Προς το περιεχόμενο

Ποιά κάρτα γραφικών να προτιμήσω;

diamond_gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω τον σταθερό υπολογιστή ACER Extensa με Ubuntu 9.04. Έχει μια κάρτα SiS και θέλω να βάλω μια άλλη PCI Express (δεν ακολουθώ την τεχνολογία και δεν ξέρω αν λέγεται έτσι). Οι εργασίες που κάνω είναι εργασίες γραφείου (office, internet) και βλέπω και κάποια ταινία κάπου-κάπου.

Ποιά να προτιμήσω;

Βλέπω στο e-shop την φθηνή (24Ε) με ATI επεξεργαστή αλλά την φοβάμαι λόγω των οδηγών (στην 9.04 φτιάχτηκαν από όσο γνωρίζω). Ενώ η φθηνότερη nvidia κοστίζει 37Ε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχεις καποια συγκεκριμενη στο νου σου ή απλα θες τη φτηνοτερη?

Η φτηνοτερη ati ειναι σειρας 2xxx, αρκετα παλια δηλαδη συγκρινομενη με τις σημερινες.

Εφόσον οι εργασίες σου στον υπολογιστή περιορίζονται σε αυτές (και δεν απαιτούν ισχυρή VGA) για ποιο λόγο να μπεις στη διαδικασία να αλλάξεις κάρτα; Και να ρισκάρεις "μήπως δεν" παίξει με την πρώτη, και "μήπως" έχεις προβλήματα;

Εφόσον οι εργασίες σου στον υπολογιστή περιορίζονται σε αυτές (και δεν απαιτούν ισχυρή VGA) για ποιο λόγο να μπεις στη διαδικασία να αλλάξεις κάρτα; Και να ρισκάρεις "μήπως δεν" παίξει με την πρώτη, και "μήπως" έχεις προβλήματα;

Βασικά με τις εργασίες που κάνω, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Όταν θέλω να δω κάποια ταινία όμως, πρέπει να την βλέπω σε μικρό παράθυρο αλλοιώς χάνει σε απόδωση (κάτι σαν flickering).

Αν το ανοίξω με το totem ανοίγει κατευθείαν. Αν το ανοίξω με το vlc αναβοσβήνει η οθόνη μια φορά και μετά αρχίζει να παίζει. Και μερικές φορές δεν ελέγχω την μπάρα που παίζει η ταινία.

Βασικά δεν σκέφτομαι τα +13Ε (όσο είναι η διαφορά). Ενδιαφέρομαι να παίζει στο σύστημά μου και να μην είναι η σουπερντούπερ κάρτα με την ατελείωτη μνήμη. Αφού δεν χρειάζομαι μνήμη για τις εργασίες που κάνω.

Πάρε την 8400GS της Twintech, δε θα έχεις πρόβλημα. Στο Πλασίο έχει 30 ευρώ.

Κι εγώ τη συγκεκριμένη είχα, αλλά σε υλοποίηση άλλης εταιρείας (ECS). Και φυσικά παίζαν όλα χωρίς πρόβλημα, με την πρώτη και κατευθείαν. ;)

Μαλλον εχω το ιδιο συστημα με τον diamond_gr και η καρτα ειναι

>lefos@lefos-desktop:~$ lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: Silicon Integrated Systems [siS] 771/671 PCIE VGA Display Adapter (rev 10)

υπαρχει περιπτωση αλαζωντας την με μια nvidia το συστημα να μην παιξει?

SpyrosR ποσταραμε την ιδια ωρα!

Όταν θέλω να δω κάποια ταινία όμως, πρέπει να την βλέπω σε μικρό παράθυρο αλλοιώς χάνει σε απόδοση (κάτι σαν flickering).

Αν το ανοίξω με το totem ανοίγει κατευθείαν. Αν το ανοίξω με το vlc αναβοσβήνει η οθόνη μια φορά και μετά αρχίζει να παίζει. Και μερικές φορές δεν ελέγχω την μπάρα που παίζει η ταινία.

