Προς το περιεχόμενο

«Δεν γίνονται επιστροφές χρημάτων», νομιμότητα

firewalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
υπάρχει νόμος που λέει ότι μέσα σε 14 μέρες έχεις το δικαίωμα να επιστρέψεις το προϊόν με τη συσκευασία του κτλ (όχι απαραίτητα κλειστό) και να σου δώσουν πίσω τα χρήματα, χωρίς να έχεις κάποιο λόγο, απλά επειδή το μετάνιωσες! εκπλήσσομαι που δε το ξέρετε!! (αν κάποιος το απάντησε ήδη, συγνώμη αλλά δε διάβασα όλες τις σελίδες)

υπάρχουν προφανώς εξαιρέσεις (τρόφιμα, cd μουσικής που έχουν ανοιχτεί κτλ),

τραβάτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου καταναλωτή...και όποιος σας πει διάφορες πιπεριές να φωνάξετε την αστυνομία κατευθείαν γιατί δεν καταλαβαίνουν!

Φιλιά!

Επειδή έτυχε να ψάξω για τον συγκεκριμένο νόμο αυτές τις μέρες και δε μπόρεσα να τον βρω, μπορείς να βοηθήσεις λίγο;

Το μόνο που βρήκα είναι το άρθρο 540 του Αστικού Κώδικα (αν δεν κάνω λάθος) που δεν αναφέρει κάτι σχετικό.

Στις περιπτώσεις ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται κατ' επιλογήν του:

1. να απαιτήσει, χωρίς επιβάρυνσή του, τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο, εκτός αν μια τέτοια ενέργεια είναι αδύνατη ή απαιτεί δυσανάλογες δαπάνες.

2. να μειώσει το τίμημα.

3. να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, εκτός αν πρόκειται για επουσιώδες πραγματικό ελάττωμα. Ο πωλητής οφείλει να πραγματοποιήσει τη διόρθωση ή την αντικατάσταση σε εύλογο χρόνο και χωρίς σημαντική ενόχληση του αγοραστή.

• Απαντ. 102
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

παιδια ολα αυτα ειναι σχετικα, δε μπορεις να εισαι παντα σιγουρος οτι θα βρεις το δικιο σου.

για παραδειγμα:

πουλαω τηλεορασεις

ερχεται μια πελατισσα και θελει ΕΓΧΡΩΜΗ τηλεοραση

της πουλαω την ΕΓΧΡΩΜΗ τηλεοραση

ερχεται με τσαμπουκα την αλλη μερα και φωναζει οτι τις ταινιες του κωνστανταρα τις δειχνει ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ!

αρα ειναι χαλασμενη η τηλεοραση κατα τη δικη της γνωμη.... αφου ηθελε να αγορασει τηλεοραση για να βλεπει τις ταινιες ΕΓΧΡΩΜΕΣ!

ποιος εχει δικιο? μπορει να γινει επιστροφη χρηματων?

ΕΙΝΑΙ 100% ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ (πριν 20 χρονια περιπου...)

Δημοσ.

Δίκιο έχεις aledjo απλά οι ερωτήσεις σ αυτό το thread είναι κυρίως για να ξέρουμε τι πρέπει/δικαιούμαστε να απαιτήσουμε σε περίπτωση προβλήματος. Αν ξέρεις τα δικαιώματά σου έχεις προφανώς περισσότερες ελπίδες να μη σε πιάσουν κότσο.

Δημοσ.
Αν ειχες παρει καποτε μια 9500, σημερα δεν ειναι δυνατον να απαιτησεις μια 4890. Λογικο (κατ' εμε παντα, μπορει να κανω και λαθος) ειναι να παρεις μια αντιστοιχων δυνατοτητων με την 9500, η αν δεν θελεις να παρεις σε πιστωτικο την τιμη της αντιστοιχης και να προσθεσεις εσυ οσα θες να πας σε μια καλυτερη μιας και η τεχνολογια αλλαζει.

