Προς το περιεχόμενο

Συνταξιοδοτικά προγράμματα χωρίς προμήθειες

witty

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην ασφαλιστική αγορά μπήκα σε διάφορες σκέψεις, επειδή έχω κάνει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα το οποίο είναι συνδεδεμένο με Αμοιβαία Κεφάλαια.

Κοιτάζοντας λοιπόν το συμβόλαιο μου βλέπω ότι υπάρχουν προμήθειες, οι οποίες τα πρώτα έτη μπορούν να φτάσουν έως και το 45% επί του ετήσιου ασφαλίστρου! Χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα έξοδα διαχείρισης των ΑΚ και τα λοιπά έξοδα.

Και αναρωτιέμαι: γιατί να πληρώνω όλες αυτές τις προμήθειες?

Ψάχνοντας λίγο βρήκα στο in.gr όλα τα Αμοιβαία Κεφάλαια καθώς και αυτά με τα οποία είναι συνδεδεμένα το συνταξιοδοτικό μου:

http://www.in.gr/mffunds/mutualfunds.asp

Επομένως, οι ερωτήσεις που έχω είναι οι εξής:

1. Πως μπορούμε να αγοράζουμε μερίδια ΑΚ χωρίς να είναι συνδεδεμένα με τις εκάστοτε ασφαλιστικές ή τράπεζες για να γλιτώνουμε όσο πιο πολλές προμήθειες και λοιπά έξοδα?

2. τι άλλο χρειάζεται να λάβει κάποιος υπόψη?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας,

Δημοσ.

Για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα κάποιας ασφαλιστικής που έχω υπόψιν ( δε θα αναφέρω ποιάς για να μη θεωρηθεί ότι κάνω διαφήμιση, βέβαια από άλλα post που έχω κάνει μπορεί να καταλάβει κάποιος ποιά εννοώ) δεν επενδύεται το 100% των ασφαλίστρων σου αλλά 40 % τον πρώτο χρόνο και 70% τον δεύτερο χρόνο αν όμως ξεπερνάει η επένδυση σου ένα καθορισμένο χρηματικό ποσό τότε επενδύονται 100 %.Τα πρώτα χρόνια καλύπτονται προμήθειες, κόστος συμβολαίων κ.λ.π.Από τον τρίτο χρόνο και μετά επενδύονται κατά 100 % ανεξαρτήτως τι ποσό είναι. Το συμβόλαιο αποκτά αξία εξαγοράς από τον τρίτο χρόνο και μετά. Δεν στα είπε αυτά ο ασφαλιστής σου να υποθέσω, ε; :devil:

Συνήθως τα συνταξιοδοτικά προγράμματα συνδεδεμένα με Α.Κ. που πουλάνε οι ασφαλιστικές εταιρείες συνοδεύονται με κάποιες πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις ( θανάτου η υποχρεωτική και άλλες προαιρετικές) και έχουν κάποιο εγγυημένο κεφάλαιο λήξης, δηλαδή ξέρεις ότι αν δεν "σπάσεις" το συμβόλαιο σου και το κρατήσεις ως το τέλος θα λάβεις ένα μίνιμουμ εγγυημένο ποσό ( καθορίζεται ένα ελάχιστο επιτόκιο). Δε ξέρω τι λέει το συμβόλαιό σου και από ποια ασφαλιστική εταιρεία το έχεις κάνεις το πρόγραμμα, αυτά ισχύουν πιστεύω σε γενικές γραμμές.

Ξέρω ότι οι απαντήσεις μου δεν έχουν πολύ σχέση με αυτά που ρώτησες απλά μου έκανε εντύπωση ότι δεν ήξερες για τις προμήθειες για αυτό έκανα και αυτήν την ανάλυση παραπάνω .

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση σου,

Μπορείς να εξηγήσεις λίγο περισσότερο τι εννοείς όταν λες "εγγυημένο κεφάλαιο λήξης"?

Πώς μπορεί κάποιος να σου εγγυηθεί ένα κεφάλαιο? πώς καθορίζεται αυτό το ελάχιστο επιτόκιο?

Δημοσ.

Όλα τα επενδυτικά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Πληρώνεις τα έξοδα τους τα πρώτα 2-3 χρόνια και μετά επενδύονται τα λεφτά που δίνεις. Από κάπου πρέπει να βγάλουν κέρδος και αυτοί έτσι δεν είναι?

Σε διαφορετική περίπτωση, άνοιξε κωδικό σε χρηματιστηριακή-τράπεζα και αγόρασε μετοχές - μερίδια σε κεφάλαια μόνος-μόνη σου αν έχει τις γνώσεις και το χρόνο να ασχοληθείς.

Το ίδιο κάνουν (θεωρητικά) οι ασφαλιστικές για λογαριασμό σου, αλλά προπληρώνονται για τις υπηρεσίες τους. Το ίδιο γίνεται και στα δάνεια που παίρνεις.

