Προς το περιεχόμενο

SSD σε Μac (γνώμες/εμπειρίες)

nickolas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Δεν είπα ποτέ ότι με trim θα είναι πιο αργό! Είπα είναι το ίδιο. Αλλά προφανώς δεν ξέρεις το σύμβολο = :lol: Ή μήπως μπερδεύτηκα με το == ?

(αν ειναι δυνατον ενας ssd με trim να ειναι το ιδιο γρηγορος με εναν ssd χωρις trim. Αλλα δεν ηταν η μονη μπακαλιστικη θεωρια που ειπες, ειχες φθασει στο αλλο ακρο να λες οτι "χωρις trim ο σκληρος μαλλον πιο γρηγορος θα ειναι στο τελος")

Βλεπω φιλε ixthy οτι συνεχιζεις να εχεις προβλημα αναγνωσης...

Εγω εγραψα αυτα που εσυ εχεις πει.

Θα σε βοηθησω ξανα και θα στα παραθεσω:

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=3364543#post3364543

Τέλος πάντων επειδή είμαι σίγουρος ότι και η Apple θα βάλει trimming αν και καλά θα κάνει να ΜΗΝ το βάλει διότι από αυτά που έχω διαβάσει μου φαίνεται παντελώς άχρηστο για τα mac, ας το σταματήσουμε εδώ.

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=3364558#post3364558

Επίσης στην παράθεσή σου παρέλειψες να βάλεις το σημείο ότι καλά θα κάνει η Apple να ΜΗΝ βάλει trimming. Sorry αλλά υπάρχουν και οι απόψεις της μειοψηφίας που πιστεύουν ότι χωρίς trimming ο σκληρός μάλλον πιο γρήγορος θα είναι στο τέλος.

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=3364461#post3364461

Φυσικά στο mac όποτε θέλει κάποιος κάνει: disk utility -> επιλογή volume -> Erase tab και τέλος -> erase free space. Επίσης μπορεί να έχει συνεχώς ενεργοποιημένο το secure empty trash αφού κάνει check το σχετικό check box που υπάρχει στα preferences του finder.

Επαναλαμβανω:

Το TRIM ειναι απαραιτητο για την διατηρηση της ταχυτητας ενος ssd και για αυτο το υποστηριζουν το linux, freebsd, windows 7 . Το mac os x εχει μεινει λιγο πισω σε αυτο το θεμα, αλλα πιστευω πως το μελλον θα το υποστηριξει. Μην πιστευουμε βεβαια διαφορα σαινια που λενε οτι το TRIM δεν ειναι απαραιτητο για την την διατηρηση της ταχυτητας ενος ssd και οτι "χωρίς trimming ο σκληρός μάλλον πιο γρήγορος θα είναι στο τέλος" ή προτεινουν το εξης: "μπορεί να έχει συνεχώς ενεργοποιημένο το secure empty trash αφού κάνει check το σχετικό check box που υπάρχει στα preferences του finder" που το μονο που κανει ειναι να γερναει τον ssd πιο γρηγορα και να μην βοηθαει καθολου στην διατηρηση της ταχυτητας του...

Επεξ/σία από haHa
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 415
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Oποτε καταληγετε οτι δεν ειναι ακομα οριμη η τεχνολογια ssd σε mac ?

Προσωπικά πιστεύω ότι γενικώς δεν είναι ώριμη η τεχνολογία των SDD για κανένα λειτουργικό σύστημα (λόγω του υψηλού κόστους απόκτησης και λόγω των μικρών χωρητικοτήτων που τους διέπουν). Θέλουμε λίγο καιρό ακόμη μέχρι να μπορούν να αποκτήσουν εύκολα όλοι SSD και να αποσυρθούν σιγά-σιγά οι μηχανικοί HDD.

