Προς το περιεχόμενο

SSD σε Μac (γνώμες/εμπειρίες)

nickolas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επίσης : First, a TRIM-supporting OS (e.g. Windows 7 will support TRIM at some point) queries the hard drive for its rotational speed. If the drive responds by saying 0, the OS knows it’s a SSD and turns off features like defrag. It also enables the use of the TRIM command.

Αυτό για να μη λες ότι δεν έχει σχέση με το defrag. Το λέω ξεκάθαρα πιο πάνω ότι εμποδίζει το defrag, αλλά τα unix OSs δεν έχουν defrag, οπότε και αυτή η λειτουργία τους είναι άχρηστη.

Μιλησα πουθενα για defrag?

Για fragmentation μιλησα:

Το TRIM ελαχιστα εχει να κανει με το (γνωστο) fragmentation.

Για αυτο αλλωστε το TRIM υποστηριζεται ακομα και σε linux.

Μην μπερδευεσαι λοιπιν και μην λες οτι ειπα "ότι δεν έχει σχέση με το defrag"...

Όσον αφορά για το πιο αργό SSD σε mac os μια φορά το μήνα να κάνει κάποιος αυτό που λέω, ή ίσως και secure empty trash που δεν το συνιστώ, θα έχει πολύ καλύτερη ταχύτητα από το συνεχές trimming. Δλδ την ώρα που το trimm σβήνει τον ελεύθερο χώρο δε θέλει χρόνο; Ή το κάνει με κάποιο μαγικό τρόπο;

Οπως σωστα ειπες και ειπα και εγω, μπορει να το κανει χειροκινητα, αλλα δυστυχως ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ. (γιατι μπορει στο μεταξυ να αδειασε και να γεμισε ξανα, οποτε και αργος ειναι και δεν μπορεις να κανεις erase free space*)

Απλα σε linux και windows 7 μπορεις να εχεις ταχυτατο σκληρο δισκο χωρις να χρειαστει η παρεμβαση του χρηστη.

Στο mac os x χωρις την παρεμβαση του χρηστη(που ακομα και αυτην δεν αρκει παντα) , ο δισκος θα ειναι πιο αργος αν γεμισει και αδειασει.

*Πχ: Εχουμε ενα δισκο 80gb, εκ των οποιων τα 40gb ειναι λειτουργικο και προγραμματα. Mε τον καιρο γεμιζει και φθανει σχεδον τα 80gb.

Βλεπουμε οτι γεμισε και σβηνουμε αχρηστα πραγματα. Πεφτει πχ παλι στα 40gb . Παλι ομως γεμιζει σχετικα και αυτην την φορα γεμιζει με πιο απαραιτητα πραγματα.. Φθανει λοιπον τα 70gb τα οποια ειναι σημαντικα και δεν μπορουν να σβηστουν. (νεα προγραμματα, αρχεια video κλπ)

Τοτε ο χρηστης αποφασιζει να κανει erase free space. Ουσιαστικα κανει μια τρυπα στο νερο(αφου αφορα μονο τα τελευταια 10gb), γιατι τα εξτρα 30gb που γραφτηκαν μετα τα 40gb , γραφτηκαν πανω απο "σκουπιδια" και ετσι ο δισκος ηταν "πιο αργος εκει".

Αυτο φυσικα θα ειχε αποφευχθει σε linux και windows 7 που υποστηριζουν trim και γινεται αυτοματα η βελτιστοποιηση.

Το erase free space προυποθετει και σωστο timing.

Για αυτο το trim ειναι σημαντικο(γιατι δεν μπορεις να περιμενεις απο τον χρηστη να κανει erase free space οταν ο δισκος εχει αδειασει και πριν γεμισει ξανα) και για αυτο το υποστηριζει ακομα και το linux.

Επεξ/σία από haHa
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

haHa ούτε εγώ είπα ότι fragmentation = trimming. Αλλά σχέση υπάρχει και είναι ξεκάθαρο αυτό που λέω για όποιον το διαβάσει. Άσε που το fragmentation αυξάνεται από το αισχρό σύστημα διαχείρησης αρχείων των windows, που αν και νεότερο λειτουργικό από το unix, μόνο μπροστά δεν είναι. Πόσο μάλλον να τολμάμε να το συγκρίνουμε με το unix ή το mac os.

