walkerr Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Πριν πολλά χρόνια, (2001 νομίζω) το Πλαίσιο όταν μου κάηκε ο σκληρός των 60GB, επειδή δεν είχε τότε στοκ το ίδιο ακριβώς μοντέλο, μου έκοψε πιστωτικό στην τιμή της απόδειξης αγοράς με το οποίο αγόρασα την ίδια οικογένεια σκληρού στα 80GB και μερικά άγραφα CD.2 χρόνια αργότερα που μου κάηκε η μητρική μου, το Πλαίσιο αρνήθηκε να μου κόψει πιστωτικό στην τιμή αγοράς της.... Μετα απο ποσα χρονια σου καηκε ο σκληρος? Καλα, η μητρικη πως σου καηκε, απο μονη της? Εμενα ειχε καει μια φορα μια ram αλλα αρνηθηκαν να μου την αλλαξουν διοτι λεει δεν καλυπτεται το βραχυκυκλωμα... Τη καμμενη mobo που στεγαζε τη ram δεν εκανα καν το κοπο να την παω πισω. Επισης εχω καψει εναν επεξστη απο δικο μου λαθος (ηταν ανευ fan) και φυσικα και δεν τον πηγα πισω... YΓ. Υπηρχε 60ρης δισκος το 2001?
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 ναι υπήρχε αλλά ήταν αρκετά ακριβός
walkerr Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Αυτός ο θόρυβος δε σχετίζεται ειδικά με την εγγραφή, γίνεται όταν διαβάζεις ή γράφεις διαρκώς δεδομένα από/σε διαφορετικές περιοχές του δίσκου, οπότε αναγκάζεται ο βραχίονας να κινείται σπασμωδικά. Η λήψη πολλών αρχείων μέσω bittorrent τυχαίνει να ευνοεί αυτό το usage pattern... Φιλε μου, οταν κατεβαζεις torrents ακουγεται παντα ενα γρου-γρου-γρου. Αρα ο θορυβος αυτος δεν σχετιζεται σαφως με την εγγραφη? Εγγραφονται διαρκως δεδομενα σε διαφορα σημεια του δισκου. Εκτος απ τον βραχιονα που κινειται, δεν σημειωνονται συχνα και bad sectors στο δισκο? Η ζωή των SSD δε μετριέται σε χρόνια αλλά σε εγγραφές ανά περιοχή ("cell"), οπότε αυτό μπορεί να υπολογιστεί με βάση πόσες εγγραφές πραγματοποιεί το software που τρέχεις κατά μέσο όρο στη μονάδα του χρόνου. Ο λόγος για τον οποίον οι SSD είναι τόσο ακριβοί, είναι επειδή ενσωματώνουν ένα σύστημα για να ομαδοποιεί και να κατανέμει αυτόματα τις εισερχόμενες εγγραφές στις φυσικές περιοχές, διάφανα από τον υπολογιστή... Δεν μου ειπες ομως... αν κατεβαζω torrents ολο το 24ωρο σε εναν ssd, πόσο καιρο θα περιπου κανει αυτος να τα φτυσει? Ο λογος που οι ssd ειναι αυτη τη στιγμη τοσο ακριβοι ειναι προφανως λογω του μεγεθους, της αθορυβης λειτουργιας και της πολυ υψηλης ταχυτητας. Γιατι δεν υπαρχουν κινουμενα μερη Όχι πολύ χαμηλές όμως, στις μετρήσεις της google θερμοκρασίες χαμηλότερες των 27C συνδέονται περισσότερο με αποτυχίες απ' ό,τι θερμοκρασίες της τάξης των 50C! Α, και οι <27οC ειναι αξισου επιζημιες? Ποιος ομως εχει <27οC σκληρο? Μονο αν το επιδιωξει. Μιλάς για WIndows και NTFS; Δε ξέρω αν ισχύει απαραίτητα αυτό, μπορεί να είναι πιο efficient αν το κάνεις πιο αραιά. Ή μπορεί πλέον να μη χρειάζεται καν, πραγματικά δε ξέρω. E βεβαια για Win και ntfs. Eιπες οτι τα fragmented files φθειρουν το δισκο, οποτε κι εγω ευλογα αναρωτηθηκα αν το τακτικο defrag το διορθωνει αυτο. Οσο για τις 2 τελευταιες παραγραφους σου, καλά τα ειπες αλλα δεν καταλαβα τιποτα
