ION αφου δεν χρειάζεσαι τα γραφικά).

κι εγώ εναν 330 θα χτυπίσω, σε αντικατάσταση καμμένης VIA ITX.

όμως, επειδή έχεις, δεν ξέρω το κόστος της νέας μητρικής (60-80 ε, και να μιλάμε μόνο για αγορά μητρικής και ολα τα αλλα κομματια να ερθουν απο τον AMD), πότε θα το αποσβέσεις σε ρεύμα.

Αν έκανες underclock τον amd, πχ. κατεβασμα της fsb μεχρι να πάει η cpu στο 1 Ghz, μπορει να έδινε αρκετή οικονομία (θα δοκιμάζα και απενεργοποίηση του cpu fan σε τέτοιες συχνότητες)

πάμε στις atom mobos (κοίταξα μόνο atom 330 και ελληνική αγορά):

οπως γραφουν τα review, η cpu ειναι πολύ οικονομική και με αξιοπρεπείς επιδόσεις, αλλα καθως πωλούνται μόνο ενσωματομένες στη μητρική, πρεπει να τις λαβουμε σαν 1 συσκευή. Το chipset 945GC που έδωσε η Ιντελ ειναι αρκετά ενεργοβόρο και ζεσταίνεται. Ειναι χαρακτηριστικό οτι τα ανεμηστηράκια αυτων των μητρικών ψύχουν το chipset, και όχι τις cpu.

Το ατού των 2 θέσεων για μνήμη, δεν με συγκινεί ιδιαίτερα. Με 512 Mb Ram ειναι πολύ ΟΚ για κατεβαστήρι, το 1 Gb υπεραρκετά, και τα 2 Gb πλεονασμός. ακόμη και τα όμως, 2 τα βρίσκεις σε ενα στικ.

o νέος N450 θα ειναι single core στα 1667, TDP 6.5 W. πάσσο για μένα :fear:

ο D510 θα ειναι dual, και 13W καθως η cpu θα ενσωματόνει και τη vga.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Atom_microprocessors

------------------------------------------------------------------------------------

αυτές που πρόσεξα, και γιατί:

Asrock A330GC & Asus AT3GC-I : gigabit lan

INTEL BOXD945GCLF2D : η φτηνότερη (στο skroutz.gr) gigabit lan, αλλα το φανακι της έχει κακη φήμη οσον αφορά το θόρυβο.

Foxconn 2Core Atom 45CSX : η φτηνότερη (μεταξυ 2 shops) και fanless

Δημοσ.
Το chipset 945GC που έδωσε η Ιντελ ειναι αρκετά ενεργοβόρο και ζεσταίνεται. Ειναι χαρακτηριστικό οτι τα ανεμηστηράκια αυτων των μητρικών ψύχουν το chipset, και όχι τις cpu.

Μηνιαίες Θερμοκρασίες

dhmiourgos.macabre-sunsets.awmn-sensors_temp-month.png

Δεν ξέρω ποια είναι ποια, αλλά υποθέτω ότι είναι :

Κόκκινη : CPU (ή chipset)

Μπλε : Chipset (ή CPU)

Πράσινη : Κουτί

Δεν ξέρω άμα είναι (υπερβολικά) υψηλές για atom, αλλά στο κουτί που είναι, με σχεδόν ελάχιστο airflow, πολύ στριμωγμένες καταστάσεις και 2 σκληρούς (34°C και 40°C), νομίζω δεν είναι πολύ άσχημα.

(Η μείωση των θερμοκρασιών προς το τέλος μάλλον οφείλεται στο ότι έβγαλε κρύο, μιας και ο υπολογιστής φιλοξενείται στην ταράτσα. Όσοι δεν ασχολούνται με το AWMN ίσως τους φανεί περίεργο)

Το ατού των 2 θέσεων για μνήμη, δεν με συγκινεί ιδιαίτερα. Με 512 Mb Ram ειναι πολύ ΟΚ για κατεβαστήρι, το 1 Gb υπεραρκετά, και τα 2 Gb πλεονασμός. ακόμη και τα όμως, 2 τα βρίσκεις σε ενα στικ.

Για κατεβαστήρι (ίσως) είναι (υπερ)αρκετά τα 2GB, αλλά γιατί να μην υπάρχει και η δυνατότητα αναβάθμισης? Ποτέ δεν ξέρεις. Πάντως, η A330GC δεν αναγνωρίζει πλήρως 4GB, μάλλον λόγου περιορισμού το chipset* (στο BIOS βλέπει 2χ 2GB, αλλά στο memory check στην αρχή εμφανίζει ~3.5GB. Το ίδιο και σε 64bit Windοws 7, ενώ το CPU-z έβλεπε 2χ 2GB, στις ιδιότητες του "My Computer" εμφάνιζε ~3.5GB. Και το Debian δεν αποτέλεσε εξαίρεση, αναγνωρίζοντας 3603752 kB.)