Το ότι στο linux ή στο BeOS το υιοθέτησαν δε σημαίνει τίποτα. Καλά έκαναν και το έβαλαν. Όχι όμως ότι το χρειαζόντουσαν κιόλας. Ενώ τα windows το χρειάζονται! Γιατί άμα τα win ξεκινήσουν αυτόματο defragmentation σε κάνα SSD, θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος! Εκεί λοιπόν έρχεται το trimming και λέει στα win: Ώπαααα πάρτο αλλιώς... αυτός ο δίσκος δε στροφάει!!! (rotation speed = 0)

Τέλος πάντων επειδή είμαι σίγουρος ότι και η Apple θα βάλει trimming αν και καλά θα κάνει να ΜΗΝ το βάλει διότι από αυτά που έχω διαβάσει μου φαίνεται παντελώς άχρηστο για τα mac, ας το σταματήσουμε εδώ. Μη λέμε όμως ότι το mac os έχει μείνει πίσω και λοιπά βαρύγδουπα. Το trimming δεν είναι συστατικό μέρος κανενός kernel λειτουργικού συστήματος και οι λειτουργίες που κάνει μπορούν να γίνονται αυτόματα ακόμα και με scriptάκι του automator στα mac και το αναφέρω αυτό για να σου λύσω και το πρόβλημα του αυτοματισμού. Οπότε καταλαβαίνεις ότι αν ήθελε να ενσωματώσει η Apple κάτι τέτοιο είχε 1002 τρόπους να το κάνει, ειδικά όταν δίνει τη δυνατότητα να πάρει κάποιος μαμίσιο SSD κατά παραγγελία. Εγώ μάλιστα θεωρώ πολύ πιο βολικό να κάνω clean free disk space, όποτε δεν είμαι μπροστά στον υπολογιστή μου χειροκίνητα, παρά να έχω το trimming να με καθυστερεί όποτε θέλει αυτό για να είμαι clean and tidy, ώστε να είμαι πιο γρήγορος στο μέλλον!!!

Το ότι στο linux ή στο BeOS το υιοθέτησαν δε σημαίνει τίποτα. Καλά έκαναν και το έβαλαν. Όχι όμως ότι το χρειαζόντουσαν κιόλας.

Φυσικα και το χρειαζοντουσαν αν θελουν να διατηρείται ταχυτατος ο δισκος χωρις γνωσεις και επεμβαση απο τον χρηστη.

Τέλος πάντων επειδή είμαι σίγουρος ότι και η Apple θα βάλει trimming .

Και εγω ειμαι σιγουρος οτι θα ακολουθησει τα αλλα λειτουργικα..

Το trim (και οι λειτουργιες του) ειναι απαραιτητες αν θελουμε να εχουμε εναν φρεσκο ssd δισκο.

Τα υπολοιπα ειναι στις περισσοτερες περιπτωσεις ημιμετρα ή απαιτουν γνωσεις και επεμβαση απο τον χρηστη. (σοβαρα μειονεκτηματα και για αυτο αν ρωτησουμε εδω μεσα, σχεδον κανενας που εχει ssd σε mac os x δεν τα εχει ενεργοποιημενα)

Χμμ ήδη απαντώ σε πολλά από αυτά που λες. Και sorry, πάντα καλύτερος ο αυτοματισμός για τον άσχετο, αλλά το erase free disk space δεν είναι καθόλου ημίμετρο. Επίσης όταν θα πάει το pc να γράψει πάνω από σκουπίδια, πρώτα σβήνει και μετά γράφει! Γι' αυτό καθυστερεί! Γιατί αναγκαστικά κάνει trimming! :lol::lol::lol:

Σιγά λοιπόν την τόσο απαραίτητη λειτουργία! :lol::lol::lol::lol: Όχι τίποτε άλλο πρόσεχε πώς τα λες γιατί εδώ μέσα κάποιοι νομίζουν ότι το mac os χωρίς trimming θα τους κάνει corrupt και το σκληρό!:lol::lol::lol: Δλδ μιλάμε για αστειότητες.

