johnyb98 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Χαιρετώ. Τα layer3 switches έχουν υποχρεωτικά IP;
euklidis Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Χαιρετώ. Τα layer3 switches έχουν υποχρεωτικά IP; Nαι εχουν ip για να παιξουν σε layer 3 πρωτοκολλα
johnyb98 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Ok. Εντάξει μέχρι εδώ. Αλλά αν τα έχω βάλει σε δίκτυο όχι για routing, ούτε VLANs, αλλά για επιδόσεις και ταχύτητα που προσφέρουν;
atrias Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν IP αλλά αν είναι να μην βάλεις IP γιατί δεν παίρνεις ένα layer 2 να σου βγει και φτηνότερα?
johnyb98 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Μπορεί ένα layer2 να πιάσει την απόδοση του layer3 από θέμα ταχύτητας; Και κάτι ακόμα: Οι minimum θύρες ενός layer3 είναι 24 ή υπάρχει και με λιγότερες;
RapidShade Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Μπορεί ένα layer2 να πιάσει την απόδοση του layer3 από θέμα ταχύτητας; Και κάτι ακόμα: Οι minimum θύρες ενός layer3 είναι 24 ή υπάρχει και με λιγότερες; Για ταχύτητα - το εσωτερικο ΜΑΧ bandwidth ειναι που μετράει - και φυσικα η ποιότητα κατασκευης και ο επεξεργαστης που εχει μεσα
johnyb98 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Όπως φαίνεται και στην εικόνα έχω τρία subnets. Αυτό που θέλω να κάνω είναι, με αυτή τη συνδεσμολογία ακριβώς (εννοώ χωρίς να αφαιρέσω switch), να κάνω τα υποδίκτυα 1 και 2 να μπορέσουν να πάρουν πληροφορίες απ' τον server, που βρίσκεται σε τρίτο υποδίκτυο. Ερώτηση 1η Τα switch (a) και ( νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να είναι layer2. Τώρα, ήθελα μία βοήθεια με το τι switch πρέπει να είναι τα ©, (d) και (e). Απ' τα λίγα που ξέρω, για να κάνω τα τρία υποδίκτυα να επικοινωνήσουν, θα πρέπει τα switch ©, (d) και (e) να είναι layer3; Διαφορετικά, θα πρέπει στη θέση τους να βάλω routers; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Ερώτηση 2η:Ρυθμίσεις των PC ώστε να βλέπουν ταυτόχρονα server και internet Πρέπει να ρυθμίσω σε κάθε PC των υποδικτύων 1 και 2 τα properties του TCP/IP, δηλαδή gateway και mask, ώστε να βλέπουν server και internet. π.χ. αν υποθέσουμε (είτε πρόκειται για router είτε για layer3 switch) ότι: IP ©: 192.168.1.1 IP (d): 192.168.1.2 IP (e): 192.168.1.3 και IP router: 192.168.1.4 τότε, αν πάρουμε για παράδειγμα ένα pc στο υποδίκτυο 1, θα πρέπει να του δώσουμε: default gateway: 192.168.1.1 και preferred DNS server: 192.168.1.4. Και κάτι τελευταίο: Δεν ξέρω τι subnet mask θα έχουν τα layer3 switches και το router. Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα και θα χρειαζόμουν τη βοήθειά σας. Ευχαριστώ.
euklidis Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Όπως φαίνεται και στην εικόνα έχω τρία subnets. Αυτό που θέλω να κάνω είναι, με αυτή τη συνδεσμολογία ακριβώς (εννοώ χωρίς να αφαιρέσω switch), να κάνω τα υποδίκτυα 1 και 2 να μπορέσουν να πάρουν πληροφορίες απ' τον server, που βρίσκεται σε τρίτο υποδίκτυο. Ερώτηση 1η Τα switch (a) και ( νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να είναι layer2. Τώρα, ήθελα μία βοήθεια με το τι switch πρέπει να είναι τα ©, (d) και (e). Απ' τα λίγα που ξέρω, για να κάνω τα τρία υποδίκτυα να επικοινωνήσουν, θα πρέπει τα switch ©, (d) και (e) να είναι layer3; Διαφορετικά, θα πρέπει στη θέση τους να βάλω routers; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Ερώτηση 2η:Ρυθμίσεις των PC ώστε να βλέπουν ταυτόχρονα server και internet Πρέπει να ρυθμίσω σε κάθε PC των υποδικτύων 1 και 2 τα properties του TCP/IP, δηλαδή gateway και mask, ώστε να βλέπουν server και internet. π.χ. αν υποθέσουμε (είτε πρόκειται για router είτε για layer3 switch) ότι: IP ©: 192.168.1.1 IP (d): 192.168.1.2 IP (e): 192.168.1.3 και IP router: 192.168.1.4 τότε, αν πάρουμε για παράδειγμα ένα pc στο υποδίκτυο 1, θα πρέπει να του δώσουμε: default gateway: 192.168.1.1 και preferred DNS server: 192.168.1.4. Και κάτι τελευταίο: Δεν ξέρω τι subnet mask θα έχουν τα layer3 switches και το router. Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα και θα χρειαζόμουν τη βοήθειά σας. Ευχαριστώ. Λοιπον, για να φτιαξεις subnets θες ρουτερ για αρχη και οχι switch. Αν ειναι να κανεις subneting με switch τοτε θα ειναι τα Layer 3. Κρινοντας απο τις ip που εδωσες τα δικτυα σου ειναι /24 αρα η subnet mask ειναι 255.255.255.0. Default gateway θα βαλεις την ΙΡ του interface του ρουτερ που ειναι πανω το δικτυο σου.