*Due to the chipset limitation, the actual memory size may be less than 4GB for the reservation for system usage under Windows® XP, Windows® XP 64-bit, Windows® Vista™ and Windows® Vista™ 64-bit.
Δημοσ.

Μήπως η υπόλοιπη χρησιμοποιείται για την κάρτα γραφικών (λογικά θα μπορείς να την μειώσεις από το BIOS αν θέλεις).

Δημοσ.

Το chipset της intel αναφέρεται ως ενεργοβόρο αν ψάξεις για συγκρίσεις μεταξύ mini ITX πλατφορμών, δηλαδή βασικά Intel Atom VS. VIA Epia.

λενε δηλαδή, οτι δεν ειναι δίκαιο να συγκρινουμε μόνο την κατανάλωση των επεξεργαστών (σε σχέση με την ισχύ), οπου η Ιντελ υπερέχει καθαρά,

ενώ αν συγκρίνεις κατανάλωση mobo+cpu τα πράγματα εξισοροπούνται, απλά επειδη η ιντελ δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στο chipset (και προς το παρόν, αυτό ειναι και το μοναδικό διαθέσιμο για atom 330 ).

Φυσικά δεν συγκρίνω Atom με πλατφόρμες s.775, ΑΜ2+/3, 939, και άλλα αποκλειστικώς desktop συστήματα. σιγουρα ειναι πιο οικονομικός.

------------------------------------------------------------------

Το θέμα θερμοκρασία, μας αφορά για το κατα πόσο μπορούμε να φτιάξουμε ενα fanless συστημα. Για το θόρυβο.

Σε ταρατσο-pc δεν με ενδιαφέρει ο θορυβος. Οτι φανακι και να έχει, έξω δεν ενοχλεί.

και 90 βαθμούς να σηκώνει το τσιπ, εμένα προσωπικά δεν μ'ενδιαφέρει, δεν θα ακουμπαω το χέρι μου πάνω :-D . Αλλα να μου εγγυάται κάποιος (ο m/b maker) οτι θα δουλευει για τουλαχιστον 2 χρόνια με αυτες τις θερμοκρασίες.

Δεν ξερω πώς η Foxconn πουλάει ακριβώς το ίδιο chipset+cpu χωρις fan, ενω οι άλλοι με φαν, αλλα αφου το πουλάει, θα ισχύει και οι εγγύηση οτι έτσι θα μπορέσει να δουλέψει.

----------------------------------------------------------

Ναι, πολύ καλύτερο το 945GSE , αλλα σε οσες μητρικες το εχω δει, φοράνε single core atoms (N270). Αν αρκείσαι σε αυτους, και την βρεις σε λογική τιμή, μια χαρά ειναι.

Five Atom Mini-ITX Boards Reviewed

Δημοσ.

Ευχαριστω για τις γρηγορες απαντησεις :-)

Επειδη εχετε πει πολλα και σωστα πραγματα δεν θα ξεκινησω multi quote αλλα θα επισημανω καποια σημεια.

Εχω διαβασει για τον διαδοχο του atom αλλα η κοντινοτερη ημερομηνια ειναι ιανουαριος οποτε δεν μπορω να περιμενω.

Δεν με ενδιαφερει αν η mobo θα εχει 2 mem slots.Το ενα ειναι αρκετο και αν αποφασισω να το συνδιασω και με 2 gb ram θα ειναι υπεραρκετο.

Foxconn 2Core Atom 45CSX - Δεν ηξερα καν οτι ειχε φερει και το πλαισιο atom mobo ποσο μαλλον μια fanless.Πολυ καλο κομματι αλλα το giga eth ειναι σημαντικο κομματι,τουλαχιστον για μενα, σε ενα κατεβαστηρι.

Random θα ακολουθησω την συμβουλη σου και θα δοκιμασω underclocking/undervolting για αρχη και μετα βλεπω αν θα παω οντως για αντικατασταση.

Λοιπον εχουμε και λεμε:

Για αρχη εχω ριξει την συχνοτητα απο τα 2 στο 1 (απο linux εβαλα powersaver governor στο cpufreq) αλλα δεν εχω δει αρκετη μειωση στα temp,απο 36,5 εχει πεσει στα 32,5 με το fan τερμα.Δικαιολογειται τοσο μικρη διαφορα η πρεπει να παιξω και με undervolting;

Δημοσ.

Random θα ακολουθησω την συμβουλη σου και θα δοκιμασω underclocking/undervolting για αρχη και μετα βλεπω αν θα παω οντως για αντικατασταση.

