Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Είσαι σίγουρος γι' αυτό? Μπορείς να κάνεις Post τον νόμο να τον εκτυπώσω? Θα κάνω ολική αναβάθμιση τσάμπα! υπάρχει κάπου topic στο forum που έχει link για το νόμο περί εγγυήσεων και τι παίζει σε περίπτωση που δεν υπάρχει το ίδιο προϊόν γι αλλαγή
nske Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Άρθρο 540Δικαιώματα του αγοραστή Στις περιπτώσεις ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται κατ' επιλογήν του: 1. να απαιτήσει' date=' χωρίς επιβάρυνσή του, τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο, εκτός αν μια τέτοια ενέργεια είναι αδύνατη ή απαιτεί δυσανάλογες δαπάνες 2. να μειώσει το τίμημα [b']3. να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, εκτός αν πρόκειται για επουσιώδες πραγματικό ελάττωμα.[/b] Ο πωλητής οφείλει να πραγματοποιήσει τη διόρθωση ή την αντικατάσταση σε εύλογο χρόνο και χωρίς σημαντική ενόχληση του αγοραστή. Άρθρο 547Ενέργεια υπαναχώρησης ή αντικατάστασης λόγω ελλείψεων Αν ο αγοραστής υπαναχωρήσει από τη σύμβαση λόγω πραγματικού ελαττώματος ή έλλειψης συνομολογημένης ιδιότητας' date=' έχει υποχρέωση να αποδώσει το πράγμα ελεύθερο από κάθε βάρος που του προσέθεσε ο Ιδιος, καθώς και τα ωφελήματα που αποκόμισε. [b']Ο πωλητής επιστρέφει το τίμημα με τόκο, τα έξοδα της πώλησης, καθώς και όσα ο αγοραστής δαπάνησε για το πράγμα.[/b] http://www.efpolis.gr/el/library2.html?func=fileinfo&id=5 Ωστε το γραφο-σβησημο δεν φθειρει τον μηχανικο δισκο? Τον φθείρει, όπως και η ανάγνωση. Απλά όχι σε δραματικό και υπολογίσιμο βαθμό, όπως στην περίπτωση του SSD. Και τι φθειρει τον μηχανικο δισκο? Οι περισσότεροι δίσκοι που πεθαίνουν από φυσικές αιτίες, είναι εξαιτίας φθοράς του μηχανισμού κίνησης της κεφαλής. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι απότομοι κραδασμοί εν ώρα λειτουργίας είναι μάλλον οι πιο σημαντικοί παράγοντες. Από κει και πέρα, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει το να αποφεύγεις χρήση που προκαλεί περισσότερες κινήσεις στην κεφαλή από ό,τι πρέπει (π.χ. fragmented data και unbuffered reads/writes), αν θέλεις να τα ελαχιστοποιήσεις αυτά χωρίς να στερηθείς λειτουργικότητας χρειάζεται να ασχοληθείς λίγο. Το αν αξίζει ή όχι μπορείς να το συμπεράνεις από τις μετρήσεις στο paper της google που ανέφερα. Εκεί φαίνεται π.χ. ότι, μετά τους πρώτους 6-12 μήνες, κατά τους οποίους οι περισσότερες αποτυχίες παραπέμπουν σε κατασκευαστικό ελάττωμα, το utilization αυξάνει δραμματικά τις πιθανότητες αποτυχίας μόνο σε γηραιούς δίσκους τουλάχιστον 5 ετών (βέβαια αυτά τα χρονικά πλαίσια για τυπική χρήση desktop θα είναι λογικά μεγαλύτερα, αφού η google τους μέτρησε σε χρήση 24/7 με σταθερό utilization)
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 και η σύμβαση είναι η απόδειξη και ότι τιμή γράφει εκεί βέβαια αυτά δεν τα λένε τα καταστήματα γιατί θα έχουν χασούρα...
the_eye Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Κάποια στιγμή θα πέσει και η τιμή του ssd δεν μπορεί !