Να αναφέρω όμως μια τραβηγμένη περίπτωση? Έστω ότι ένα κατάστημα πουλάει εν γνώσει του κάρτες που πάνω κάτω χαλάνε στον 1 χρόνο, ενώ έχουν 3ετή εγγύηση. Εφόσον αυτός τη μόνη υποχρέωση που έχει είναι να σου αντικαταστήσει την κάρτα με κάποια παρόμοιων δυνατοτήτων αν χαλάσει, πρακτικά είναι αδιάφορος αν θα σου χαλάσει μετά απο 2 χρόνια ή μετά από 3 μήνες εφόσον οι τιμές των καρτών γραφικών πέφτουν κατακόρυφα με την πάροδο μερικών εβδομάδων.

Δηλαδή θα σου πουλάει σήμερα κάτι που κάνει 400 ευρώ και μετά από 5 μήνες θα στο αντικαθιστά με κάτι που κάνει πχ 300. Αν γίνεται μόνιμα αυτό (δηλαδή το ποσοστό αστοχίας (πιθανότητα εμφάνισης προβλήματος) είναι 100% σε διάστημα 5 μηνών), το κατάστημα θα βγαίνει διαρκώς κερδισμένο. Αν όμως υποχρεωθεί να σε αποζημιώσει στην αρχική τιμή θα τον τσούξει.

Αν και μια nVidia δεν την συμφέρει να βγάζει "ελλατωματικές" κάρτες στην αγορά, φαντάσου ότι ένας μεταπωλητής δεν θα έχει κανένα κόλλημα να πουλάει μεταχειρισμένες κάρτες για καινούριες με 2ετή εγγύηση. Κι αν χαλάσει στο μεσοδιάστημα, no problem, αγοράζει μια ίδια στην χαμηλότερη τιμή -που θα έχει η κάρτα όταν παρουσιαστεί το πρόβλημα- και στην δίνει.

Το τελευταίο είναι επαγγελματική πατέντα, κατοχυρωμένη :P. Θέλει κανείς ολοκαινούρια κάρτα γραφικών με 10ετή εγγύηση?

Δημοσ.
Να αναφέρω όμως μια τραβηγμένη περίπτωση? Έστω ότι ένα κατάστημα πουλάει εν γνώσει του κάρτες που πάνω κάτω χαλάνε στον 1 χρόνο, ενώ έχουν 3ετή εγγύηση. Εφόσον αυτός τη μόνη υποχρέωση που έχει είναι να σου αντικαταστήσει την κάρτα με κάποια παρόμοιων δυνατοτήτων αν χαλάσει, πρακτικά είναι αδιάφορος αν θα σου χαλάσει μετά απο 2 χρόνια ή μετά από 3 μήνες εφόσον οι τιμές των καρτών γραφικών πέφτουν κατακόρυφα με την πάροδο μερικών εβδομάδων.

Δηλαδή θα σου πουλάει σήμερα κάτι που κάνει 400 ευρώ και μετά από 5 μήνες θα στο αντικαθιστά με κάτι που κάνει πχ 300. Αν γίνεται μόνιμα αυτό (δηλαδή το ποσοστό αστοχίας (πιθανότητα εμφάνισης προβλήματος) είναι 100% σε διάστημα 5 μηνών), το κατάστημα θα βγαίνει διαρκώς κερδισμένο. Αν όμως υποχρεωθεί να σε αποζημιώσει στην αρχική τιμή θα τον τσούξει.

Αν και μια nVidia δεν την συμφέρει να βγάζει "ελλατωματικές" κάρτες στην αγορά, φαντάσου ότι ένας μεταπωλητής δεν θα έχει κανένα κόλλημα να πουλάει μεταχειρισμένες κάρτες για καινούριες με 2ετή εγγύηση. Κι αν χαλάσει στο μεσοδιάστημα, no problem, αγοράζει μια ίδια στην χαμηλότερη τιμή -που θα έχει η κάρτα όταν παρουσιαστεί το πρόβλημα- και στην δίνει.

Το τελευταίο είναι επαγγελματική πατέντα, κατοχυρωμένη :P. Θέλει κανείς ολοκαινούρια κάρτα γραφικών με 10ετή εγγύηση?