---------- Προσθήκη στις 22:12 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 22:07 ----------

Επίσης στην παράθεσή σου παρέλειψες να βάλεις το σημείο ότι καλά θα κάνει η Apple να ΜΗΝ βάλει trimming. Sorry αλλά υπάρχουν και οι απόψεις της μειοψηφίας που πιστεύουν ότι χωρίς trimming ο σκληρός μάλλον πιο γρήγορος θα είναι στο τέλος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Χμμ ήδη απαντώ σε πολλά από αυτά που λες. Και sorry, πάντα καλύτερος ο αυτοματισμός για τον άσχετο, αλλά το erase free disk space δεν είναι καθόλου ημίμετρο.

Ειναι τελειως ημιμετρο γιατι πρεπει να το τρεχεις χειροκινητα και γιατι πρεπει να το τρεχεις οταν εχει αδειασει σχετικα ο δισκος. Αν το τρεξεις οταν εχει γεμισει-αδειασει-γεμισει , τοτε εκανες μια τρυπα στο νερο και ο δισκος ηταν αργος τοσο καιρο.

Αλλη δoυλεια δεν ειχε ο χρηστης να κοιταει ποτε αδειαζει ο δισκος του για να κανει τοτε erase free disk space .

*Πχ: Εχουμε ενα δισκο 80gb' date=' εκ των οποιων τα 40gb ειναι λειτουργικο και προγραμματα. Mε τον καιρο γεμιζει και φθανει σχεδον τα 80gb.

Βλεπουμε οτι γεμισε και σβηνουμε αχρηστα πραγματα. Πεφτει πχ παλι στα 40gb . Παλι ομως γεμιζει σχετικα και αυτην την φορα γεμιζει με πιο απαραιτητα πραγματα.. Φθανει λοιπον τα 70gb τα οποια ειναι σημαντικα και δεν μπορουν να σβηστουν. (νεα προγραμματα, αρχεια video κλπ)

Τοτε ο χρηστης αποφασιζει να κανει erase free space. Ουσιαστικα κανει μια τρυπα στο νερο(αφου αφορα μονο τα τελευταια 10gb), γιατι τα εξτρα 30gb που γραφτηκαν μετα τα 40gb , γραφτηκαν πανω απο "σκουπιδια" και ετσι ο δισκος ειναι "πιο αργος εκει".

Αυτο φυσικα θα ειχε αποφευχθει σε linux και windows 7 που υποστηριζουν trim και γινεται αυτοματα η βελτιστοποιηση.

Το erase free space προυποθετει και σωστο timing.

[/quote']

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Επίσης όταν θα πάει το pc να γράψει πάνω από σκουπίδια, πρώτα σβήνει και μετά γράφει! Γι' αυτό καθυστερεί! Γιατί αναγκαστικά κάνει trimming!

Χιλιες φορες να αργησει μια φορα, παρα να αργει συνεχεια επειδη εγραψε πανω απο σκουπιδια. (που αυτο γινεται σε οποιο λειτουργικο δεν υποστηριζει trimming)

Επεξ/σία από haHa

Ρε παιδιά, το Erase Free Space και το Secure Erase στον Mac, κάνει την ίδια δουλειά με το Trim?

Δεν νομίζω.

Το Secure Erase απλώς γράφει Zeros στον HDD για να αποτρέψει την ανάκτηση των δεδομένων. Το Trim δηλαδή πως ακριβώς διαγράφει τα δεδομένα από τον HDD? Γράφει Zeros στον χώρο που κάποτε υπήρχαν αρχεία και τώρα είναι και καλά "ελεύθερος" (αποδεσμευμένος) ή μήπως γίνεται κάπως αλλιώς? Δηλαδή θέλετε να πείτε οτι το Trim κάνει την ίδια δουλειά με το Erase free space? Ισχύει όντως αυτό?

Επίσης ixthy η απενεργοποίηση του Defrag στα Windows έχει να κάνει με το γεγονός οτι μειώνει το LifeSpan του SSD (περισσότερα σβήσε-γράψε) και με το γεγονός οτι δεν πρόκειται να επιφέρει και καμιά δραματική αλλαγή στην ταχύτητα...!!!! Και γιαυτό προφανώς τα Windows με την ενεργοποίηση του Trim (που είναι μόνο για SSD) ταυτόχρονα απενεργοποιεί και το όποιο Defrag στον HDD αυτό...!!!