Πρώτα πληρώνεις τους τόκους (την προμήθεια τους δηλαδή) και μετά ξεκινάς να εξοφλάς το κεφάλαιο.

Η εμπειρία μου με αυτά είναι πικρή, αφού όσα δεν είχαν εγγυημένη απόδοση συνήθως έκλειναν με αρνητική απόδοση κάθε χρόνο (δηλαδή όχι μόνο δεν έβγαζες κέρδος αλλά έχανες και μέρος των χρημάτων που έδωσες).

Για αυτό το λόγο τα διέκοψα και πήρα πίσω κάποια από τα χρήματα μου.

Αυτά είχαν μεγάλες αποδόσεις την περίοδο 1996-2001 με τη φούσκα του χρηματιστηρίου, αφού τα χαρτοφυλάκια αυτά επενδύονταν κυρίως σε μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου και είχαν ετήσεις αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 20-25% !!!!!!!

Μετά το κραχ, αναγκάστηκαν οι φωστήρες επενδυτές των εταιριών , και αφού είχαν χάσει τα λεφτά του κοσμάκη επενδύοντας τα στις μετοχές φούσκες υψηλού ρίσκου,

να επενδύσουν και στο εξωτερικό ή σε ελληνικά Blue chips , τα οποία έχουν πολύ μικρές αποδόσεις.

Τώρα ήρθε και η κρίση, και δεν υπάρχουν ούτε Blue chips ούτε σίγουρες επενδύσεις και τα πήρε όλα ο διάολος.

Για το λόγο αυτό, βγήκαν προϊόντα με εγγυημένο ελάχιστο επιτόκιο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πάρεις τουλάχιστον τα λεφτά σου πίσω, αλλά αυτό ισχύει σε τρέχουσες τιμές και όχι στην αξία που θα έχουν στη λήξη του συμβολαίου.

Αν η απόδοση που σου δίνουν (που δεν μπορεί να κατέβει κάτω από το εγγυημένο επιτόκιο) είναι για πολλά χρόνια κάτω από τον πληθωρισμό , το κεφάλαιο που θα πάρεις στο τέλος θα έχει λιγότερη πραγματική αξία (τη χρονιά που θα το πάρεις) σε σχέση με το κεφάλαιο που θα έχεις πληρώσει (σε σημερινές αξίες χρήματος ή στις αξίες χρήματος της κάθε χρονιάς που ισχύει το συμβόλαιο).

Βράστα δηλαδή.

Υπολόγισε ότι όλα αυτά είναι περίπου σαν καταθέσεις χρημάτων, κάποιες φορές και με μικρότερο επιτόκιο από ότι θα έπαιρνες αν τα έκλεινες σε κάποια τράπεζα.

Επειδή όμως μιλάμε και για αστεία ποσά (της τάξης των 600 - 1000 ευρώ το χρόνο), μην υπολογίζεις ότι θα κονομήσεις από αυτά.

Ο μόνος τρόπος να βγάλεις λεφτά επενδύοντας αυτές τις εποχές , είναι να υπάρχει κάποιο ικανό κεφάλαιο (πάνω από 15.000) το οποίο να το επενδύεις σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις , είτε κλειστά σε κάποια τράπεζα είτε σε ομόλογα εταιριών - τραπεζών - κρατών κλπ.

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 13:58 ----------

το ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο το καθορίζει κάθε εταιρία από μόνη της με βάση τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά προΪόντα, και δεν προκύπτει από κάπου.

Απλά , επειδή κανείς πλέον δεν επενδύει χωρίς εγγύηση γιατί δεν υπάρχουν οι ευκαιρίες υψηλού κέρδους - ρίσκου για να βγάλει χοντρά λεφτά μέσα σε 5 χρόνια, σου δίνουν κάποιο τυράκι (ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο) με το οποίο ξέρεις ότι τουλάχιστον δεν θα μπαίνεις μέσα κάθε χρόνο.

Αν όμως βάλεις τις προμήθειες που έχεις πληρώσεις τα 2-3 πρώτα χρόνια τις οποία τις χάνεις, και τις προσθέσεις στο ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο που σου δίνουν τα συμβόλαια αναλογικά στα χρόνια που υπολογίζεις ότι θα κρατήσεις το συμβόλαιο και με βάση την αύξηση του κεφαλαίου που επενδύεται κάθε χρόνο επειδή αθροίζονται οι εισφορές και τα κέρδη των προηγούμενων ετών,

τότε μπορεί και να βγαίνει πάλι αρνητική απόδοση.

Απλά δεν μπορεί τα λεφτά σου να χαθούν τελείως , όπως πχ. αν επενδύονταν σε τοξικά ομόλογα και είχαν αρνητικές αποδόσεις της τάξης του 100%!!!!

Παράδειγμα:

Σου προτείνουν συμβόλαιο με ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο επιτόκιο 3%.

Για να το κάνουμε πιο απλό λέμε ότι έχει σταθερή δόση κάθε χρόνο 1000 ευρώ.