Μισο λεπτο, αλλα καπου μπερδευτηκα. Εννοεις οτι με καποιο τροπο θα καταφερνει ο καταστηματαρχης να "δειξει" οτι μια καρτα γραφικων ειναι χαλασμενη ενω δεν ειναι, και οταν του επιστραφει θα την ξαναπουλησει;

Αλλιως δεν το καταλαβαινω απο το παραδειγμα σου, πως μπορει να βγει καποιος παραπανω κερδισμενος αφου την νεα καρτα ετσι κι αλλιως δεν θα την πληρωσει, ειτε την παρει μετα απο μια βδομαδα που θα κανει παλι 400 ευρω ειτε μετα απο 3 χρονια που θα κανει 10.

Αν θες γινε λιγο πιο συγκεκριμενος, πως μπορεις να βγαλεις παραπανησιο κερδος απο μια τετοια περιπτωση.

Δημοσ.
Μισο λεπτο, αλλα καπου μπερδευτηκα. Εννοεις οτι με καποιο τροπο θα καταφερνει ο καταστηματαρχης να "δειξει" οτι μια καρτα γραφικων ειναι χαλασμενη ενω δεν ειναι, και οταν του επιστραφει θα την ξαναπουλησει;

Αλλιως δεν το καταλαβαινω απο το παραδειγμα σου, πως μπορει να βγει καποιος παραπανω κερδισμενος αφου την νεα καρτα ετσι κι αλλιως δεν θα την πληρωσει, ειτε την παρει μετα απο μια βδομαδα που θα κανει παλι 400 ευρω ειτε μετα απο 3 χρονια που θα κανει 10.

Αν θες γινε λιγο πιο συγκεκριμενος, πως μπορεις να βγαλεις παραπανησιο κερδος απο μια τετοια περιπτωση.

μαλλον εννοει χαμηλης ποιοτητας (πχ albatron, no name) κτλ. οπου κανεις δε μπορει να ξερει αν θα δουλευει αυριο....

Δημοσ.

Ναι η αλήθεια είναι ότι τα έγραψα λίγο μπερδεμένα. Λοιπόν ας πάρουμε ως δεδομένο ότι μια κάρτα γραφικών κάνει σήμερα 500 ευρώ και μετά από 4 μήνες 300.

Έστω ότι κάποιος πελάτης σήμερα μου επέστρεψε μια κάρτα γιατί παρουσίασε πρόβλημα. Εγώ με την σειρά μου αντί να την επιστρέψω στην nVidia, την επισκευάζω. Παρόλο που ως επισκευασμένη υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να τα παίξει ξανά σε ένα 4μηνο, εγώ παίρνω το ρίσκο και στην πουλάω εσένα ως καινούρια για 500 ευρώ.

α) Εαν δεν χαλάσει στην 3ετία είμαι κερδισμένος γιατί σου πούλησα μεταχειρισμένη σε τιμή καινούριας.

β) Εαν χαλάσει τότε αγοράζω τη στιγμή που μου επιστρέφεις την χαλασμένη, μια καινούρια (με τωρινή αξία 300 ευρώ) και στην δίνω ως αντικατάσταση. Άρα μου μένουν (500-300=)200 ευρώ στην τσέπη. Επιστρέφω και αυτή που μου έφερες στην nVidia για αντικατάσταση ώστε να μην ξεμείνω εγώ ως μεταπωλητής με την χαλασμένη κάρτα στο χέρι. Αν καταφέρω να βρίσκω και να επισκευάζω χαλασμένες κάρτες που ίσα ίσα θα βγάζουν το 4μηνο κάτω από 200 ευρώ και το κάνω συνέχεια κερδίζω.

Τα νούμερα είναι λίγο αυθαίρετα αλλά ελπίζω να βγαίνει τώρα νόημα.

Τώρα που ξαναβλέπω το μήνυμα ίσως κάπου κάνω λογικό λάθος που δεν μπορώ να το εντοπίσω αυτή τη στιγμή. Αν ισχύει διορθώστε με.

