Super Moderators Snoob Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Ο λόγος που χρησιμοποίησα τον όρο "νόμιμη υποχρέωση" ήταν ακριβώς για να αποφύγω κάθε συζήτηση περί ηθικής. Η στρατιωτική θητεία είναι νόμιμη υποχρέωση των ανδρών Ελλήνων υπηκόων. Δε συζητώ αν ωφελεί, τι μαθαίνει ο κληρωτός, αν θα ήταν καλύτερα να μην πήγαινε, αν μας βγαίνει στο οικονομικό κόστος και την πληθυσμιακή βάση η συντήρηση επαγγελματικού στρατού. Αν χρειάζεται καν στρατός. Αυτά είναι άλλα θέματα. Για να μη βγούμε τελείως offtopic, η άποψή μου στα παραπάνω ερωτήματα είναι με τη σειρά ναι, διάφορα, όχι, όχι, ναι. Αν ο ts έχει πράγματι ζήτημα, πιστεύω ότι θα βρει άκρη. Αν πάει με τη λογική "ας πω ότι υπάρχει θέμα, σιγά μη με κρατήσουν", κινδυνεύει να μπλέξει.
ikaruga24 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δεν μπορω να πω οτι συμπασχω αλλα θα συμφωνησω οτι ειναι μια παπαρα και μιση ο ΕΣ και αν το σκεφτω καλα μαλλον θα τον απεφευγα αν μπορουσα εκεινη την περιοδο που εκανα και 18 μηνες. Το μονο καλο που κερδισα απο τον ΕΣ ηταν οτι υπηρετησα τους τελευταιους 6 μηνες μου στην K-FOR (και οχι δεν χρειαζοσουν βυσμα για να περασεις γιατι υπηρχαν φασαριες τοτε εκει και λιγοι δηλωναν για να πανε). Τωρα πλεον που ειναι 9 μηνες (!!! τι μαλακας που ημουν) απλα θα πηγαινα και θα τελειωνε γρηγορα. Το τι λεφτα εφαγα τον πρωτο χρονο απο τους δικους μου δεν λεγεται. Αν δεν πας κανενας δοκιμος τοτε ετοιμασου να "αρμεξεις" τους δικους σου κανονικα. Με τοσους λιγους μηνες πλεον εγω χαλαρα πηγαινα δοκιμος παντως.
washcloud Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Ο λόγος που χρησιμοποίησα τον όρο "νόμιμη υποχρέωση" ήταν ακριβώς για να αποφύγω κάθε συζήτηση περί ηθικής. Η στρατιωτική θητεία είναι νόμιμη υποχρέωση των ανδρών Ελλήνων υπηκόων. Δε συζητώ αν ωφελεί, τι μαθαίνει ο κληρωτός, αν θα ήταν καλύτερα να μην πήγαινε, αν μας βγαίνει στο οικονομικό κόστος και την πληθυσμιακή βάση η συντήρηση επαγγελματικού στρατού. Αν χρειάζεται καν στρατός. Αυτά είναι άλλα θέματα. ...λειτουργεί όμως "προπαγανδιστικά" ακόμα και η "απλή υπενθύμιση" της νομίμου υποχρεώσεως, γι' αυτό και την εξέλαβα -και συνεχίζω να την κατανοώ ως τέτοια- ως ηθική προσταγή, με την οποία απλά τυχαίνει να μη συμπάσχω όπως προείπα. Το τί είναι νόμιμο άλλωστε και τι θα έπρεπε ή όχι να είναι, ΠΑΝΤΑ περνάει από φίλτρα ηθικής. Κατά τ' άλλα, ναι, να είναι προσεκτικός/σίγουρος/σοφός με το τί θ' αποφασίσει να κάνει, μιας και όπως "διαφαίνεται" θέλει απλά να τον γλυτώσει, χωρίς να έχει "ουσιαστικό πρόβλημα" - όχι τόσο για να μην έχει "μπλεξίματα" -που δε νομίζω να έχει σε καμμία περίπτωση- απλά για να μην "τυραννηθεί" (πολύ πιθανώς) αδίκως...
