Προς το περιεχόμενο

Το λευκο Κρασί Χαλάει αμα είναι Παλιό?


platonas1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

και για όσους δεν το κατάλαβαν, ο κλάινμάινγκρ ναούμ πολύ χαίρεται όταν βλέπει κι άλλους wine lovers :P

 

Επιπλέον λέω εγώ, το κρασί θα δείξει την αξία του όταν τελικά το πιείς, και όχι όσο το έχεις στο ράφι αλλάζοντας φελλούς...

Δημοσ.

klainmainfreund, το διάστημα που έδωσα είναι ο "κύκλος ζωής" του κρασιού, με την έννοια ότι ένα φρέσκο λευκό κρασί αναπτύσσεται μέσα στη φιάλη, ωριμάζει και τέλος πάντων δίνει ό,τι έχει να δώσει το πολύ μέσα σε ένα χρόνο. Από εκεί και πέρα, είτε ξεθυμαίνει/αλλοιώνεται, είτε διατηρείται αναλλοίωτο(σε λίγες δε περιπτώσεις και καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά του και μπορεί να προκύψει κρασάρα παλαιωμένη).

 

Αυτό ακριβώς τίποτ'άλλο.

 

Ειδικότερα, λευκά κρασιά από κάποιες ποικιλίες όπως μοσχοφίλερο, αθήρι κ.α. παρουσιάζουν το peak της απόδοσής τους τους πρώτους κιόλας μήνες μετά της εμφιάλωσή τους. Είναι η φύση των σταφυλιών τέτοια. Δεν θα δεις κρασιά αυτών των ποικιλιών να προτείνονται για παλαίωση, πχ.

 

 

Ένα ωραίο κόλπο για να δεις την μετάλλαξη ενός κρασιού μέσα στον πρώτο χρόνο, είναι να φυλάξεις μια φιάλη του 2008(που τώρα συμπληρώνει 9-10 μήνες μέσα στο μπουκάλι) και να τη συγκρίνεις με μια του ίδιου κρασιού εσοδείας 2009 που θα κυκλοφορήσει περίπου τα Χριστούγεννα. Επέλεξε κάτι που δεν έχει καθόλου βαρέλι, γιατί εκεί αλλάζουν οι διάρκειες ζωής και αντοχές των κρασιών.

 

Α, και φώναξε και το leftermann που τον έχω κόψει γερή κρασοκανάτα. Δεν παίζει να καταλάβει διαφορά, αλλά θα κάνει καλή παρέα :ρρρρ

Δημοσ.
klainmainfreund, το διάστημα που έδωσα είναι ο "κύκλος ζωής" του κρασιού, με την έννοια ότι ένα φρέσκο λευκό κρασί αναπτύσσεται μέσα στη φιάλη, ωριμάζει και τέλος πάντων δίνει ό,τι έχει να δώσει το πολύ μέσα σε ένα χρόνο. Από εκεί και πέρα, είτε ξεθυμαίνει/αλλοιώνεται, είτε διατηρείται αναλλοίωτο(σε λίγες δε περιπτώσεις και καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά του και μπορεί να προκύψει κρασάρα παλαιωμένη).

 

Αυτό ακριβώς τίποτ'άλλο.

 

Ειδικότερα, λευκά κρασιά από κάποιες ποικιλίες όπως μοσχοφίλερο, αθήρι κ.α. παρουσιάζουν το peak της απόδοσής τους τους πρώτους κιόλας μήνες μετά της εμφιάλωσή τους. Είναι η φύση των σταφυλιών τέτοια. Δεν θα δεις κρασιά αυτών των ποικιλιών να προτείνονται για παλαίωση, πχ.

 

 

Ένα ωραίο κόλπο για να δεις την μετάλλαξη ενός κρασιού μέσα στον πρώτο χρόνο, είναι να φυλάξεις μια φιάλη του 2008(που τώρα συμπληρώνει 9-10 μήνες μέσα στο μπουκάλι) και να τη συγκρίνεις με μια του ίδιου κρασιού εσοδείας 2009 που θα κυκλοφορήσει περίπου τα Χριστούγεννα. Επέλεξε κάτι που δεν έχει καθόλου βαρέλι, γιατί εκεί αλλάζουν οι διάρκειες ζωής και αντοχές των κρασιών.

 

Α, και φώναξε και το leftermann που τον έχω κόψει γερή κρασοκανάτα. Δεν παίζει να καταλάβει διαφορά, αλλά θα κάνει καλή παρέα :ρρρρ

 

 

 

Τα κρασιά που πείρα είναι:

 

Ηλιοστάλακτος - κοκκινο Παγγαιου 2005

Αμέθυστος - Λευκο Fume* - 2003

Γεροβασιλείου - Λευκο Fume Sauvignon Blanc - 2004

Ηδύπνοος - Λευκο Classic - 2005

Ηδυπνοος - Λευκο Chardonnay - 2005

Ναουσσα Μπουταρη - κοκκινο - 2002

Αμεθυστος - Λευκο - 2005

 

Fume και Sauvignon Blanc τί είναι?