walkerr Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 To thread εξελισσεται πολυ ενδιαφερον, βλεπω Για το θεμα της εγγυησης, βλεπω οτι υπαρχει διχογνωμια σχετικα με το ποια τιμη ισχυει, η παλια ή η καινουργια? Απ οτι φαινεται ισχυει μεν η παλια αλλα τα καταστηματα εφαρμοζουν τη καινουργια... Τωρα βεβαια, για να αλλαξουμε κατι θα πρεπει προηγουμενως να εχει χαλασει... και οχι απο δικη μας υπαιτιοτητα Είσαι σίγουρος γι' αυτό? Μπορείς να κάνεις Post τον νόμο να τον εκτυπώσω? Θα κάνω ολική αναβάθμιση τσάμπα! Πως θα γινει αυτο, θα χαλασεις τα μηχανηματα σου? Πρεπει να αποδειξεις ομως οτι δεν τα χαλασες εσυ! Τον φθείρει, όπως και η ανάγνωση. Απλά όχι σε δραματικό και υπολογίσιμο βαθμό, όπως στην περίπτωση του SSD. Εαν κατεβαζεις απο torrents συνεχως, τοτε ακους ολη την ωρα ενα γρου-γρου-γρου... γιατι ο δισκος εγγραφει συνεχως κατεβασμενα δεδομενα. Αυτο δεν ειναι μεγαλη φθορα? Δεν ειναι φθορα μεγαλυτερη απ την αναγνωση? Οταν λες οτι η εγγραφη φθειρει δραματικα και υπολογισιμα τον ssd, για ποσα χρονια ζωης μιλαμε? Για να καταλαβω, αν εχω τον ssd και κατεβαζει torrents ολο το 24ωρο, σε ποσο καιρο θα τα φτυσει? Για κατι χρονια εχω ακουσει... Οι περισσότεροι δίσκοι που πεθαίνουν από φυσικές αιτίες, είναι εξαιτίας φθοράς του μηχανισμού κίνησης της κεφαλής. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι απότομοι κραδασμοί εν ώρα λειτουργίας είναι μάλλον οι πιο σημαντικοί παράγοντες. Από κει και πέρα, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει το να αποφεύγεις χρήση που προκαλεί περισσότερες κινήσεις στην κεφαλή από ό,τι πρέπει (π.χ. fragmented data και unbuffered reads/writes), Δηλαδη αν φροντιζω για χαμηλη θερμ/σια και δεν κουναω το case, ειμαι κατοχυρωμενος σε μεγαλο βαθμο οτι ο δισκος θα ζησει πολυ? Για τα fragmented data, ειναι ok αν κανω defrag καθε μερα? Τα unbuffered reads/writes τι ειναι?
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Πως θα γινει αυτο, θα χαλασεις τα μηχανηματα σου? Πρεπει να αποδειξεις ομως οτι δεν τα χαλασες εσυ! ahem, το αθώος μέχρι της αποδείξεως του εναντίου το ξέρεις? Για το θεμα της εγγυησης, βλεπω οτι υπαρχει διχογνωμια σχετικα με το ποια τιμη ισχυει, η παλια ή η καινουργια? Απ οτι φαινεται ισχυει μεν η παλια αλλα τα καταστηματα εφαρμοζουν τη καινουργια... δεν υπάρχει "διχογνωμία", τα καταστήματα κάνουν αυτό που τους συμφέρει προφανώς...
walkerr Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Διχογνωμια ως προς το οτι οι φιλοι εχουν αντιθετες αποψεις. Τα καταστηματα ειναι λογικο να κανουν αυτο που τα συμφερει αλλα και οι καταναλωτες οφειλουν να κανουν αυτο που συμφερει αυτους. Βασικα θα πρεπει να ξεκαθαριστει τι ισχυει και ποιοι οι συγκεκριμενοι τροποι αντιδρασης του καταναλωτη οταν διαπιστωνει οτι καταστρατηγουνται οι κανονες σε βαρος του!
mogolfiero Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Οκ βρήκα την καλυτερη προσφορα της αγορας!!! http://en.kioskea.net/guide/opinions/1254516-intel-postville-80gb-sataii-ssdsa2mh080g2c1 Bargain!
walkerr Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Απ το εξωτερικο? Και πως θα το αλλαξεις αν χρειαστει?
mogolfiero Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Αυτο σου φαινεται το προβλημα? Δεν προσεξες οτι ενω λεει Intel Postville στην φωτο εχει ενα WD Book και κανει 10.000 λίρες ??
nske Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Εαν κατεβαζεις απο torrents συνεχως, τοτε ακους ολη την ωρα ενα γρου-γρου-γρου... γιατι ο δισκος εγγραφει συνεχως κατεβασμενα δεδομενα. Αυτο δεν ειναι μεγαλη φθορα? Δεν ειναι φθορα μεγαλυτερη απ την αναγνωση? Αυτός ο θόρυβος δε σχετίζεται ειδικά με την εγγραφή, γίνεται όταν διαβάζεις ή γράφεις διαρκώς δεδομένα από/σε διαφορετικές περιοχές του δίσκου, οπότε αναγκάζεται ο βραχίονας να κινείται σπασμωδικά. Η λήψη πολλών αρχείων μέσω bittorrent τυχαίνει να ευνοεί αυτό το usage pattern, αν και είναι κάτι που μπορεί να περιοριστεί με caching, είτε σε επίπεδο εφαρμογής (bittorrent client) είτε filesystem. Δε