Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το μεγαλύτερο ερευνητικό εργαστήριο του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την ανάπτυξη ενός υπερυπολογιστή δέκα φορές ταχύτερου από τον σημερινό πρωταθλητή. Η αρχιτεκτονική του θα περιλαμβάνει επεξεργαστές των Intel και AMD, αλλά και προηγμένα τσιπ γραφικών της Nvidia. O υπερυπολογιστής του Εθνικού Εργαστηρίου του Όουκ Ριτζ (ORNL) στο Τενεσί θα αξιοποιήσει επεξεργαστές γραφικών που βασίζονται στη νέα εσωτερική αρχιτεκτονική Fermi, αναφέρει ανακοίνωση της Nvidia.

 

Οι επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στις σημερινές κάρτες γραφικών (GPU, μονάδα επεξεργασίας γραφικών) έχουν συνήθως εκατοντάδες πυρήνες επεξεργασίας, τη στιγμή που οι κύριοι επεξεργαστές (CPU) δεν ξεπερνούν τους οκτώ. Η ιδιαιτερότητα αυτή καθιστά τους GPU πιο κατάλληλους για ορισμένες απαιτητικές εφαρμογές.

 

Το τσιπ Fermi, το οποίο θα αξιοποιηθεί αργότερα στη σειρά προϊόντων GeForce για προσωπικούς υπολογιστές, περιλαμβάνει τρία δισεκατομμύρια τρανζίστορ, τριπλάσια σε σχέση με τους ισχυρότερους επεξεργαστές της Nvidia που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Οι επεξεργαστικοί πυρήνες αυξάνονται έτσι από τους 240 στους 512, αναφέρει το CNet.

 

Οι νέοι επεξεργαστές Fermi ανοίγουν το δρόμο για «σημαντικές ανακαλύψεις» που σήμερα είναι ανέφικτες, εκτίμησε ο Τζεφ Νίκολς του ORNL μιλώντας στο συνέδριο προγραμματιστών που πραγματοποιεί η Nvidia στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Ο νέος υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί για έρευνες που αφορούν την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια και θα είναι 10 φορές ισχυρότερος από το σημερινό κορυφαίο σύστημα.

 

Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής σήμερα είναι ο Roadrunner που κατασκευάστηκε από την IBM για το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Αλαμος στο Νέο Μεξικό. Λειτουργεί σε μέγιστη ταχύτητα 1,7 petaFLOP, εκτελεί δηλαδή 1,7 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο.

 

Σύμφωνα με τον Τζεφ Νίκολς του ORNL, ο συνδυασμός CPU και GPU θα επιτρέψει στους υπερυπολογιστές της επόμενης δεκαετίας να ξεπεράσουν τα 1.000 PetaFLOP.

 

Source.png Πηγή: in.gr

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

2 μέρες μετά την ανακοίνωση. Τσακάλια στο In.gr. Δεν μας ανέφεραν όμως τι λειτουργικό σύστημα τρέχουν οι SuperComputers του ORNL και τι επεξεργαστές χρησιμοποιούν.

 

System Name : Cray XT4 QuadCore (Jaguar)

 

Operating System CNL, (Compute Node Linux)

Interconnect XT4 Internal Interconnect

Processor AMD x86_64 Opteron Quad Core 2300 MHz (9.2 GFlops)

 

http://www.top500.org/system/9708

 

 

System Name : Cray XT5 QuadCore (Jaguar)

 

Operating System CNL, (Compute Node Linux)

Interconnect XT4 Internal Interconnect

Processor AMD x86_64 Opteron Quad Core 2100 MHz (8.4 GFlops)

http://www.top500.org/system/9220

 

Οι οποίοι θα αναβαθμιστούν στους νέους 12πυρηνους Magny Cours μέσα στο 2010. Τα μεταξωτά βρακιά (Nvidia), θέλουν και επιδέξιους κώλους (CRAY/AMD).

 

2nc49qd.jpg

Επεξ/σία από grimpr
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρέπει να φτιάξουν την GPU να είναι συμβατή με Hot-plug, δηλαδή να βγαίνει και να μπαίνει χωρίς να κλείσει το σύστημα σε server εννοείτε.

Οι 512 πύρινες ανά κάρτας γραφικών(NVidia Fermi) δεν ξέρουμε πόσο συνεχές stressing μπορούν να δεχτούν σε σχέση με τους υπάρχων δοκιμασμένους επεξεργαστές.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να κάνει και η Ati στο άμεσο μέλλον.

Προγραμματιστές αφυπνιστείτε να φτιάξετε πολλά προγράμματα που να στηρίζονται πάνω στη GPU για επιτάχυνση.

 

Πχ μια Ati radeon 4850 1.000Gflop των ~90€ περνάει από πάνω 108(Processor AMD x86_64 Opteron Quad Core 2300 MHz (9.2 GFlop) με μεγάλη διάφορα στην κατανάλωση ενεργείας 120watt έναντι (95watt ανά cpu)10.000 watt σε full-load, να μην μιλήσω για την νέα Ati radeon 5870 των 2700Gflop με ~180watt κατανάλωση.

Όποιος δεν έχει μυαλό......

Επεξ/σία από takos
Δημοσ.

το κορυφαιο θα ειναι (intel/amd/nvidia/cell) και ας βγαλει ο προγραμματιστης το φιδι απο την τρυπα :lol::lol::lol:

Δημοσ.
το κορυφαιο θα ειναι (intel/amd/nvidia/cell) και ας βγαλει ο προγραμματιστης το φιδι απο την τρυπα :lol::lol::lol:

 

γιατί βγαίνει εκτός η ΑΤΙ (ή εκτος αν πάει μαζι με την amd anyway)

πόσο θα πάει το σύνολο?

