Προς το περιεχόμενο

Ποια διανομή για το κατεβαστήρι μου

GeorgeMan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators

EDIT: Ενημερωση πρωτου ποστ για να μην ανοιγω νεο θεμα.

Εγκατεστησα το wine απο τα repositories της διανομης μου (Sabayon).

Παταω Alt+F2 -> Γραφω Wine, μου γραφει "Εκτελεση Wine", το επιλεγω, αλλα... δεν γινεται τιποτα.

Τι στο καλο να φταιει?

Θελω να πειραματιστω...

Χαιρετω τα παιδια!

Ας μπω κατευθειαν στο θεμα.

Ειμαι σε φαση ολοκληρωτικης αντικαταστασης των Windows στο κατεβαστηρι μου.

Ειδα οτι ετσι κι αλλιως σε αυτα που χρησιμοποιω, το Linux με καλυπτει ανετα.

Θα ηθελα να μου προτεινετε τη διανομη που ταιριαζει στις απαιτησεις μου καλυτερα.

Τι χρηση λοιπον θα γινει σε αυτο το pc?

Το PC θα κατεβαζει/ανεβαζει απεριοριστα υλικο, οποτε θελω πληρη υποστηριξη bit torrent πρωτοκολλου (οχι με το Azureus αν γινεται - πολυ βαρυ), καθως και πληρη σταθεροτητα του συστηματος.

Το PC θα χρησιμοποιειται για internet browsing καθημερινα, οποτε θελω ανετη περιηγηση (υποθετω οτι ο Firefox σε οποιαδηποτε διανομη με καλυπτει).

Το PC θα μοιραζει τα αρχεια σε άλλους υπολογιστες, οι οποιοι εχουν πολλα διαφορετικα λειτουργικα, απο Linux μεχρι XP και Vista και Seven.

Το PC θα χρησιμοποιειται για instant messaging, οποτε υποθετω οτι υπαρχουν καποιες εναλλακτικες του Windows Live Messenger, ε?

Τελος, το PC θα χρησιμοποιειται για να προβαλεται καμια ταινουλα SD ή απλο HD.

Ποια διανομη πιστευετε οτι θα με καλυψει σε αυτα? Ποια προγραμματα που προτεινετε να δοκιμασω για τις δουλειες που ειπα οτι το χρειαζομαι?

Να σημειωσω οτι το PC που θα εγκατασταθει το Linux αποτελειται απο:

AMD Athlon X2 5050e 2,6Ghz

4GB DDR2 800 Ram

Ati HD3200 onboard vga

4x 640GB HDDs

Και καποιες ακομα ερωτησουλες:

1) Δεν θα εχω προβλημα με την Ati, ή κανω λαθος? Δε το θελω για βαριες 3d εφαρμογες, αλλα θελω να υπαρχει μια στοιχειωδης υποστηριξη 3d.

2) Δεν θα εχω προβλημα με τα δεδομενα μου, που ειναι ηδη στους δισκους, οι οποιοι ειναι φορμαρισμενοι σε NTFS συστημα, σωστα?

3) Προτεινετε να βαλω 64bit διανομη, ή οχι και γιατι?

4) Στοιχειωδη παρακολουθηση θερμοκρασιας, της CPU ή των δισκων ας πουμε μπορω με καποιο τροπο να εχω?

Ευχαριστω θερμα για τον χρονο σας. :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 120
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

"Ο αναμαρτητος πρωτος το λιθο... μπαλετο!"

© Φατσεας (Καφε της χαρας)

Που θα πει: "Αφου μετα απο 50+ views του θεματος δεν δοθηκε καμια απαντηση, ας κανω εγω την αρχη."

Απο τα λεγομενα σου φαινεται οτι δεν θες απλα ενα κατεβαστηρι, αλλα ενα κατεβαστηρι με οθονη για να κανεις web surfing, chat, και αναπαραγωγη ταινιων.

Αν το προβλημα ειναι η σταθεροτητα του συστηματος, που δεν εχει καμια σχεση με τον ιδιο ορο στα windows, πας σε debian stable. Καλη επιλογη, αλλα οχι η καλυτερη και το γιατι θα το πω στο τελος.

- Firefox υπαρχει παντου, αλλα ειναι φτιαγμενος λιγο διαφορετικα απο τον ff των windows.