nickolas Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Μετα απο ποσα χρονια σου καηκε ο σκληρος?Καλα, η μητρικη πως σου καηκε, απο μονη της? Εμενα ειχε καει μια φορα μια ram αλλα αρνηθηκαν να μου την αλλαξουν διοτι λεει δεν καλυπτεται το βραχυκυκλωμα... Τη καμμενη mobo που στεγαζε τη ram δεν εκανα καν το κοπο να την παω πισω. Επισης εχω καψει εναν επεξστη απο δικο μου λαθος (ηταν ανευ fan) και φυσικα και δεν τον πηγα πισω... YΓ. Υπηρχε 60ρης δισκος το 2001? Για τη μητρική πιθανότατα έφταιγα εγώ, αλλά δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από το κατάστημα. Ο σκληρός μου κάηκε μέσα στον 1ο χρόνο και η μητρική λίγο πριν τη λήξη της 3χρονης εγγύησης. Περιττό να πω ότι είχα ενοχληθεί πολύ όταν δεν μου έδωσαν πιστωτικό για τη μητρική και ο μόνος λόγος που δεν έκανα μεγάλη φασαρία ήταν ότι η (πάμφτηνη και σε κάποια σημεία με χαμηλότερες δυνατότητες) μητρική που μου έδιναν είχε και θύρες Sata που τις ήθελα τότε για να προσθέσω σκληρούς. Σχετικά με τους SSD και τα torrents, ο σκληρός μεν δουλεύει συνεχώς αλλά γράφει χαμηλούς όγκους δεδομένων. Ένας SSD σίγουρα αντέχει πολλές δεκαετίες με 24ωρο κατέβασμα torrent. Γενικά με νορμάλ χρήση σπιτιού, παιχνίδια internet έγγραφα κλπ. ένας SSD αντέχει πάνω από μια δεκαετία.
nske Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 οι SSD δεν χρειάζονται defragment... Ναι (στους μηχανικούς αναφερόμουνα). Φιλε μου, οταν κατεβαζεις torrents ακουγεται παντα ενα γρου-γρου-γρου. Αρα ο θορυβος αυτος δεν σχετιζεται σαφως με την εγγραφη? Όχι, αν κάνεις ένα content search π.χ. σε πολλά αρχεία θα παρατηρήσεις τον ίδιο ακριβώς θόρυβο. Εκτος απ τον βραχιονα που κινειται, δεν σημειωνονται συχνα και bad sectors στο δισκο? Οι bad sectors είναι το σύμπτωμα, όχι η αιτία. Αν π.χ. η κεφαλή προσκρούσει στην επιφάνεια λόγω κραδασμού ή κακής συμπεριφοράς του βραχίονα, θα δημιουργηθούν bad sectors. Σίγουρα μπορεί να δημιουργηθούν bad sectors και από άλλες αιτίες, όμως η μηχανική βλάβη του βραχίωνα/της κεφαλής είναι η συνηθέστερη αιτία. Κάθε χρόνο μου χαλάνε 1-2 δίσκοι, δε θυμάμαι ούτε μία φορά η βλάβη να ήταν διαφορετική. Αν ο προβληματικός δίσκος κάνει παράξενους θορύβους, σημαίνει ότι αυτή είναι η αιτία. Ο λογος που οι ssd ειναι αυτη τη στιγμη τοσο ακριβοι ειναι προφανως λογω του μεγεθους, της αθορυβης λειτουργιας τους και της πολυ υψηλης ταχυτητας. Γιατι δεν υπαρχουν κινουμενα μερη Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ενός SSD οφείλεται στο software που τρέχει για wear leveling/data combining και στον controller που ενσωματώνει. Ένας SSD που θα παρείχε μόνο ένα απλό interface στο λειτουργικό για "raw access" στη flash του θα ήταν πάμφθηνος. Δεν μου ειπες ομως... αν κατεβαζω torrents ολο το 24ωρο σε εναν ssd, πόσο καιρο θα περιπου κανει αυτος να τα φτυσει? Μα θα έπρεπε να μυρίσω τα νύχια μου! Για να το υπολογίσει κάποιος θα πρέπει να έχει ένα μέσο όρο εγγραφών (έστω πόσα και πόσο μεγάλα αρχεία και με τι ρυθμό θα γράφονται), τι τεχνολογίας θα είναι η flash του δίσκου (MLC/SLC) και πόσους write-cycles αναφέρει ο κατασκευαστής, και ακόμα και τότε τα αποτελέσματα θα διαφέρουν από client σε client γιατί δεν γράφουν με τον ίδιο τρόπο στο δίσκο. Α' date=' και οι <27οC ειναι αξισου επιζημιες?Ποιος ομως εχει <27οC σκληρο? Μονο αν το επιδιωξει.