---------- Προσθήκη στις 22:16 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 22:13 ----------

Ειναι τελειως ημιμετρο γιατι πρεπει να το τρεχεις χειροκινητα και γιατι πρεπει να το τρεχεις οταν εχει αδειασει σχετικα ο δισκος. Αν το τρεξεις οταν εχει γεμισει-αδειασει-γεμισει , τοτε εκανες μια τρυπα στο νερο και ο δισκος θα παραμεινει αργος.

Αλλη δoυλεια δεν ειχε ο χρηστης να κοιταει ποτε αδειαζει ο δισκος του για να κανει τοτε erase free disk space .

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Χιλιες φορες να αργησει μια φορα, παρα να αργει συνεχεια επειδη εγραψε πανω απο σκουπιδια. (που αυτο γινεται σε οποιο λειτουργικο δεν υποστηριζει trimming)

+1

Αλλά από την άλλη, εάν ήταν τόσο απλό το θέμα, προς τι η καθυστέρηση της Apple να βάλει και εκείνη "Trim" στο λειτουργικό της?

Μεγάλη αμέλεια της Apple εάν είναι όντως τόσο απλό το θέμα.

Τέλος το trimming βοηθά μεγίστως τα windows μόνο, διότι στο θέμα του fragmentation, είναι γνωστό ότι τα σκουπίδια από σβησμένα αρχεία αυξάνουν τα fragments, αφού υποχρεώνουν τα windows γράφουν μόνο σε παρθένες περιοχές του σκληρού. Όμως στα άλλα λειτουργικά αυτά απλώς δεν ισχύουν, διότι τα λειτουργικά αυτά έχουν άλλο σύστημα "ιεράρχησης" και δε γράφουν όπου να' ναι τα δεδομένα τους.

---------- Προσθήκη στις 22:30 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 22:19 ----------

@Vaged: Ακριβώς φίλε μου. Λέω πουθενά εγώ για ταχύτητα; Απλώς αν κάνεις defrag σε SSD θα τον πάρεις στο χέρι! Γι' αυτό τα ηλίθια windows χρειάζονται το trimming το 'πιασες. Για να τους λέει κάποιος "rotaion speed =0". Απλά!:lol::lol:

@haHa: Αν και όποτε κάποιος καταλάβει διαφορά στην ταχύτητα (1 φορά το μήνα; το χρόνο; τα 2 χρόνια;;;;) μπορεί να κάνει ένα erase free disk space όταν θα πάει για χέσιμο ή για ύπνο που κάνει ακριβώς ότι και το trimming φίλε χωρίς να τρώει καθυστερήσεις από το αυτόματο trimming όταν δουλεύει. Μακάρι αν το βάλει η Apple να έχει και επιλογή απενεργοποίησης.

Όσον αφορά για τα μηδενικά που λες vaged έχεις δίκιο μόνο για το secure empty trash. Αλλά και πάλι σκέφτηκες τι label παίρνουν από το λειτουργικό τα άδεια clusters (κάτι που γίνεται κατά το format)? Αν γίνονται labelled με μηδενικά, τότε ναι είναι το ίδιο πράγμα! Στους μαγνητικούς σκληρούς όμως θέλει πολλά περάσματα ώστε να επιτύχει ο απομαγνητισμός, οπότε ανάλογα με το πόσα περάσματα λες να γίνουν, τόσο αυξάνει και ο χρόνος σβησίματος!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Τέλος το trimming βοηθά μεγίστως τα windows μόνο, διότι στο θέμα του fragmentation, είναι γνωστό ότι τα σκουπίδια από σβησμένα αρχεία αυξάνουν τα fragments, αφού υποχρεώνουν τα windows γράφουν μόνο σε παρθένες περιοχές του σκληρού. Όμως στα άλλα λειτουργικά αυτά απλώς δεν ισχύουν, διότι τα λειτουργικά αυτά έχουν άλλο σύστημα "ιεράρχησης" και δε γράφουν όπου να' ναι τα δεδομένα τους.

Αφου μιλαμε για TRIM, προφανως μιλαμε για ssd, που ελαχιστα ως καθολου τους επηρεαζει το οποιο fragmentation.

