GBar Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Καλησπέρα σας παιδιά, μόλις πριν απο λίγο εγκατέστησα το Linux ubuntu 9.04 εκδοση στο pc μου το οποιο εχει και windows xp service pack 2 επάνω του. Η εγκατάσταση έγινε με βάση αυτόν τον οδηγό και πήγαν όλα περίφημα. Κατα την εγκατάσταση ακολούθησα το εξής partition "Install them side by side, choosing between them at each startup" καθότι ασχετος και εκ πρωτης ανάγνωσης μου φαίνεται η πιο καλή επιλογή για να μπορώ να μπαινω και windows οποτε μου χρειάζεται. Μετά το τέλος της εγκατάστασης και ενω όλα πανε ρολόι μου εμφανίζεται το παραθυρο για update ( βλ .πρωτη επισύναψη). Και αφού πατώ " install updates " μου εμφανίζει το δευτερο παραθυρο (βλ. δευτερη επισύναψη). Και λογικά παγώνω γιατι δεν ξέρω τι να κάνω ! Υπάρχει δυνατότητα να γινει αυτό που μου λέει; Χωρο εχω κάπου 20Gb ελεύθερα στο δίσκο μου. Δηλώνω παντελώς άσχετος με linux και συγχωρήστε μου αν υπάρχει αντιστοιχο υπάρχον θέμα το οποίο δεν βρήκα. ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
macabre_sunsets Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Άνοιξε ένα terminal/κονσόλα και δώσε την εντολή "df -h" και post-αρε το αποτέλεσμα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
linuxovios Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Τώρα το γιατί παραπέμπεις αρχάριο σε κονσόλα, καθοδηγώντας τον να δώσει μια εντολή που δεν καταλαβαίνει και ενδεχομένως φοβίζοντάς τον, μου είναι ακατανόητο... Τόσο δύσκολο είναι να του πεις να δει από administration --> system monitor --> file system τον ελεύθερο χώρο που έχει ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
macabre_sunsets Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Τόσο δύσκολο είναι να του πεις να δει από administration --> system monitor --> file system τον ελεύθερο χώρο που έχει ? Δεν έχω δουλέψει GNOME ώστε να ξέρω τι επιλογές έχει, για αυτό και παρέπεμψα σε κονσόλα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GBar Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 df(κενό)-h και μου εβγαλε αυτό... thanks για την γρήγορη επέμβαση Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GBar Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 System Monitor το γλυτώνω το format??? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
linuxovios Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Όπως καταλαβαίνει και εσύ, έχεις δώσει ελάχιστο χώρο στο linux partition και δεν υπάρχει χώρος για τίποτα (99% κάλυψη). Δε χρειάζεται format, χρειάζονται καμιά 10αριά GB ακόμα στο linux partition ώστε να μπορείς να δουλέψεις άνετα. Αν τα έχεις, τότε μπουτάρεις από το live-cd (που φαντάζομαι ότι έχεις), τρέχεις τον gnome partition editor από system --> administration και δίνεις παραπάνω GB στο linux partition τα οποία τα αφαιρείς από το win partition. Φαμτάζομαι ότι 10 GB θα τα έχεις... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GBar Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Όπως καταλαβαίνει και εσύ, έχεις δώσει ελάχιστο χώρο στο linux partition και δεν υπάρχει χώρος για τίποτα (99% κάλυψη). Δε χρειάζεται format, χρειάζονται καμιά 10αριά GB ακόμα στο linux partition ώστε να μπορείς να δουλέψεις άνετα. Αν τα έχεις, τότε μπουτάρεις από το live-cd (που φαντάζομαι ότι έχεις), τρέχεις τον gnome partition editor από system --> administration και δίνεις παραπάνω GB στο linux partition τα οποία τα αφαιρείς από το win partition. Φαμτάζομαι ότι 10 GB θα τα έχεις... εκ των υστέρων ναι το ειδα, αλλα δεν το ήξερα με βάση τον οδηγό που ακολούθησα οτι θα μου συνέβαινε αυτο... 10Gb ναι έχω αλλα δεν ξέρω αν θα καταφέρω να κάνω το partition με βάση την διαδικασιά που περιέγραψες. Όλα αυτα θα γίνουν σε περιβάλλον linux έτσι (???) και οχι σε μαυρο μπλε οθόνες που δεν ξέρω καν να τις διαχειρίζομαι. Επίσης κάτι πιο συγκεκριμένο για το πως θα γινει το partition (δηλ. τι επιλογές θα έχω στην διάθεσή μου) ???