Προς το περιεχόμενο

Ποια διανομή για το κατεβαστήρι μου

GeorgeMan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 120
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

• Moderators

Απ οσο διαβασα, το XFCE ειναι ενα (light) περιβαλλον εργασιας χαμηλων πορων που προτεινεται για παλαιοτερα συστηματα. (κι αναρωτιομουν τι θα βαλω το PIII 1GHz με 384MB ram και Geforce MX440SE vga... χεχε!)

Ηδη κατεβαινουν προς δοκιμη τα:

Kubuntu 9.10 beta

Mint 7 (ubuntu 9.04 + codecs κτλ δεν ειναι στην ουσια?)

Gentoo 10

Debian 5 stable

Arch 2009.8

Ενω κατα πως φαινεται, θα περιμενω λιγο ακομα για τα:

Mandriva 2010

OpenSUSE 11.2

Ubuntu 9.10

Να δοκιμασω και κανενα αλλο, οπως Fedora ας πουμε?

Αρχικα δεν θα αλλαξω vga, αλλα αν δω οτι υπαρχουν προβληματα, θα χωσω μια 9500GT που ηδη εχω. Δυστυχως δεν μπορω ομως με την 9500GT να τρεχω 24/7, καθως θα ανεβει η καταναλωση και ο θορυβος χωρις λογο. Ποσο μαλλον οταν εχει προσεχθει ειδικα το θεμα της καταναλωσης (o διπυρηνος εχει TDP 45W μολις και το PSU παρ'οτι μικρο ειναι ποιοτικο), καθως και το θεμα του θορυβου (ο επεξεργαστης δουλευει ανετα passive με μια Ultra 120 extreme ψυξη, ενω ολο το συστημα εχει εναν ανεμιστηρα, αυτον του τροφοδοτικου).

PS: Με τον ορο "δοκιμαζω" τι εννοουμε? Απλα βαζω και χαζευω/βλεπω αν δουλευουν ολα σωστα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο pc με τα 384MB ram και την gforce4 το xfce ειναι το μεγιστο που μπορεις να βαλεις. Υπαρχει και το lxde σαν "ολοκληρο" DE, ενω για ακομα λιγοτερα πραγματα πας σε *box και χτιζεις το δικο σου DE οπως το θες.

Απο τις διανομες που αναφερεις, το arch ΔΕΝ ειναι σε live cd, ειναι μονο cd εγκαταστασης. Αν θες μια γευση απο arch δοκιμασε τα live cd των chakra (arch με kde) και firefly (arch με lxde).

Ομοιως το debian εχει διαφορετικο live cd και cd εγκαταστασης, οπως και το gentoo νομιζω.

Η μονη διαφορα μεταξυ ubuntu και kubuntu ειναι το DE, που στο μεν ειναι gnome και στο δε kde (kubuntu).

Καρτα γραφικων δεν χρειαζεται να αλλαξεις, δεν ειναι και τοσο τραγικα τα πραγματα.

Οταν λεμε να δοκιμασεις μια διανομη εννοουμε να δεις

- αν παιζει σωστα με ολο σου το hardware, πχ στο debian/arch/gentoo, που δεν δινει τιποτα ετοιμο, μπορει να χρειαστει να βαλεις καποιον driver που θα ειναι ηδη εγκατεστημενος σε καποια αλλη διανομη

- να δεις με ποιο τροπο γινεται εγκατασταση και αφαιρεση προγραμματων, γιατι ειναι κατι που διαφερει απο διανομη σε διανομη

- να δεις αν εχει εργαλεια ρυθμισης των διαφορων παραμετρων του συστηματος, πχ του δικτυου, τα οποια να μην κρεμονται απο το εκαστοτε DE αλλα να ειναι της διανομης.

Στις παραπανω προσθεσε και το sidux.

Τα χρωματα, εφε, wallpapers κλπ ειναι απλα το ντεκορ της καθεμιας και μπορεις να τα βαλεις σε οποιαδηποτε αλλη με ελαχιστο κοπο.

