Προς το περιεχόμενο

Κάθε πόσο παίρνετε νέο Mac?

vag3d

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε σχέση με το ψάξιμο για την μετάβαση από PC σε Mac, και ερευνώντας το θέμα, αυτή την φορά σε χρηματο-οικονομικό επίπεδο, αναρωτιέμαι πόσα χρόνια θα μου βγάλει ο Mac μου μέχρι να χρειαστεί να αγοράσω καινούριο.

Είναι γνωστή η ταχύτητα της τεχνολογικής εξέλιξης στον τομέα των υπολογιστών (και όχι μόνο) που προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Σίγουρα βέβαια, ένα μηχάνημα που μας κάνει την δουλειά μας δεν χρειάζεται να το αλλάξουμε άμεσα.

Το κόστος απόκτησης ενός Mac είναι θα έλεγα πολύ υψηλό (σαν οικονομικός αριθμός) - σε σχέση με ένα συμβατικό PC. Ένας επαγγελματίας που θα κάνει και απόσβεση στο μηχάνημά του, πιθανόν να μην τον απασχολεί και τόσο το οικονομικό θέμα. Ένας όμως που κάνει το hobby του (που δηλαδή δεν θα κάνει απόσβεση), τον απασχολεί (όπως επίσης απασχολεί και τους απλούς χρήστες γενικότερα).

Ένα μεγάλο μέρος του σοβαρού λογισμικού που που υπάρχει διαθέσιμο για τις διάφορες βασικές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος σε έναν υπολογιστή, παρέχεται από την ίδια την Apple (Final Cut Pro, Aperture, Logic, κλπ). Συνεπώς αντιλαμβάνομαι και υποθέτω ότι αυτό και μόνο το γεγονός καθιστά έναν apple computer "πιό ανθεκτικό στο χρόνο" απο ότι θα ήταν ένα PC μιας και με κάθε Update στο Software παρέχονται συνήθως βελτιώσεις χωρίς να χάνεται ιδιαίτερα η ταχύτητα - δηλαδή χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα πιό βαρύ το λογισμικό. Άρα οι νέες Version του Software τρέχουν μια χαρά και στον ήδη υπάρχον (παλαιό) Mac μας.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε βέβαια οτι με το πέρασμα του χρόνου, παρίσταται η ανάγκη περιστασιακά για ένα νέο Computer πιό ισχυρό (Νέα CPU, Περισσότερη Ram,κλπ) και με νέες δυνατότητες (σε Hardware και Software επίπεδο).

Για παράδειγμα μέσα σε 5 χρόνια είχαμε τεράστια αλλαγή στις ταχύτητες των CPU από απλούς Hyperthreating σε Core 2 Duo και Quad Core και πρόσφατα είχαμε και τους Nehalem 4Core. Το μέλλον προφανώς θα έχει παρόμοιες αρχιτεκτονικές με επεξεργαστές που θα έχουν περισσότερους πυρήνες μέσα τους (πχ. 6Core και 8Core)

Τα πιο απαιτητικά πράγματα που μπορεί να κάνεις κάποιος σε ένα Computer είναι (με σειρά προτεραιότητας/απαίτησης ισχύος):

• 3D Modeling
  • High Definition Video Editing
  • Gaming
  • 2D Image Editing
  • Ολα τα άλλα

Όσον αφορά τους Power Users που θέλουν σχετικά απαιτητικό μηχάνημα, σε ένα PC, μπορεί κανείς να "βολευτεί" με οικονομικό τρόπο σε ένα μέσο χρόνο 2-3 ετών, αγοράζοντας για παράδειγμα μία Motherboard, ένα CPU και RAM (με 500-1000 Euro) προκειμένου να ξαναγίνει Up to Date και να κρατήσει περισσότερο το ήδη υπάρχων μηχάνημά του με το λιγότερο δυνατό κόστος, ενώ παράλληλα το μηχάνημα μαζί με οθόνη, βγαίνει γύρω στα 1500-2500 ευρώ. Με τους Mac τι ισχύει?

με άλλα λόγια...