για να μην τα θαλασσώσω 2η φορά partition editor αυτη την στιγμή πάντως δεν βλέπω φαντάζομαι θα εμφανιστεί οταν θα κανω boot απο το cd έτσι???? ευχαριστώ πολύ για την διάθεση και συγγνωμη που σε κουράζω linuxovie τέτοια ώρα με τις noobish ερωτήσεις μου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
linuxovios Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Ναι, γίνεται από γραφικό περιβάλλον. Κανονικά δε θα χρειαζόσουν καν το live cd (μπορείς να εγκαταστήσεις τον partition editor και στην τρέχουσα εγκατάσταση , αλλά δεν έχεις χώρο). Η διαδικασία είναι απλή. (κάνε πρώτα backup τα δεδομένα σου, μη γίνει καμιά πατατιά) 1) defrag στα windows 2) μπουτάρεις από live cd 3) με τον partition editor κάνεις resize το partition των windows ( - 10 GB) 4) δίνεις τα 10 GB στο partition του ubuntu. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 04:27 ---------- Αν κάτι δεν καταλαβαίνει, πόσταρε με screenshot το σημείο που "κολλάς" για να σου δώσω αναλυτικές οδηγίες. Υ.Γ. Πάω για ύπνο τώρα, τα λέμε αύριο ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 04:29 ---------- Δες οδηγίες : http://gparted.sourceforge.net/larry/resize/resizing.htm Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GBar Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 έκανα defrag, backup και ολα ενταξει μεχρι εδω. Κάνω boot απο το cd και μου βγαζει τις αρχικές επιλογές πχ try ubuntu without any change on your hard disk install ubunt κλπ κλπ τελικά ξαναμπήκα στο ubuntu απο το εκει menu (απ' όπου και σου γραφω τωρα) και gnome partition editor με βάση το path που μου ειπες δεν υπαρχει πουθενά... εχω available 119.1mb αρκεί για το gparted να το κατεβασω και να το εγκαταστήσω??? γιατι ακρη ακόμα δεν μπορώ να βγάλω... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
linuxovios Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Υπάρχει στο live cd (επιλογή "try ubuntu" ) 100% . Δε θυμάμαι αν είναι στο preferences ή στο administration menu. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 17:56 ---------- εχω available 119.1mb αρκεί για το gparted να το κατεβασω και να το εγκαταστήσω??? γιατι ακρη ακόμα δεν μπορώ να βγάλω... Νομίζω ότι επαρκεί ο χώρος. Δοκίμασε να το εγκαταστήσεις από το add/remove programs στο applications menu Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GBar Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2009 λοιπον , έκανα τα βήματα οπως επρεπε και εφτασα στην παρακατω κατασταση οπως βλεπεις στην εικόνα... το θέμα ειναι οτι τον χώρο που δημιούργησα δεν μπορώ να τον χρησιμοποιήσω στα Linux... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
linuxovios Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 1) Καλύτερα να το είχες κάνει ext4 είναι ΑΠΕΙΡΑ πιο γρήγορο 2) Νομίζω ότι το unallocated πρέπει να το επιλέξεις και να το κάνεις ext3 3) Μετά επιλέγεις το sda5 και το κάνεις resize. Ή τέλος πάντων κάπως έτσι (δεν μπορώ να δημιουργήσω αντίστοιχο σενάριο στο pc μου για να σου πω ακριβώς τα βήματα) ΥΓ : είναι το linux Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
GBar Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 όλα ok!!! έκανα format και τελειωσε το ζήτημα αφησα μονο το linux και ειναι ολα μια χαρα!!! ευχαριστώ για όλα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.