- Torrent clients υπαρχουν παρα πολλοι, πχ ktorrent, deluge, transmission κλπ, και αρκετοι απο αυτους εχουν και web interface για να τους ελεγχεις απο αλλο pc.

- Instant messengers υπαρχουν παρα πολλοι επισης, πχ emesene, kmess, kopete, pidgin κλπ αλλα το προβλημα της επικοινωνιας με καμερα ή/και μικροφωνο δεν το εχει λυσει κανενας ακομα.

- Media players (σαν backends) υπαρχουν... 3.5! Mplayer, vlc, xine και gstreamer, μαζι με τα frontends τους. Εφοσον το pc σου εχει τις ικανοτητες για hd, ο player απλα θα το παιξει.

Ο mplayer δε, εχει και επιλογες για downscaling του βιντεο προκειμενου να μπορει να το παιξει, ακομα και στη μιση αναλυση. Μιση αναλυση = λιγοτερος φορτος για τον επεξεργαστη.

- Να πας σε 64 bit αν δεν σε απασχολει το skype που ειναι μονο 32bito. Το flash ειναι ετσι κι αλλιως αθλιο και στα 32 και στα 64 bit.

- Οτι share θες να κανεις θα το κανεις μεσω samba για να ειναι ορατο και απο τα pc με windows. Δεν ειναι δυσκολο, και μεσω του swat, μπορεις να τα χειριζεσαι μεσα απο ενα web interface.

Μπορεις βεβαια να το κανεις και μεσω nfs, αλλα θα χρειαστει να εγκαταστησεις τα Microsoft Windows Services for UNIX στα windows.

- Προβληματα με τις ati υπαρχουν. Κανε μια αναζητηση, εχω πει πολλα περι αυτου.

- Προβληματα με τα δεδομενα που ειναι σε ntfs δεν θα εχεις, οσο αφορα την αναγνωση και την εγγραφη αυτων στους σκληρους. Ισως να εχεις οταν δοκιμασεις να τα κανεις share, μιας και το ntfs ειναι πολυ ιδιοτροπο.

- Για την επιβλεψη της θερμοκρασιας του επεξεργαστη θα χρειαστεις το lm-sensors και το hddtemp για τους σκληρους. Αυτα ειναι μονο backends. Frontends θα βρεις σε μορφη system monitor tool, πχ conky, σε applets για το panel κλπ.

Το κακο με το debian stable που ειπα παραπανω ειναι οτι πλεον εχει παλιες εκδοσεις προγραμματων. Δεν θα βρεις πχ τον τελευταιο firefox.

• Moderators

Ουφφφ κι ελεγα οτι δε θα απαντησει κανεις :fear:

Παμε λοιπον! (προετοιμαστειτε για σεντονακι και πατηστε στο Spoiler με δικη σας ευθυνη :P)

Απο τα λεγομενα σου φαινεται οτι δεν θες απλα ενα κατεβαστηρι, αλλα ενα κατεβαστηρι με οθονη για να κανεις web surfing, chat, και αναπαραγωγη ταινιων.

Εστω, ναι.

Αν το προβλημα ειναι η σταθεροτητα του συστηματος, που δεν εχει καμια σχεση με τον ιδιο ορο στα windows, πας σε debian stable. Καλη επιλογη, αλλα οχι η καλυτερη και το γιατι θα το πω στο τελος.

Αν σου πω οτι επι ενα χρονο η καημενη η Asrock mobo με τα Windows δεν εχει βγαλει ΚΙΧ. Δυο φορες εχει κανει restart, κι αυτες λογω πτωσης τασης του δικτυου ρευματος...

Δεν θα εχω κανενα DATA CENTER που δε θελω να πεσει ΠΟΤΕ, αλλα να μη μου πεταει κι ενα crash καθε 5 μερες... Μετα απο τα παραπανω εξακολουθεις να προτεινεις debian?

- Firefox υπαρχει παντου, αλλα ειναι φτιαγμενος λιγο διαφορετικα απο τον ff των windows.

Το γνωριζω, και η γραμματοσειρα ειναι λιγο διαφορετικη. Μπορω να μεταφερω τα δεδομενα μου απο τον firefox των windows σε αυτον του Linux? (οπως π.χ. bookmarks, κωδικους κτλ). Εστω με τη χρηση καποιου Plugin?