johnyb98 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Σύμφωνα με τις IPs που έδωσα, όλα φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο δίκτυο. Σωστά και δικό μου το λάθος. Άλλο ήθελα να πω... Aν το υποδίκτυο 1 έχει subnet /27, το υποδίκτυο 2 έχει /28 και ο server επίσης /28, τότε τί γίνεται με τις IPs, gateway και DNS των PCs και server; Ποιό θα είναι το subnet mask που θα έχουν οι συσκευές router και layer3 switches και πως πρέπει να φτιάξω τα TCP/IP properties των PC ώστε να τα βγάλω και internet; Υ.Γ. sorry για τη λάθος ερώτηση και που σας μπέρδεψα...
firewalker Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Και τα layer 2 switches μπορούν να έχουν i.p. και να είναι manageable.
euklidis Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Και τα layer 2 switches μπορούν να έχουν i.p. και να είναι manageable. Τα layer 2 εχουν Ιp. Καπως πρεπει να το διαχειριζεσαι απο μακρια...
johnyb98 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Ok με αυτό. Μπορούμε να υλοποιήσουμε το σχεδιάγραμμα, και να μου δώσετε τα settings, με δεδομένο ότι, αφήνουμε τα (a) και (β) switches να είναι layer2 (χωρίς IP), οπότε τα packets από τα υποδίκτυα (1) και (2) πάνε απευθείας στα © ή (d) switches/routers, και να φτιάξουμε από κει και πάνω τα υπόλοιπα;
atrias Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 λύση 1: καταρχήν αφού ο server είναι σε άλλο υποδίκτυο δε θα επικοινωνεί απευθείας με τα άλλα δύο δίκτυα αλλά μέσω router. αυτό που σε νοιάζει λοιπόν είναι να βλέπουν όλα τα δίκτυα τον router. για να γίνει αυτό στο δίκτυό σου χρειάζεται όλα τα switches και ο router να υποστηρίζουν vlans ώστε να μπορούν να φτάνουν όλα τα δίκτυα μέχρι τον router (εκτός αν μπουν όλα στο ίδιο vlan οπότε θα γίνει του broadcast το πανηγύρι! - δε το συνιστώ). σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να είναι layer 3 τα switches. απλά θα είναι το κάθε υποδίκτυο σε άλλο vlan και όλα μαζί θα έχουν τον router για gateway (με άλλη ip για κάθε υποδίκτυο βέβαια). Αν θέλεις να μην περνάει από τον router η κίνηση από τα δύο δίκτυα μέχρι τον server τότε θα πρέπει ο server να έχει 3 ip (μια από κάθε υποδίκτυο-vlan) και να συνδέεται στο switch ή με trunking port ή με τρεις κάρτες δικτύου (μία σε κάθε vlan) λύση 2: παίρνεις layer 3 switches (με μια πρόχειρη ματιά μάλλον όλα πρέπει να είναι layer 3) οπότε το κάθε δίκτυο έχει το L3 switch του για gateway και λιώνεις να στήσεις το routing για όλες τις εναλλακτικές διαδρομές που έχει το δίκτυό σου.
DDoS Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Ταχεις μπερδεψει ρε φιλε, η ευκολη λυση ειναι να παιξεις σε /24 κσι να κανεις αυτο που σου λεει ο Ευκλειδης. Μονο τα layer 3 εχουν ip, αλλα ετσι οπως το κατανοησα το θεμα και με απλο ρουτερ κανεις μια χαρα δουλεια. τωρα αν αναγκαστικα θες να πας και σε /27 ή /28 απλα αλλαξε το subbnetting ή πηγαινε σε /28 επειδη κατανοω οτι ολα καθονται στο server. Το πιο απλο, ειναι και το πιο καλο και συνηθως το πιο ευκολο Η εμπειρια μου εχει δειξει οτι και τα απλα switches δουλευουν εξισου καλα και γρηγορα κατω απο <1ms και οταν καταφευγουμε σε polla routings double nats, k.l.p, καταληγουμε να ειμαστε οι πιο αργοι........... με τα πιο ακριβα μηχανηματα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.