Ένα άλλο μειονέκτημα των SSD είναι και η πιθανώς πιο μικρή διάρκεια ζωής τους σε σχέση με τους normal hdd. Το τελευταίο σε σχέση με το κόστος απόκτησής τους τους κάνει "όχι και τόσο ιδανικούς" hdd's για τον μέσο χρήστη. Αποτελεί δηλαδή κάποιου είδους Gadget για αποκορύφωση επιδόσεων και όχι τόσο σημαντική "ανάγκη"...!!!

Από εκεί και πέρα, είτε με trim είτε χωρίς trim λογικά πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη η διαφορά ταχύτητας σαν feeling και χάριν στο γεγονός ότι τον χρησιμοποιείς μόνο για το λειτουργικό σύστημα (= write once and read many) και όχι για αποθηκευτικό χώρο ίσως αξίζει να αγοράσει κανείς έναν. Μόνο και μόνο το Seek time που έχουν, κάνει μεγάλη διαφορά πιστεύω...!!!

Εγώ το σκέφτομαι σοβαρά να αγοράσω έναν για το Mac Pro μου πάντως (με trim ή χωρίς trim στο Mac OS X)...!!! (φυσικά καλύτερα να αποκτήσει Trim το Mac OS X).

"Tο σκέφτομαι" όμως....!!! (δηλαδή ίσως παραμείνω μόνο στην σκέψη προς το παρόν)..χιχι

Σαφώς όμως σε κάποιο Laptop θα έχει πολύ σημαντικότερη χρησιμότητα ένας SSD, μιας και βοηθάει πολύ στην ευκολία "άνοιξε-κλείσε" του λειτουργικού συστήματος γρήγορα, ανά πάσα στιγμή και επειδή στα Laptop μπορείς να βολευτείς και με σχετικά μικρότερες χωρητικότητες HDD γενικώς (το θέλεις για την φορητότητα περισσότερο και όχι για την χωρητικότητα - όχι πως όλοι μας δεν θέλουμε πάντα το καλύτερο και σε ταχύτητα και σε χωρητικότητα..χιχιχ) Επίσης λόγω του ότι δεν έχει μηχανικά μέρη, ένας SSD διασφαλίζει τα δεδομένα του HDD από τυχόν κραδασμούς που μπορεί να ανακύψουν κατά την χρήση ενός Laptop.

Oποτε καταληγετε οτι δεν ειναι ακομα οριμη η τεχνολογια ssd σε mac ?

Μωρε μια χαρα ειναι κ σε mac os x. Απλα μετα απο λιγο καιρο γραψινατος/σβησιματος ο ssd θα εχει χασει ενα μερος της σβελταδας του.. Για να αντιμετωπιστει αυτο υπαρχουν ημιμετρα που πρεπει να τρεχει χειροκινητα ο χρηστης, αλλα κ παλι δε φθανουν την αποτελεσματικοτητα του TRIM.

Τι ειναι αυτο που πρεπει να κανει ενας χρηστησς mac για να κρατησει καθαρο και γρηγορο τον ssd του?

Σε κανα χρονο απο τωρα υπολογιζω οτι θα υπαρξουν μαζικες αλλαγες χρηστων σε ssd..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@haHa Φίλε δεν ξέρω αν έχω εγώ προβλήματα ανάγνωσης, διότι εσύ μάλλον έχεις πρόβλημα ανάγνωσης σε αυτά που γράφεις εσύ ο ίδιος! Επιτέλους θα αποφασίσεις τι από τα 2 έχω πει; Ίσο ή μεγαλύτερο; :lol: Πάντως και με τα 2 διαφωνείς, οπότε δεν έχει και νόημα.

Άλλωστε και γω Sony Vaio θα αγοράζω από δω και μπρος, οπότε θα έχω trimming. :-)

---------- Προσθήκη στις 16:00 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 15:58 ----------

Τι ειναι αυτο που πρεπει να κανει ενας χρηστησς mac για να κρατησει καθαρο και γρηγορο τον ssd του?