- Torrent clients υπαρχουν παρα πολλοι, πχ ktorrent, deluge, transmission κλπ, και αρκετοι απο αυτους εχουν και web interface για να τους ελεγχεις απο αλλο pc.

Δεν με ενδιαφερει το web interface, αλλα θεωρω απαραιτητο να εχουν καποιο GUI για να μη τρεχω απο τη γραμμη εντολων :P

- Instant messengers υπαρχουν παρα πολλοι επισης, πχ emesene, kmess, kopete, pidgin κλπ αλλα το προβλημα της επικοινωνιας με καμερα ή/και μικροφωνο δεν το εχει λυσει κανενας ακομα.

Νομιζω το aMSN άλλα αναφερει, αλλα εν πασει περιπτώσει με ενδιαφερει μονο να εχει δυνατοτητα αλλαγης του προσωπικου μηνυματος, της προσωπικης εικονας καθως και να μπορει να στειλει/λαβει emoticons.

- Media players (σαν backends) υπαρχουν... 3.5! Mplayer, vlc, xine και gstreamer, μαζι με τα frontends τους. Εφοσον το pc σου εχει τις ικανοτητες για hd, ο player απλα θα το παιξει.

Στο PC που εχω Ubuntu, εχω δοκιμασει το VLC και το Mplayer και παιζουν αρκετα ικανοποιητικα. Απλα το Mplayer θελει ρυθμισεις για τη κωδικοποιηση των υποτιτλων.

Μιση αναλυση = λιγοτερος φορτος για τον επεξεργαστη.

Νταξει, δεν ειμαστε και τοσο ασχετοι :P

- Να πας σε 64 bit αν δεν σε απασχολει το skype που ειναι μονο 32bito. Το flash ειναι ετσι κι αλλιως αθλιο και στα 32 και στα 64 bit.

Οταν λες αθλιο, εστω HQ βιντεακια στο youtube δε θα μπορω να βλεπω χωρις κολληματα? (γιατι αλλου δε θα το χρησιμοποιησω το flash... ακομα και για τις διαφημισεις στα site εχουμε το ABP). ;)

- Οτι share θες να κανεις θα το κανεις μεσω samba για να ειναι ορατο και απο τα pc με windows. Δεν ειναι δυσκολο, και μεσω του swat, μπορεις να τα χειριζεσαι μεσα απο ενα web interface.

Απο το λιγο που εχω ασχοληθει με το samba, δεν ηταν και τοσο δυσκολο. Ποσο μαλλον οταν δεν με ενδιαφερει πια η κοινη χρηση εκτυπωτων κτλ.

Οσο για το swat, δεν καταλαβα γρι :P

Μπορεις βεβαια να το κανεις και μεσω nfs, αλλα θα χρειαστει να εγκαταστησεις τα Microsoft Windows Services for UNIX στα windows.

Ουγκ?

- Προβληματα με τις ati υπαρχουν. Κανε μια αναζητηση, εχω πει πολλα περι αυτου.

Το γνωριζω, το μονο που θελω ειναι βασικη χρηση (δηλαδη να μη κρασαρει), αααντε και κανα desktop effect. ΜΗΔΕΝ παιχνιδια. Ειναι τοσο σοβαρα τα προβληματα ετσι ωστε να αναγκαστω να αγορασω nvidia passive μουφα-vga?

(αρα ξεχναω τα uber KDE effects ε? :cry:)

- Προβληματα με τα δεδομενα που ειναι σε ntfs δεν θα εχεις, οσο αφορα την αναγνωση και την εγγραφη αυτων στους σκληρους. Ισως να εχεις οταν δοκιμασεις να τα κανεις share, μιας και το ntfs ειναι πολυ ιδιοτροπο.

Χμμμ αυτο με ανησυχει, καθως απο αυτους θελω να κανω share τα δεδομενα.

- Για την επιβλεψη της θερμοκρασιας του επεξεργαστη θα χρειαστεις το lm-sensors και το hddtemp για τους σκληρους. Αυτα ειναι μονο backends. Frontends θα βρεις σε μορφη system monitor tool, πχ conky, σε applets για το panel κλπ.

