Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στο manual δεν αναφέρει τίποτα για MPEG 2/4... Μπορεί κάποιος να βοηθήσει και να μου πει τι γίνεται?

Γενικά σε μια TV με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη, πρέπει να γίνει κάτι ιδιαίτερο για τον συντονισμό με τις ψηφιακές συχνότητες της ΕΡΤ? Ή όπως έχουμε συνδέσει το καλώδιο της κεραίας τρέχουμε μία αναζήτηση και τα βρίσκει?

Τί τηλεόραση έχεις; Εχώ σε μια LG που έχω επέλεξα αυτόματο συντονισμό και βρήκε καί τα αναλογικά και τα ψηφιακά. Γίνεται και χειροκίνητα, απλά δεν γνώριζα τις ακριβείς συχνότητες για να τα ρυθμίσω.

• Απαντ. 527
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Τί τηλεόραση έχεις; Εχώ σε μια LG που έχω επέλεξα αυτόματο συντονισμό και βρήκε καί τα αναλογικά και τα ψηφιακά. Γίνεται και χειροκίνητα, απλά δεν γνώριζα τις ακριβείς συχνότητες για να τα ρυθμίσω.

Δημοσίευση 336

Δημοσ.
Υπό μία έννοια μπορούμε -έστω και καταχρηστικά- να αναφερθούμε στο DVB-T STB ως "αποκωδικοποιητή" (ή... "αποδικωποιητή" για συντομία :-D), αν σκεφτούμε ότι οι ίδιες οι εταιρίες που μετατρέπουν το SDI σήμα σε ASI stream προς εκπομπή, ονομάζουν τα μηχανάκια τους MPEG2/4 encoders (πχ. ο Ε5720 MPEG-2 SD encoder της Tandberg, που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά της ΕΡΤ).

Αν λοιπόν το πρώτο κομμάτι της αλυσίδας είναι ο encoder, μπορούμε να πούμε ότι ένα απ' τα τελευταία θα είναι και κάποιος decoder. Το σωστό βέβαια είναι "receiver" και τελειώνει η υπόθεση.

Φίλε μου ναί, έχεις δίκηο, αφού για να δούμε ένα βίντεο που έχει δημιουργηθεί με απωλεστική συμπίεση απαραίτητα για να το δούμε θα χρειαστούμε κάποιον codec (coder-decoder : κωδικοποιητής - αποκωδικοποιητής).

Απλά για τον πολύ κόσμο έχει συνδυαστεί εσφαλμένα ο παραπάνω όρος (αποκωδικοποιητής) με τον δέκτη της nova!

Δημοσ.
Σαφώς και έχει διαφορά η κρυπτογράφηση απο την συμπίεση. Η πρώτη έχει πρωτόκολλα εν "κρυφώ και παραβύστω" ενώ η δεύτερη όχι. Η πρώτη επεμβαίνει στο βλέπεις ή δεν βλέπεις ενώ η δεύτερη έχει αποτέλεσμα το πώς βλέπεις, κλπ. κλπ.

Ωραια το τοποθετησες! :-) Μπορει ενα σημα να ειναι ταυτοχρονα και συμπιεσμενο(MPEG-4) και κρυπτογραφημενο(πχ IRDETTO) ? Ειναι υλοποιησιμο κατι τετοιο?

Αν το καλοσκεφτεις ομως για οσους απο εμας εχουν απλες τηλεορασεις που καταλαβινουν μονο mpeg-2 σημα το mpeg-4 εκπεμπομενο σημα ειναι κατα καποοιον τροπο κρυπτογραφημενο και ακατανοητο για τους δεκτες μας. Αρα η συμπιεση δεν διαφερει και πολυ απο την κρυπτογραφηση σε αυτες τις tv.

Και οι 2 εννοιες αφορουν στο να παρουν δεδομενα σε αρχικη μορφη και να τα παραμαρφωσουν.

Απλα διαφερουν μαλλον ως προς το κινητρο. Η συμπιεση εχει ως κινητρο την μειωση μεγεθους των αρχικων δεδομενων ενω η κρυπτογραφηση εχει ως κινητρο την αποκρυψη των δεδομενων.

Επισης οταν λεμε αποκωδικοποιηση αυτη η εννεοια ταιριαζει πιο πολυ με την εννοια αποσυμπιεση ή με την εννοια αποκρυπτογραφηση?

Αυτες τις 3 εννοεις δεν τις εχω ξεκαθαρα και διακριτα ορισμενες στο μυαλο μου, καπως σαν ταυτοσημες μου κανουνε.