Σε κανα χρονο απο τωρα υπολογιζω οτι θα υπαρξουν μαζικες αλλαγες χρηστων σε ssd..

Αυτό που μπορεί να κάνει είναι trimming. Οπότε μην αγοράζετε Apple.

@haHa Για άλλη μια φορά προτείνω ως εναλλακτική στους φτωχούς Mac users το erase free space του disk utility και ποτέ δεν πρότεινα το secure empty trash που ήταν μια ιδέα του vag3d αν και απλώς το παιδί ρώτησε. Γι' αυτό σαΐνια που να λένε αυτά που λες δεν υπάρχουν εδώ μέσα!

Βέβαια στους νέους χρήστες προτείνω ανεπιφύλακτα: πάρτε vaio! Και στους φτωχούς mac users προτείνω το εξής: Και το mac σας τρέχει windows! Ίσως να μπορείτε να κάνετε trimming και στο partition του mac os x μέσω macdrive! :-D Ή ακόμα καλύτερα βάλτε αποκλειστικά windows 7 να βρείτε την υγειά σας!

Επεξ/σία από ixthy

@haHa Φίλε δεν ξέρω αν έχω εγώ προβλήματα ανάγνωσης, διότι εσύ μάλλον έχεις πρόβλημα ανάγνωσης σε αυτά που γράφεις εσύ ο ίδιος! Επιτέλους θα αποφασίσεις τι από τα 2 έχω πει; Ίσο ή μεγαλύτερο; :lol: Πάντως και με τα 2 διαφωνείς, οπότε δεν έχει και νόημα.

Το ωραιο ειναι οτι εχεις πει και τις 2 αυτες ανακριβειες.

Οποτε διαλεξε οποια ανακριβεια θελεις και παρτην. (ειδικα η πρωτη που λες οτι "χωρις trim ο σκληρος μαλλον πιο γρηγορος θα ειναι στο τελος" ειναι απο τις λιγες και δειχνει τι ψεμματα μπορει να πει καποιος για να υπερασπιστει μια σαθρα επιχειρηματολογια)

Σου βαζω και τα λινκ επειδη βλεπω οτι συνεχιζεις να δυσκολευεσαι στην αναγνωση.

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=3364558#post3364558

Επίσης στην παράθεσή σου παρέλειψες να βάλεις το σημείο ότι καλά θα κάνει η Apple να ΜΗΝ βάλει trimming. Sorry αλλά υπάρχουν και οι απόψεις της μειοψηφίας που πιστεύουν ότι χωρίς trimming ο σκληρός μάλλον πιο γρήγορος θα είναι στο τέλος.

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=3364543#post3364543

Τέλος πάντων επειδή είμαι σίγουρος ότι και η Apple θα βάλει trimming αν και καλά θα κάνει να ΜΗΝ το βάλει διότι από αυτά που έχω διαβάσει μου φαίνεται παντελώς άχρηστο για τα mac, ας το σταματήσουμε εδώ.

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=3364756#post3364756

Μάλιστα εγώ πιστεύω:

Τerase + Twrite = Ttrim(erase) + Twrite, όπου Τ χρόνος.

Η μόνη διαφορά είναι ότι όταν εσύ θα γράφεις σε καθαρές περιοχές, το trim θα απασχολεί το σκληρό (θα σβήνει) κάπου αλλού για να σαι πάντα καθαρός!

Παλι καλα που δεν τις πιστεψε κανενας αυτες τις ανακριβειες..

Over and out, φθανει με τις ανακριβειες..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χρειάζεσαι επειγόντως μάθημα Ελληνικών! Είπα ότι ΜΠΟΡΕΙ να είναι πιο γρήγορος με τη λογική ότι δε θα έχεις κανένα trim να ενεργοποιείται ό,τι ώρα του καπνίσει τι στιγμή που δουλεύεις σε κάτι άλλο! Αυτό είναι το πλεονέκτημα του χειροκίνητου από το automated! Το automated είναι καλό για όσους θέλουν έναν haHa να τους λέει ό,τι θέλει αντί να ψάχνουν στο wiki ή στο google. Εκεί συμφωνούμε. Για τους υπόλοιπους οι automated διαδικασίες ποτέ δεν προσέφεραν το μέγιστο performance.