Επισης φαινεται να μην εχεις καταλαβει τι ειναι το fragmentation. Ουδεμια σχεση εχει με το γραψιμο σε "παρθένες περιοχές του σκληρού" . LOL!!

Επεξ/σία από haHa

---------- Προσθήκη στις 22:30 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 22:19 ----------

@Vaged: Ακριβώς φίλε μου. Λέω πουθενά εγώ για ταχύτητα; Απλώς αν κάνεις defrag σε SSD θα τον πάρεις στο χέρι! Γι' αυτό τα ηλίθια windows χρειάζονται το trimming το 'πιασες. Για να τους λέει κάποιος "rotaion speed =0". Απλά!:lol::lol:

@haHa: Αν και όποτε κάποιος καταλάβει διαφορά στην ταχύτητα (1 φορά το μήνα; το χρόνο; τα 2 χρόνια;;;;) μπορεί να κάνει ένα erase free disk space όταν θα πάει για χέσιμο ή για ύπνο που κάνει ακριβώς ότι και το trimming φίλε χωρίς να τρώει καθυστερήσεις από το αυτόματο trimming. Μακάρι αν το βάλει η Apple να έχει και επιλογή απενεργοποίησης.

Όσον αφορά για τα μηδενικά που λες vaged έχεις δίκιο μόνο για το secure empty trash. Αλλά και πάλι σκέφτηκες τι label παίρνουν από το λειτουργικό τα άδεια clusters (κάτι που γίνεται κατά το format)? Αν γίνονται labelled με μηδενικά, τότε ναι είναι το ίδιο πράγμα! Στους μαγνητικούς σκληρούς όμως θέλει πολλά περάσματα ώστε να επιτύχει ο απομαγνητισμός, οπότε ανάλογα με το πόσα περάσματα λες να γίνουν, τόσο αυξάνει και ο χρόνος σβησίματος!

Βασικά ixthy, νομίζω οτι κάπου έχεις λίγο μπερδευτεί.

Καταρχάς οι SSD θέλουν να δουν "κενό χώρο" (ο,τι και εάν σημαίνει αυτό. Πχ. θα μπορούσε να είναι τα "zeros" που αναφέρουμε οτι γράφει πχ. το Disk Utility) για να γράψουν. Εάν δεν είναι marked ο χώρος ως "κενός", πρώτα θα σβήσει το περιεχόμενο του block ο SSD και μετά θα γράψει. (εκεί χρησιμεύει το trim γενικώς. Διότι το να σβήσει και να γράψει, δημιουργεί καθυστέρηση = γίνεται πιό αργός ο SSD σε σχέση με όταν είναι "παρθένος" ο HDD = άγραφος εντελώς και όπου απλώς θα γράψει...!!!).

Γι' αυτό γίνεται τόσος ντόρος με το Trim. Δεν έχει σχέση το Defrag. Τα Windows καλώς έχουν Trim μέσα στο λειτουργικό τους και το OSX κακώς δεν έχει Trim (εφόσον ισχύουν τα παραπάνω).

Από εκεί και πέρα, το fragmentation των HDD πολύ απλά δεν επηρεάζει τους SSD διότι

α) είναι πολύ γρήγοροι στο Seek / Read οπότε δεν θα δείς και ιδιαίτερη διαφορά εάν είναι Fragmented o SSD

β) το Defrag θα μείωνε την διάρκεια ζωής του SSD λόγω πολλών σβήσε-γράψε.

Όσον αφορά το Fragmentation - Defragmentation των windows, νομίζω οτι κάπου τα έχεις μπερδέψει λίγο για το τι ακριβώς συμβαίνει κατά το fragmentation-defragmentation. Το Fragmentation δεν έχει να κάνει με "παρθένες" περιοχές του hdd. Απλώς με γεμάτες και με άδειες περιοχές του HDD.

Το ερώτημα που θέτω είναι το εξής:

Τελικά πως ακριβώς σβήνει τα Blocks του SSD το Trim? Απλώς γράφει zeros? Δηλαδή είναι το ίδιο πράγμα με το "Erase Free Space" του Disk Utility του Mac?

Αν είναι όντως τόσο απλό το πράγμα, τότε κακώς η Apple δεν έχει βάλει Trim στο OS X.