Πόσο κρατάει στον χρόνο ένα Mac μηχάνημα πρακτικά μέχρι να χρειαστεί κάποιος να πάρει καινούριο? Ποιά η εμπειρία σας? Ποιά η άποψή σας? (πείτε επίσης τι χρήση κάνετε τον Mac σας και τι Mac έχετε)

• Απαντ. 86
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

(Ε , δεν νομιζω πως υπαρχουν και πολλοι που αγοραζουν μηχανημα που κοστιζει(μαζι με την οθονη) 1500-2500€.

Στα 700-1200€ κυμαινονται οι περισσοτεροι.

Και φυσικα , η οποια αναβαθμιση που κανουν (αν κανουν), το κοστος της ειναι γυρω στα 150-400€ συνηθως.

Σιγα μην δωσει καποιος για αναβαθμιση 500-1000€ οπως λες!

Με αυτα τα χρηματα παιρνουν καινουριο μηχανημα.. )

Τωρα για το ποσο κρατανε στο χρονο, αν βαλουμε μεσα και τον παραγοντα κοστος, αρκει να αναλογιστεις το εξης, μιας και εχεις το δικο σου αμεσο παραδειγμα:

ειχες αγορασει το μηχανημα σου πριν 5 χρονια περιπου και του εχεις κανει μια αναβαθμιση πχ με κοστος γυρω στα 300€.

Μπορεις να βρεις αλλο μηχανημα 5 ετων με ιδιο κοστος και ιδιες επιδοσεις με το δικο σου?

Ή και χωρις την αναβαθμιση(γιατι δεν ειναι διατεθειμένοι ολοι να κανουν αναβαθμιση), μπορεις να βρεις αλλο μηχανημα ιδιας εποχης, με το ιδιο αρχικο κοστος οπως το δικο σου και τις επιδοσεις του-αντοχη στο χρονο?

Η εμπειρια μου λεει οτι για χρηστες που δεν εχουν απαιτησεις τα mac κρατανε λιγο παραπανω στο χρονο(αν και εχουν δωσει παραπανω χρηματα),

ενω για χρηστες με απαιτησεις, που το ψαχνουν λιγο παραπανω κλπ, τα mac κρατανε λιγοτερο.

Και αυτο αλλωστε ειναι λογικο και λογω του form factor και των τιμων..

Δεν ειναι δυνατον πχ ενας iMac με το συγκεκριμενο form factor να ανταγωνιστει σε κοστος,επιδοσεις, αντοχη στο χρονο , αναβαθμισημοτητα ενα μηχανημα με κανονικο form factor.

Τωρα, οσο αφορα τους φορητους:

οι περισσοτεροι φορητοι εδω και 3 χρονια δεν χρειαζονται(ή μαλλον δεν εχει νοημα) αλλαγη, γιατι ουσιαστικα ειχαμε ελαχιστη εξελιξη στην υπολογιστικη τους δυναμη.

Πχ εστω οτι καποιος αγορασε εναν φορητο πριν 3 χρονια που ειχε core 2 duo cpu στα 2.16-2.33GHz. Και τωρα αν παει να αγορασει καποιο φορητο (πχ ενα macbook pro 13.3") ιδια υπολογιστικη δυναμη θα εχει, πχ μια cpu core 2 duo στα 2.26GHz ή στα 2.53GHZ. Ελαχιστη διαφορα σε υπολογιστικη δυναμη που δεν δικαιολογει την οποια αλλαγη.

Δες πχ και εδω ενα 2+ ετων pc laptop των 1500€(2.2GHz cpu, 8700m gt gpu, 3 χρονια εγγυηση, ποιοτικα υλικα οπως μαγνησιο) οτι δεν εχει κανενα νοημα η αλλαγη του,γιατι ακομα και σημερα να παρεις μηχανημα, θα ειναι το ιδιο γρηγορο με εκεινο.

Οποτε οι φορητοι γενικοτερα, ειναι στα ιδια επιπεδα αντοχης (mac με pc), λογω οτι εχουν παρομοιο hardware κλπ.

