Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μπορούμε να πούμε ότι το τηλεοπτικό σήμα εκπέμπεται κωδικοποιημένο απο την στιγμή που χρησιμοποιείται κάποιος αλγόριθμος συμπίεσης όπως mpeg-2 ή mpeg-4. Σε αυτή την περίπτωση για να το δούμε στην οθόνη πρέπει να αποκωδικοποιηθεί αντίστοιχα σε mpeg2 ή mpeg4.

Με την παραπάνω έννοια ναί ο δέκτης λέγεται και αποκωδικοποιητής (mpeg4 ή mpeg2 σήματος).

Τώρα εάν στο παραπάνω εκπεμπόμενο σήμα, προσθέσουμε και ένα σύστημα κρυπτογράφησης (irdeto, videoguard κλπ) τότε για να δούμε εικόνα στην οθόνη μας εκτός απο τον δέκτη (receiver) και την αποκωδικοποίηση του συμπιεσμένου σήματος (mpeg2 ή mpeg4) χρειαζόμαστε και ένα cam αντίστοιχο της κρυπτογράφησης καθώς και τρόπο να αποκρυπτογραφήσουμε το σήμα (μια κάρτα νοβα π.χ).

Απο τη στιγμή όμως που τα πρότυπα mpeg2-4 etc είναι πρότυπα συμπίεσης τότε δε λέγεται αποκωδικοποιητής ο δέκτης.Λέγεται δέκτης ψηφιακού π.χ mpeg4 σήματος.:P

Παίζουμε με τις λέξεις :D

• Απαντ. 527
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Απο τη στιγμή όμως που τα πρότυπα mpeg2-4 etc είναι πρότυπα συμπίεσης τότε δε λέγεται αποκωδικοποιητής ο δέκτης.Λέγεται δέκτης ψηφιακού π.χ mpeg4 σήματος.:P

Παίζουμε με τις λέξεις :D

Χωρίς να θέλω να στηρίξω την άποψη ότι τον δέκτη θα τον λέμε αποκωδικοποιητή (σαφώς και δεν είναι στην πραγματικότητα) θέλω να γίνει κατανοητό ότι άλλη δουλειά είναι η λήψη του σήματος και άλλη η δουλειά η αποσυμπίεση ή αποκωδικοποίηση σε mpeg4 όπως θές πές την.

Για παράδειγμα εάν πάρεις μια κάρτα tv ψηφιακού σήματος τότε κατά κανόνα η κάρτα είναι μόνο δέκτης (receiver) και την αποσυμπίεση του mpeg2 ή mpeg4 την αναλαμβάνει ο υπολογιστής, ενώ στον δέκτη αυτό γίνεται με αντίστοιχο hardware, εξ ού και η διαφορά στην ταχ'΄θτητα απόκρισης στην αλλαγή των καναλιών μεταξύ μιας κάρτας για υπολογιστή και ενός δέκτη.

Δημοσ.

Φυσικά και καταλαβαίνω τι λες.

Απλά επειδή το Mpeg4 decoder ως ολοκληρώμένο κύκλωμα (IC) είναι ένα απ τα πολλά κομμάτια ενός δέκτη είναι προτιμότερο να αποκαλέις το μηχάνημα δέκτη παρά αποκωδικοποιητή.Φαντάσου για παράδειγμα ένας δέκτης να είχε πάνω στην μητρική του κι έναν αποκωδικοποιητή για κανάλια με σύστημα κωδικοποίησης irdeto2.Τότε τι όνομα θα είχε?

Φιλικά πάντα ε!

Δημοσ.

Φυσικά και καταλαβαίνω τι λες.

Απλά επειδή το Mpeg4 decoder ως ολοκληρώμένο κύκλωμα (IC) είναι ένα απ τα πολλά κομμάτια ενός δέκτη είναι προτιμότερο να αποκαλέις το μηχάνημα δέκτη παρά αποκωδικοποιητή.Φαντάσου για παράδειγμα ένας δέκτης να είχε πάνω στην μητρική του κι έναν αποκωδικοποιητή για κανάλια με σύστημα κωδικοποίησης irdeto2.Τότε τι όνομα θα είχε?

Φιλικά πάντα ε!

Αποκρυπτογραφος (εγω λεω να το ονομασουμε Κωστα, που ειναι και το ονομα μου, να τελειωνει η υποθεση) :lol:.

Anyway, οπως και να το ονομασουμε εμεις καταλαβαινουμε για τι πραγμα μιλαμε και απο ποσα υποσυστηματα αποτελειται, αλλου ειναι τα προβληματα, που λεει κι ο finn κι αλλου ακους τα ακυρα καθημερινα, και ειδικα τωρα με την επιγεια ψηφιακη, οι πιο πολλοι στο μυαλο τους, δορυφορικα, επιγεια ψηφιακα, συστηματα κρυπτογραφισης, συμπιεσεις, οριζοντιες γραμμες κλπ, τα εχουν κανει ολα ενα, αμα παρουν δεκτη ολα θα τα παιζει :lol:

Δημοσ.