@haHa: Αν και όποτε κάποιος καταλάβει διαφορά στην ταχύτητα (1 φορά το μήνα; το χρόνο; τα 2 χρόνια;;;;) μπορεί να κάνει ένα erase free disk space όταν θα πάει για χέσιμο ή για ύπνο που κάνει ακριβώς ότι και το trimming φίλε χωρίς να τρώει καθυστερήσεις από το αυτόματο trimming όταν δουλεύει.

Ακομα να καταλαβεις οτι αυτο δεν μπορει να γινει παντα, γιατι πολυ απλα μπορει να μην εχεις χωρο , οπως και οτι ολα τον προηγουμενο καιρο ηταν πιο αργος ο δισκος.

Ακομα να καταλαβεις οτι αυτο δεν μπορει να γινει παντα, γιατι πολυ απλα μπορει να μην εχεις χωρο , οπως και οτι ολα τον προηγουμενο καιρο ηταν πιο αργος ο δισκος.

Ακριβώς..!!!

+1

Λάθος!!! Εκτός αν θέλετε να με πείσετε και οι 2 ότι δε γίνεται κάτι που το κάνω ακόμα και με 4GB free σε 250άρη σκληρό και το βλέπω τώρα μπροστά μου. Ρε vag3d αν μη τι άλλο εσύ έχεις mac. Σου είπε ποτέ το disk utility ότι δεν έχεις χώρο; Τι συμφωνείς άμα δεν το χεις δει; Καλά ο haHa εδώ και καιρό λέει πόσο καλύτερα είναι τα windows απο το mac σε πολλούς τομείς. Σεβαστή η κάθε άποψη (και τη χρειαζόμαστε, άλλωστε δε θέλω να γίνει το mac mainstream, όπως το iphone, διότι μετά για να αγοράσεις mac θα πρέπει ο υπάλληλος των multirama να είναι ο αδερφός σου), αλλά να μη λέει και ο καθένας ότι να 'ναι.

Όσον αφορά το erase free disk space κάνει αυτό που λέει. Δε λέει πουθενά για shredding. Αυτό ίσως το κάνει το secure empty trash... Επιμένετε ακόμα ότι εγώ είμαι ο μπερδεμένος;

---------- Προσθήκη στις 23:19 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 23:11 ----------

Εκτός αν και το shredding βασίζεται στην ίδια λογική και όχι στην τυχαία αναπαραγωγή χαρακτήρων πάνω στα σβησμένα. Αυτό δεν το θυμάμαι οπότε διαφωτίστε με. Πάντως το άδειο δεν μπορεί απλά να είναι "άδειο". Πρέπει να κρατά κάποια τιμή, για να αναγνωριστεί από το λειτουργικό και νομίζω ότι η τιμή αυτή είναι το 0.

---------- Προσθήκη στις 23:26 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 23:19 ----------

Καλά παίδες κάνω την ιστορία που λέγαμε και το pc δε μασά! Α ρε Apple είσαι πολύ μπροστά! Λολ!:-)

@vag3d Άμα το δοκιμάσεις να ξέρεις ότι όπως σου παίρνει όλο το free space βγαίνει κάποιο μήνυμα ότι δεν έχεις free space. Απλώς το disk utility δημιουργεί ένα εικονικό αρχείο και "φαίνεται" να μην έχεις ελεύθερο χώρο. Απλώς πάτα ok και άστο να τελειώσει! Φυσικά και θα μπορείς να εργάζεσαι κανονικά!

Λάθος!!! Εκτός αν θέλετε να με πείσετε και οι 2 ότι δε γίνεται κάτι που το κάνω ακόμα και με 4GB free σε 250άρη σκληρό και το βλέπω τώρα μπροστά μου. Ρε vag3d αν μη τι άλλο εσύ έχεις mac. Σου είπε ποτέ το disk utility ότι δεν έχεις χώρο; Τι συμφωνείς άμα δεν το χεις δει; Καλά ο haHa εδώ και καιρό λέει πόσο καλύτερα είναι τα windows απο το mac σε πολλούς τομείς. Σεβαστή η κάθε άποψη (και τη χρειαζόμαστε, άλλωστε δε θέλω να γίνει το mac mainstream, όπως το iphone, διότι μετά για να αγοράσεις mac θα πρέπει ο υπάλληλος των multirama να είναι ο αδερφός σου), αλλά να μη λέει και ο καθένας ότι να 'ναι.