Τα apple macbook pro εχουν ενα προβαδισμα στην αντοχη στο χρονο λογω ποιοτητας κλπ σε σχεση με τα περισσοτερα pc laptops των 900 ευρω που τα συγκρινουν οι περισσοτεροι. Σε σχεση με ποιοτικα επαγγελματικα λαπτοπ (ibm thinkpad, hp compaq, dell latitude) ειναι περιπου στα ιδια επιπεδα.

Με λιγα λογια ειναι και τι ειδους μηχανημα σε ενδιαφερει:

i) ενας iMac εχει μικροτερη αντοχη στο χρονο απο ενα pc , ειναι και λιγο ακριβοτερος, αλλα εχει το πλεονεκτημα του form factor, που για ελαχιστους ειναι σημαντικο.

ii) ενας Mac Pro εχει παρομοια(ή και μεγαλυτερη) αντοχη στο χρονο με ενα καλο pc, αλλα κοστιζει αισθητα παραπανω, εχοντας ομως τα δικα του πλεονεκτηματα.

iii) ενα macbook pro εχει παρομοια αντοχη στο χρονο με ποιοτικα pc laptops.

Δημοσ.

vag3d το έχεις ξεζουμίσει το θέμα με την αγορά του mac σου ε? :-D Καλά κάνεις, δν είναι κ λίγα τα λεφτά που θα δώσεις γιατι απ΄οτι έχω καταλάβει κάτι σε Pro θα χτυπήσεις(2000+).

Θα σου πώ την εμπειρία μου, δν ξέρω πόσο θα σε βοηθήσει αλλά όσο περισσότερα ακούς θα αισθάνεσαι κ πιο σίγουρος για την επικείμενη αγορά σου. Πριν 3 χρόνια περίπου κ σε ηλικία 19 χρονών(τώρα δν θα το έκανα, ξέρω τις ανάγκες μου πλέον) πήρα ενα 15" MBP 2.33ghz, 256mb ati x1600, 2gb ram για 2700€(2300 χωρίς φπα με τιμολόγιο). Δν μάσησε πουθενά, δν παρουσίασε το παραμικρό με χρήση 3-8 ώρες ημερησίως. Μόνο η οθόνη λόγω μεγέθους με προβλημάτισε μετα τα 2 χρόνια, όταν κ αποφάσισα να το πουλήσω για ενα 13" αφού στα πλάνα ήταν ούτως η άλλως η αγορά desktop, δλδ imac 24". Στο δια ταύτα, μέχρι σήμερα το 15" μου θα μου υπερ-αρκούσε, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη οθόνη. Δν αισθάνθηκα ποτέ την ανάγκη ούτε ram να του βάλω, αστέρι. Άνετα με έβγαζε μέχρι σήμερα κ άλλο 1-2 χρόνια τουλάχιστον. Τον imac τον κρατάω τουλάχιστον για άλλα 3 χρόνια, το macbook όσο εξυπηρετεί εμένα κ την κοπέλα δν το δίνω. Σημείωσε όμως οτι δν κάνω απαιτητικές εργασίες, μόνο εξαντλητικό multitasking και πολύωρη χρήση όπου το mac os x σε συνδυασμό με το hardware δείχνει τα δόντια του αφού βγαίνω ξεκούραστος και χωρίς νέυρα at the end of the day. Αυτό παλιά με windows ΑΠΛΑ ΔΝ ΓΙΝΟΤΑΝ! Στα ψιλά γράμματα αναφέρω και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες που μου πυροδότησε το ilife. B)

Δημοσ.

Πρωσοπικά κράτησα ένα macbook 2 χρόνια και μετά πήγα στο macbook pro που το έχω είδη 2 χρόνια και θα το κρατήσω μέχρι τα τέσσερα άνετα. Είναι ότι πρέπει γι αυτό που κάνω χωρίς να με κουράζει.

Ασχολούμε με τρελό multitasking, photoshop και γενική χρήση.

ρε ψηλέ γιατί δεν κάνεις ένα γερό hackintosh να τελείωνεις ?

πολύ το ζορίζεις (φιλικά στο λέω) και δεν ξέρω αν θα το ευχαριστηθείς στη τελική.

Δημοσ.

vag3d, πιστευω ότι αλλάζει κάποιος τόσο συχνά Mac, όσο το απαιτουν οι αναγκες του/προγραμματα που δουλευει.