Δημοσ.

Μιλας για ενα πολυυυυυυυυ τραβηγμενο σεναριο, οπου ο μαγαζατορας εχει γνωσεις ηλεκτρονικης, ειναι κωλοφαρδος γιατι η βλαβη ειναι ευκολη και φτιαχνει με ενα κολητηρι, και τελος το λογικο λαθος ειναι οτι, ενω εσυ για να παρεις την νεα καρτα πρεπει να επιστρεψεις την παλια, αυτος καταφερνει να παρακαμψει το μηχανισμο, οπου δεν επιστρεφει την χαλασμενη καρτα στην εταιρια, ενω η εταιρια του εδωσε δωρεαν την νεα προς αντικατασταση. ;)

• Super Moderators
Δημοσ.

δεν είναι και λίγες οι φορές που έχουν πουληθεί μεταχειρισμένα κομμάτια πάντως...

ειδικά στα έτοιμα στημένα μηχανήματα γίνεται ο χαμός...

Δημοσ.
Μιλας για ενα πολυυυυυυυυ τραβηγμενο σεναριο

Όχι πολύ κοίτα γιατί:

1) οπου ο μαγαζατορας εχει γνωσεις ηλεκτρονικης

2) ειναι κωλοφαρδος γιατι η βλαβη ειναι ευκολη και φτιαχνει με ενα κολητηρι

Σου υπενθυμίζω ότι μερικά μεγάλα καταστήματα είναι επίσημοι αντιπρόσωποι και έχουν εξουσιοδοτημένο service για πολύ γνωστά προϊόντα. Μεταπωλητής δεν είναι μόνο το μαγαζάκι στη γωνία που ότι του επιστρέψουν το γυρίζει πίσω και αντιμετωπίζει τα προϊόντα σαν black box.

το λογικο λαθος ειναι οτι, ενω εσυ για να παρεις την νεα καρτα πρεπει να επιστρεψεις την παλια, αυτος καταφερνει να παρακαμψει το μηχανισμο, οπου δεν επιστρεφει την χαλασμενη καρτα στην εταιρια, ενω η εταιρια του εδωσε δωρεαν την νεα προς αντικατασταση. ;)

Η εταιρία (ας πούμε nVidia) δεν ανακατεύτηκε καθόλου, ο πελάτης επέστρεψε την ελλατωματική κάρτα σε σένα, το τι θα κάνεις με αυτήν είναι δικό σου θέμα. Άρα την πρώτη φορά δίνεις στον πελάτη μια κάρτα από το stock σου και το όλο θέμα ξεκινάει μόλις αποκτήσεις την πρώτη ελλατωματική κάρτα που θα μεταπωλήσεις με κέρδος.

Η πρώτη κάρτα που έδωσες από το stock σου και που ουσιαστικά πλήρωσες από την τσέπη σου, θα αρχίσει να αποσβένεται σιγά σιγά μέχρι να βγάζεις τελικά κέρδος από την όλη δραστηριότητα.

Δημοσ.

Παντα ομως με την προοπτικη οτι ολες οι επιστρεφομενες θα ειναι επισκευασιμες, διοτι αν εστω μια απο αυτες καψει πχ τσιπακι σε ευλογο χρονικο διαστημα που δεν θα εχει πεισει η τιμη της, κι ενω το μεσο κερδος σου ειναι 50 ευρω ενω η καρτα στοιχιζει αγορα 300, τοτε αμεσως σπαει η αλυσιδα :-)

Δημοσ.
Ναι η αλήθεια είναι ότι τα έγραψα λίγο μπερδεμένα. Λοιπόν ας πάρουμε ως δεδομένο ότι μια κάρτα γραφικών κάνει σήμερα 500 ευρώ και μετά από 4 μήνες 300.