Όσον αφορά το erase free disk space κάνει αυτό που λέει. Δε λέει πουθενά για shredding. Αυτό ίσως το κάνει το secure empty trash... Επιμένετε ακόμα ότι εγώ είμαι ο μπερδεμένος;

Αυτό που λέει ο haHa και συμφωνώ μαζί του είναι ότι ουσιαστικά το σύστημα στην καθημερινή του χρήση (με SSD) αναγκαστικά θα διέπεται από ελευθέρωση χώρου κάποια στιγμή με αρχεία που σβήνουμε-γράφουμε (ή/και μπορεί να το κάνει και το σύστημα αυτό).

Δηλαδή έχουμε 2 περιπτώσεις write σε ssd.

a) Write to Complete Empty Blocks--> ο SSD απλώς θα γράψει στο Block (μιας και είναι πραγματικά άδειο).

B) Write to a "Not Empty Block" (δηλαδή σε ένα Block που το σύστημα το θεωρεί άδειο, αλλά στην ουσία δεν είναι)--> εκεί ο ssd θα σβήσει πρώτα το block και μετά θα γράψει.

Time a<b

άρα το a είναι πιό γρήγορο απο το b.

Ο haHa αυτό που λέει είναι οτι μέχρι να κάνεις εσύ secure erase τον ssd θα έχεις ήδη προλάβει να βιώσεις την "καθυστέρηση". Ενώ με το trim, κάθε στιγμή είσαι κυριλέ γιατί τα κανονίζει αυτόματα το σύστημα.

ps: και ο haha είχε mac από όσο γνωρίζω (ή έστω χρησιμοποιεί στην δουλειά του αν δεν κάνω λάθος).

Το γεγονός οτι λατρεύω τα mac δεν σημαίνει οτι θα λέω ο,τι δεν θα λέω αυτό που πιστεύω οτι είναι σωστό (έστω και εάν αυτό κάποιες φορές είναι υπέρ των windows και κατά του λατρεμένου μου mac. Τέλειο δεν είναι κανένα από τα δύο άλλωστε).

Ναι και ζεις την καθυστέρηση καθημερινά. Διότι και πάλι χρόνο θέλει για να σβήνει το trim. Το πιστεύεις ότι τώρα που έκανα το erase δε βίωσα καμιά καθυστέρηση; Σίγουρα ο σκληρός απασχολείται, αλλά και στο trim το ίδιο γίνεται. Η διαδικασία μάλιστα τελείωσε σε λιγότερο από 5 mins και πολλά σου λέω γιατί δε χρονομέτρησα και αυτό έλεγε 2 mins left, αλλά δεν το πολυπιστεύω.

---------- Προσθήκη στις 23:45 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 23:38 ----------

Μάλιστα εγώ πιστεύω:

Τerase + Twrite = Ttrim(erase) + Twrite, όπου Τ χρόνος.

Η μόνη διαφορά είναι ότι όταν εσύ θα γράφεις σε καθαρές περιοχές, το trim θα απασχολεί το σκληρό (θα σβήνει) κάπου αλλού για να σαι πάντα καθαρός! Και ρωτώ, γιατί να μην έχω το μέγιστο speed όσο ο δίσκος είναι άδειος, και να κάνω ένα erase μια και καλή να τελειώνω;

Επίσης αν αφήσεις το os να σβήσει στην ίδια περιοχή που θα γράψει, ίσως η διαδικασία να είναι πιο γρήγορη, αν και δεν ξέρω πώς λειτουργούν οι SSD. Οπότε δεν πείθομαι τόσο εύκολα για την πραγμτική αναγκαιότητα του trim.

Το trim όμως είναι απαραίτητο για τους windows users για 2 λόγους.

1. Για να εμποδίζει το ηλίθιο defragment λέγοντας στο os rotation speed 0.

2. Για να λένε οι windows users πόσο πολύ πίσω έχει μείνει το mac os και να χαίρονται. :P

---------- Προσθήκη στις 23:57 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 23:45 ----------

Αααα και...