Σιγουρα ενας mid-casual (σα κ του λογου μου) θα κρατησει λιιγο παραπανω τον Mac του, πριν προσχωρησει σε καινουργια αγορα, εκτός και αν του προκυψουν καινουργιες αναγκες (πλασματικες κ μη).

τι εννοω: Έχω εναν iMac Core 2 Duo 2.0GHz Late 2006 (όπου να ναι κλεινει 3 χρονακια) με 2GB Ram (η αναβαθμιση εγινε λόγω Virtualization software) κ 640GB σκληρο (η αναβαθμιση αυτη εγινε προσφατως, επειδη ηταν αναγκαιο να γινει,γεμισαν οι εξωτερικοι, 160GB ο αρχικος, ποσο να αντεχε με τετοιο κατεβασμα ανα ημερα? βαρεθηκα να γραφω dvd) δηλ. σε αναβαθμισεις στα 3 χρονια εδωσα 55Ε+15Ε=70Ε!

τόσα χρειαστηκαν οι αναγκες μου, τοσα διεθεσα!

Ενας σημαντικος παραγοντας για την αγορα του τοτε, λογω περιορισμενου χωρου, ηταν να μην πιανει τοσο χωρο, (πλεον δεν εχω πουθενα χωρο) οποτε παλι καλα που ναι μικρος κ μαζεμενος! Το ονειρο μου ειναι να τον εχω μονο του με οσα χρειαζεται, κ τους υπολοιπους σε αλλα δωματια, ο καθενας με ξεχωριστους ρολους οσο κ απαιτητικους. (εχω αυτη τη στιγμη τον iMac κ ενα pc στο ιδιο δωματιο. iMac=καθημερινα πραγματα,downloading λογω μηδαμινου θορυβου,κ γενικα με οτιδηποτε θα ασχοληθω.

pc=pro για να παιζω οποτε ερχονται φιλοι [παλια το κανα στον iMac οταν φοραγε Windows], Shoutcast server (το χα στησει στο mac αλλα μαλλον δεν δουλεψαν τα passwords, μπορει να φταιει οτι φοραω 10.6 απο νωρις) αντε κ κανα dvd-rip ταινιας)

συνολο:

mac uptime=μερες (καμια φορα κ μηνες, αν εχει να βγει καιρο update που αν απαιτει restart)

pc uptime=2 ωρες maximum (δεν απαιτουν παραπανω οι διεργασιες που ζητω)

Τελος,Στο αλλο δωματιο εχω εναν powermac G4 (1999, με 2GB Ram!) και εναν eMac G4 700Mhz (2002, με 640MB Ram!) για να δουλευω μερικα παλια προγραμματα γραμματοσειρων κ βασικο photoshop για την εφημεριδα που δουλευω σε system 9.2.2 κ os x 10.4 . Το καλο ειναι οτι βγαζουν μια χαρα την δουλεια που θελω, χωρις κανενα προβλημα, κ ας περιοριζονται εκει.

(τους παραπανω τους πηρα δωρεαν απο συναδελφο του πατερα μου στο παλιο του γραφειο)

Σιγουρα η επομενη αγορα μου σε Desktop θα ναι ενας 24" (τωρα πια που χουν πεσει οι τιμες σε σχεση με οταν το πηρα. τοτε επαιρνα 17" τωρα θα παιρνα με τα ιδια χρηματα πανω κατω 24") αλλα αυτο θα γινει οταν δω οτι δεν "τραβαει" αλλο με τα καθημερινα πραγματα, ή οταν δω οτι δεν τρεχει ενα συγκεκριμενο προγραμμα που θα το χω αναγκη. δηλαδη μες το νερο σε αλλα τοσα χρονια θα αλλαχθει, μπορει κ λιγο παραπανω.

Κ οταν γινει αυτο, θα ξερω οτι θα μπορει να αναλαβει καποιο καινουργιο ρολο (ασυρματο media server π.χ.? γτ οχι! 802.1n φοραει αλλωστε, δεν αλλαζουν τοσο συχνα τα προτυπα)

βεβαια μεχρι τοτε.. βλεπω να αναβαλεται αυτη η αγορα αν παρω macbook pro 2,66GHz που θα ναι ουτως ή αλλως παρομοιας ισχυς.