Αποκρυπτογραφος (εγω λεω να το ονομασουμε Κωστα, που ειναι και το ονομα μου, να τελειωνει η υποθεση) :lol:.

Anyway, οπως και να το ονομασουμε εμεις καταλαβαινουμε για τι πραγμα μιλαμε και απο ποσα υποσυστηματα αποτελειται, αλλου ειναι τα προβληματα, που λεει κι ο finn κι αλλου ακους τα ακυρα καθημερινα, και ειδικα τωρα με την επιγεια ψηφιακη, οι πιο πολλοι στο μυαλο τους, δορυφορικα, επιγεια ψηφιακα, συστηματα κρυπτογραφισης, συμπιεσεις, οριζοντιες γραμμες κλπ, τα εχουν κανει ολα ενα, αμα παρουν δεκτη ολα θα τα παιζει :lol:

Ένας φίλος θέλει να βάλει δορυφορική και μ έχει ζαλίσει τον τελευταίο καιρό.

Του κάνω που λέτε το setup και μου πετάει στο τέλος την ερώτηση-θάνατος.

"Θα είμαστε οκ και για τα ψηφιακά μετά ε;"

Δημοσ.

Καλησπέρα και από εμένα. Πριν περίπου 200 post ένας φίλος είχε αναφέρει ότι έχει την Samsung T200HD και ρωτούσε αν έχει δέκτη MPEG2/4.

• Φυσικά δεν αναφέρει κάτι τέτοιο στο site αλλά έχω μία απορία: αναφέρει ότι έχει "Ενσωματωμένο δέκτης ψηφιακής τηλεόρασης (DVB)". Με απλά ελληνικά τι το ιδιαίτερο είναι αυτός? Σίγουρα δεν έχει δέκτη MPEG2 γιατί απλά δεν βλέπει τα ψηφιακά της ΕΡΤ οπότε δε μιλάμε ούτε για MPEG4. Είναι απλά ένας τηλεοπτικός δέκτης με βέλτιστη ποιότητα λήψης σε σχέση με έναν αναλογικό δέκτη? (Δε νομίζω αλλά δε και πάλι δε ξέρω).

• Απορία Νο2: Στα χαρακτηριστικά επίσης αναφέρει ότι έχει υποδοχή CI, οπότε μυ δημιουργείται μία εύλογη απορία, αν εγώ αγοράσω μία καρτούλα CI, όπως αυτές που είχαν αναφερθεί μερικές σελίδες πίσω, και δεν έχω εξωτερικό δέκτη MPEG4 θα μπορέσω να δω τα ψηφιακά της DiGea?

Δημοσ.
Καλησπέρα και από εμένα. Πριν περίπου 200 post ένας φίλος είχε αναφέρει ότι έχει την Samsung T200HD και ρωτούσε αν έχει δέκτη MPEG2/4.

• Φυσικά δεν αναφέρει κάτι τέτοιο στο site αλλά έχω μία απορία: αναφέρει ότι έχει "Ενσωματωμένο δέκτης ψηφιακής τηλεόρασης (DVB)". Με απλά ελληνικά τι το ιδιαίτερο είναι αυτός? Σίγουρα δεν έχει δέκτη MPEG2 γιατί απλά δεν βλέπει τα ψηφιακά της ΕΡΤ οπότε δε μιλάμε ούτε για MPEG4. Είναι απλά ένας τηλεοπτικός δέκτης με βέλτιστη ποιότητα λήψης σε σχέση με έναν αναλογικό δέκτη? (Δε νομίζω αλλά δε και πάλι δε ξέρω).

• Απορία Νο2: Στα χαρακτηριστικά επίσης αναφέρει ότι έχει υποδοχή CI, οπότε μυ δημιουργείται μία εύλογη απορία, αν εγώ αγοράσω μία καρτούλα CI, όπως αυτές που είχαν αναφερθεί μερικές σελίδες πίσω, και δεν έχω εξωτερικό δέκτη MPEG4 θα μπορέσω να δω τα ψηφιακά της DiGea?

Δες στο manual τι είδους DVB-T δέκτη έχει.

Λογικά η mpeg2 ή Mpeg4

Δημοσ.

Λογικά η mpeg2 ή Mpeg4

Σύμφωνα με αυτήν την δημοσίευση έχει MPEG2, αλλά στην τελευταία αναζήτηση που έκανα πριν 20 λεπτά δεν βρήκε κανένα ψηφιακό της ΕΡΤ ούτε το ΡIK. Οπότε???

