alexzzz Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Το software raid είναι το ίδιο αποδοτικό με το hardware raid; Με ενδιαφέρει μόνο το raid 1 (mirroring) καθώς εδώ και 2 χρόνια έχω hardware raid 2 δίσκους με όλα τα αρχεία μου (όχι το σύστημα). Με μια ερεύνα στο google διάβασα ότι για server δεν προτείνεται software raid, να το ερμηνεύσω ως "για pc κάνει"; Το πρόβλημα μου είναι με λειτουργικά εκτός windows καθώς δεν υπάρχουν raid drivers για Linux και hackintosh για το raid της μητρικής μου. Αυτός είναι ένας μεγάλος βραχνάς όταν θέλω να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Είναι εύκολo και απροβλημάτιστο το software raid και πως γίνεται σωστά;
papahlamidas Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Έχω δοκιμάσει σε παλιό Server Software Raid και δεν θες να δεις πόση ώρα έκανε ένα από copy 500mb ... Με τα σημερινά δεδομένα και εφ όσον δεν μιλάμε για να παίζεις παιχνίδια και να τρέχεις γραφικά αλλά για εφαρμογές γραφείου τότε μια χαρά θα σου κάνει το software Raid.
alexzzz Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2009 Οι δίσκοι αυτοί θα έχουν απλά τα αρχεία που κρατάω... ακόμα και όταν δουλεύω κάτι αποθηκεύεται προσωρινά αλλού... Απλά όταν πέρασα πχ σε seven έπρεπε να κάνω 4 με 5 update για να έρθει η σειρά του raid driver... μέχρι εκείνη την ώρα το raid χαλούσε στο boot... Με ποιον τρόπο έκανες το software raid και σε τι λειτουργικό παπαχλάμ;
alexzzz Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2009 Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας αλλά θα ήθελα μερικές γνώμες ακόμα... ξέρω, φαίνομαι πλεονέκτης αλλά είχε τόσο καλό ρυθμό η συζήτηση... κρίμα είναι...
alexzzz Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Λοιπόν... αν δεν κάνεις μια δουλειά μόνος σου χαΐρι δεν έχεις... Δοκιμάζω εδώ και 2-3 εβδομάδες software raid σε windows και μπορώ να πω ότι διαφορά είδα ελάχιστη προς το κακό όσο αφορά την ταχύτητα. Ναι μεν αργεί μερικά δέκατα του δευτερολέπτου (το καταλαβαίνω σε σχέση με πριν αλλά δεν ενοχλεί) αλλά δεν συγκρίνεται η ευκολία του software raid μέσω windows με πριν. Πανεύκολο, πολύ γρήγορο στήσιμο και νιώθω πιο σίγουρος αφού μπορώ να παρακολουθώ την συστοιχία από τον πίνακα ελέγχου. Μία ερώτηση που έχω όμως είναι τι γίνεται στην περίπτωση που θέλω να κάνω φορμάτ τον δίσκο που είναι το σύστημα. Δηλαδή έχουμε τον δίσκο α που έχει τα windows και τους β & γ σε raid. Αν διαμορφώσω τον α λογικά χαλάει και το raid αφού είναι μέσα από το σύστημα, σωστά;
nske Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Μία ερώτηση που έχω όμως είναι τι γίνεται στην περίπτωση που θέλω να κάνω φορμάτ τον δίσκο που είναι το σύστημα. Δηλαδή έχουμε τον δίσκο α που έχει τα windows και τους β & γ σε raid. Αν διαμορφώσω τον α λογικά χαλάει και το raid αφού είναι μέσα από το σύστημα, σωστά; Δεν ξέρω συγκεκριμένα τι κάνουν τα Windows, αλλά δεν υπάρχει λόγος να χαλάει: οι απαραίτητες πληροφορίες για να αναγνωριστεί ένα raid array πρέπει να υπάρχουν σε metadata πάνω στους ίδιους τους δίσκους, το μόνο που πρέπει να χρειαστεί να πεις στο software μετά τη νέα εγκατάσταση είναι να κάνει assemble το array και τα άλλα γίνονται αυτόματα. Στο Linux και το Freebsd έτσι γίνεται.
alexzzz Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δεν ξέρω συγκεκριμένα τι κάνουν τα Windows, αλλά δεν υπάρχει λόγος να χαλάει: οι απαραίτητες πληροφορίες για να αναγνωριστεί ένα raid array πρέπει να υπάρχουν σε metadata πάνω στους ίδιους τους δίσκους, το μόνο που πρέπει να χρειαστεί να πεις στο software μετά τη νέα εγκατάσταση είναι να κάνει assemble το array και τα άλλα γίνονται αυτόματα. Στο Linux και το Freebsd έτσι γίνεται. μπορώ να πω ότι μου άρεσε η ιδέα σου και μου φαίνεται και αρκετά λογική... σίγουρα θα δοκιμαστεί με back up πιο μπροστά απλά ρωτάω μήπως πρέπει να έχω κάτι στο νου μου ή προετοιμάσει. Ευχαριστώ.
