Προς το περιεχόμενο

Κάρτα ανεργίας και επίδομα ΟΑΕΔ

parisb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χρειάζομαι πάλι τα φώτα σας. Συγγνώμη ρε παιδιά αλλά είναι ανάγκη και τα τηλέφωνα στον ΟΑΕΔ δεν απαντάνε.

Αντιγράφω από πιο πάνω την κατάσταση μου:

...δούλευα από αρχές Απρίλη 2007 μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2010 σε μια δημοτική επιχείρηση, παίρνοντας κανονικά 25 ένσημα το μήνα. Έχω κάνει κανονικά τα χαρτιά μου από τη στιγμή που πήρα το χαρτί απόλυσης στα χέρια μου για το ταμείο ανεργίας και περιμένω το επίδομα.

Τα χαρτιά μου για επίδομα ανεργίας τα έκανα τέλη Φεβρουαρίου 2010.

Είμαι από νησί και στο νησί υπάρχουν κυρίως εποχιακές δουλειές.

1) Αν π.χ. βρω μια δουλειά στην οποία θα μου κολλάνε ένσημα Ιούλιο και Αύγουστο, προφανώς χάνω το επίδομα ανεργίας αυτούς τους μήνες. Από Σεπτέμβριο όμως και μετά πάλι δεν θα το δικαιούμαι; Ρωτάω γιατί υποτίθεται ότι δικαιούμαι 12μηνο επίδομα.

2) Μια άλλη περίπτωση είναι να βρω δουλειά μόνο για τα ΠαρασκευοΣάββατα. Αν μου κολλάνε ένσημα αυτές τις μέρες, πάλι χάνω το επίδομα, για π.χ. 10 ένσημα το μήνα;

3) Θα με σύμφερε (έστω και βραχυπρόθεσμα) να βρω δουλειά που να μην κολλάω ένσημα (γίνεται κι αυτό) για να έχω έξτρα το επίδομα της ανεργίας μέχρι τον άλλον Φεβρουάριο; Και αν όντως γίνει αυτό, από τη στιγμή που θα τελειώσει το επίδομα ανεργίας μου (Φεβρουάριος 2011), τι πρέπει να γίνει για να το δικαιούμαι πάλι;

Συγγνώμη ρε παιδια για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά επειδή είναι δύσκολες οι εποχές και οι δουλειές (ειδικά σε ένα νησί πολλοί αναγκάζονται να δουλέψουν μόνο 5-6 μήνες το χρόνο), κοιτάω τουλάχιστον αυτούς τους μήνες να βγάλω όσα περισσότερα γίνεται για να τα καταφέρω όλον τον υπόλοιπο χρόνο.

Δημοσ.

Τα χαρτιά μου για επίδομα ανεργίας τα έκανα τέλη Φεβρουαρίου 2010.

Είμαι από νησί και στο νησί υπάρχουν κυρίως εποχιακές δουλειές.

1) Αν π.χ. βρω μια δουλειά στην οποία θα μου κολλάνε ένσημα Ιούλιο και Αύγουστο, προφανώς χάνω το επίδομα ανεργίας αυτούς τους μήνες. Από Σεπτέμβριο όμως και μετά πάλι δεν θα το δικαιούμαι; Ρωτάω γιατί υποτίθεται ότι δικαιούμαι 12μηνο επίδομα.

Προφανώς το χάνεις, για να δικαιούσαι ξανά επίδομα θα πρέπει να έχεις τις προυποθέσεις που χρειάζονται για να το ξαναπάρεις (μίνιμουμ κάποια ένσημα τους τελευταίους 12-14 μήνες -δες παρακάτω).

2) Μια άλλη περίπτωση είναι να βρω δουλειά μόνο για τα ΠαρασκευοΣάββατα. Αν μου κολλάνε ένσημα αυτές τις μέρες, πάλι χάνω το επίδομα, για π.χ. 10 ένσημα το μήνα;

Ναι το χάνεις, επίδομα δικαιούσαι μόνο αν είσαι άνεργος (αν δουλεύεις έστω και ημιαπασχόληση δεν δικαιούσαι επίδομα).

