Προς το περιεχόμενο

SSD σε Μac (γνώμες/εμπειρίες)

nickolas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 415
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

που το άκουσες; εγώ διαβάζω μόνο για Q4...

Και εγω για Σεπτεμβρη/Οκτωβρη μερια ακουω.

Εκτος οτι θα ειναι πιο γρηγοροι, αναμενεται ο 160gb να ειναι στην τωρινη τιμη του 80gb.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μάλλον για μετά το καλοκαίρι θα είναι να βγούν, και θα θυμάμαι εγώ λάθος.

Πωπω, πάντως θέλω SSD λέμε........!!!! :D

Σκέφτομαι για τον 80 GB ή για τον 160GB.

Είδα οτι εκτός του "Home Folder" το λειτουργικό καταλαμβάνει κάπου 40 GB αυτή τη στιγμή.

200 ευρώ Savings είναι αρκετά λεφτά (αν πάρω τον 80 GB αντί για τον 160 GB στα 400 ευρώ).

Λέω να αγοράσω λοιπόν έναν SSD κάποια στιγμή και να μετακινήσω τον Home Folder σε άλλο HDD κανονικό.

Και γω μετα απο ατελειωτες ωρες διαβασματος εχω καταληξει σε intel.το προβλημα μου ειναι πως ψαχνω εδω και παααραααα πολυ καιρο ενα κουτακι να βαλω αυτον που εχει μεσα με firewire ομως! :-/

Πηρε τιποτα το ματι σας πουθενα;;εχω φαει τον κοσμο!

Για ssd θα σας πρότεινα και τον επόμενο δίσκο :

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.320676

(εδώ είναι σε 128, υπάρχει και σε 64 γίγα)

Είναι (νομίζω) από τους λίγους (αν όχι ο μοναδικός) που δίνει 5 χρόνια γραπτή εγγύηση. Εκτός αυτού όμως είναι και ονομαστικά αλλά και σε τεστ πάρα πολύ γρήγορος. Οι ιντελ μπορεί να έχουν φτιάξει ήδη κάποια φήμη τα νούμερα όμως εγγραφής τους είναι επιεικώς ποοολύ χαμηλά.

Το έχω τοποθετήσει στο βάιο της υπογραφής μου και είμαι πολύ ευχαριστημένος. :-)

Sorry αν έχει επαναληφθεί η ερώτηση, αλλά πως τελικά κάνουμε Low Level Format σε SSD όταν το μηχάνημά μας είναι Mac? (δηλαδή με άλλα λόγια, πως κάνουμε Refresh στην ταχύτητα του SSD μας όταν χρειαστεί)?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όσον αφορά το trimming αυτό που λες είναι εντελώς λάθος. Το θέμα το είχαμε αναλύσει με διαφωνία κιόλας με τον haHa μέχρι που πιστεύω το λύσαμε. Δες το σχετικό thread. Το mac δεν υποστηρίζει αυτόματο trimming, αλλά το trimming είναι περισσότερο μια αναγκαιότητα των windows και όχι του mac. Άσε που το mac έχει αντίστοιχη λειτουργία ήδη. Eπειδή δεν έχω χρόνο τώρα να ξαναγράψω τα ίδια ψάξτο λίγο μόνος σου από εδώ αλλά και από άλλες πηγές όπως το wiki.

Επεξ/σία από georgeadams

Το mac δεν υποστηρίζει αυτόματο trimming, αλλά το trimming είναι περισσότερο μια αναγκαιότητα των windows και όχι του mac.

???

Πως γινεται αυτο?

Άσε που το mac έχει αντίστοιχη λειτουργία ήδη.

Aυτοματη?

Πάλι τα ίδια θα λέμε; Βαρέθηκα! Το trimming είναι αναγκαιότητα για τα windows για τουλάχιστον 2 λόγους (ntfs και defragmentation που δεν πρεπει να γίνεται αυτόματα σε SSD σκληρούς) που στο mac απλώς δεν υπάρχουν. Η λειτουργία στο mac δεν είναι αυτόματη, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να είναι αυτόματη, ειδικά λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται τον ελεύθερο χώρο το mac.

Άλλωστε το παιδί το θεωρεί πολύ ακριβό το SSD, όπως και γω άλλωστε. Προτιμώ έναν 500 άρη ή παραπάνω αν γίνεται (γίνεται; μπααα) στα 7200 αν και με τον 5400 εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος.

---------- Προσθήκη στις 20:28 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 20:22 ----------

Και πάλι θεωρώ αρκετά ακριβή για την ώρα τη λύση του SSD...

λέω να επιλέξω έναν 7200 δίσκο. Με τον Free Fall Sensor τι παίζει? Θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά την αλλαγή;;;

Νομίζω ναι, αλλά στη θέση σου θα ρωτούσα το apple support. Είμαι σίγουρος ότι θα σου δώσουν ό,τι πληροφορία θες για το θέμα ώστε να αγοράσεις το σωστό μοντέλο σκληρού που να υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία. Απλώς τηλεφωνείς και σου απαντούν αμέσως!!! Δεν έχει αναμονές και τέτοια... έχω πάρει 4 φορές και ξέρω. Μπορείς επίσης να κοιτάξεις και στα forums του support της apple. Επίσης να ξέρεις ότι η αλλαγή σκληρού γίνεται από το χρήστη με τις ευλογίες της apple και νομίζω υπάρχουν και οδηγίες πια για αυτό. Αν βρίσκεσαι κοντά σε applestore, ένα mac genius μπορεί να σου κάνει μέχρι και demonstration την αλλαγή του σκληρού σου δίσκου, ώστε να το κάνεις και μόνος αν δεν ξέρεις το πως. Οπότε μη φοβάσαι τίποτα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ρε, πραγματικα δεν θυμαμαι τι λεγαμε! (οσον αφορα το αν χρειαζεται το trim)

Συγγνωμη, αν δηλαδη σε εναν ssd γραψεις αρκετα δεδομενα, τον ψιλογεμισεις, μετα τα σβησεις και μετα τον ξαναγεμισεις (κατι αρκετα ευκολο λογω των μικρων χωρητικοτητων των ssd) δεν θα γινει πιο αργος?