Αλλά στις εξισώσεις που δίνω εξηγώ γιατί το trim δεν μπορεί να είναι πιο γρήγορο! Overall πρέπει να είναι το ίδιο (αναγκαστικά θα γίνει γράψε σβήσε)! Απλώς μπορεί ο δίσκος να είναι πιο αργός όταν το trim ενεργοποιείται την ώρα που κάποιος μεταφέρει ή δημιουργεί δεδομένα!

Το ποιος λέει ψέματα εδώ μέσα το καταλαβαίνει όποιος έχει έστω ελάχιστες γνώσεις πληροφορικής! Και οι χαρακτηρισμοί αυτοί αλλού!

Και όσον αφορά για το ποιος πιστεύει τα δικά μου ψέματα ή ανακρίβειες όπως λες (αλήθεια τι από τα 2; ) μην ανησυχείς! Εδώ και μένα έπεισες να πάρω Vaio. Είσαι σε πολύ καλό δρόμο φίλε. Άλλο βέβαια αν απαντάς μόνο σε αυτά που μπορείς να παραλλάξεις και σε βασικά προβλήματα και ερωτήσεις που έθεσα και εγώ και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα δεν είπες τίποτα. Αλλά άστο... Απάντησα εγώ για σένα!

Go Vaio!

---------- Προσθήκη στις 20:11 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 19:45 ----------

Επίσης έχω σκεφτεί και άλλο ένα λόγο που θεωρώ ότι το trimming μάλλον δεν είναι η καλύτερη λύση, ανεξαρτήτως λειτουργικού και mac! Και δεν έχει σχέση μόνο με την ταχύτητα. Αλλά ειλικρινά έχω κουραστεί να με λες και ψεύτη. Ιδέες λέμε, αλλά τώρα είμαστε αντιπρόσωποι της Apple και λέμε ψέματα. Ειδικά εγώ που τα 'χω σούρει ουκ ολίγες φορές στην Apple. Εσένα δε σε είδα να τα σούρνεις ποτέ στους κολοσσούς της Microsoft, της Intel και πάνω απ' όλα της Sony που βγάζει τα υπέροχα Vaio!

Επεξ/σία από ixthy

Tablet μην τα μπερδεύεις. Πρώτα αδειάζεις τον κάδο κανονικά και δουλεύεις γενικώς απλά όπως ο κάθε χρήστης. Τώρα ΑΝ έχεις SSD και ΑΝ παρατηρήσεις κάποια καθυστέρηση όταν ο SSD σου γράφει δεδομένα, τότε κάνεις ένα erase free space το οποίο σου αδειάζει τα σβησμένα (τα αρχεία που απλώς άδειασες από τον κάδο)! Τα αρχεία που είναι ακόμα στον κάδο δεν θεωρούνται σβησμένα, οπότε κανένα erase free space δε σου αδειάζει τον κάδο! Πρέπει να τον αδειάσεις πρώτα και δεν εννοώ με secure! Απλό άδειασμα! Secure κάνεις για άλλους λόγους.