Δημοσ.
vag3d το έχεις ξεζουμίσει το θέμα με την αγορά του mac σου ε? :-D Καλά κάνεις, δν είναι κ λίγα τα λεφτά που θα δώσεις γιατί απ΄οτι έχω καταλάβει κάτι σε Pro θα χτυπήσεις(2000+).

Δυστυχώς για μένα..(looll) :-D:lol: έτσι κάνω συνήθως στα τεχνολογικά πράγματα που αγοράζω (το δυστυχώς πηγαίνει στο οτι ταλαιπωρούμαι στο ψάξιμο έτσι ώστε να αξίζουν τα λεφτά που θα δώσω για το έκαστο μηχάνημα)...!!! Λίγες είναι η φορές που παίρνω πράγματα έτσι χωρίς ψάξιμο, και τις περισσότερες φορές το μετανιώνω μετά.

Ανεξάρτητα απο την ύπαρξη η μή ύπαρξη των χρημάτων, και ειδικά για τόσο μεγάλες αγορές, όσοι δουλεύουμε γνωρίζουμε πολύ καλά το "πόσο κουραστικά βγαίνουν τα χρήματα", καθώς επίσης οτι υπάρχουν και άνθρωποι που πεινάνε και δεν έχουν να πάρουν γάλα για τα παιδιά τους, ενώ εμείς καθόμαστε και ασχολούμαστε με το αν αξίζει να ξοδεψουμε 1.500 η 3.500 ευρώ για ένα Computer...!!! (μήν το αναλύσουμε όμως τώρα το θέμα της πείνας κλπ, θα γίνει ο γνωστός χαμός με τις αντιπαραθέσεις και θα βγούμε εκτός θέματος).

Μία άλλη παράμετρος είναι οτι ένας "Computer-άς" απο την στιγμή που θα είναι computer-άς...πάντα θα έχει ένα computer "εποχής" (βλέπε "φρούτο εποχής") το οποίο και θα χειρίζεται είς τους αιώνας των αιώνων ...αμήν, παίρνοντας ένα νέο, κάθε λίγους ...αιώνες.....!!! χιχιχχ :P :P loooll

Οπότε το "Μέσο Ετήσιο Κόστος Συντήρισης και Αναβάθμισης ενος Υπολογιστή" (Μ.Ε.Κ.Σ.Α.Υ.) (Looooolllll.....που τα βρίκσω ο άτιμος...χιχι) είναι μια σημαντική παράμετρος για μία αγορά. Είναι όπως όταν παίρνει κανείς ένα αυτοκίνητο. Δεν έχει σημασία μόνο πόσο κάνει και αν μπορείς να το αγοράσεις, αλλά και το πόσο βενζίνη καίει, το πόσο βγαίνουν τα ανταλλακτικά, το Service, το αν σου κάνει την δουλειά σου, το "για τι το θές", το πόσο θα σου βγούν οι τυχόν "τόκοι απο την τράπεζα", πόσο θα σου κρατήσει, πόσα κυβικά θα είναι για τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσεις αργότερα, το άν μπορείς να ανταπεξέλθεις με τις δόσεις του τυχόν δανείου σε συνδιασμό με το κόστος επισκευής ύστερα απο κάποιο ατύχημα.....και κυρίως η "γνώση" οτι το αυτοκίνητο είναι ένα έξοδο....αναγκαίο για τυχόν μετακινήσεις μεν, αλλά έξοδο δε...που διαρκώς φθείνει και κάποια στιγμή είναι για πέταμα....(όπως και τα λεφτά που δίνει κάποιος για ένα αμάξι...)...!!! Άρα είναι επιτακτική ανάγκη να ξέρουμε να ορίζουμε τις ανάγκες μας και να έχουμε αξιολογήσει σωστά το προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε, ειδικά στην περίπτωση που δεν το χρησιμοποιούμε επαγγελματικά = δεν κάνουμε απόσβεση = κάνουμε το κέφι μας...!!!