Φυσικα και θα γινει πιο αργος και εκει ερχεται το trim. Απλα τα windows υποστηριζοντας καλυτερα το hardware υποστηριζουν και αυτην την δυνατοτητα. Το mac os x εχει μεινει πισω σε αυτο το θεμα , ακομα και το linux το υποστηριζει.

Επεξ/σία από haHa

Ρε, πραγματικα δεν θυμαμαι τι λεγαμε! (οσον αφορα το αν χρειαζεται το trim)

Η αλήθεια είναι ότι έψαχνα και γω να το βρώ, αλλά δε θυμάμαι που είναι, αααν υπάρχει ακόμα. Τες πα έκανα ένα μικρό edit την απάντησή μου. Τα πάντα είναι μπλοκάρισμα του defragmentation (το trimming κάνει και αυτό) και οργάνωση χώρου, κάτι όμως που μόνο το ntfs δεν έχει από μόνο του. Τα άλλα συστήμαατα αρχείων (όχι μόνο του mac που υπολείπεται μάλιστα από άλλα unix) είναι πολύ πιο μπροστά στον τομέα της διαχείρισης του σκληρού και του ελεύθερου χώρου, γι'αυτό άλλωστε και στο unix δεν υπάρχει defragmentaion.

Τέλος το trimming είναι μια εφαρμογή και δεν έχει να κάνει με το hardware αυτό καθ' αυτό. Μην ξεχνάς ότι οι ίδιοι οι κατασκευαστές έγραφαν εφαρμογές trimming. Δεν είναι θέμα λειτουργικού. Δε θα ήταν τόσο δύσκολο και για την Apple να γράψει μια τέτοια εφαρμογή, αλλά δε χρειάζεται.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το TRIM ελαχιστα εχει να κανει με το (γνωστο) fragmentation.

Για αυτο αλλωστε το TRIM υποστηριζεται ακομα και σε linux.

Το TRIM(οι λειτουργιες του) ειναι απαραιτητο σε ΟΛΑ τα λειτουργικα αν θελουμε ο ssd δισκος να μην χασει την ταχυτητα αν πιο πριν εχει γεμισει δεδομενα και στο μεταξυ αδειασε.

Σε windows 7 και σε linux δεν θα εχει προβλημα, θα ειναι σχεδον εξισου γρηγορος σαν να μην γεμισε (και μετα αδειασε) ποτε. Σε mac os x θα ειναι πιο αργος. (εκτος αν αναγκαστει ο χρηστης να τρεχει χειροκινητα διαφορα εργαλεια που κανουν την δουλεια που θα εκανε το trim αν υποστηριζοταν.)

Επεξ/σία από haHa

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από wiki:

Where TRIM is not automatically supported by the operating system, there are utilities which can send TRIM commands manually.

Although tools to "reset" some drives to a fresh state were already available before the introduction of TRIM, they also delete all data on the drive, which makes them impractical to use for ongoing optimization. [3] Κάτι που στο mac δεν ισχύει λόγω Disk utility.

Επίσης : First, a TRIM-supporting OS (e.g. Windows 7 will support TRIM at some point) queries the hard drive for its rotational speed. If the drive responds by saying 0, the OS knows it’s a SSD and turns off features like defrag. It also enables the use of the TRIM command.

Αυτό για να μη λες ότι δεν έχει σχέση με το defrag. Το λέω ξεκάθαρα πιο πάνω ότι εμποδίζει το defrag, αλλά τα unix OSs δεν έχουν defrag, οπότε και αυτή η λειτουργία τους είναι άχρηστη.

Γενικώς όποιος ενδιαφέρεται, αντί να ακούει γνώμες ας δει εδώ:

http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=744885 (Το πιο σημαντικό είναι εδώ!)

και στο wiki που λέει γενικά τι κάνει το trim.

Φυσικά στο mac όποτε θέλει κάποιος κάνει: disk utility -> επιλογή volume -> Erase tab και τέλος -> erase free space. Επίσης μπορεί να έχει συνεχώς ενεργοποιημένο το secure empty trash αφού κάνει check το σχετικό check box που υπάρχει στα preferences του finder. Α ρε haHa με ανάγκασες να χάσω 1 ώρα πάλι. :P

Όσον αφορά για το πιο αργό SSD σε mac os μια φορά το μήνα να κάνει κάποιος αυτό που λέω, ή ίσως και secure empty trash που δεν το συνιστώ, θα έχει πολύ καλύτερη ταχύτητα από το συνεχές trimming. Δλδ την ώρα που το trimm σβήνει τον ελεύθερο χώρο δε θέλει χρόνο; Ή το κάνει με κάποιο μαγικό τρόπο; Αλλά ακόμα και αν ο σκληρός είναι γεμάτος σκουπίδια, η πτώση στις επιδόσεις φτάνει 20-30% και αυτό γιατί αναγκάζεται το λειτουργικό να τα σβήσει, κάτι που το trimm έχει ήδη κάνει πιο πριν, αλλά όχι όμως χωρίς να καταναλώνει πόρους και χρόνο. Οπότε ας ξέρουμε τι λέμε και να μην τα θεωρούμε όλα μαγικά επειδή απλώς είναι νέα φρούτα.

Επεξ/σία από ixthy

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...