@euklidis

Αν σου πω οτι ειμαι με openbox στον Ε4500 με 2GB ram, θα με πιστεψεις? Εφυγα απο το υπερπροβληματικο gnome, αλλα δεν με σηκωνει ακομα το kde. Ισως στην εκδοση 4.5 να το ξανασκευτω.

Δεν θελω κατι ευκολο. Εχω χρονο για πειραματισμους.

Debian γιατι?

Arch γιατι?

Gentoo γιατι??

- Debian γιατί είναι η διανομή με τους περισσότερους ενεργούς developers' date=' τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα binary πακέτων και μάλλον την πιο σοβαρή οργάνωση.

- Arch γιατί είναι πιο μινιμαλιστική, έχει πιο απλά εργαλεία, δεν έχει τη λογική των εκδόσεων (είναι rolling) και άρα μπορείς να έχεις πιο εύκολα τις τελευταίες εκδόσεις από τα πακέτα που θέλεις. Τα πιο απλά εργαλεία και οι λιγότεροι έτοιμοι αυτοματισμοί θα σε ωθήσουν να μάθεις περισσότερα πράγματα για το λειτουργικό.

- Gentoo γιατί επιτρέπει εν δυνάμει ένα απόλυτα μινιμαλιστικό σύστημα, δεν έχει και αυτό λογική εκδόσεων, και τα εργαλεία του δίνουν περισσότερο έλεγχο, τον οποίο αν εκμεταλλευθείς θα μάθεις σίγουρα πάρα πολλά πράγματα για το λειτουργικό και θα έχεις την ικανοποίηση ότι έχεις ένα σύστημα ακριβώς στα μέτρα σου.

Ενω κατα πως φαινεται, θα περιμενω λιγο ακομα για τα:

Mandriva 2010

OpenSUSE 11.2

Να δοκιμασω και κανενα αλλο, οπως Fedora ας πουμε?

Με βάση έναν αρχάριο χρήστη, θα τολμούσα να χωρίσω τις διανομές που αναφέρθηκαν σε 3 tiers:

1. *ubuntu/Mint, Mandriva και OpenSUSE
    Απευθύνονται κυρίως σε όσους αρχάριους δεν ενδιαφέρονται να μάθουν σε βάθος το λειτουργικό, αλλά θέλουν να έχουν αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Χωρίς βασική κατανόηση των υποσυστημάτων του λειτουργικού, για το παραμικρό πρόβλημα κάποιος είναι εξαρτημένος από βήμα-βήμα, τυφλές οδηγίες, το οποίο έχει αρκετά μειονεκτήματα, από την άλλη, αν χρησιμοποιεί το λειτουργικό μόνο για συγκεκριμένες δουλειές, οι οποίες φαίνονται να γίνονται χωρίς σημαντικά προβλήματα, πιθανότατα αυτές οι διανομές να τον καλύψουν ικανοποιητικά.

2. Debian και Fedora
    Απευθύνονται σε όσους αρχάριους δεν έχουν πρόβλημα να διαβάσουν όταν χρειαστεί, αλλά θέλουν να έχουν και κάποια άμεσα αποτελέσματα πριν ακόμη μάθουν τα βασικά.

3. Slackware, Arch
    Απευθύνονται σε όσους αρχάριους ξέρουν εκ των προτέρων ότι θέλουν να μάθουν το λειτουργικό σε ικανοποιητικό βαθμό για να το αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και να βρίσκουν μόνοι τους το δρόμο για ό,τι πρόβλημα μπορεί να συναντήσουν. Από τη μία, μέχρι να μάθουν τα βασικά δεν θα έχουν χρήσιμα αποτελέσματα, από την άλλη τα βασικά θα τα μάθουν πολύ πιο γρήγορα και πιο βέβαια απ' ό,τι με άλλες διανομές.