Θα κοιτάξω και το manual αλλά άν θυμάμαι καλά ήταν μόνο σε CD.

Δημοσ.

Μπορει καποιος να υποστηριζει οτι η συμπιεση ενος σηματος ειναι στην ουσια και κρυπρογραφηση του σηματος?

Νομιζω πως ναι γιατι το συμπιεσενο σημα πρεπει βαση ενος αλγοριθμου να αποσυμπιεστει για να δωσει εικονα?

Οπως επισης και ενα κρυπτογραφημενο σημα πρεπει να αποκρυπτογραφηθει για να βγαλει νοημα

οποτε διαφορα εχει η συμπιεση απο την κωδικοποιση σηματος? Εχει διαφορα η ειναι ταυτοσημες εννοιες?

Δημοσ.

Λογικά η mpeg2 ή Mpeg4

Στο manual δεν αναφέρει τίποτα για MPEG 2/4... Μπορεί κάποιος να βοηθήσει και να μου πει τι γίνεται?

Γενικά σε μια TV με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη, πρέπει να γίνει κάτι ιδιαίτερο για τον συντονισμό με τις ψηφιακές συχνότητες της ΕΡΤ? Ή όπως έχουμε συνδέσει το καλώδιο της κεραίας τρέχουμε μία αναζήτηση και τα βρίσκει?

Δημοσ.

Υπό μία έννοια μπορούμε -έστω και καταχρηστικά- να αναφερθούμε στο DVB-T STB ως "αποκωδικοποιητή" (ή... "αποδικωποιητή" για συντομία :-D), αν σκεφτούμε ότι οι ίδιες οι εταιρίες που μετατρέπουν το SDI σήμα σε ASI stream προς εκπομπή, ονομάζουν τα μηχανάκια τους MPEG2/4 encoders (πχ. ο Ε5720 MPEG-2 SD encoder της Tandberg, που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά της ΕΡΤ).

Αν λοιπόν το πρώτο κομμάτι της αλυσίδας είναι ο encoder, μπορούμε να πούμε ότι ένα απ' τα τελευταία θα είναι και κάποιος decoder. Το σωστό βέβαια είναι "receiver" και τελειώνει η υπόθεση.

Δημοσ.

Σαφώς και έχει διαφορά η κρυπτογράφηση απο την συμπίεση. Η πρώτη έχει πρωτόκολλα εν "κρυφώ και παραβύστω" ενώ η δεύτερη όχι. Η πρώτη επεμβαίνει στο βλέπεις ή δεν βλέπεις ενώ η δεύτερη έχει αποτέλεσμα το πώς βλέπεις, κλπ. κλπ.

Σημ. Ο φίλος παραπάνω ανέφερε ότι η τηλεόραση έχει δέκτη DVB (Digital Video Broacdast) χωρίς να διευκρινίζεται εάν είναι DVB-Τ (Terrestial που μας ενδιαφέρει στην περίπτωσή μας) ή DVB-C (Cable καλωδιακή που βρίσκει εφαρμογή σε πολλές χώρες της Ευρώπης). Καλά DVB -S (satellite) δεν νομίζω νάχει. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να έχει DVB-C που για την Ελλάδα είναι άχρηστος.

Σημ2. Για τον ίδιο φίλο, εάν η τηλεόραση έχει υποδοχή CI μπορείς να βάλεις ένα module mpeg4 σαν κι αυτά που αναφέρθηκαν στα λινκς.

Δημοσ.
Σίγουρα επιλέγεις απ το τηλεχειριστήριο της τηλεορασής σου DTV ε;

Όταν επιλέγω DTV μου εμφανίζει "το κανάλι δεν βρέθηκε".

edit: και μετά από 2-3 δεύτερα μου λέει "χωρίς σήμα"

Πρέπει να εκτελέσω διαφορετική αναζήτηση για τα ψηφιακά κανάλια? Δλδ: μία αναζήτηση για τα αναλογικά (σε κατάσταση TV) και μία αναζήτηση για τα ψηφιακά (σε κατάσταση DTV)?

Sorry αν είναι χαζές οι ερωτήσεις μου αλλά δεν είχα ασχοληθεί μέχρι τώρα με το θέμα. :-):-)

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 18:28 ----------

Σημ. Ο φίλος παραπάνω ανέφερε ότι η τηλεόραση έχει δέκτη DVB (Digital Video Broacdast) χωρίς να διευκρινίζεται εάν είναι DVB-Τ (Terrestial που μας ενδιαφέρει στην περίπτωσή μας) ή DVB-C (Cable καλωδιακή που βρίσκει εφαρμογή σε πολλές χώρες της Ευρώπης). Καλά DVB -S (satellite) δεν νομίζω νάχει. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να έχει DVB-C που για την Ελλάδα είναι άχρηστος.

Και πως το βλέπουμε αυτό??

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...