nurse Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Η παρουσία ενός bad sector σε σκληρό δίσκο είναι αρκετή για αίτημα αντικατάστασής του; Έχω εδώ και ένα χρόνο ένα δίσκο WD. Είναι σαφώς εντός εγγύησης και διαπίστωσα πρόσφατα την παρουσία ενός bad sector μεγέθους 50Mb. Με προβληματίζει το γεγονός του πως θα πρέπει να χειριστώ το θέμα. Να πάω στο γνωστό ιντερνετικό κατάστημα και να τους ζητήσω αντικατάσταση; Να απευθυνθώ στη WD; Παρακαλώ όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει. Ευχαριστώ.
Γιάννης Platano Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Παρε backup οτι εχεις μεσα και ζητα αντικατασταση αμμεσα.
nurse Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Το backup το έχω πάρει. Απλά τι τους λέω ότι το διαγνωστικό της WD βρήκε χαλασμένο sector; Από την ιστοσελίδα της WD έχει κάνει κανένας καμία αντικατάσταση;
washcloud Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δε ρωτάς τηλεφωνικά στο συγκεκριμένο κατάστημα, κι αν σου πούνε τσουκ, να στείλεις ένα απλό mail στη WD να ρωτήσεις; ; Άλλωστε οι τελικοί αποδέκτες του δίσκου, αυτοί θα είναι. (νομίζω πάντως ότι το κριτήριο είναι να μην περάσει τα τεστ από το επίσημο της tool, και όχι απλά οι όσοι bad sectors)
PCharon Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Η παρουσία ενός bad sector σε σκληρό δίσκο είναι αρκετή για αίτημα αντικατάστασής του; ...διαπίστωσα πρόσφατα την παρουσία ενός bad sector μεγέθους 50Mb. Λάθος... Ένα bad sector στο δίσκο σου αποκλείεται να έχει μέγεθος 50ΜΒ. Το πιθανότερο είναι τα 50ΜΒ να αντιστοιχούνε σε πολλές χιλιάδες bad sectors. Να μην κάνεις κάποιου είδους low level format και τέτοια δοκιμαστικά πριν πας. Είναι ώρα να φύγεις προς περαίωση εγγύησης.
vagpap Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Τα διαγνωστικά που δίνει η WD βγάζουν κωδικούς σφάλματος. Αν ψάξεις στο site της θα δεις το όριο που έχει για το καθέ σφάλμα και για το αν ισχύει η εγγύηση για κάθε κωδικό. Άλλαξα WD τον οποίο απλά τον γύρισα πίσω με μια εκτύπωση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών.
washcloud Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Λάθος... Ένα bad sector στο δίσκο σου αποκλείεται να έχει μέγεθος 50ΜΒ. Το πιθανότερο είναι τα 50ΜΒ να αντιστοιχούνε σε πολλές χιλιάδες bad sectors. Να μην κάνεις κάποιου είδους low level format και τέτοια δοκιμαστικά πριν πας. Είναι ώρα να φύγεις προς περαίωση εγγύησης. Οκ, σωστός (ακριβής δηλαδή) - μιας και αυτό που κατάλαβε ο nurse ήταν προφανώς "ένα κόκκινο τετραγωνάκι", στο GUI κάποιου προγράμματος που χονδρικά κι ενδεικτικά απεικονίζει μια περιοχή..."έκτασης" 50ΜΒ (όπου πιθανώς να εμπεριέχονται πολύ λιγότεροι σε τελικό/συνολικό μέγεθος bad sectors) ...να μην όμως τσεκάρει το δίσκο με το επίσημο util γιατί ; Αν πχ χρειάζεται να τον ταχυδρομήσει (ΑΝ, λέω) για RMA, δεν διακινδυνεύει τζάμπα έξοδα, ή έστω τζάμπα ταλαιπωρία; Γιατί αν είναι όπως νομίζω (ότι δηλαδή θα τρέξουν οι RMAνατζήδες κι αυτοί το επίσημο app), και ΑΝ δεν υπάρχει failure σε κάποιο attribute του SMART, είτε θα του τον γυρίσουν ίσως χρεώνοντάς του (και αυτά) τα μεταφορικά (υποθέτω εξαρτάται από το "με ποιούς έχει να κάνει"), είτε στην καλύτερη θα κάνει διαδρομές (πληρώνοντας είτε βενζίνες είτε εισιτήρια είτε ταξιά είτε σόλες ) "ταλαιπωρούμενος" (νταξ', λίγη άσκηση παραπάνω, κάνει καλό στον καθ' ένα μας βέβαια, δε λέω). Ένα παραπάνω που θα έχει "πάτημα", αν τρέξει το διαγνωστικό, και του βγάλει failure, να τους πει "τον δίσκο τον έχω τσεκάρει, γι' αυτό μην ακούσω τπτ ιστορίες like τον ελέγξαμε τον δίσκο και είναι εντάξει" Τα παραπάνω όλα βέβαια, με την προϋπόθεση πως όντως ισχύει η εντύπωσή μου πως σου αλλάζουν δίσκο ΜΟΝΟ "αφού τον ελέγξουν με το επίσημο διαγνωστικό και έχει αυτό δείξει σφάλμα" κτλ... * μόλις πόσταρα, πρόσεξα το ποστ από vagpap -δεν το 'χα προσέξει πριν...λες να θέλω και 'γω διάγνωση;- και το βρίσκω σωστότατο
Nomedor Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Κάποτε ένας segate μου είχε βγάλει bad sectors όταν έτρεξα το διαγνωστικό της εταιρίας μου πρότεινε να πάρω μπακάπ τα δεδομένα μου και να τον αντικαταστήσω άμεσα, όπως και έκανα και το δέχτηκαν κανονικότατα όταν τους εξήγησα (στο πλαίσιο). Ελπίζω το ίδιο και ισχύει και για τον wd.