PCharon Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Άλλη ερώτηση: Αν πάρεις πχ αυτό http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.803250 προκειμένου να έχεις hardware RAID 1, τότε 1) θα χρειαστείς οδηγούς γι αυτό ή/και για το RAID, ή θα τρέχει "seamlessly" ανεξάρτητα λειτουργικού; ...και 2) θα γίνει εγκατάσταση το (όποιο) λειτουργικό σε δίσκους που είναι πάνω σε PCI-E ή θα ψάχνει? Αν έχει κάποιος εμπειρία από αυτό που περιγράφω, ας πει (PCI-E > SATA RAID), thanks. .
nske Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 1) Αυτός ο controller δεν έχει πραγματικό Hardware Raid, γι αυτό θα χρειαστεί driver. Δε ξέρω για ποια λειτουργικά υπάρχει driver και πόσο καλά παίζει, χρησιμοποιώ 2 controllers με το ίδιο chip (Sil3132, στο ebay μπορείς να βρεις 4-port versions με τα μισά λεφτά) και δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά με το software raid του Linux. 2) Εφόσον δε μιλάμε για πραγματικούς hardware raid controllers (hardware raid με κάτω από 80 ευρώ δε νομίζω να βρεις), ο bootloader και το λειτουργικό θα θέλει ειδική υποστήριξη για να εκκινήσει από το raid. Στο Linux, με τον Grub2 υπάρχει η σχετική υποστήριξη τουλάχιστον για το software raid του Linux, για το fakeraid (και αυτό αν υποθέσουμε ότι υπάρχει υποστήριξη από τον driver μέσω dmraid) μάλλον θα πρέπει ο grub να βρίσκεται σε κάποια τοποθεσία έξω από raid array (η εγκατάσταση του λειτουργικού όμως μπορεί να βρίσκεται μέσα σε dmraid arrays).
pcos Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 έχω software raid σε win2003 και αυτό που μου αρεσε είναι ότι ακόμα και όταν άλλαξα μητρική αλλα όχι λειτουργικό, το raid ήταν εκεί. το λειτουργικό όμως δεν έχω δοκιμάsει να το βάλω σε raid. πιστεύω είναι φασαρία
alexzzz Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Έκανες format περνώντας το ίδιο λειτουργικό και δούλευε σωστά;
PCharon Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Να 'σαι καλά nske, ευχαριστώ για την πολύ χρήσιμη απάντηση και τις επισημάνσεις (άχρηστο τελικά εκείνο, κρίμα κι εγώ χάρηκα, χα). Θέλω οπωσδήποτε να σετάρω δύο δίσκους σε mirror, γιατί χειροκίνητα δε μπορείς να κάνεις συνεχώς backup. Μιας και ψάχτηκα λοιπόν, ανακάλυψα πως η μητρική μου δεν υποστηρίζει H/W RAID κι ακόμα χειρότερα, αν έχεις Intel τότε RAID θα βρεις από μια τιμή μητρικών και πάνω (για s775 λέω), ενώ αν έχεις AMD είσαι μέσα ακόμα και με 35ε! (< ας μην το σχολιάσω το πόσο χρεώνει τα _R τσιπάκια της η Intel και κάνει το H/W RAID να φαντάζει πολυτέλεια...) Το S/W RAID με ανησυχεί λίγο. Να υποθέσω πάντως πως σε κάθε αλλαγή (επανεγκατάσταση λειτουργικού ή εγκατάσταση επιπλέον λειτουργικών σε άλλα διαμερίσματα) θα χαλάει προς το παρόν και απλά θα το κάνεις rebuild, όπως ειπώθηκε παραπάνω, ε; Επίσης αν πχ χαλάσει ο ένας δίσκος, ο άλλος διαβάζεται κανονικά (πχ και σε άλλο υπολογιστή ή αν τον βάλεις απλά αλλού) σα να ήταν μόνος του από την αρχή, έτσι? Δε πιστεύω να φτιάχνει τίποτα ιδιότυπα partitions και να ψαχνόμαστε μετά...
alexzzz Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Το S/W RAID με ανησυχεί λίγο. Να υποθέσω πάντως πως σε κάθε αλλαγή (επανεγκατάσταση λειτουργικού ή εγκατάσταση επιπλέον λειτουργικών σε άλλα διαμερίσματα) θα χαλάει προς το παρόν και απλά θα το κάνεις rebuild, όπως ειπώθηκε παραπάνω, ε; Επίσης αν πχ χαλάσει ο ένας δίσκος, ο άλλος διαβάζεται κανονικά (πχ και σε άλλο υπολογιστή ή αν τον βάλεις απλά αλλού) σα να ήταν μόνος του από την αρχή, έτσι? Δε πιστεύω να φτιάχνει τίποτα ιδιότυπα partitions και να ψαχνόμαστε μετά... αν εξαιρέσουμε την απορία με το φορμάτ (που σύντομα θα ξέρουμε) κατά τα άλλα είναι πολύ πιο εύκολο από αυτό με την κάρτα ή αν το έκανες με αυτό της μητρικής. και αν χαλάσει ο δίσκος τον κοτσάρεις αλλού και δουλεύει... (ΠΑΡΑ πολύ σημαντικό για μένα) αν βάλεις δίσκους δεν ενοχλείς την συστοιχία που ήδη υπάρχει... εκτός αν θέλεις να τον προσθέσεις εκεί
PCharon Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 αν χαλάσει ο δίσκος τον κοτσάρεις αλλού και δουλεύει... (ΠΑΡΑ πολύ σημαντικό για μένα) αν βάλεις δίσκους δεν ενοχλείς την συστοιχία που ήδη υπάρχει... εκτός αν θέλεις να τον προσθέσεις εκεί Πολύ σημαντικά και για μένα! Ευχαριστώ για όλες τις επισημάνσεις. Τελικά το S/W RAID μου φαντάζει πολύ καλύτερη και απόλυτα οικονομική λύση τώρα (ευτυχώς!).
alexzzz Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 ταλαιπωρήθηκα αρκετά με το raid που είχε η μητρική μου... με το παραμικρό χαλούσε και μετά από φόρματ περίμενα τους drivers για να μπορέσω να το στρώσω... software format από μένα και μετά από τις πολύ μικρές διαφορές που είδα με την χρήση που κάνω. Θα επανέλθω όποτε δοκιμάσω και format κτλ...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.