talos_2002 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Καλησπέρα σε όλους/ες. Ψάχνω κάποιον σχετικά εύκολο τρόπο να παραμετροποιήσω ένα Cisco 1841 Integrated Services Router, μιας και δεν έχω κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Στόχος είναι να συνδεθεί με δύο γραμμές adsl. Κι αν μπορέσω να κάνω και load balancing per destination θα ήταν ακόμη καλύτερα, αλλά ας καταφέρω πρώτα τα βασικά. Στη σελίδα http://www.cisco.com/en/US/prod/collateral/routers/ps5853/ps6184/product_data_sheet0900aecd8028a95f_ps5853_Products_Data_Sheet.html Αναφέρει μια λειτουργία "Enhanced Setup", αλλά δεν μπόρεσα να βρω περισσότερα. Ξέρει κανείς κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει;
poulinos Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Σε τετοια ρουτερακια οσα ειχε τυχει να παραμετροποιησω(μου ειχαν δωσει το config) το εκανα με cli.στα 877 εβαζα cisco sdm για να τα σεταρω.τωρα για αυτο που λες πρωτη φορα το ακουω και στο google δεν βγαζει κατι συγκεκριμενο
talos_2002 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2009 Τελικά νομίζω βρήκα τί είναι. Υπάρχει η εντολή setup που σε οδηγεί στην ρύθμιση πολύ βασικών παραμέτρων. Pouline μιας και έχεις δουλέψει με SDM, να σε ρωτήσω για εκεί που κόλλησα. Έκανα reset στα εργοστασιακά μέσω CLI (μεταχειρισμένο είναι) γιατί είχε κωδικό, έτρεξα το setup, ενεργοποίησα τον http (δεν έχει https το IOS μου), έκανα privilege level 15 χρήστη κτλ για να μπορώ να συνδεθώ με SDM και ξανάβαλα τον config-reg στο 0x2102 γιατί αλλιώς αγνοούσε όποιες ρυθμίσεις κι αν έκανα στο configuration. Ρύθμισα τις 2 adsl WIC, τη fastethernet FE0/1, έδωσα και DNS servers IPs, αλλά δεν βλέπω ίντερνετ ακόμα. Επίσης στο διαγνωστικό τεστ των θυρών, μου βγάζει ότι δεν έχω βάλει exit interface. Τί άλλο πρέπει να ρυθμίσω; Να σημειώσω πως δεν έχει firewall η έκδοση του IOS μου.
poulinos Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2009 to sdm στον ρουτερ ειναι για απλη ρυθμιση.το crws ειναι το πολυ παλιο για απλες ρυθμισεις. τωρα για αυτο που λες προσεχε ο dialer να μην ειναιshutdown show interface dialer0 η dialer1 αναλογως τι εχεις θα σου δειξει αν εχεις παρει ip.επισης αν βαλεις κονσολα θα δεις που κολλαει και δεν συνδεεται.επισης πρεπει να εχεις nat inside kai nat outside για να παιξει και pppoa/vc η pppoe επισης οταν τρεχεις το sdm πρεπει να τσεκαρει το default static router πως το λεει ακριβως. σαν εντολη μεσα ειναι mia entolη προς το τελος που γραφει route 0.0.0.0 επισης πιο κατω πρεπει να υπαρχεικαι η access list access list 1 που θα κανει permit px 10.10.10.0 0.0.0.255 τα γραψα λιγο επι τροχαδην και δεν σου γραψα ακριβς τις εντολες απλα να τσεκαρεις τι υπαρχει και τι οχι αλλιως πες μου να το δουμε πιο αναλυτικα
poulinos Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2009 interface ATM0 no ip address no atm ilmi-keepalive dsl operating-mode auto no shutdown interface ATM0.1 point-to-point no shutdown pvc 8/35 pppoe-client dial-pool-number 1 interface Dialer0 ip address negotiated ip virtual-reassembly encapsulation ppp dialer pool 1 dialer-group 1 no cdp enable ppp authentication chap pap callin ppp chap hostname xxxxxxx ppp chap password 0 xxxx ppp pap sent-username xxxxxx password 0 xxxxxx ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Dialer0 access-list 1 permit 10.10.10.0 0.0.0.255 apla αυτο δεν εχει ip nat inside και Ip nat outside γιατι ηταν config για πραγματικο δικτυο.αν δεν εχεις πργματικο δικτυο τα θες υποχρεωτικα αλλιως δεν θα παιξει ποτε.