[/quote'] Δε ξέρω πόσο εύκολο είναι να το παρακάνει κάποιος απλά και μόνο με ανεμιστήρες, πάντως σε έναν fileserver που έχω στη βεράντα δυστυχώς το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες (αυτή τη στιγμή είναι 25C και δεν κάνει ιδιαίτερο κρύο). Eιπες οτι τα fragment files φθειρουν το δισκο, οποτε κι εγω ευλογα αναρωτηθηκα αν το τακτικο defrag το διορθωνει αυτο. Και το ίδιο το defrag "φθείρει" το δίσκο με την ίδια έννοια και δεν είναι απαραίτητο ότι θα ωφελήσει. Ας πούμε, αν υπάρχουν fragmented files που δεν τύχει να διαβαστούν σε μία βδομάδα (στο μεταξύ μπορεί και να διαγραφούν άλλωστε), δε σε ενδιαφέρει αν είναι fragmented και θα "ταλαιπωρήσεις" τον δίσκο χωρίς λόγο αν κάνεις defragment. Τώρα για το κατά πόσο είναι επιρρεπές σε fragmentation το NTFS αυτό δεν το ξέρω, εγώ απλά ανέφερα το fragmentation σαν παράδειγμα. Προσωπικά δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να κάτσεις να ψειρίσεις το utilization (και τα ποσοστά των μετρήσεων του paper που ανέφερα μάλλον εκεί παραπέμπουν). Απλά σου λέω αν θέλεις σώνει και καλά να το ψειρίσεις έχε υπόψη ότι δεν υπάρχουν μερικές standard λύσεις-τυφλοσούρτης που θα σου πει κάποιος και θα έχεις το ιδανικό σύστημα: υπάρχουν μεν περιθώρια βελτιστοποίησης αλλά για να τα αξιοποιήσεις χρειάζεται να ασχοληθείς ο ίδιος.
walkerr Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Όχι, αν κάνεις ένα content search π.χ. σε πολλά αρχεία θα παρατηρήσεις τον ίδιο ακριβώς θόρυβο. Τι πραμα? Για κανε μια μεταφραση Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ενός SSD οφείλεται στο software που τρέχει για wear leveling/data combining και στον controller που ενσωματώνει. Ένας SSD που θα παρείχε μόνο ένα απλό interface στο λειτουργικό για "raw access" στη flash του θα ήταν πάμφθηνος. Aμφιβαλεις οτι ο ssd ειναι πανακριβος λογω του μεγεθους, της αθορυβης λειτουργιας και της πολυ υψηλης ταχυτητας? Μα θα έπρεπε να μυρίσω τα νύχια μου! Για να το υπολογίσει κάποιος θα πρέπει να έχει ένα μέσο όρο εγγραφών ..... Στο περιπου βρε παιδι μου... ο αλλος φιλoς μιλησε για πολλα χρονια... Θελω να πω οτι αν ειναι να αντεξει πολλα χρονια ακομα και με συνεχες γραψιμο, τοτε δεν υπαρχει πραγματικο προβλημα γιατι μετα απο 4 χρονια ο ssd ουτως ή αλλως θα κοστιζει φραγκοδιφραγκα
nske Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Τι πραμα? Για κανε μια μεταφραση Δηλαδή αν κάνεις π.χ. στα Windows μία αναζήτηση σε όλα τα αρχεία του C: για όσα περιέχουν το κείμενο "foo" μέσα τους. Aμφιβαλεις οτι ο ssd ειναι πανακριβος λογω του μεγεθους, της αθορυβης λειτουργιας και της πολυ υψηλης ταχυτητας? Οι SSD έχουν την τιμή που έχουν επειδή έχουν το κόστος παραγωγής που έχουν. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτού του κόστους οφείλεται στον controller και το software που τρέχει για λειτουργίες που θα μπορούσαν να γίνονται στον υπολογιστή. Στο περιπου βρε παιδι μου... ο αλλος φιλoς μιλησε για πολλα χρονια... Οι SLC πράγματι, οι MLC δε ξέρω. Πάντως με τις πολλές εγγραφές δημιουργείται fragmentation (όχι στο filesystem αυτή τη φορά) και οι επιδόσεις μπορούν να πέσουν κατακόρυφα. Στο #30 είχα αναφέρει κάτι άρθρα που εξηγούσαν την κατάσταση αναλυτικά.