υ.γ.: Αληθεια "παραβύστω" τι σημαινει? :-)

Δημοσ.

υ.γ.: Αληθεια "παραβύστω" τι σημαινει? :-)

Η φράση εν παραβύστω σήμαινε «σε απόκρυφο μέρος, κρυφά, μυστικά» και έγινε αργότερα εν κρυπτώ και παραβύστω

Δημοσ.
Και πως το βλέπουμε αυτό??

Ο πιο εύκολος τρόπος απο την ίδια την τηλεόραση. Βρές το σημείο επάνω στην τηλεόραση (λογικά πρέπει να είναι κοντά στην υποδοχή της κεραίας) που γράφει DVB-x. Δες ποιό γράμμα ακολουθεί το DVB.

Ο δεύτερος τρόπος απο τα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή της.

Μπορεις να γράψεις επακριβώς το μοντέλο της; (άν τόχεις γράψει παραπάνω συγνώμη, αλλά για να μην ψάχνω...)

EDiT: ΟΚ, το βρήκα το μοντέλο, θα ψάξω και θα σου πώ..

Δημοσ.

ρε παιδιά,αν μπορείτε φωτίστε με και εμένα.

απο αυτήν την λίστα,ποιά μπορούν να δουν τα ψηφιακά κανάλια?

λίστα

όλα αυτά που λένε

"Ψηφιακός Δέκτης DVB-T: Ναι"?

Δημοσ.
Ωραια το τοποθετησες! :-) Μπορει ενα σημα να ειναι ταυτοχρονα και συμπιεσμενο(MPEG-4) και κρυπτογραφημενο(πχ IRDETTO) ? Ειναι υλοποιησιμο κατι τετοιο?

Ναί. Το σήμα της Nova είναι σε κωδικοποίηση mpeg2 και επίσης είναι κρυπτογραφημένο σε irdeto2.

Επίσης στις δορυφορικές εκπομπές υπάρχουν κανάλια που εκπέμπουν HD κωδικοποιημένα σε mpeg4 (ξεκίνησαν με mpeg2 αλλά δεν περπάτησε, άν και η ποιότητά τους θεωρώ ήταν καλύτερη απο το mpeg4 -προσωπική γνώμη-) και κάποια απο αυτά είναι κρυπτογραφημένα (κλειδωμένα) και κάποια ελάχιστα είναι FTA (ελεύεθερα free to air).

Επισης οταν λεμε αποκωδικοποιηση αυτη η εννεοια ταιριαζει πιο πολυ με την εννοια αποσυμπιεση ή με την εννοια αποκρυπτογραφηση?

H έννοια αποκωδικοποίηση ταιριάζει με την έννοια αποσυμπίεση και αφορά την τεχνολογία του εκπεμπόμενου σήματος.

H κρυπτογράφηση μας λέει ότι ένα κανάλι είναι κλειδωμένο και όχι ελεύθερο. Βέβαια τεχνολογία χρησιμοποιείται κι εδώ για την κρυπτογράφησή του αλλά έίναι διαφορετικό πράγμα.

@zanzavar: Φίλε μου σίγουρα είναι DVB-T (To βρήκα σε αγγλικά sites).

Τώρα επειδή δεν διευκρινίζεται πουθενά εάν είναι mpeg2 ή mpeg4 κι επειδή ο φίλος σου δεν βλέπει τα ψηφιακά της ερτ που εκπέμπουν σε κωδικοποίηση mpeg2, τότε συμπερασματικά είναι mpeg4! ;)

Δημοσ.
Φίλε μου ναί, έχεις δίκηο, αφού για να δούμε ένα βίντεο που έχει δημιουργηθεί με απωλεστική συμπίεση απαραίτητα για να το δούμε θα χρειαστούμε κάποιον codec (coder-decoder : κωδικοποιητής - αποκωδικοποιητής).

Απλά για τον πολύ κόσμο έχει συνδυαστεί εσφαλμένα ο παραπάνω όρος (αποκωδικοποιητής) με τον δέκτη της nova!

Νόμιζα πως το codec σήμαινες compression-decompression. Θα το ψάξω. Γενικά επειδή πριν λίγο είχα ρωτήσει, απο τις απαντήσεις που δώσατε γενικά, και απο το ότι χρησιμοποιούμε τις φράσεις "κωδικοποίηση σε h.263" πχ, θεωρώ πως δεν είναι λάθος να λέμε οτι ο δέκτης για τα ψηφιακά είναι αποκωδικοποιητής. Καθώς όπως είπες και εσύ dazeman, όταν χρησιμοποιηθεί αλγόριθμος, δεν είναι γενικά λάθος να λέμε αποκωδικοποιεί το σήμα, άρα είναι αποκωδικοποιητής.