Super Moderators Snoob Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Λοιπόν, το θέμα έχει ως εξής: Το offtopic, εφόσον το ερώτημα έχει συγκεντρώσει συναφείς απαντήσεις, μένει. Το offtopic που σχολιάζει το υφιστάμενο offtopic (πέραν του ότι απάντηση είχε δοθεί αλλά προφανώς μιάμιση σελίδα θέμα είναι πολύ και πρέπει να εκφέρουμε άποψη διαβάζοντας τα δύο τελευταία μηνύματα) σβήνεται, καθώς και ό,τι το σχολιάζει. Απορίες, αντιρρήσεις, αναθέματα, με προσωπικό μήνυμα. Οι κανόνες γνωστοί, έμπειρα μέλη είστε, μη λέμε τα ίδια πράγματα συνέχεια. Ευχαριστώ.
sugata Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 συνοψίζοντας: θεωρείς ρε άρχοντα τόπικ στάρτερ ότι σε συμφέρει να περάσεις από εξεταστική επιτροπή φέτος, του χρόνου, και του παραχρόνου, χάνοντας 3 χρόνια στο συνολάκι (με κίνδυνο τη 2η και 3η φορά να τον πιεις αν δεν έχεις βυσματάκι, οπότε να υπηρετήσεις όπως και να έχει), αντί να πας τώρα και να κάνεις το εννιάμηνο; αν ναι, πάνε κάνε το. δι έντ. επιπτώσεις, πλέον, δεν έχεις (σε μερικά σώματα δεν μπορείς να μπεις, αλλά ψέστηκες). χάσιμο χρόνου πάντως, θα έχεις. for sure.
Physics_Rulez Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 μόνο σε σώμα ασφαλείας δεν μπορείς να δουλέψεις πάντως. όλα τα άλλα χωρίς κανένα πρόβλημα. Κατά πόσο είναι σωστό αυτό τώρα... Δηλαδή ένας που έχει πάρει Ι5 ψυχολογικό μπορεί να δουλέψει κανονικά; Ο εργοδότης μπορεί να το γνωρίζει; Φαίνεται στο χαρτί της απόλυσης;
sugata Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Όχι. Η τιμημένη Αρχή Προστασίας Προσ. Δεδ. (ειρωνικό το "τιμημένη) έχει απαγορεύσει να αναγράφεται ο λόγος. Αναφέρεται μόνο αν πήρες απαλλαγή ή εκπλήρωσες την στρατιωτική σου υποχρέωση . Τώρα στο ότι αναγράφει την απαλλαγή, μπορεί κάλλιστα ο ιδιώτης εργοδότης να πει "εγώ μια χαρά τον βλέπω, και πήρε απαλλαγή; αααα, δε θέλω τέτοιους" (υπάρχει σαν σενάριο, ειδικά αν ο εργοδότης είναι παλιάς κοπής/αρχών/θεσμών γουατέβερ). Και δεν μπορείς να πεις και τίποτα.
Lucifer Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Επιπλέον σόρρυ κι όλας ε, αλλά άμα περιμέναμε το ψυχολογικό του 401 να μας πει αν είμαστε καλά, να ξέρω ρε παιδί μου πως και εγώ είμαι ψυχάκιας μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Η μόνη χρησιμότητα γι αυτό είναι σε αρνητική βάση: δεν ξέρω κανέναν που να ρώτησε "αυτός είναι στα λογικά του;" ενώ ξέρω για περιπτώσεις που ενώ δε θα τους περνούσε από το μυαλό, είδανε "απαλλαγή" και ρίξανε Χ. Άμα ο εργοδότης κόπτεται τόσο πολύ, ας ζητάει χαρτί ψυχολόγου ανεξαρτήτως στρατού, απαλλαγής, καλής γραβάτας και αστυνομικής ταυτότητας. Είδαμε και πως δούλεψε το ψυχολογικό τεστ στην τελευταία περίπτωση ε. Στην τελική, οι χώρες που δεν έχουν υποχρεωτική στράτευση, είναι τίγκα στους τρελούς ε.