Έστω ότι κάποιος πελάτης σήμερα μου επέστρεψε μια κάρτα γιατί παρουσίασε πρόβλημα. Εγώ με την σειρά μου αντί να την επιστρέψω στην nVidia, την επισκευάζω. Παρόλο που ως επισκευασμένη υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να τα παίξει ξανά σε ένα 4μηνο, εγώ παίρνω το ρίσκο και στην πουλάω εσένα ως καινούρια για 500 ευρώ.

α) Εαν δεν χαλάσει στην 3ετία είμαι κερδισμένος γιατί σου πούλησα μεταχειρισμένη σε τιμή καινούριας.

β) Εαν χαλάσει τότε αγοράζω τη στιγμή που μου επιστρέφεις την χαλασμένη, μια καινούρια (με τωρινή αξία 300 ευρώ) και στην δίνω ως αντικατάσταση. Άρα μου μένουν (500-300=)200 ευρώ στην τσέπη. Επιστρέφω και αυτή που μου έφερες στην nVidia για αντικατάσταση ώστε να μην ξεμείνω εγώ ως μεταπωλητής με την χαλασμένη κάρτα στο χέρι. Αν καταφέρω να βρίσκω και να επισκευάζω χαλασμένες κάρτες που ίσα ίσα θα βγάζουν το 4μηνο κάτω από 200 ευρώ και το κάνω συνέχεια κερδίζω.

Τα νούμερα είναι λίγο αυθαίρετα αλλά ελπίζω να βγαίνει τώρα νόημα.

Τώρα που ξαναβλέπω το μήνυμα ίσως κάπου κάνω λογικό λάθος που δεν μπορώ να το εντοπίσω αυτή τη στιγμή. Αν ισχύει διορθώστε με.

θα μας τρελανεις??

1) ΔΕΝ επισκευαζεται καμια καρτα γραφικων (ουτε dvdrw, cpu, ram, HDD κτλ)

ολα γινονται αντικατασταση! (εκτος αν χαλασει το ανεμιστηρακι μονο.)

2) λες οτι θα τη πουλησεις 500 μετα απο 4 μηνες που εχει πεσει στα 300! ΠΩΣ θα τη πουλησεις 500 αφου εχει 300?

Δημοσ.
Παντα ομως με την προοπτικη οτι ολες οι επιστρεφομενες θα ειναι επισκευασιμες, διοτι αν εστω μια απο αυτες καψει πχ τσιπακι σε ευλογο χρονικο διαστημα που δεν θα εχει πεισει η τιμη της, κι ενω το μεσο κερδος σου ειναι 50 ευρω ενω η καρτα στοιχιζει αγορα 300, τοτε αμεσως σπαει η αλυσιδα :-)

Αν δεν είναι επισκευάσιμες τις στέλνεις πίσω στην μαμά εταιρία για αντικατάσταση, οπότε ούτε χάνεις ούτε κερδίζεις.

Φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν φαίνεται ότι πειράχτηκε, στην πραγματικότητα αν μπορούν να το ελέγξουν κάπως, ναι ουσιαστικά θα την πληρώσεις από την τσέπη σου. Με το ίδιο σκεπτικό όμως πάντα υπάρχει πιθανότητα η επισκευασμένη σου που την πούλησες ως καινούρια να μην χαλάσει εντός εγγύησης και να βγάλεις τα σπασμένα από εκεί.

1) ΔΕΝ επισκευαζεται καμια καρτα γραφικων (ουτε dvdrw, cpu, ram, HDD κτλ)

ολα γινονται αντικατασταση! (εκτος αν χαλασει το ανεμιστηρακι μονο.)

2) λες οτι θα τη πουλησεις 500 μετα απο 4 μηνες που εχει πεσει στα 300! ΠΩΣ θα τη πουλησεις 500 αφου εχει 300?

1) Στην κάρτα γραφικών κόλλησες? Όπου κάρτα γραφικών βάλε οτιδήποτε επισκευάζεται. Αν κανένα μέρος του υπολογιστή δεν επισκευάζεται τότε για ποιο λόγο περηφανεύονται μερικά καταστήματα ότι είναι επίσημα εξουσιοδοτημένα για service? Επιστροφές μπορώ να κάνω και μόνος μου.