ξέρω όμως να προτείνω κάτι συγκεκριμένο για Windows. Οταν λες οτι η εγγραφη φθειρει δραματικα και υπολογισιμα τον ssd, για ποσα χρονια ζωης μιλαμε? Για να καταλαβω, αν εχω τον ssd και κατεβαζει torrents ολο το 24ωρο, σε ποσο καιρο θα τα φτυσει? Για κατι χρονια εχω ακουσει... Η ζωή των SSD δε μετριέται σε χρόνια αλλά σε εγγραφές ανά περιοχή ("cell"), οπότε αυτό μπορεί να υπολογιστεί με βάση πόσες εγγραφές πραγματοποιεί το software που τρέχεις κατά μέσο όρο στη μονάδα του χρόνου. Ο λόγος για τον οποίον οι SSD είναι τόσο ακριβοί, είναι επειδή ενσωματώνουν ένα σύστημα για να ομαδοποιεί και να κατανέμει αυτόματα τις εισερχόμενες εγγραφές στις φυσικές περιοχές, διάφανα από τον υπολογιστή (look for: wear leveling και write combining). Αν αυτό γινόταν μέσω software από τον υπολογιστή (π.χ. από το filesystem) αντί να υλοποιούται πάνω στο δίσκο το κόστος των SSD θα μπορούσε να είναι εξευτελιστικό -είχε ένα αναλυτικό άρθρο σχετικά στο lwn.net πριν το καλοκαίρι. Πάντως αν ήθελε κάποιος να εξαντλήσει τους κύκλους εγγραφής σκόπιμα, πιθανότατα θα μπορούσε να το κάνει σε διάρκεια μηνών, εβδομάδων ή και ημερών με το κατάλληλο software. Δηλαδη αν φροντιζω για χαμηλη θερμ/σια και δεν κουναω το case, ειμαι κατοχυρωμενος σε μεγαλο βαθμο οτι ο δισκος θα ζησει πολυ? Όχι πολύ χαμηλές όμως, στις μετρήσεις της google θερμοκρασίες χαμηλότερες των 27C συνδέονται περισσότερο με αποτυχίες απ' ό,τι θερμοκρασίες της τάξης των 50C! Βέβαια κατοχυρωμένος δεν θα είσαι ποτέ, τα πάντα είναι πιθανότητες. Για τα fragmented data, ειναι ok αν κανω defrag καθε μερα? Μιλάς για WIndows και NTFS; Δε ξέρω αν ισχύει απαραίτητα αυτό, μπορεί να είναι πιο efficient αν το κάνεις πιο αραιά. Ή μπορεί πλέον να μη χρειάζεται καν, πραγματικά δε ξέρω. Τα unbuffered reads/writes τι ειναι? Unbuffered εννοώ όταν δεν αξιοποιείται η μνήμη του συστήματος για caching αλλά τα δεδομένα αναγκαστικά διαβάζονται από τον ή γράφονται στον δίσκο. Με το caching τα reads ωφελούνται γιατί παραμένουν στη μνήμη για την επόμενη φορά που θα ζητηθούν, χωρίς να χρειαστεί να προσπελαστεί ο δίσκος. Τα Writes πάλι ωφελούνται επειδή μπορούν να ομαδοποιούνται και να γράφονται μαζικά από το λειτουργικά στο δίσκο, με λιγότερες εγγραφές και με καλύτερη κατανομή. Αν χρησιμοποιείς Linux δες το "delayed allocation" feature του ext4 και το "commit=" mount option. Επίσης αν θέλεις πάνω απ' όλα να μειώσεις τις εγγραφές μπορείς να απενεργοποιήσεις το journaling και το access time logging option που έχουν πολλά filesystems και να πάρεις 1-1 τις εφαρμογές που τρέχει ο υπολογιστής, να εξετάσεις τι εγγραφές κάνουν προαιρετικά για πιο λόγο (π.χ. ένας file manager για να εμφανίζει thumbnail previews σε αρχεία συνήθως γράφει) και να τις απενεργοποιήσεις, αν δεν χρειάζονται, ή να φροντίσεις να γίνονται στη μνήμη ή σε κάποιο άλλο μόνιμο αποθηκευτικό μέσο.
nickolas Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Πριν πολλά χρόνια, (2001 νομίζω) το Πλαίσιο όταν μου κάηκε ο σκληρός των 60GB, επειδή δεν είχε τότε στοκ το ίδιο ακριβώς μοντέλο, μου έκοψε πιστωτικό στην τιμή της απόδειξης αγοράς με το οποίο αγόρασα την ίδια οικογένεια σκληρού στα 80GB και μερικά άγραφα CD. 2 χρόνια αργότερα που μου κάηκε η μητρική μου, το Πλαίσιο αρνήθηκε να μου κόψει πιστωτικό στην τιμή αγοράς της (και πρέπει να ήταν αρκετά ακριβή) και μου την αντικατέστησε μια μητρική <50 ευρώ που όμως "υπερκάλυπτε" σε δυνατότητες την παλιά μου. Οπότε αυτή είναι η βασική αλλαγή. Αν δεν έχουν το ίδιο ακριβώς προιόν σου δίνουν κάποιο καλύτερο που έχουν διαθέσιμο. Βέβαια το "καλύτερο" κάποιες φορές είναι σχετικό.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2009 οι SSD δεν χρειάζονται defragment... ---------- Post added at 23:11 ---------- Οπότε αυτή είναι η βασική αλλαγή. Αν δεν έχουν το ίδιο ακριβώς προιόν σου δίνουν κάποιο καλύτερο που έχουν διαθέσιμο. Βέβαια το "καλύτερο" κάποιες φορές είναι σχετικό. επειδή τους βολεύει...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.