Οπότε κανονικά empty trash και μια φορά το μήνα το πολύ τραβάς και ένα erase free space και είσαι κύριος! Αλλά η γνώμη μου είναι αυτό να το κάνεις μόνο πια αν βλέπεις διαφορά στις επιδόσεις. Οι SSD δεν είναι για γράψε σβήσε όλη την ώρα για πλάκα. Αν δεν προλαβαίνουν τα clusters να γεμίσουν και αδειάζουν όλη την ώρα (κάτι που κάνει και το trim) ίσως κάποιες περιοχές να επανεγγραφούν περισσότερες φορές, τη στιγμή που κάποιες άλλες είναι παρθένες. Αυτό δε νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο. Τα windows βέβαια γράφουν τυχαία και μάλλον σε αυτήν την περίπτωση αυτό είναι καλό, αλλά αυτό δεν ισχύει και για άλλα ιεραρχικά συστήματα αρχείων και δε μιλώ για το mac, αλλά για solaris και άλλα unix ή ίσως και linux (δεν το έχω ψάξει τόσο καλά ακόμα).

Αλλά γιατί να σπας το κεφάλι σου με λεπτομέρειες. Κάνε erase free space μόνο αν βλέπεις μικρότερη ταχύτητα, άσε που μέχρι τότε μπορεί και η Apple να βάλει ένα αντίστοιχο αυτόματο trimming.

Απο το Disk utility.

jv0zte.png

Και να προσθέσω στο σχετικό menu που θα εμφανιστεί να προσθέσετε 1 pass με 0. Ούτε 7, ούτε 35!!! Διότι τότε μιλάμε πρακτικά πάλι για shredding και δε θέλετε να κάνετε αυτό το κακό στον SSD σας. :-)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Oποτε αντι να αδειαζουμε τον καδο βολευει να κανουμε erase free space?

Ακομα και αυτο το erase free space μαλλον κουραζει παραπανω τον ssd απο οτι αν "φρεσκαριζε" μονο τα σβησμενα αρχεια(οπως το trim)..

Απλο παραδειγμα:

Εχουμε πιασμενα 40gb(λειτουργικο , εφαρμογες) απο τα 80gb ενος ssd. Τον γεμιζουμε λιγο ακομα και παει στα 60gb πιασμενα.

Μετα απο λιγο ομως σβηνουμε μερικα αχρηστα αρχεια και ξαναπεφτουμε στα αρχικα 40gb.

Ας δουμε τι συμβαινει στην περιπτωση που θελουμε να μην χασουμε επιδοσεις ουτε να κουρασουμε τον δισκο.

Περιπτωση ΤΙΠΟΤΑ:

Αν ο χρηστης δεν επιλεξει να κανει τιποτα, δηλαδη δεν εχει TRIM και δεν επιλεξει χειροκινητα erase free space, τοτε απλα ο δισκος θα ειναι πιο αργος οταν θα παει να γραψει πανω απο αυτα τα 20gb που σβηστηκαν, γιατι θα πρεπει πρωτα να τα "φρεσκαρει" πριν γραψει.

Αρα με το να μην κανει ΤΙΠΟΤΑ ο χρηστης δεν κουραζουμε παραπανω τον δισκο αλλα χανουμε σε ταχυτητα.

Περιπτωση TRIM:

Αν ειχαμε trim, το ιδιο το trim θα φροντιζε αυτοματα την στιγμη της διαγραφης να "φρεσκαριστουν"(να ειναι δηλαδη κατευθειαν ετοιμα για γραψιμο) μονο αυτα τα 20gb (που πριν ειχαν δεδομενα) και οχι και τα υπολοιπα 20gb που ποτε δεν ειχαν δεδομενα, γιατι πολυ απλα αυτα δεν χρειαζεται και ηταν ανεκαθεν ετοιμα για γραψιμο.

Τελος, το φρεσκαρισμα που κανει το TRIM δεν κουραζει παραπανω τον δισκο, γιατι πολυ απλα το "φρεσκαρισμα" αυτο θα χρειαζοταν να γινει ετσι κι αλλιως πριν γραφτουν νεα δεδομενα(βλεπε προηγουμενη περιπτωση). Απλα με το TRIM γινεται οχι την χρονικη στιγμη που θα γινει το επομενο write οπως θα γινοταν στην περιπτωση "ΤΙΠΟΤΑ" πιο πανω(με φυσικο επακολουθο την μειωση των επιδοσεων), αλλα την στιγμη του σβησιματος.