Το λάθος είναι να το μπερδεύουμε με την αποκρυπτογράφηση και το μηχανάκι της nova.

Αρκετά όμως, γιατί όντως όπως είπατε πολλοί, παίζουμε με τις λέξεις και είναι ανούσιο

Δημοσ.

Επαναλαμβάνω: σύμφωνα με αυτή τη δημοσίευση ο δέκτης της samsung που έχω είναι mpeg2. Εσύ τώρα μου λες ότι είναι mpeg4. Μπορείς να μου στείλεις κάποιο link που το είδες αυτό γιατί είναι αντιφατικά αυτά τα δύο μεταξύ τους.

Δεν υπάρχει κάποιος φίλος που αναφέρεις, μιλάω για τον εαυτό μου και μόνο. Και επειδή γνωρίζω ότι τα ψηφιακά της ΕΡΤ/ΡΙΚ είναι mpeg2 μου φάνηκε περίεργο να μην τα βλέπω, γι' αυτό και postαρα. Όπως πιο περίεργο μου φαίνετε να είναι mpeg4, χωρίς να το αποκλείω φυσικά!

Δημοσ.

Τα νέα cams, καθιστούν δυνατή τη πρόσβαση στα ψηφιακά κανάλια MPEG-4 της DIGEA σε LCD τηλεοράσεις με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG-2, που έχουν CI Slots (δέχονται modules). Επίσης χρησιμοποιούνται σε combo δέκτες της αγοράς (δορυφορικοί + επίγειοι MPEG-2), οι οποίοι έχουν CI slot, και με αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε MPEG-4.

Τα νέα cams είναι διαθέσιμα σε 3 κωδικοποιήσεις (irdeto, viaccess και conax), πράγμα που σημαίνει ότι εάν μελλοντικά κωδικοποιηθούν κάποια MPEG-4 κανάλια, με την εισαγωγή της ανάλογης κάρτας στο module, η LCD τηλεόραση ή ο combo αποκωδικοποιητής θα μπορεί να τα αποκρυπτογραφήσει.

πηγή

http://www.doriforikanea.gr/news_article.php?id=343&title=%D0%E1%F1%E1%EB%E1%E2%DE%20%EC%E5%E3%DC%EB%E7%F2%20%F0%EF%F3%FC%F4%E7%F4%E1%F2%20CAM%20MPEG-4

Δημοσ.
ρε παιδιά,αν μπορείτε φωτίστε με και εμένα.

απο αυτήν την λίστα,ποιά μπορούν να δουν τα ψηφιακά κανάλια?

λίστα

όλα αυτά που λένε

"Ψηφιακός Δέκτης DVB-T: Ναι"?

Αναλογική TV: Τα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια όπως εκπέμπουν τώρα και τα βλέπουμε στις κοινές τηλεοράσεις.

DVB-T (Mpeg2): Τα ψηφιακά της ΕΡΤ που εκπέμπουν τώρα.

DVB-T (Mpeg4): Τα ψηφιακά ιδιωτικά κανάλια που θα εκπέμψουν ελεύθερα. Η αναλογική εκπομπή καταργείται μετά το 2012.

Δημοσ.

Σύμφωνα με αυτό το site o δέκτης είναι MPEG2, οπότε θα έπρεπε να βλέπω τα ψηφιακά της ΕΡΤ/ΡΙΚ. Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν υπάρχει κάποια ρύθμιση/κόλπο/ δε ξέρω και εγώ τι ώστε να τα δω?

• Super Moderators
Δημοσ.
Η αναλογική εκπομπή καταργείται μετά το 2012.

έχει πάρει "αναβολή" για πιο μετά αν θυμάμαι καλά...

Δημοσ.

Η κωδικοποιηση ενος σηματος σε mpeg-4 θεωρειτε καλυτερη απο την κωδικοποιηση σε mpeg-2?

ειναι ακριβως η ιδια με τα αρχεια?

kai h mpeg-4 καωδικοποιησησε σε ποιο encoding θα ειναι?

α) mpeg-4 asp

β) mpeg-4 avc (οτι καλυτερο, αυτο που εχουν τα blu-ray)

?

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...