Λιγο που ειχα ασχοληθει με το Mandriva και το Mint τα ειχα καταφερει με τα συγκεκριμενα, απλα οσο ηταν ενεργοποιημενα ταπανταολα σε ο,τι αφορα το Monitoring, μου εκανε σπασιματα στο scrolling των ιστοσελιδων...

Το κακο με το debian stable που ειπα παραπανω ειναι οτι πλεον εχει παλιες εκδοσεις προγραμματων. Δεν θα βρεις πχ τον τελευταιο firefox.

Δεν θα βρω, εννοεις ουτε στα repositories? Ε τοτε δε μας κανει το debian, αφου το pc θα ειναι 24/7 online θελω να ειναι σχετικα ενημερωμενο...

Σε καθε περιπτωση, σε ΧΙΛΙΟευχαριστω και περιμενω εναγωνιως νεα απαντηση, ειτε απο εσενα ειτε απο οποιον θελει να προσθεσει κατι. :-)

Με λίγα λόγια δέν θές κατεβαστήρι. Θές κανονικό desktop, που απλά θα είναι 24/7 ανοιχτό και θα κάνει μερικά share.

Πολλές διανομές θα σου κάνουν με το σύστημά σου. Άν θές κάτι light και εύκολο, βάλε xubuntu για παράδειγμα. Άν θές κάτι πιό manual debian , arch , gentoo.

• Moderators

Ε ενταξει, αν θελω να παιζω, υπαρχει αλλο pc.

Αν θελω να δοκιμαζω ο,τι λειτουργικο ή προγραμμα μου κατεβει, υπαρχει αλλο pc.

Αν θελω να ακουω/επεξεργαζομαι μουσικη, υπαρχει αλλο pc.

Αν θελω να προβαλλω ταινιες υπαρχει αλλο pc...

Γιαυτο χαρακτηριζω αυτο ως "κατεβαστηρι", γιατι η κυρια ασχολια του αυτη θα ειναι.

Απλα κακως νοηθηκε ως "κατεβαστηρι" με την εννοια οτι ουτε καν οθονη δεν θα ειχε...

Δεν θελω κατι ευκολο. Εχω χρονο για πειραματισμους.

Debian γιατι?

Arch γιατι?

Gentoo γιατι??

Απλα ειναι τοσα πολλα που δε ξερω απο που να ξεκινησω, τι να δω στο καθενα και πού να τελειωσω...

Με αρκετές διανομές θα κάνεις τη δουλειά σου καλά. Η debian είναι μια καλή λύση. Μπορείς να βάλεις τη stable και να τραβήξεις τον τελευταίο firefox από την testing ή unstable. Crash δεν πρόκειται να δεις με καμία από τις "σοβαρές" διανομές όσο τρέχεις stable λογισμικό.

Θα αντιμετωπίσεις προβλήματα με το ntfs σε περίπτωση που βρίσκονται σε αυτό τα αρχεία που θέλεις να διαμοιράζεις. Από τη στιγμή που το pc θα δουλεύει 24/7 linux, αυτό σημαίνει ότι δεν θα τρέχεις καθόλου windows. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη μετατρέψεις τους δίσκους σε ext3.

Όσο για το διαμοιρασμό αρχείων να βάλεις οπωσδήποτε nfs όπου υποστηρίζεται και επιπλέον samba στους υπόλοιπους. Είναι καλύτερα έτσι.

• Moderators

Θα αντιμετωπίσεις προβλήματα με το ntfs σε περίπτωση που βρίσκονται σε αυτό τα αρχεία που θέλεις να διαμοιράζεις. Από τη στιγμή που το pc θα δουλεύει 24/7 linux, αυτό σημαίνει ότι δεν θα τρέχεις καθόλου windows. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη μετατρέψεις τους δίσκους σε ext3.

Γινεται να τους μετατρεψω χωρις να χαθουν δεδομενα? Γιατι να μεταφερω 2,5ΤΒ αλλου το βρισκω κομματακι δυσκολο...

Αληθεια, γιατι θα εχω προβλημα? Εφοσον οι δισκοι αναγνωριζονται απο το λειτουργικο και μπορει να κανει read/write, γιατι απλα να μη μπορει να τους κανει και δικτυακους?

(ext 3 ε? Γιατι οχι ext4?)