johnkal Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Προσωπικά στο στρατό, έχω δει άτομα με πραγματικά ψυχολογικά προβλήματα που υπηρετούν κανονικά την θητεία τους ..και άτομα που δεν έχουν τίποτα, να το παίζουν τρελοί, παίρνοντας το πολυπόθητο χαρτί (Ι5)..! Το συμπέρασμα που έβγαλα, είναι ότι πρέπει να τους πεις εσύ ότι είσαι τρελός ή να συνοδεύεσαι την ημέρα που θα παρουσιαστείς από κάποιο δικό σου άτομο. Αλλιώς δεν ασχολούνται καν μαζί σου. Εν τέλη συμφωνώ με τον Lucifer, από τα στρατιωτικά ψυχιατρεία δεν μπορείς να μάθεις τίποτα.
sugata Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δεν είπε κανείς ότι μαθαίνεις κάτι από κει, για το αν είσαι ψυχολογικά καλά ή όχι. Δεν εννοούσα ότι δε θα σε προσλάβει κάποιος εργοδότης επειδή θα νομίσει ότι, αφού είσαι αρτιμελής, και έχεις πάρει απαλλαγή, δεν θα είσαι στα καλά σου. Το αντίθετο. Μια χαρά στα καλά σου μπορεί να θεωρήσει ότι είσαι. Μπορεί όμως να του κάτσει άσχημα (ειδικά αν είναι κάποιας ηλικίας) το γεγονός ότι πήρες απαλλαγή απλά για να τη σκαπουλάρεις. Συγνώμη αν καταλάβατε άλλο από αυτό που ήθελα να πω, δεν το έγραψα σωστά.
Lucifer Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Ε καλά δεν πειράζει, προέκυψε άλλο ένα "θέμα" έτσι. Κατά τα άλλα, δε μπορώ να καταλάβω γιατί να τον πείραζε κάποιον κάτι τέτοιο, εκτός αν ήταν κανένας στρατόκ__λος.
sugata Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Πιστεύω ότι είναι ψυχολογικό το θέμα, ειδικά στους +40 (πλέον) άντρες. Αν ακούσεις πατεράδες να συζητούν για την εποχή που πήγαν αυτοί στρατό, και τις (συγκριτικά με μας, και πιστεύω έτσι είναι) δυσκολίες και κακουχίες που πέρασαν, ελέω άλλων εποχών και καταστάσεων, θα καταλάβεις ότι ακόμη πιστεύουν στο "όταν πας στρατό, γίνεσαι άντρας". Κατά συνέπεια, εφόσον δεν έχεις κάποιο πρόβλημα ψυχοπαθολογικό για να μην πας, είσαι ότι μπορούν να σου προσάψουν εκείνη τη στιγμή. Κάποιους αυτό δεν τους επηρρεάζει. Κάποιοι άλλοι όμως οι οποίοι δίνουν περισσότερη ίσως βάση στα λόγια ενός μεγαλύτερου (ιδίως αν αυτός είναι ο ίδιος τους ο πατέρας) προσβάλλονται, πληγώνονται, και τελικά κάνουν αυτό που στην αρχή δεν ήθελαν, να πάνε στρατό. Κορυφαία "σύγκρουση" γενεών σ' αυτό το θέμα: στα πλαίσια συζήτησης φαντάρου - πατέρα. - Άσε κάνει κρύο στην τάδε περιοχή, 0 βαθμούς επί μια βδομάδα, μας τρέχουν κάθε μέρα χωρίς λόγο κτλ κτλ. είχα να βγω εξοδούχος δυο βδομάδες. απάντηση πατέρα: - Σιγά ρε. Όταν εγώ ήμουν... και κάπως έτσι ξεκινά το παραμύθι... Επειδή λανθασμένα συγκρίνουν δυο διαφορετικές εποχές, μπορεί να μη δεχτούν ότι κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι στρατόκ__λοι.