Δημοσ.
γιατί βγαίνει εκτός η ΑΤΙ (ή εκτος αν πάει μαζι με την amd anyway)

πόσο θα πάει το σύνολο?

 

και ο cell εκτος βγαινει.....πλακα εκανα....απλα εβαλα ολες τις διαφορετικες αρχιτεκτονικες και καλα για να φτιαξουν τον σουπερ ουαου υπερυπολογιστη και αφηνουν τον προγραμματιστη να βγαλει μαγουλαδες για να κανει την σουπερ ντουπερ βελτιστοποιηση :P

Δημοσ.

Όπως καταλαβαίνετε τα πρότυπα τύπου "OpenCL" είναι το μέλλον για τα επόμενα χρόνια. Και σε συνδυασμό με πολυπύρηνους επεξεργαστές, οι ταχύτητες αυξάνονται λογαριθμικά θα έλεγα...!!!

Εντυπωσιακή είναι η είδηση και έχει 2 πλευρές...!!!

1. Σαν συγκεκριμένη είδηση για τον υπερ-υπολογιστή

2. Δείχνει το μέλλον για τις κάρτες γραφικών και πράγματα που θα δούμε με την έλευση του 2010 και μετά....

Δημοσ.

Πολυνηματική επεξεργασία στο έπακρο και πιστευω οτι με παραλληλη επεξεργασια δεδομενων τεραστιου ογκου θα εχουε εφαρμογες στην ιατρικη και επιστημη, για αυτο εξαλλου δεν φτιαχτηκε ο υπερυπολογιστης?

Δημοσ.

Να είσαι σίγουρος, ότι θα φτιαχτεί για τις ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών Της Αμερικής, και όχι για κάποιους αλτρουιστικούς σκοπούς που ονειρεύονται κάποιοι ρομαντικοί. Με τις μισές μίζες της Siemens, η Ελλάδα μπορούσε να προμηθευτεί εύκολα ένα τέτοιο υπολογιστικό τέρας και να το τροφοδοτεί με ρεύμα...από την Βουλγαρία. :lol::lol::lol:

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι ήδη φτιαγμένο και δοκιμασμένο ένα μικρότερο σύστημα παρόμοιο με αυτό που περιγράφεται στο αρχικό μήνυμα.

 

Το Μάιο έγινε μία μάζωξη επιστημόνων που ασχολούνται με την υδροδυναμική και τη διοργάνωσε το ONR. Σε αυτήν τη συνάντηση, μεταξύ άλλων μίλησε και ο R. Dalrymple, σχετικά με την υλοποίηση του SPhysics σε GPU για τον υπολογισμό free-surface flow. Τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε είναι από τα δυσκολότερα που υφίστανται ως προς τη φυσική τους και ως προς τις αριθμητικές λύσεις τους, κίνηση λάβας, σπάσιμο φράγματος κτλ κτλ. Η σύγκριση που έγινε μεταξύ CPU και GPU, δείχνει σταθερά και αρκετές φορές γρηγορότερη τη δεύτερη, για μερικά preliminary αποτελέσματα, δείτε εδώ, υπάρχουν και δύο ενδιαφέροντα proceedings papers.

To bottleneck σε αυτήν την ιστορία, είναι ότι όλα τα δεδομένα πρέπει να βρίσκονται στη μνήμη των GPU και να ΜΗΝ υπάρχει swapping ή μεταφορά από GPU σε CPU και αντίστροφα, αλλιώς η ταχύτητα πέφτει κατακόρυφα. Πέραν της ταχύτητας, το κύριο πλεονέκτημα είναι και σχετικά περιορισμένο κόστος των GPU's.

Το συγκεχυμένο (για διάφορους λόγους) συμπέρασμα (μου) είναι πως στα επόμενα χρόνια, θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη τέτοιων υπερυπολογιστών, όπως και οι software υλοποιήσεις διαφόρων υφιστάμενων προγραμμάτων. Όποιοι ενδιαφέρονται, ας αρχίσουν να εργάζονται στο αντικείμενο, είναι σίγουρο πως τα επόμενα χρόνια θα ψάχνουν προγραμματιστές.

Επεξ/σία από insomniaK
  • Super Moderators
Δημοσ.
Να είσαι σίγουρος, ότι θα φτιαχτεί για τις ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών Της Αμερικής, και όχι για κάποιους αλτρουιστικούς σκοπούς που ονειρεύονται κάποιοι ρομαντικοί. Με τις μισές μίζες της Siemens, η Ελλάδα μπορούσε να προμηθευτεί εύκολα ένα τέτοιο υπολογιστικό τέρας και να το τροφοδοτεί με ρεύμα...από την Βουλγαρία. :lol::lol::lol:

 

γιατί όμως, το χρειαζόμαστε (πραγματικά)?

Δημοσ.

Ξέχασα να αναφέρω ένα πλεονέκτημα: Γρηγορότερη visualization των αποτελεσμάτων.

 

Σχετικά με το ερώτημα για τη χρησιμότητα του. Προσωπικά, πιστεύω πως είναι. Είναι χρήσιμο, να έχουμε 4 forecasting του καιρού την ημέρα, αντί για ένα στον ίδιο χρόνο. Είναι χρήσιμο και για την άμυνα της χώρας, εκτός κι αν πιστεύει κανείς πως αν ξαναγίνει πόλεμος, πως η παρακολούθηση οπλικών συστημάτων, η διακοπή των τηλεπικοινωνιών, θα γίνει με συμβατικούς τρόπους. Στην έρευνα είναι επίσης χρήσιμο, το καυτό ζήτημα της επόμενης δεκαετίας - πεντηκονταετίας είναι το κλίμα, για τη μελέτη του οποίου χρειάζεται τεράστια υπολογιστική ισχύ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...