Προς το περιεχόμενο

Default ρυθμίσεις νέου χρήστη


JNik

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα. Θα ήθελα την πολύτιμη βοήθειά σας. Με ενδιαφέρει να μπορώ να ελέγξω τις default ρυθμίσεις που δημιουργούνται κατά την δημιουργία ενός νέου χρήστη (και νομίζω κατά το login κυρίως ) στο linux (συγκεκριμένα η υλοποίηση θα γίνει σε ubuntu με gnome αλλά με ενδιαφέρει να το δω γενικότερα). Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα θέσω ένα απλό παράδειγμα:

ας πούμε ότι θέλω όλοι οι χρήστες που θα δημιουργήσουμε θέλω να έχουν ένα συγκεκριμένο wallpaper, ή theme. Αλλά χωρίς να το αλλάζω σε κάθε έναν ξεχωριστά. Με το που γίνεται δλδ το adduser (ή το πρώτο login κατά το οποίο δημιουργούνται τα settings όπως έχω καταλάβει) να περνιούνται οι ρυθμίσεις που με ενδιαφέρουν. Φυσικά το πρόβλημά μου δεν είναι το wallpaper αλλά σοβαρότερα πράγματα όπως το indication για την γλώσσα κλπ. Για αυτό τον λόγο θα με ενδιέφερε να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται στην διαδικασία του πρώτου login. Απ'ότι έχω καταλάβει εκεί αντιγράφονται οι βασικές ρυθμίσεις από (κάπου ? ) στο home του χρήστη.Π.χ. βρήκα ότι αν θέλω ο κάθε user να έχει συγκεκριμένα directories στο home του αρκεί να πειράξεις το /etc/skel .Ελπίζω να έγινα κατανοητός :o

Ευχαριστώ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν φίλε μου θα σου απαντήσω πως θα το έκανα στο Fedora και πιστεύω ότι καπως έτσι θα παίζει και σε άλλες διανομές.

 

Θα έφτιαχνα διαφορετικά /etc/skel για κάθε τύπο χρήστη (/etc/user1_skel etc) ώστε να καλέσω την useradd με τα options -m -k και να ορίσω το skeleton που θέλω κατα την δημιουργία. Μην ξεχάσεις τα σημαντικά κρυφά αρχεία που έχει μέσα.

 

Για να μην δημιουργηθούν τα directories που φτιάχνονται αυτόματα στο login θα άνοιγα το αρχείο '/etc/xdg/user-dirs.conf' και θα έθετα την παράμετρο enabled=False. Μπορείς βέβαια να φτιάξεις και ξεχωριστό ~/.config/user_dirs.conf για κάθε χρήστη ξεχωριστά. Αυτό αν είναι το βάζεις μέσα στο εκάστοτε skel directory.

 

Τέλος όσον αφορά ρυθμίσεις θα έφτιαχνα χρήστες με συγκεκριμένες παραμέτρους θα έπαιρνα τα configuration files τους και θα τα έβαζα στο skel directory. Με προσοχή φυσικά.

 

Μπορεί να υπάρχει φυσικά καλύτερος τρόπος καθώς δεν το έχω κάνει σε σημείο να θέλω και συγκεκριμένα configuration files per users. Συνοπτικά πάντως θα έπαιζα με xdg , skeleton , και επιλεγμένα σωστά config files.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για gnome βάλε το πακέτο sabayon από το synaptic.

Αν όμως έχεις έκδοση Ubuntu < Karmic τότε θα χρειαστεί να βάλεις και το παρακάτω PPA στις πηγές σου γιατί λύνει κάποια προβλήματα που εμποδίζουν το sabayon να τρέξει:

https://launchpad.net/~sbalneav/+archive/ppa

 

Μια παρουσίαση του τι κάνει το sabayon:

http://www.gnome.org/~seth/blog/sabayon

 

Εν ολίγοις, γραφική επεξεργασία προφίλ χρηστών (και εικονίδια και ταπετσαρίες και όλα), και εφαρμογή τους σε όποιους χρήστες ή group θες, όποτε θες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...