talos_2002 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 Νομίζω πως αυτά που θέλω να κάνω είναι απλά για ένα Cisco -2 ADSL γραμμές στον 1841-, γι' αυτό χρησιμοποιώ SDM (και αρκετή κονσόλα, το παραδέχομαι ). Δοκίμασα και το CCP, αντικαταστάτη του SDM, αλλά δεν είδα σημαντική διαφορά. Τα dialer0 και dialer1 παίρνουν ip. Έχω nat inside και outside και έχω τσεκάρει το default route. Επαλήθευσα και για ip route 0.0.0.0 και access list, αλλά κάπου αλλού πρέπει να υπήρχε λάθος. Αφού δεν το έβρησκα είπα να ξαναρχίσω από την αρχή, όμως αυτή τη φορά δεν επανέφερα τις εργοστασιακές ρυθμίσεις από την κονσόλα, αλλά από το SDM, το οποίο περιέργως έκανε διαφορά. Η κατάσταση του δρομολογητή έγινε όπως αναφερόταν στο Quick Start Guide, ενώ κάποιες επιλογές του SDM απενεργοποιήθηκαν. Ξαναρύθμισα τις FastEthernet, τις ADSL WIC και έδωσα DNS servers IPs. Συνέδεσα στη FastEthernet0/1 ένα pc. Αυτό είχε internet όταν είχε ως DNS server μια IP της Forthnet, αλλά όχι όταν είχε την IP της FastEthernet0/1. Βγάζοντας το καλώδιο από την ADSL WIC και βάζοντάς το στην άλλη ώστε να δω αν χρησιμοποιεί την 2η ADSL, χάθηκε το internet. Τα διαγνωστικά και των δύο (ΑΤΜ0/0/0.1 και ΑΤΜ0/1/0.1) είναι επιτυχή. Σε κάθε περίπτωση το pc στην FastEthernet0/0, από το οποίο γίνονται οι ρυθμίσεις, δεν έχει internet. Πρόβλημα μικρής σημασίας αλλά ανεπιθύμητο. Κάποιοι πειραματισμοί με Static Routing και NAT δεν επέδωσαν. Κάποια μοντέλα κάνουν load balancing όταν τεθούν 2 static routes. Tο δοκίμασα αλλά δεν πέτυχε. Απ' ότι είδα δεν δέχεται 2 static routes μέσω SDM και δεν ξέρω πώς να το κάνω μέσω κονσόλας. Θα ξαναδοκιμάσω αύριο, ίσως έκανα κάποιο λάθος βραδιάτικα.
talos_2002 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 Το πρόβλημα με τον DNS λύθηκε με τις οδηγίες της σελίδας www.nil.com/ipcorner/RouterDNS/. Μάλλον είχε ρυθμιστεί αλλά δεν είχε εκκινηθεί ο DNS του δρομολογητή. Το πρόβλημα στην FastEthernet0/0 λύθηκε επίσης. Δεν είχα περιλάβει την ΙΡ της στις ρυθμίσεις ΝΑΤ. Απομένει να το κάνω να δουλεύει και με τις 2 ADSL.
poulinos Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2009 εγω σηκωνω χερια ψηλα.οι γνωσεις μου δεν φτανουν εκει.εχω δει multilink configuration αλλα ηταν με μια wan ip οχι με 2.γινοταν και στοn provider αλλαγη σαν 2 καναλια δηλαδη με ενα username.το ccp δεν το εχει δει ποτε.
talos_2002 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2009 Πιστεύω βρήκα την πηγή του προβλήματος. Το ΝΑΤ. Όποτε έχω ip nat inside source list 1 interface Dialer0 overload ip nat inside source list 2 interface Dialer1 overload δεν έχω ίντερνετ από τη 2η ADSL. Διαγράφοντας την 1η γραμμή, έχω αμέσως. Αν μπορούσα με κάποιον τρόπο να έχω και τα 2 Dialer στην ίδια γραμμή...
poulinos Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2009 θα σε γελασω.θα δω μηπως μπορεσω να βρω ενα config για κατι παρομοιο για να δω τι γινεται.αν και ισως εκει να υπαρχει μονος ενας dialer επειδη ειναι multilink.
talos_2002 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Ακόμα δεν τα παράτησα, αλλά δεν αργεί η στιγμή. Λειτουργεί μια χαρά με Forthnet, αλλά με ΟΤΕ τίποτα.
poulinos Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 τι εννοεις λειτουργει μια χαρα με forthnet αλλα με οτε με τιποτα.το Multilink?που εχουμε μεινει τωρα γιανα δω αν το χρειαζεσαι το config που μπορω να βρω.παιρνουν Ip αλλα δεν βγαινει ιντερνετ?
talos_2002 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Νομίζω το βρήκα το καταραμένο πρόβλημα. Ο λόγος που δεν δούλευε στην γραμμή ΟΤΕ, ήταν επειδή οι καλωδιώσεις εκεί είναι χάλια. Απορώ πως συνδέονται ένα παλιό Baudtec και ένα παλιό Sagem, ενώ όχι τα Cisco και Thomson 585v7. Θα διορθώσω τα καλώδια και βλέπουμε.
poulinos Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2009 το thomson σε θεμα σταθεροτητας ειναι πιο σταθερο απο cisco ειδικα σε χαλια γραμμες.το cisco και ολα αυτα τα ρουτερ για γραμμες εξωτερικου ειναι οχι για ελληνικες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.