Λοιπον εχουμε και λεμε:

Για αρχη εχω ριξει την συχνοτητα απο τα 2 στο 1 (απο linux εβαλα powersaver governor στο cpufreq) αλλα δεν εχω δει αρκετη μειωση στα temp,απο 36,5 εχει πεσει στα 32,5 με το fan τερμα.Δικαιολογειται τοσο μικρη διαφορα η πρεπει να παιξω και με undervolting;

Aπαντησες μονος σου...:-)

Δημοσ.

Με ΜΟΝΗ δικαιολογία την κατανάλωση δεν αλλάζουμε κατεβαστίρι!

Εάν σκεφτούμε γενικότερα τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα γίνει αντιληπτό

Ότι καλύτερα να κρατήσεις και να μη πετάξεις το παλιό PC (και ας καίει κάτι παραπάνω)

Παρά να αγοράσεις ένα νέο (που η κατασκευή του έχει επιπτώσεις)

Και να μη ξεχνάμε ότι

Η επαναχρησιμοποίηση είναι η καλύτερη ανακύκλωση!

Δημοσ.

Απ' ό,τι κατάλαβα, εννούσε την κατανάλωση ρεύματος που κάνει ο ίδιος. Και τον αντίκτυπο που έχει στην τσέπη του. Όχι τον αντίκτυπο που θα έχει αθροιστικά μαζί με την κατανάλωση του υπόλοιπου πλανήτη στο περιβάλλον ...

Δημοσ.
Απ' ό,τι κατάλαβα, εννούσε την κατανάλωση ρεύματος που κάνει ο ίδιος. Και τον αντίκτυπο που έχει στην τσέπη του. Όχι τον αντίκτυπο που θα έχει αθροιστικά μαζί με την κατανάλωση του υπόλοιπου πλανήτη στο περιβάλλον ...

Undervolting ε;Πρεπει να αποκτησω νεο skillset δλδ... :fear:

tmjuju -> ο,τι ειπε ο parsifal :-D :-D :-D

Οκ, my bad,

Τότε ότι είπε ο random

όμως, επειδή έχεις, δεν ξέρω το κόστος της νέας μητρικής (60-80 ε, και να μιλάμε μόνο για αγορά μητρικής και ολα τα αλλα κομματια να ερθουν απο τον AMD), πότε θα το αποσβέσεις σε ρεύμα.

Καλό απόγευμα σε όλους :-)

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Foxconn 2Core Atom 45CSX : η φτηνότερη (μεταξυ 2 shops) και fanless

να προσθέσω κατι τελευταίο στο θέμα, μηπως κάποιος το βρει μελλοντικά, με αναζήτηση,

καθώς αγόρασα τη συγκεκριμένη Foxconn 45CSX.

ο κυριοτερος λόγος που την προτίμησα ηταν η απουσία fan, μετά η τιμή, και ύστερα το κατάστημα.

με 2 μερες χρήση, προς το παρόν ειμαι πολύ ΟΚ.

δεχτηκε τα xp χωρις πρόβλημα, εγκατασταση απο usb stick, drivers στο cd της, απενεργοποίηση περιττών υπηρεσιών και boot ταχύτατο, αθόρυβη,

δεχτηκε τροφοδοσία απο το παλίο psu (καλώδιο 20-pin) σε υποδοχή atx 24-pin.

το μόνο "αλλά", που βλακωδώς δεν το είχα προσέξει ειναι οτι δεν διαθέτει θύρα IDE, για σύνδεση παλαιών δισκων και cdrom .

(δεν το πρόσεξα ισως επειδή όλες οι άλλες μητρικές Atom/socket 479 που έχει το e-shop διαθέτουν IDE).

είχα σκοπό να της βάλω εναν 2,5'' ide που ειχε το προηγούμενο κατεβαστήρι, και τη στιγμή που πιάνω το δίσκο, έμεινα με το... μαρκούτσι στο χέρι! :lol:

και η πλάκα ειναι οτι στη συσκευασία της (bulk) οι foxconn/πλαίσιο σου τη συνοδεύουν με drivers cd, 3 sata cables (εχει 2 sata ports), και.. 1 IDE cable !!!! :confused: :confused:

το καλώδιο ide ειναι foxconn. όχι ενα καλώδιο απο το καλάθι του συναρμολογητή οτι νά' ναι.. τυπωμένο logo πάνω, επώνυμο καλώδιο, όχι παίζουμε :lol: :lol: :lol:

τεσπα, ευτυxώς είχα 1 αποσυρμένο sata 3.5'' και έκανα τη δουλειά, αλλα.. στο λαιμό μου έκατσε η αφηρημάδα μου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...