3) Θα με σύμφερε (έστω και βραχυπρόθεσμα) να βρω δουλειά που να μην κολλάω ένσημα (γίνεται κι αυτό) για να έχω έξτρα το επίδομα της ανεργίας μέχρι τον άλλον Φεβρουάριο; Και αν όντως γίνει αυτό, από τη στιγμή που θα τελειώσει το επίδομα ανεργίας μου (Φεβρουάριος 2011), τι πρέπει να γίνει για να το δικαιούμαι πάλι;

Όπως σου είπα και πριν, προκειμένου να μπορείς να πάρεις επίδομα ανεργείας πρέπει να καλύπτεις τις προυποθέσεις για να το πάρεις. (δες παρακάτω και συγκεκριμένα την δεύτερη παράγραφο που σε αφορά)

"Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.

Για τους απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα (ή και εποχιακά π.χ. μουσικοί, ηθοποιοί κ.α ) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο."

πηγή

http://blogthea.gr/NextStep/eieiuieeu-eyiaoa/34027-adhssaeiia-aianassao-ioe-dhnydhae-ia-iynaoa.html

Δημοσ.

Μάλιστα. Αυτό με την ημιαπασχόληση το ρωτάω γιατί πριν 2-3 χρόνια ένας φίλος μου που έπαιρνε ταμείο ανεργίας, είχε βρει μια δουλειά για 2 μήνες, στους οποίους μήνες κολλούσε 8-12 ένσημα το μήνα και έπαιρνε το μισό επίδομα ανεργίας. Αυτό έχει πάψει να ισχύει; Δηλαδή ακόμα και ένα ένσημο να σου κολλήσουν, χάνεις το επίδομα;

Τώρα, αν βρω μια δουλειά για κάποιους μήνες (στους οποίους δεν θα μου κολλάνε ένσημα), δεν με συμφέρει καλύτερα, μιας και θα έχω έξτρα 450 ευρώ; Εννοώ από πλευράς ρευστότητας γιατί εντάξει μακροπρόθεσμα όσα περισσότερα ένσημα έχεις, τόσο το καλύτερο.

Δημοσ.

Εγώ γνωρίζω (χωρίς να είμαι σίγουρος) πως με την πρόσληψή σου στην οποιαδήποτε επιχείρηση, είτε για πλήρη είτε για μερική απασχόληση, πάυεις να λαμβάνεις το επίδομα ανεργίας (αφού δεν είσαι πλεον άνεργος). Ρώτα τον φίλο σου να σου πει τι ακριβώς είχε κάνει.

Για το άλλο που ρωτάς, το τι σε συμφέρει, το ξέρεις εσύ καλύτερα απο τον καθένα. Εμένα ηθικά μου χτυπάει άσχημα, και γιατί πέρνεις λεφτά (τα οποία πληρώνουν ολοι μας) τα οποία δεν δικαιούσαι (αφού δουλεύεις) και γιατί "καλομαθαίνεις" τον εκάστοτε (λαμογιο)εργοδότη να απασχολεί κόσμο τον οποίο δεν ασφαλίζει.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

καλησπερα θα ηθελα να βοηθησετε και εμενα μιας και ειμαι καινουργια στο θεμα "εργασια"!

εχω 11 ενσημα απο το Δεκεμβριο του 2008,7 απο τον Αυγουστο του 2009 και απο 16/9/2009 μεχρι και 3/04 του 2010 θα εργαστω συνεχομενα!Δικαιουμαι το επιδομα και αν οχι ποσες μερες πρεπει να εργαστω ακομη!Επισης θα ηθελα να ρωτησω και κατι αλλο το οποιο δεν αφορα εμενα!Η φιλη μου εργαζεται τους τελευταιους 8 μηνες συνεχομενα, θα την απολυσουν τωρα λογω μειωσης προσωπικου και αποφασισε να πραγματοποιησει την πρακτικη της ασκηση μιας και την εχει αμελησει στην τραπεζα Ελλαδος!Της ειπαν οτι στην πρακτικη δεν δικαιουται ενσημα και η ερωτηση της ειναι αν ταυτογχρονα με την πρακτικη μπορει να βρισκεται και στο ταμειο ανεργιας?