washcloud Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 ...εγώ να διευκρινίσω ότι μετά από ανταλλαγές διευκρινιστικών πιεμ με τον PCharon, καταλήξαμε στις εξής διευκρινίσεις : ΔΕΝ εννοούσε τη μη-χρήση διαγνωστικού scan (τουναντίον) ΕΝΝΟΟΥΣΕ (απλώς και μόνο) το μη-φορμάρισμα του δίσκου προ μιας παράδοσης για έλεγχο (ούτως ώστε να δούνε με τα στραβά τους τα ξεφτέρια που θα τον παραλάβουν ότι έχει ενδείξεις δυσλειτουργίας) ΑΥΤΟΣ ΠΙΝΕΙ - ΕΓΩ ΣΟΥΡΩΝΩ και άλλα τέτοια
PCharon Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 [*]ΕΝΝΟΟΥΣΕ (απλώς και μόνο) το μη-φορμάρισμα του δίσκου προ μιας παράδοσης για έλεγχο (ούτως ώστε να δούνε με τα στραβά τους τα ξεφτέρια που θα τον παραλάβουν ότι έχει ενδείξεις δυσλειτουργίας) Έτσι ακριβώς και το λες πολύ πιο ωραία από μένα. Με τα στραβά τους, διότι στην Ελλάδα είμαστε και ξέρουμε καλά πόσο εύκολα καλύπτονται οι εγγυήσεις πια. Ένα δίλλημα όμως που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος είναι σε περίπτωση που στο δίσκο είχα κάποια προσωπικά δεδομένα και δεν θέλει να τον επιστρέψει σε κατάσταση ανακτήσιμη (δηλαδή ένα low level format/wipe θα ήθελε να το κάνει). Εκεί αποφασίζεις τί θες να κάνεις. Προτείνω ως λύση για να τα εξαφανίσεις να μην κάνεις low level format αλλά με κάποιο από τα συνήθη file shredder προγράμματα να σβήσεις μόνο τα ευαίσθητα αρχεία. Ε, συνήθως δεν θα πέσουν πάνω στα bad sectors, οπότε πάλι θα παραμείνει ομοίως διαγνώσιμος ο δίσκος.
vagpap Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 For reference, εδώ βρίσκονται οι κωδικοί σφάλματων των διαγνωστικών της WD. Το report γράφει και το serial number του δίσκου ο οποίος ελέγχθηκε, πράγμα το οποίο χρησιμοποίησα σαν απόδειξη ότι προέρχοταν από το συγκεκριμένο δίσκο που επέστρεφα. Επίσης τα WD Data Lifeguard Diagnostics έχουν τη δυνατότητα να γράψουν μηδενικά πάνω στο δίσκο, οπότε να τον "καθαρίσεις" από αρχεία.
leukonas Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Καθώς δουλεύει τυλιξέ τον με ένα πανάκι και κοπάνησε τον ελαφρά στο γραφείο....σίγουρα θα χαλάσει...και σίγουρα θα πάρεις καινούριο.
nurse Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Παιδιά έκανα το τσεκάρισμα με το wd data life guard diagnostics. Στο quick test το αποτέλεσμα είναι οκ. Στο extented test μου βρήκε σφάλματα (δεν θυμάμαι εάν υπήρχε κωδικός σφάλματος). Μου είχε την επιλογή να κάνω διόρθωση.... Το πατάω... και.. απέτυχε να τα διορθώσει. Βασικά τώρα κάνω ένα backup σε ένα καινούριο εξωτερικό δίσκο που πήρα σήμερα και θα ξανατρέχω το διαγνωστικό να δω τον κωδικό που βγάζει στο σφάλμα. Πέρασα από τα multirama σήμερα για αγορά δίσκου αλλά δεν είχε κάτι αξιόλογο ετοιμοπαράδοτο με αποτέλεσμα να πάρω ένα καινούριο εξωτερικό για αποκλειστική και αυτοματοποιημένη λήψη backup.. Τους ρώτησα πόσα sectors δικαιολογούν την αντικατάσταση.. στους WD και τους segate, αλλά δυστυχώς δεν ήξερε να μου απαντήσει κανένας... κρίμα. ps.=>Τον WD δεν τον είχα αγοράσει από εκεί.. άρα δεν μπορούσα να το παίξω δυσαρεστημένος πελάτης.
washcloud Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2009 Η διόρθωση που πήγες πάντως να κάνεις, είναι ακριβώς αυτό που ο PCharon έλεγε να μη γίνεται, εάν είναι να τον στείλεις για RMA. Είναι επίσης αυτό που είπε πως έκανε ο vagpap : filling with zeroes. Πιθανώς το app της WD σκαλώνει σε unreadable sectors, οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί από την σεκτοροκαβάτζα του δίσκου - πράγμα που θα γίνει (εάν παίζει ακόμα καβάτζα βέβαια) μετά από ένα filling with zeros. In other words, αν είναι να τον γυρίσετε, μην το κάνετε, γιατί θα φαίνεται ο δίσκος τζιτζί -και θα είναι βέβαια- αλλά ίσως έτσι "καλύπτετε" (εσείς, όλοι) ένα πιθανό πρόβλημα που έχει ο δίσκος, και καταλήγει να έχει bad sectors (σούνερ ορ λέιτερ). Filling with zeros λοιπόν ΜΟΝΟ αν σκοπεύετε να τον κρατήσετε,,,και όσο αντέξει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.