2) Την κάρτα την έχω πουλήσει πριν 4 μήνες 500 ευρώ και την αγοράζω σήμερα 300 για να τη δώσω προς αντικατάσταση. Μπερδεύτηκες.

Δημοσ.

1) Στην κάρτα γραφικών κόλλησες? Όπου κάρτα γραφικών βάλε οτιδήποτε επισκευάζεται. Αν κανένα μέρος του υπολογιστή δεν επισκευάζεται τότε για ποιο λόγο περηφανεύονται μερικά καταστήματα ότι είναι επίσημα εξουσιοδοτημένα για service? Επιστροφές μπορώ να κάνω και μόνος μου.

2) Την κάρτα την έχω πουλήσει πριν 4 μήνες 500 ευρώ και την αγοράζω σήμερα 300 για να τη δώσω προς αντικατάσταση. Μπερδεύτηκες.

1) μαλλον δε ξερεις πως δουλευουν οι "επισκευες" των υπολογιστων.

ακου να μαθαινεις:

χαλασε η καρτα γραφικων = αλλαγη καρτα γραφικων

καικε το τροφοδοτικο = αλλαγη τροφοδοτικου

καικε η cpu = αλλαγη cpu

καικε η ram = αλλαγη ram

καικε η mobo = αλλαγη mobo

χαλασε το dvdrw = αλλαγη dvdrw

καικε ο δισκος = αλλαγη δισκου

χαλασε η tft οθονη = αλλαγη tft οθονη

χαλασε το keyboard = αλλαγη keyboard

χαλασε το mouse = αλλαγη mouse

χαλασαν τα ηχεια = αλλαγη ηχεια

ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ POWER TOU TOWER (PUSH BUTTON) = ΑΛΛΑΓΗ TOWER!

δε πιστευω να ξεχασα κανενα μερος του υπολογιστη που να φτιαχνεται....

τα εξουσιοδοτημένα για service ειναι τα λαπτοπ οπου δουλευουν ακριβως με τον ιδιο τροπο ΑΛΛΑ τα ανταλακτικα ειναι στανταρ!

στο desktop αν σου καει η mobo μπορεις ανετα να πεταχτεις σε οποιοδηποτε μαγαζι και να παρει μια και να τη βαλεις στο pc σου και να κανει τη δουλεια σου.

στο λαπτοπ ομως αν σου καει η mobo, ειναι μια συγκεκριμενη την οποια την εχουν ΜΟΝΟ τα εξουσιοδοτημένα για service!!!!!

καταλαβες?

2) και αφου κανει μονο 300, γιατι ο πελατης να μην ερθει (οπως λεμε τοσες σελιδες) και να σου ζητησει τα λεφτα πισω και να παει μονος του να παρει μια με 300?

αλλωστε μη ξεχνας αυτο που ειπαμε πριν!

στο πλαισιο πχ σου κανουν πιστωση το ποσο που πληρωσες!

Δημοσ.

aledjo, τιποτε απο αυτα δεν πετιεται. Δεν μιλαμε για καταστηματακια της γωνιας αλλα για εξουσιοδοτημενα να πραξουν με βαση τις γνωσεις που εχουν (οπως σωστα λεει και ο Praetorianos και συμφωνω ως προς το συστημα, απλα διαφωνω ως προς το ποσοστο επιτυχιας, που θα κανει κερδοφορο το θεμα της εγγυησης). Και ναι, ακομη κι εγω εχς επισκευασει και mobo, και τροφοδοτικο (αυτο ειναι το πιο συνηθισμενο), και tft οθονη. Αναλογα τη βλαβη, και αν συμφερει το φτιαχνεις αλλιως το ανακυκλωνεις. Σιγουρα, μνημες, cpu, δεν επισκευαζονται, ή πληκτρολογια-ποντικια, δεν αξιζει ουτε να τα ανοιξεις, αλλα οταν ειναι της σειρας. Οταν εχεις ενα πληκτρολογιο των 100 ευρω αξιζει και παρααξιζει να το επισκευασεις.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...