Κάθε συζήτηση που ανοίγω, στοχεύει στην απόκτηση διαφορετικού κομματιού γνώσης "μέσω εμπειρίας τρίτων", που θα συμπληρώσουν το Puzzle...και είμαι σίγουρος οτι χαίρεστε και εσείς να συμμετέχετε, διότι μέσα απο την συζήτηση, αναπτύσσουμε όλοι μας την γνώση μας και μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας...!!!

και τέλος θα ήθελα να πω...οτι ...:-D:lol::-D:lol: μάλλον προς τον Mac Pro ταλαντεύομαι τελευταία...ή σε λύση MBP για laptop και σε PC για Horse Power, μέχρι της αποκτήσεως εμπειρίας με τους Mac, για να μπορώ να κρίνω και μόνος μου...χιχιχι :-)

Την απόφασή μου, θα την πάρει για λογαριασμό μου η χρηματοοικονομική μελέτη που θα κάνω...για να δω "αν αξίζει η επένδυση"...looolll χιχιιχ :lol: :-D

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 15:42 ----------

Με λιγα λογια ειναι και τι ειδους μηχανημα σε ενδιαφερει:

i) ενας iMac εχει μικροτερη αντοχη στο χρονο απο ενα pc , ειναι και λιγο ακριβοτερος, αλλα εχει το πλεονεκτημα του form factor, που για ελαχιστους ειναι σημαντικο.

ii) ενας Mac Pro εχει παρομοια(ή και μεγαλυτερη) αντοχη στο χρονο με ενα καλο pc, αλλα κοστιζει αισθητα παραπανω, εχοντας ομως τα δικα του πλεονεκτηματα.

iii) ενα macbook pro εχει παρομοια αντοχη στο χρονο με ποιοτικα pc laptops.

Πάντως έχω την αίσθηση οτι mac mini, iMac και MBP είναι το ίδιο Hardware σχεδόν.

Δημοσ.

Πάντως έχω την αίσθηση οτι mac mini, iMac και MBP είναι το ίδιο Hardware σχεδόν.

Σωστη ειναι η αισθηση σου!!

Απλα , η αναφορα που εκανα ηταν σχετικα με pc μηχανηματα.

Πχ ενα ποιοτικο pc laptop εχει παρομοιο hardware με ενα macbook pro και εχει παρομοια αντοχη στο χρονο με το macbook pro.

Αντιθετα ενα pc desktop εχει μακραν δυνατοτερο hardware απο εναν imac και εχει μεγαλυτερο αντοχη στο χρονο απο εναν imac. (δες πχ το δικο σου μηχανημα που εναι 5 ετων και ειναι πολυ πιο γρηγορο και απο ενα ολοκαινουριο imac)

Ομως ο imac εχει το πλεονεκτημα του form factor,που για ελαχιστους ειναι σημαντικο.

Δημοσ.
Πρωσοπικά κράτησα ένα macbook 2 χρόνια και μετά πήγα στο macbook pro που το έχω είδη 2 χρόνια και θα το κρατήσω μέχρι τα τέσσερα άνετα. Είναι ότι πρέπει γι αυτό που κάνω χωρίς να με κουράζει.

Ασχολούμε με τρελό multitasking, photoshop και γενική χρήση.

ρε ψηλέ γιατί δεν κάνεις ένα γερό hackintosh να τελείωνεις ?

πολύ το ζορίζεις (φιλικά στο λέω) και δεν ξέρω αν θα το ευχαριστηθείς στη τελική.

Γνωρίζω πολύ καλά τα περί "Hackintosh"...αλλά θέλω (το μηχάνημά μου και) το Software να είναι αγορασμένα ή δωρεάν (π.χ. Open Source). Θα βγάλω πχ. στο Site μου ένα βίντεο η μια δημιουργία γενικώς....ή θα είναι φτιαγμένο με Open Source ή με προγράμματα που έχω αγοράσει το License για να τα χρησιμοποιήσω. Δεν είμαι "νέος" στα computer, αλλά ούτε και "παίζω" με τις δημοσιεύσεις των έργων μου σαν καλλιτέχνης ή σαν Administrator ενός site. :-)

Δημοσ.

vag3d ακόμα το σκέφτεσαι ορε? :confused:

Πάνε πάρε να γουστάρεις :-)

Υ.Γ. και για site ειναι respect απλα τα macintosh βλέπεις με το time machine σε σώζει αρκετές φορές σε διάφορες αλλαγές κλπ.