Το Gentoo κατά τη γνώμη μου είναι η πιο ακατάλληλη διανομή για αρχάριους, γιατί τους βάζει στο πιάτο τα πάντα εξ' αρχής με αποτέλεσμα να πανικοβάλλονται, να μην ξέρουν τι να πρωτοδιαβάσουν και τελικά να παραιτούνται. Πιστεύω είναι απαραίτητο να ξέρεις τουλάχιστον τα βασικά πριν δοκιμάσεις με αξιώσεις το Gentoo. Το Live DVD που κατεβάζεις ("Gentoo 10") δε νομίζω να σου πει κάτι για τη διανομή.

Στο pc με τα 384MB ram και την gforce4 το xfce ειναι το μεγιστο που μπορεις να βαλεις. Υπαρχει και το lxde σαν "ολοκληρο" DE, ενω για ακομα λιγοτερα πραγματα πας σε *box και χτιζεις το δικο σου DE οπως το θες.

Απο τις διανομες που αναφερεις, το arch ΔΕΝ ειναι σε live cd, ειναι μονο cd εγκαταστασης. Αν θες μια γευση απο arch δοκιμασε τα live cd των chakra (arch με kde) και firefly (arch με lxde).

Ομοιως το debian εχει διαφορετικο live cd και cd εγκαταστασης, οπως και το gentoo νομιζω.

Η μονη διαφορα μεταξυ ubuntu και kubuntu ειναι το DE, που στο μεν ειναι gnome και στο δε kde (kubuntu).

Καρτα γραφικων δεν χρειαζεται να αλλαξεις, δεν ειναι και τοσο τραγικα τα πραγματα.

Οταν λεμε να δοκιμασεις μια διανομη εννοουμε να δεις

- αν παιζει σωστα με ολο σου το hardware, πχ στο debian/arch/gentoo, που δεν δινει τιποτα ετοιμο, μπορει να χρειαστει να βαλεις καποιον driver που θα ειναι ηδη εγκατεστημενος σε καποια αλλη διανομη

- να δεις με ποιο τροπο γινεται εγκατασταση και αφαιρεση προγραμματων, γιατι ειναι κατι που διαφερει απο διανομη σε διανομη

- να δεις αν εχει εργαλεια ρυθμισης των διαφορων παραμετρων του συστηματος, πχ του δικτυου, τα οποια να μην κρεμονται απο το εκαστοτε DE αλλα να ειναι της διανομης.

Στις παραπανω προσθεσε και το sidux.

Τα χρωματα, εφε, wallpapers κλπ ειναι απλα το ντεκορ της καθεμιας και μπορεις να τα βαλεις σε οποιαδηποτε αλλη με ελαχιστο κοπο.

@euklidis

Αν σου πω οτι ειμαι με openbox στον Ε4500 με 2GB ram, θα με πιστεψεις? Εφυγα απο το υπερπροβληματικο gnome, αλλα δεν με σηκωνει ακομα το kde. Ισως στην εκδοση 4.5 να το ξανασκευτω.

Kαι εγω την εκανα με ελαφρα πηδηματακια απο το gnome το οποιο εχει μεινει πολυ πισω και τα μεχρι τωρα δειγματα του gnome 3 δεν ειναι ικανοποιητικα και περασα σε KDE 4.3 μιας και το μηχανημα μου το σηκωνει ανετα. Πραγματικα το καλυτερο DE που εχω δει και ακομα καλυτερο σε Opensuse 4.3 με τις προσθηκες του ;)

Το λινουξ ειναι ενα. Πλεον και το gentoo με live cd παιζει. Η βασικη διαφορα ειναι πως περνας τα πακετα σου. Δεν λεω, ωραιο το gentoo αλλα αν θες 15 ωρες για να κανεις emerge το KDE για παραδειγμα το θεωρω λιγακι θεμα. Ισως δεις διαφορα σε επιδοσεις αλλα τον χρονο που χανεις με τα compile στο συνολο το κανουν πιο αργο και απο ubuntu... :( Linux παντως μαθαινεις σε οποιαδηποτε διανομη αν το θελησεις...