liopyr Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2009 santafanouris, Αν και η απάντηση έχει δωθεί ήδη, την αναφέρω ξανά σε περίπτωση που μπερδεύτηκες. Ο λόγος που έχεις απαλλαγεί από τον στρατό είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, και δεν μπορεί να το γνωρίζει κανένας άλλος εκτός από εσένα. Οπότε, φυσικά και μπορείς να βρεις δουλειά οπουδήποτε, είτε αυτό λέγεται ιδιωτικός είτε δημόσιος τομέας (και όπου είναι απαραίτητη η απόλυση ή η νόμιμη απαλλαγή για να διοριστείς). Το χαρτί που θα πάρεις απλά αντί για απόλυση θα λέει απαλλαγή. Προφανώς και δεν αναφέρει αν είναι ψυχολογικού ή παθολογικού λόγου. Αν ένας εργοδότης είναι τόσο περίεργος και θέλει να μάθει ή δεν σε προσλάβει γι'αυτό τον λόγο, ξανασκέψου κατά πόσο αξίζει εσύ να δουλέψεις για έναν τέτοιο τύπο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πάντως ένα "έχω πάει στρατό" αρκεί. Από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσω να μη βγω πολύ offtopic λέγοντάς σου την άποψή μου για τον αν αξίζει να πάρεις ι5 ή είναι προτιμότερο να υπηρετήσεις, άσχετα από το τι έκανα εγώ. (αν όμως γραφτούν ανακρίβειες και παραμύθια στο συγκεκριμένο θέμα, θα επανέλθω). Θα σου πω για τα διαδικαστικά, και διάλεξε εσύ ότι πιστεύεις πως είναι καλύτερο για εσένα. Ότι και να αποφασίσεις, το μόνο σίγουρο είναι πως θα νιώσεις στο πετσί σου την πιο extreme μορφή που μπορεί να πάρει η γραφειοκρατία. Ο ένας δρόμος είναι να μπεις για 9 μηνες και να υπηρετήσεις, με όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται η θητεία και είναι λίγο-πολύ γνωστά, και όταν τελειώσεις να τους γράψεις στα έτσι σου και να συνεχίσεις την ευχάριστη ζωή σου. Ο άλλος της απαλλαγής. Βασικά αρνητικά: Αν δεν έχεις κάποιο τραγικά ακραίο και άνοσο ψυχολογικό πρόβλημα, θα σου φορτώσουν θες δεν θες 2 χρόνια αναβολής, που μπορεί να σπάσει σε 2 μονοετείς, 4 εξάμηνες ή και συνδυασμός των παραπάνω. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, αναλόγως τι αναβολή θα πάρεις, θα πρέπει να αφιερώσεις κάποιες ατελείωτες μέρες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του στρατού. Ένα παράδειγμα: Σου έρχεται το χαρτί να μπεις. Είτε μέσα από το στρατόπεδο είτε μέσω φρουραχείου (προτείνω τον δεύτερο τρόπο), ζητάς αναβολή. Περνάς από κάμποσα γραφεία, ένα ψυχολόγο στο 414, και μία επιτροπή που την επικυρώνει. Αυτή η διαδικασία είτε μέσω μέσω στρατοπέδου είτε μέσω φρουραρχείου μπορεί να πάρει εώς και 3 ατελείωτες ψυχοφθόρες μέρες, και μπορεί να χρειαστεί να την επαναλάβεις εώς και 4 φορές, (εξαρτάται από την διάρκεια των αναβολών, όπως σου είπα και παραπάνω). Έχε επίσης υπ'οψη σου, πως ακόμα και αν