Η προμήθεια τους είναι πχ. το 100% τον πρώτο χρόνο, το 50% τον δεύτερο και το 25% τον τρίτο

δηλαδή τον πρώτο χρόνο ότι πληρώσεις το παίρνει η ασφαλιστική.

Τον δεύτερο σου κρατάνε τα μισά (500 ευρώ) και επενδύουν τα 500.

Τον τρίτο σου κρατάνε 250 ευρώ και επενδύουν τα 750 που δίνεις και τα 500 που είχες δώσει την προηγούμενη χρονιά + την απόδοση τεων επενδεδυμένων 500 ευρώ.

Κάθε χρόνο επενδύουν τα λεφτά που τους δίνεις (1000 ευρώ) + τα κεφάλαια που είχες δώσει τα προηγούμενα χρόνια + τα κέρδη από αποδόσεις αυτών των ετών.

Η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα ελάχιστο επιτόκιο. Αυτό είναι όλο.

Κάθε χρόνο θα πρέπει να υπολογίζεις την απόδοση του κεφαλαίου σε σχέση με τον πληθωρισμό, και να βγάζεις ένα κέρδος ή μια ζημιά.

Στο τέλος του συμβολαίου αν βγαίνει θετικό πρόσημο των κερδών - ζημιών σημαίνει ότι τα λεφτά που θα πάρεις έχουν περισσότερη αγοραστική αξία από αυτών που έδωσες (κέρδισες) .

Δημοσ.

Σε διαφορετική περίπτωση, άνοιξε κωδικό σε χρηματιστηριακή-τράπεζα και αγόρασε μετοχές - μερίδια σε κεφάλαια μόνος-μόνη σου αν έχει τις γνώσεις και το χρόνο να ασχοληθείς.

Είναι εφικτό να αγοράζεις ΑΚ μόνος σου μέσω χρηματιστηριακής ή τράπεζας?

Ξέρω ότι κάτι τέτοιο γίνεται με μετοχές είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού.

Γίνεται όμως και με ΑΚ?

Δημοσ.
Είναι εφικτό να αγοράζεις ΑΚ μόνος σου μέσω χρηματιστηριακής ή τράπεζας?

Ξέρω ότι κάτι τέτοιο γίνεται με μετοχές είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού.

Γίνεται όμως και με ΑΚ?

Δεν το ξέρω αλλά δεν νομίζω να μην μπορείς.

Έτσι κι αλλιώς όταν κάνεις ένα τέτοιο συμβόλαιο, ουσιαστικά το ίδιο πράγμα κάνεις.

Αγοράζεις μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Δημοσ.

Το μειονέκτημα σε αυτά τα συμβόλαια είναι ότι πέρα από τα διαχειριστικά έξοδα (0,5 - 2% ετησίως) έχουν και τις προμήθειες των ασφαλιστικών τα πρώτα έτη, με αποτέλεσμα να τα κάνουν ασύμφορα επενδυτικά

Δημοσ.
Το μειονέκτημα σε αυτά τα συμβόλαια είναι ότι πέρα από τα διαχειριστικά έξοδα (0,5 - 2% ετησίως) έχουν και τις προμήθειες των ασφαλιστικών τα πρώτα έτη, με αποτέλεσμα να τα κάνουν ασύμφορα επενδυτικά

Αυτά τα προγράμματα δεν είναι καθαρά επενδυτικά, συνοδεύονται με υποχρεωτική ασφάλιση θανάτου και προαιρετικές καλύψεις όπως απαλλαγή πληρωμής ασφαλίστρων, διαρκής μόνιμη ολική ανικανότητα, απώλεια εισοδήματος κ.λ.π. Βέβαια πρέπει να σημειώσω ότι αυτές οι ασφαλιστικές καλύψεις πωλιούνται και χώρια χωρίς το επενδυτικό-συνταξιοδοτικό κομμάτι. Για το επενδυτικό κομμάτι , είναι καλά αυτά τα προγράμματα όταν κάποιος δεν έχει κάποιο συγκεντρωμένο κεφάλαιο να κάνει αυτό που λέμε διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου ( τοποθετήσεις σε ποικιλία χρηματοοικονομικών προιόντων διαφορετικού ρίσκου, ρευστότητας και επιτοκίων). Εξαρτάται τι θες εσύ :-) Προσωπικά, αν είχα κάποιο σημαντικό κεφάλαιο, θα έκανα ένα συμβόλαιο με ασφαλιστικές καλύψεις για να εξασφαλιστώ εγώ και η οικογένεια μου σε περίπτωση θανάτου , ασθένειας κ.λ.π και για το επενδυτικό κομμάτι θα έκανα διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου. Σχετικά με τις προμήθειες τις ασφαλιστικές το όλο σύστημα είναι δομημένο πάνω σε αυτό το σύστημα αμοιβών, έτσι πληρώνονται οι ασφαλιστές.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...