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εγώ θα ήθελα να ρωτησω αν μπορεί να γίνει ανανέωση της κάρτας ανεργίας σε διαφορετικό υποκατάστημα ΟΑΕΔ απ αυτό που γινόταν τόσο καιρό.

Ευχαριστώ!

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Πρόκειται να κάνω 6μηνη πρακτική για να πάρω μετα άδεια ασκήσεως επαγγελματος, τελείωσα ΙΕΚ απο τον ΟΑΕΔ με ενημέρωσαν οτι οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να με πληρώσουν αυτο γίνεται μόνο αν είσαι απο ΑΕΙ ή ΤΕΙ (το τσέκαρα και με τους εργοδότες, όντως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν μισθό). Το ερώτημα είναι αν μπορώ να συνεχίσω να παίρνω το επίδομα ανεργίας για όσους μήνες μου απομένουν. Πρέπει με την έναρξη της πρακτικής να το κόψω; Δε θα πληρώνομαι...μόνο ένσημα πρακτικής θα μου βάζουν.

ps:Γνωρίζοντας οτι η ζωή είναι άδικη, φαντάζομαι τι απάντηση θα λάβω...αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Δημοσ.

Ένσημα παράλληλα με επίδομα ανεργίας είναι -όπως φαντάζεσαι- δύο έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Δεν γνωρίζω όμως αν στην περίπτωση που περιγράφεις παίζει εξαίρεση. Το ιδανικό είναι να ρωτήσεις στον ΟΑΕΔ, πόσο μάλλον που στο ΙΕΚ του είναι που τελείωσες.

Κατά τ' άλλα -αν και τα πράγματα θεωρητικά σφίγγουν στη χώρα- ίσως να παίζει να συνεχίσεις να λαμβάνεις το επίδομα και να κολλάς την ίδια στιγμή ένσημα..."στη ζούλα" και μόνον (στην ουσία απλά να μην ενημερώσεις τους υπαλλήλους εκεί που πληρώνεσαι, για την πρακτική που θα κάνεις). Για κάτι τέτοιο, θες inside info όμως (εκτός κι αν κάποιος που το έχει δοκιμάσει, δει το ποστ σου κι απαντήσει). Αν έχεις κανέναν τη γνώμη του οποίου εμπιστεύεσαι μετά απ' τη "θητεία" σου στο ΙΕΚ, κι έχεις το θάρρος να ρωτήσεις, ρώτα (κι ο ίδιος να μη γνωρίζει, λογικά θα έχει άκρες στο Ταμείο και θα μπορεί να μάθει).

Τα περί "μα δεν είναι νόμιμο αυτό" να τα ακούς βερεσέ. Μη χέσω.

Δημοσ.

Μήπως γνωρίζει κανείς κάτι για τα παρακάτω;

1. Εδώ λέει ότι το "Επίδομα σε νέους/νέες από 20-29 ετών" καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 - 29 ετών, εφ’ όσον είναι άνεργοι και παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο. Παρακάτω όμως λέει ότι "Η προθεσμία είναι τρίμηνη από την συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας ή την απόκτηση πτυχίου ή την απόλυση απ’ τον στρατό." Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι για να το πάρεις πρέπει ή να γίνεις 20 και να έχεις γραφτεί στον ΟΑΕΔ ήδη ένα χρόνο πριν, ή να πάρεις πτυχίο ή να απολυθείς απ' το στρατό; Δηλαδή είναι σίγουρο ότι δεν καταβάλεται γενικά σε όσους είναι μέχρι 29 ετών και παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για 1 χρόνο;

2. Όταν βγάλεις κάρτα ανεργίας σε ενημερώνουν και για θέσεις εργασίας που προκύπτουν; Αν ναι, με πιο τρόπο;

3. Πως μπορείς να βγάλεις βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ όντας γραμμένος στον ΟΑΕΔ;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...