πάρεις i5, υπάρχει πάντα ένα ενδεχόμενο να σε ξανακαλέσουν για επανεξέταση, όπως έκαναν τότε με την υπόθεση Παπακαλιάτη και τραβάγαν ξανά τον κόσμο για εξετάσεις. Αυτή είναι όλη η δυσκολία και η ταλαιπωρία. Ταλαιπωρία που στην άλλη περίπτωση βέβαια θα την ζήσεις 9 μήνες... Τελος, αν θες να πάρεις απαλλαγή, εύκολα ή δύσκολα θα την πάρεις. Μη σε τρομάζουν διάφορες ιστορίες, πολλοί ακούνε επιτροπή και φαντάζονται κάνα στρατοδικείο με εκτελεστικό απόσπασμα δίπλα.. Ένα λυόμενο είναι έξω από το 401, με τρεις καρεκλοκένταυρους συνήθως μέσα, όπου ο ένας το παίζει ψαρωτικός για το style και τα μάτια του κόσμου, και οι άλλοι κοιτάνε το ρολόι τους και μετράνε δευτερόλεπτα να την κάνουν και να πάνε να χλαπακιάσουν. Τώρα, αν είναι πιο εξευτελιστικό να παίξεις ένα 5λεπτο θέατρο σε 2 γιατρούς από το να υπακούς 9 μήνες στις ορέξεις και τα κόμπλεξ που κουβάλαει κάθε αγάμητος βλαχοκαραβανάς (συγνώμη για τα κοσμητικά είναι μέρος της ψυχοθεραπέιας μου), το αφήνω στην κρίση σου. nuff said, καιρό είχα να απλώσω σεντόνι.
random Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2009 ενα οφφτοπικ κι εγώ, για το "χαρτί".. Απολύθηκα στα 21. Μετά τη θητεία εχω προσληφθεί σε 6-7 ιδιωτικές εταιρείες (αν θυμαμαι καλώς). Οι 3, σχετικά μεγάλες (ΑΕ, εισηγμένες). Καμία τους δεν μου ζήτησε το χαρτί της απόλυσης. Μία απο τις 7, μου είχε ζητήσει αντίγραφο ποινικού μητρώου. Το "ξεχασα", το ξέχασαν, και τελικά ποτέ δεν το είδαν. Στις αγγελίες όλοι ζητάνε (Στρατιωτικές υποχρεώσεις εκπληρωμένες), που -imho- με τα φτωχά μου ελληνικά- σημαίνει "να μην έχεις εκκρεμμείς υποχρεώσεις με τα στρατά". και στα βιογραφικά μου αυτό γράφω. Στρατιωτικές υποχρεώσεις: εκπληρωμένες . δεν χρειάζεται να γράψεις "υπηρέτησα", "εκανα 1 χρονο Ναυτικό", ή "απηλάγην λόγω Χ,Ψ,Ζ". Απο κει και πέρα, το μόνο που υπάρχει ειναι η καλή πίστη μεταξύ σας. Εννοείτε οτι αν του εμφανιστείς μια μέρα με ... "αφεντικό, σορρυ, θα λειψω 8-9 μηνες, με καλέσανε φαντάρο!!! οταν γυρίσω θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε εκεινη την κουβεντούλα για την αύξηση;", μην περιμένεις κατανόηση. Αν πας για Δημόσιο, εκει θα στο ζητήσουν, αλλα αυτος που θα το διαβάσει , 100000%, δεν δίνει δεκάρα τι γράφει. Του αρκει που του το φέρνεις, να το πρωτοκολλήσει, να σχολάσει μι ώρα αρχίτερα
user12 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2009 Νταξει το κανατε το θεμα σαν τις εκλογες αμα δεν πας δεν τρεχει και τιποτα, να μπορεις βγαλτην Ι5 και μετα λετε για τους πολιτικους και την κοινωνια την πλανευτρα. Αν μπορεις να σκωτοσεις και να μην σε πιασουν καντο κι ολας.Οτι να ναι
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.