 

Λέτε δηλαδή οτι μπορεί και να μην με πιάσανε κορόιδο?

 

 

ευχαριστώ

Δημοσ.
Τα κρασιά που πήρα είναι:

 

Ηλιοστάλακτος - κοκκινο Παγγαιου 2005

Αμέθυστος - Λευκο Fume* - 2003

Γεροβασιλείου - Λευκο Fume Sauvignon Blanc - 2004

Ηδύπνοος - Λευκο Classic - 2005

Ηδυπνοος - Λευκο Chardonnay - 2005

Ναουσσα Μπουταρη - κοκκινο - 2002

Αμεθυστος - Λευκο - 2005

 

Fume και Sauvignon Blanc τί είναι?

 

Λέτε δηλαδή οτι μπορεί και να μην με πιάσανε κορόιδο?

 

Αυτά τα 2 είναι πολύ καλά κρασιά και ειδικά το δεύτερο είναι από τα καλύτερα ελληνικά λευκά.

 

Fume χαρακτηρίζονται κάποια λευκά κρασιά που γίνονται αποκλειστικά από σταφύλια ποικιλίας Sauvignon Blanc, και περνάνε κάποιο διάστημα σε μεγάλα βαρέλια στα κελάρια των οινοποιίων προτού εμφιαλωθούν και βγούν στο εμπόριο. H ωρίμανση ενός κρασιού σε βαρέλια, εκτός από διαφοροποίηση της γεύσης και των αρωμάτων του, του προσδίδει και αυξημένη αντοχή στο χρόνο.

 

Τα δύο αυτά κρασιά, λοιπόν, αν έχουν συντηρηθεί σωστά στη κάβα από όπου τα αγόρασες, έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να σε βγάλουν ασπροπρόσωπο.

Χιντ: Αν αποφασίσεις να τα ανοίξεις κάποια στιγμή, βγάλτα από το ψυγείο 1-2 ώρες νωρίτερα για να πλησιάσουν θερμοκρασίες δωματίου και άδειασέ τα σε μια καράφα - όχι μαζί, λολ - για να "ξεμπουκώσουν" λίγη ώρα μετά από τόσα χρόνια κλεισούρας.

 

Τα υπόλοιπα κρασιά που αγόρασες δεν μπορώ να θυμηθώ αν τα έχω δοκιμάσει.

Πάντως, τα κόκκινα είναι σε καλή ηλικία από ότι βλέπω, ενώ τα υπόλοιπα λευκά, αν δεν έχουν ξινίσει, μάλλον θα έχουν "ξεψυχήσει" αρκετά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν πίνονται.

 

 

Προχώρα άφοβα στο παρασύνθημα!

Δημοσ.

Καλημέρα κι από μένα,

Επειδή τα λευκά κρασιά δεν αντέχουν πολύ στο χρόνο η γνώμη μου είναι ότι αν δεν έχεις σκοπό να τα αφήσεις στην κάβα σου για διακόσμηση καλό είναι να τα ανοίξεις και να τα δοκιμάσεις με την πρώτη ευκαιρία. Εφόσον δεν γνωρίζεις τις συνθήκες στις οποίες τα είχανε είναι θέμα τύχης. Αν και ένα λευκό κρασί 6-7 ετών δύσκολα πλέον να πίνετε.

Για το Νάουσα Μπουτάρη αν το είχε σε δροσερό μέρος το πιο πιθανό είναι να πιεις ένα πάρα πολύ καλό κρασί με πολλά αρώματα, βαρύ όσον αφορά την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αρκετά μπρούσικο(Ναι το παραδέχομαι είμαι λάτρης του ξινόμαυρου). Οπότε πριν το ανοίξεις ετοίμασε κοψίδια!

  • 11 μήνες μετά...
Δημοσ.

Όσο πιο ‘παλαιωμένο’ τόσο καλύτερο θεωρείται. Ένα κόκκινο κρασί είναι προτιμότερο να πίνεται αφού έχουν περάσει μερικά χρόνια μετά την απόσταξη. Σε σύγκριση με τα λευκά που πρέπει να καταναλώνονται σχετικά ‘νέα’, δηλαδή 1 με 2 χρόνια μετά την παραγωγή τους.

http://ebloko.gr/kokkino_h_leyko_krasi

 

 

Αξίζει επίσης να δείτε μια πολύ καλή ποικιλία ελληνικών κρασιών από ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ σε πολύ καλές τιμές.

http://ebloko.gr/wine

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...