Αρα με το TRIM κερδιζουμε(ουσιαστικα δεν χανουμε) σε ταχυτητα και ΔΕΝ κουραζουμε παραπανω τον δισκο.

Περιπτωση ERASE FREE SPACE:

Αν ο χρηστης επιλεξει χειροκινητα erase free space , τοτε θεωρητικα* "φρεσκαρουμε" ολο τον υπολοιπο δισκο, αλλα αυτο εχει ενα μειονεκτημα: οτι θεωρητικα* "φρεσκαρουμε" οπως ειπαμε ΟΛΟ τον δισκο, δηλαδη γραφονται μηδενικα σε ΟΛΟΝ τον δισκο.

Στην περιπτωση μας δηλαδη γραφονται μηδενικα και στα 40gb ελευθερου χωρου, ενω στην προηγουμενη περιπτωση(TRIM) πειραχτηκαν-"φρεσκαριστηκαν" μονο τα 20gb.

Αρα με το erase free space κουραζουμε παραπανω τον δισκο και πιθανον* να κερδιζουμε σε ταχυτητα.

* Για να κερδισουμε σε ταχυτητα κανοντας erase free space, εχουμε κανει την παραδοχη οτι παιρνοντας μηδενικα σε ολο τον δισκο ειναι σαν να τον φρεσκαρουμε.

Αυτο δεν ειναι σιγουρο οτι ισχυει. Για αυτο λεμε οτι θεωρητικα τον "φρεσκαρουμε" και πιθανον να κερδιζουμε σε ταχυτητα, δεν ειμαστε σιγουροι. Μαλιστα το πιο πιθανο ειναι οτι δεν ισχυει κατι τετοιο.

Ενδεικτικα, βρηκα αυτο οποτε μαλλον ακυρο και το erase free space για αυξηση ταχυτητας(χωρια που θα κουραζε πιο πολυ τον ssd):

http://www.pcper.com/article.php?aid=669&type=expert&pid=6

“An alternative method (faster) is to use a tool to perform a SECURE ERASE command on the drive. This command will release all of the user LBA locations internally in the drive and result in all of the NAND locations being reset to an erased state. [/b']This is equivalent to resetting the drive to the factory shipped condition, and will provide the optimum performance.”

http://www.anandtech.com/show/2738/11

Based on my explanation there’s one sure-fire way to make your drive fast again. Formatting/deleting everything on the drive won’t work because those pages on the drive will remain full of data.

If you are doing a clean setup of your machine and want to restore your drive to its native state you’ll have to perform a secure erase. Intel distributed a tool with the first X25-M review kits called HDD ERASE. This tool will take any SSD and free every last page on the drive. Obviously you’ll lose all of your data but your drive will be super fast again!

Υποψην οτι η ATA εντολη SECURE ERASE ουδεμια σχεση εχει με το secure erase που κανει το disk utility ή αλλα utilities για σβησιμο δεδομενων.

Το disk utility απλως γραφει μηδενικα σε ολα το free space' date=' δεν τα "φρεσκαρει" πραγματικα/επαναφερει στην αρχικη κατασταση οπως χρειαζεται για φουλ ταχυτητα. (="This command will release all of the user LBA locations internally in the drive and result in all of the NAND locations being reset to an erased state.")

Πρεπει να μαρκαριστουν σαν πραγματικα [b']αδεια , οχι να τα γεμισει με μηδενικα οπως κανει το disk utility.

Αδειος ≠ 0

Επεξ/σία από haHa

haHa πολυ καλη η αναλυση σου. Αλλα τελικα που καταληγουμε? No way out?

Καμια λυση για να διατηρησουμε τις ιδιες επιδοσεις με οταν πρωτοαγορασαμε τον δισκο?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...