Εχεις ορισει σαν εξοδο βιντεο την xv και στους 2 players? Γιατι το "flickering" και το αναβοσβησμα το κανει μονο οταν ειναι σε x11.

Για να δεις αν εχεις xv με τον driver που εχεις τωρα, δωσε σε ενα τερματικο "xvinfo".

Αν δεν εχεις θα σου βγαλει αυτο

>$ xvinfo 
X-Video Extension version 2.2
screen #0
no adaptors present

Καλου κακου δοκιμασε και εναν ακομα player πχ mplayer.

Επισης, παιρνοντας μια nvidia σειρας 8xxx και πανω, εκμεταλευεσαι και την δυνατοτητα του vdpau για την αναπαραγωγη βιντεο, πραγμα πολυ σημαντικο αν εισαι πχ σε μονοπυρηνο.

Εχεις ορισει σαν εξοδο βιντεο την xv και στους 2 players? Γιατι το "flickering" και το αναβοσβησμα το κανει μονο οταν ειναι σε x11.

Για να δεις αν εχεις xv με τον driver που εχεις τωρα, δωσε σε ενα τερματικο "xvinfo".

Αν δεν εχεις θα σου βγαλει αυτο

>$ xvinfo 
X-Video Extension version 2.2
screen #0
no adaptors present

Καλου κακου δοκιμασε και εναν ακομα player πχ mplayer.

Επισης, παιρνοντας μια nvidia σειρας 8xxx και πανω, εκμεταλευεσαι και την δυνατοτητα του vdpau για την αναπαραγωγη βιντεο, πραγμα πολυ σημαντικο αν εισαι πχ σε μονοπυρηνο.

Μου έβγαλε ακριβώς αυτό που λές παραπάνω. Μπορώ να κάνω κάτι για να το αλλάξω; Δοκίμασα με τον SMPlayer. Και εκεί αναβοσβήνει και όταν μεγαλώσω το παράθυρο, χάνει frames (δεν είναι ακριβώς flickering).

Πως το αλλάζω σε xv;

Πήγα σήμερα στο μαγαζί και του είπα να μου κρατήσει αυτή την κάρτα.

Τί ακριβώς είναι το vdpau; Έχω διπύρηνο επεξεργαστή με 1GB μνήμη και 2GB swap.

Αν το αλλαξεις σε xv μεσα απο τον player, εφοσον δεν εχεις καν την δυνατοτητα για xv απο οσα λεει το xvinfo, το μονο που θα καταφερεις ειναι να σου παιζει το βιντεο χωρις ηχο, οποτε μετα θα το γυρισεις σε x11.

Η μονη λυση για το παραπανω εινια να εχεις σε λειτουργια το σωστο driver για την καρτα σου ΚΑΙ αυτος να υποστηριζει xv. Πχ ο radeon κανει για την 3850 μου, αλλα δεν εχει ακομα υποστηριξη για xv. Αντιθετα, ο fglrx, που σε θεματα 2d ειναι "my animals slow", υποστηριζει xv, οποτε τον προτιμω.

Με xv η αναπαραγωγη γινεται "μεσα" στην καρτα γραφικων, κατι που διευκολυνει τα πραγματα αρκετα, και με x11 η αναπαραγωγη γινεται με τη βοηθεια του επεξεργαστη.

http://en.wikipedia.org/wiki/X_video_extension

Με vdpau η καρτα αναλαμβανει μονη της την αναπαραγωγη.

http://en.wikipedia.org/wiki/VDPAU

Τι διαφορα εχει αυτη με αυτηεπειδη στα λεφτα ειναι ιδιες μπορουμε να πουμε οτι καποια απο τις 2 ειναι καλυτερη?

Φαίνονται ίδιες. Εγώ τελικά αγόρασα την PALIT και δουλεύει χωρίς να χρειαστεί να κάνω κάτι.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...