Με βάση έναν αρχάριο χρήστη, θα τολμούσα να χωρίσω τις διανομές που αναφέρθηκαν σε 3 tiers:

1. *ubuntu/Mint, Mandriva και OpenSUSE
    Απευθύνονται κυρίως σε όσους αρχάριους δεν ενδιαφέρονται να μάθουν σε βάθος το λειτουργικό, αλλά θέλουν να έχουν αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Χωρίς βασική κατανόηση των υποσυστημάτων του λειτουργικού, για το παραμικρό πρόβλημα κάποιος είναι εξαρτημένος από βήμα-βήμα, τυφλές οδηγίες, το οποίο έχει αρκετά μειονεκτήματα, από την άλλη, αν χρησιμοποιεί το λειτουργικό μόνο για συγκεκριμένες δουλειές, οι οποίες φαίνονται να γίνονται χωρίς σημαντικά προβλήματα, πιθανότατα αυτές οι διανομές να τον καλύψουν ικανοποιητικά.

2. Debian και Fedora
    Απευθύνονται σε όσους αρχάριους δεν έχουν πρόβλημα να διαβάσουν όταν χρειαστεί, αλλά θέλουν να έχουν και κάποια άμεσα αποτελέσματα πριν ακόμη μάθουν τα βασικά.

3. Slackware, Arch
    Απευθύνονται σε όσους αρχάριους ξέρουν εκ των προτέρων ότι θέλουν να μάθουν το λειτουργικό σε ικανοποιητικό βαθμό για να το αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και να βρίσκουν μόνοι τους το δρόμο για ό,τι πρόβλημα μπορεί να συναντήσουν. Από τη μία, μέχρι να μάθουν τα βασικά δεν θα έχουν χρήσιμα αποτελέσματα, από την άλλη τα βασικά θα τα μάθουν πολύ πιο γρήγορα και πιο βέβαια απ' ό,τι με άλλες διανομές.

Διαφωνώ μόνο στο κόκκινα γράμματα. Slackware και arch δεν είναι για αρχάριους. Ο αρχάριος χρήστης δε ξέρει καν τι είναι partition και filesystem, πόσο μάλλον να τα φτιάξει και μόνος του!

(γενικά μιλάω, όχι για τον GeorgeMan που ξέρω ότι τα ξέρει)

• Moderators

Τωρα εγω να πεταχτω και να πω Sabayon ή θα αρχισεις να με βριζεις nske?

Αν φυσικα θελει να μαθει,παω πασο,βουρ για slackware.

Με την Ati παντως τα παει μια χαρα τα παει το Sabayon(out of the box)και η νεα εκδοση(5.0) που βγηκε στις 10 του μηνος,ειναι αρκετα γρηγοροτερη απο την 4.2(default εγκαταστασεις παντα).

Εγώ ήμουν εντελώς αρχάριος όταν ξεκίνησα με Slackware. Τι είναι partition και τι είναι filesystem τότε το έμαθα.

Nαι αλλα αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει και στους νεους να βγει η πιστη οπως μας βγηκε εμας... Το λινουξ χρειαζεται κοσμο για να εξεληχθει. Οσο μενουμε με λιγους δεν θα εχουμε υποστηριξη απο εταιριες ;)

Δεν του είπα απλά "βάλε Slackware", του είπα ότι οι τάδε διανομές έχουν κατ' εμέ τα τάδε πλεονεκτήματα και τα τάδε μειονεκτήματα. Αν ένας αρχάριος θέλει να μάθει πραγματικά το λειτουργικό, με το Slackware θεωρώ ότι θα το πετύχει πιο γρήγορα και πιο σίγουρα. Αυτό το βασίζω και στη δική μου εμπειρία και στην εμπειρία μερικών γνωστών που ξεκίνησαν επίσης με slackware, μετά από αποτυχημένα flirts με άλλες διανομές.

Άλλωστε ο ίδιος είπε:

Δεν θελω κατι ευκολο. Εχω χρονο για πειραματισμους.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...