Όσο για το διαμοιρασμό αρχείων να βάλεις οπωσδήποτε nfs όπου υποστηρίζεται και επιπλέον samba στους υπόλοιπους. Είναι καλύτερα έτσι.

Αυτο το nfs μου θυμιζει περισσοτερο need for speed παρα οτιδηποτε αλλο... Τι ειναι? (οκ, θα ψαξω και μονος μου :-) απο αυριο ομως).

την ιδια αποδοση θα εχεις οποια distro και να διαλεξεις...

προτείνω να δοκιμασεις Mint 7 + Deluge

Ουφ πάω να δω τι προσφερει η καθε μια διανομη!

Ξαναρωταω: Με την HD3200 για τα βασικα (να κουνιουνται κανονικα τα παραθυρα και να εχω και κανα εφεδακι @ desktop), θα εχω ή οχι προβλημα? (Δηλαδη: Οι Ati ειναι παντελως αχρηστες ή κανουν για τα βασικα στο Λινουξ?)

Δεν είχα ποτέ ati , αλλά ακούω τα χειρότερα... Τη δουλειά σου θα την κάνεις, αλλά όχι και σαν να είχες nvidia...

Debian stable, γιατί είναι η πιό σταθερή.

Gentoo γιατί είναι άπειρα παραμετροποιήσιμη.

Arch γιατί είναι "χρυσή τομή" για μένα μεταξύ ευκολίας και δυνατοτήτων.

Πάντως εγώ βλέπω οτι είναι μια χαρά το σύστημα... θα έβαζα κάτι έτοιμο για να ψαχτώ στην αρχή...

• Moderators

Κατι σε KDE? Οπως Mandriva ή Kubuntu?

Παντως στην ιστοσελιδα της ΑΤΙ υπαρχουν drivers προς κατεβασμα για Λινουξ.

Παντως μαλλν θα καταληξω σε 5-6 διανομες και θα τις κατεβασω ολες και θα τις δοκιμασω ολες... Αναγκαιο κακο.

Φιλε GeorgeMan τελος του μηνα βγαινει και η τελικη του Karmic Koala με οτι τελευταιο κυκλοφορει και αν εχεις προβλημα με την ατι οπως ειπες βαζεις μια nvidia.

(ubuntu kubuntu η και xubuntu μηπως σου αρεσει και το xfce)

• Moderators

Εχει να πεσει τρελο διαβασμα και τεσταρισμα αυτο το μηνα, τιποτ αλλο δε λεω!

Καλημερα κι απο μενα και thanks :-)

Κατι σε KDE? Οπως Mandriva ή Kubuntu?

Παντως στην ιστοσελιδα της ΑΤΙ υπαρχουν drivers προς κατεβασμα για Λινουξ.

Παντως μαλλν θα καταληξω σε 5-6 διανομες και θα τις κατεβασω ολες και θα τις δοκιμασω ολες... Αναγκαιο κακο.

Tοτε πηγαινε για opensuse. Αν κανεις και λιγο υπομονη 15 του μηνα βγαινει η RC της 11.2 και σε 32 μερες η κανονικη εκδοση. Απλα απο τις καλυτερες διανομες που εχω δοκιμασει. Ειδικα η 11.2 απο οτι εχω δει απο τις beta θα σκιζει. Για την ΑΤΙ αν μπορεσεις να βρεις κατι σε nvidia θα εισαι αψογα... με την ΑΤΙ ειχα κακη εμπειρια. ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ.

Για MSN βαλε amsn. Παιζει και η καμερα και στην svn παιζει και το μικροφωνο.

Για τορρεντ αν εισαι με gnome βαζεις deluge αν εισαι με KDE βαζεις Ktorrent βεβαιως βεβαιως.

Για το backup δοκιμασε να το κανεις μεσω δικτυου στο αλλο Pc πριν το φορματ και φορμαρεις τα partition σε ext4 που ειναι 30% πιο γρηγορο απο το ext3. Πραγματικα τεραστια διαφορα.

Kατα τα αλλα το PC σου με λινουξ σηκωνει τα παντα... (εκτος απο την ΑΤΙ που θα σου βγαλει την πιστη)

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 01:45 ----------

Σχετικα με τον player. Smplayer και τα μυαλα στα καγκελα ;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...