Άντε όρμα ;)

Δημοσ.

Και εδώ υπάρχει πάντα ένα θέμα "αξία μεταπώλησης"... αν κρατήσω ένα οποιοδήποτε μηχάνημα πάρα πολύ δεν θα μπορέσω να το πουλήσω σε υψηλή τιμή αφού θα έχει ξεπεραστεί.

Επειδή στα mac δύσκολα πέφτουν οι τιμές στα μεταχειρισμένα, θεωρώ μια αλλαγή στις 2 αλλαγές που κάνει η apple σε κάθε σειρά είναι κάτι που περιορίζει αρκετά το κόστος.

Δημοσ.
Και εδώ υπάρχει πάντα ένα θέμα "αξία μεταπώλησης"... αν κρατήσω ένα οποιοδήποτε μηχάνημα πάρα πολύ δεν θα μπορέσω να το πουλήσω σε υψηλή τιμή αφού θα έχει ξεπεραστεί.

Επειδή στα mac δύσκολα πέφτουν οι τιμές στα μεταχειρισμένα, θεωρώ μια αλλαγή στις 2 αλλαγές που κάνει η apple σε κάθε σειρά είναι κάτι που περιορίζει αρκετά το κόστος.

Ναι, αυτό είναι πολύ σωστό σαν σκέψη και είχα σκεφτεί ένα ενδεχόμενο τέτοιο...

Δηλαδή ένας Mac Pro δυο ετών, αρχικής αξίας 2.500 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ), πόσο μπορεί να πιάνει ως μεταχειρισμένος? (αν και φαντάζομαι τα MBP θα έχουν μεγαλύτερη πέραση και θα χτυπάνε καλύτερες τιμές)

Δημοσ.
Ναι, αυτό είναι πολύ σωστό σαν σκέψη και είχα σκεφτεί ένα ενδεχόμενο τέτοιο...

Δηλαδή ένας Mac Pro δυο ετών, αρχικής αξίας 2.500 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ), πόσο μπορεί να πιάνει ως μεταχειρισμένος? (αν και φαντάζομαι τα MBP θα έχουν μεγαλύτερη πέραση και θα χτυπάνε καλύτερες τιμές)

εγώ υπολογίζω ένας μακ προ των 2500 μετά απο τρία χρονια θα φάει τουλάχιστον ενα χιλιάρικο price drop.

Δημοσ.
εγώ υπολογίζω ένας μακ προ των 2500 μετά απο τρία χρονια θα φάει τουλάχιστον ενα χιλιάρικο price drop.

Και φαντάζομαι μόνο μέσω ebay θα μπορούσαμε να το πουλήσουμε εύκολα, σωστά?

Δημοσ.

πιο ευκολα απ οτι με μια αγγελια εδω μεσα π.χ. σιγουρα οχι! (αναφερομαι στην διαδικασια του να γινεις πωλητης στο ebay)

θα απευθυνεσαι σε πολυ μεγαλυτερο υποψηφιο αγοραστικο κοινο στο ebay

αλλα σε πιο συμφερουσα τιμη δε νομιζω.. (διοτι τα παιρνουμε ακριβα εδω περα, κ τα πουλαμε παλι σχετικα ακριβα με εξω)

Γενικα, παλιοτερα (στην Power PC εποχη) -που ηταν πιστευω 1 κλικ πιο ποιοτικα σα μηχανηματα- ειχαν αρκετα χαμηλοτερη αποσβεση, (δεν ειχαν γενικα τοσο συχνα hardware updates οπως τωρα) οποτε κ καλη τιμη μεταπωλησης!

μια χρησιμη ιστοσελιδα για να υπολογισεις ποσο κοστιζει μεταχειρισμενο το mac που εχεις/ή που θες να παρεις:

http://www.mac2sell.net/index.gr.php ;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...