Heatspreader Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Διχογνωμια ως προς το οτι οι φιλοι εχουν αντιθετες αποψεις. Λέει ο νόμος ότι αν επιστρέψεις ένα προϊόν χαλασμένο και είναι εντός εγγύησης ότι θα σου δώσουν πιστωτικό στη τιμή που το αγόρασες και ας έχουν σε κάποιο ράφι ή σε κάποια αποθήκη το ίδιο προϊόν για να στο αντικαταστήσουν? Μόνο αυτό θέλω να ξεκαθαρίσουμε.
nikos21aek Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Άμα υπάρχει το προϊόν για αλλαγή γιατί να σου κόψουν πιστωτικό;
Super Moderators Thresh Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Άμα υπάρχει το προϊόν για αλλαγή γιατί να σου κόψουν πιστωτικό; ακριβώς...
KWSN_Men Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Ρε παιδιά δεν ξεκινάτε ένα thread για τις εγγυήσεις; Ontopic, πήρα τον Intel σήμερα (καλά ολόκληρο Πλαίσιο και να έχει μόνο στο μαγαζί του Mall και στο μαγαζί της Μεταμόρφωσης να χρειάζεται παραγγελία -και να μην έρχεται κιόλας). Στη συμπεριφορά μου απέναντί του, αλλάζω κάτι; Τον έχω βάλει τώρα στα ΧΡ για να παίξω λίγο και μου λέει να τον κάνει allocate κτλ. Προχωράω κανονικά; Format κάνω; Αργότερα που θα τον βάλω boot σε άλλη μητρική για να περάσω Windows 7, πρέπει να κάνω κάτι; Μερσί.
IMAndreas Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Έχω δύο ερωτήσεις.... 1) γιατί οι SSD δεν χρειάζονται defragment? 2) όταν εχουμε εγκαθεστιμένα προγράματα και λογισμικό σε έναν σκληρό θέλει να εχει και ελεύθερο χώρο για να δουλεύει άνετα...χρειάζεται και στους SSD αυτό? Ευχαριστώ!
Heatspreader Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Άμα υπάρχει το προϊόν για αλλαγή γιατί να σου κόψουν πιστωτικό; ακριβώς... Νομίζω ότι μαζί μιλάμε, χώρια καταλαβαινόμαστε. Μπορεί να θέλεις κάποιος να βάλει κάποια χρήματα επιπλέον για να αγοράσει κάποιο άλλο προϊόν. Οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το πιστωτικό γίνεται στη τελευταία τιμή πώλησης. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ιδιαίτερα έξυπνος για να καταλάβει κάτι τέτοιο.
walkerr Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Λογικα, εφοσον υπαρχει παρομοιο προιον με αυτο που σου χαλασε θα σου δωσουν αυτο, εστω κι αν εσυ θες να προσθεσεις λεφτα για να αγορασεις κατι αλλο.
Heatspreader Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Να προσθέσεις λεφτά γίνεται και ας υπάρχει το ίδιο προϊόν. Το πιστωτικό όμως θα γίνει στην τελευταία τιμή πώλησης του προϊόντος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.