3. Για να βρουν οι mac-users κάτι να προβληματιστούν και να αγχώνονται. Τι μόνο εσείς οι windows users θα έχετε αυτό το "προνόμιο;;;"! Να μην το έχουμε και μεις; Ειδικά εμείς οι Έλληνες που η κλάψα και η καταστροφολογία είναι στο αίμα μας!

Πω πω καταστροφή... το mac δεν έχει trimming... θα γίνει corrupt o hdd!!! να κρατώ 40 - 50 - 100 GB ελεύθερα;;;; Και να απαντούν συμπονετικά οι windows users... ναι ίσως και να βοηθά,...., αλλά οϊμέ όχι για πολύ!!! Χαχαχαχα! :lol::lol::lol:

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Ναι και ζεις την καθυστέρηση καθημερινά. Διότι και πάλι χρόνο θέλει για να σβήνει το trim. Το πιστεύεις ότι τώρα που έκανα το erase δε βίωσα καμιά καθυστέρηση; Σίγουρα ο σκληρός απασχολείται, αλλά και στο trim το ίδιο γίνεται. Η διαδικασία μάλιστα τελείωσε σε λιγότερο από 5 mins και πολλά σου λέω γιατί δε χρονομέτρησα και αυτό έλεγε 2 mins left, αλλά δεν το πολυπιστεύω.

Ο haHa αρκετές φορές δείχνει να έχει σωστές απόψεις (κατά την γνώμη μου και από την όποια εμπειρία έτυχε να έχω σε ανάγνωση θεμάτων που συμμετείχε).

Στην συγκεκριμένη φάση, και επειδή νομίζω οτι κατάλαβα σωστά τι εννοεί, συμφωνώ μαζί του.

Χ=Χρόνος Εγγραφής

Υ= Χρόνος Σβησίματος

x<x+y

Δηλαδή: το να γράψεις απευθείας στον SSD είναι γρηγορότερο από το να σβήσεις και να γράψεις.

Ουσιαστικά με το Trim πάλι σβήνεις, απλώς δεν σβήνεις την στιγμή που χρειάζεται να γράψεις (σβήνεις ετεροχρονισμένα). Συνεπώς την στιγμή που γράφεις, η εγγραφή γίνεται πιο γρήγορα μιας και είναι ήδη σβησμένα από πριν τα Blocks.

Ουσιαστικά με το Trim έχεις το κεφάλι σου ήσυχο οτι όταν χρειαστεί να γράψεις στον SSD (είτε εσύ είτε το λειτουργικό σύστημα από μόνο του), τα blocks του SSD θα είναι cleared και έτοιμα προς εγγραφή. Οπότε θα γράψει κατευθείαν χωρίς να χρειαστεί να σβήσει πρώτα και συνεπώς θα γράψει πιο γρήγορα.

Αυτό που δεν γνωρίζω εγώ, είναι εάν το Erase Free Space του Disk Utility η/και το Secure Erase, κάνει την δουλειά του Trim ή όχι.

Μπορεί για παράδειγμα να νομίζουμε οτι κάνει την δουλειά που πρέπει, αλλά να μην είναι έτσι τα πράγματα.

Λογικά θα κάνει την δουλειά που πρέπει, απλώς δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι όντως την κάνει την δουλειά.

Πρακτικά όμως οι ταχύτητες ενός SSD είναι τόσο μεγαλύτερες από αυτές ενός απλού μηχανικού HDD που και χωρίς Trim, πάλι θα έχεις επιδόσεις. Άλλωστε με τις μικρές χωρητικότητες που έχουν μέχρι στιγμής οι SSD δεν συμφέρει να τους χρησιμοποιείς για αποθηκευτικό χώρο. Μόνο για το λειτουργικό σύστημα. (οπότε και τα σβήσε-γράψε που κάνει ο χρήστης είναι λιγότερα).

Άρα εφόσον το Read time δεν επηρεάζεται από την έλλειψη ή όχι του Trim, η όποια διαφορά στην ταχύτητα θα είναι μόνο στο Write.

Μικρό το κακό στο overall speed του SSD...., αλλά με βάση τα παραπάνω, τα windows δείχνουν να υπερτερούν σε σχέση με το mac OS X.

Επεξ/σία από vag3d

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...